Teknoloji

Snapdragon 7s Gen 3 ile hem CPU hem de GPU performansı artacak

galaxy s25 snapdragon 8 gen 4 qualcomm android

Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 işlemcisini 2023’n sonlarında duyurmuştu. Bu işlemcinin daha hızlı versiyonu olan Snapdragon 7+ Gen 3, mart ayında tanıtılmıştı. Gözler şimdi de Snapdragon 7 Gen 3’ün biraz daha uygun fiyatlı versiyonuna çevrilmiş durumda. Snapdragon 7s Gen 3 adıyla anılan bu işlemcinin önümüzdeki dönemde resmiyet kazanması beklenirken, Evan Blass tarafından yapılan paylaşım da işlemcinin özelliklerine ışık tutuyor.

Snapdragon 7s Gen 3’te CPU’nun yüzde 20, GPU’nun ise yüzde 40 oranında daha hızlı olması bekleniyor. Nöral işlemci biriminde de (NPU) yüzde 30’luk bir artıştan bahsedilirken, verimlilik konusunda da yüzde 12’lik bir iyileşme öngörülüyor.

Bu kıyaslamanın Snapdragon 7s Gen 2 ile yapıldığını belirtmekte fayda var. Dört adet 2.4 GHz Cortex-A78 ve dört adet de 1.95 GHz Cortex-A55 işlemci ile Adreno 710 GPU barındıran Snapdragon 7s Gen 2’nin çok hızlı bir yonga seti olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Bu donanım daha düşük hızlarla Snapdragon 6 Gen 1’de de kullanılmıştı.

snapdragon 7s gen 3

Snapdragon 7s Gen 2’deki GPU, Dimensity 7300’deki GPU’ya benzer bir performans sunuyor. Bu nedenle yüzde 40’lık bir performans artışı sayesinde 7s Gen 3, daha güçlü orta sınıf Gen 3 çiplerle rekabet edebilir hâle gelebilir. Ancak bunların henüz bir tahmin niteliğinde olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Üretken yapay zekâ ve dil çevirisi/transkripsiyonu muhtemelen yeni çip için temel satış noktaları olacak. Hızlı GPU ve NPU’dan faydalanan yapay zekâ, kameranın ham Bayer verilerini AI remosaic ile renkli bir görüntüye dönüştürmesine de yardımcı olacak.

Bu yonga seti, AFME veya “Adreno Frame Motion Engine” sayesinde muhtemelen daha ucuz oyun telefonlarında da yer alacaktır. Bu, GPU’ya ekstra yük bindirmeden ek kareler üretiyor. Örneğin, 60 fps’yi 120 fps’ye dönüştürüyor. Ayrıca VRS Pro (Değişken Oranlı Gölgeleme) da Qualcomm’un yeni işlemcisinde mevcut olacak.

Snapdragon 7s Gen 3, Bluetooth 5.4 desteğiyle gelecek

Snapdragon 7s Gen 3 ile bağlantı tarafında bir iyileştirmeye kesin bakılsa da, henüz tüm detaylar paylaşılmış değil. Ancak Bluetooth 5.4 desteğinin varlığına kesin gözüyle bakılıyor. Uzamsal Ses desteği de eklemelerden biri olacağa benziyor.