İlk olarak 2011’de iOS kullanıcılarıyla buluşan Snapchat, günümüzde 100 milyondan fazla kullanıcısı olan bir sosyal medya platformuna ulaşmış durumda. Servisin geniş kullanıcı tabanı, kendisine kitlelere ulaşacak yeni mecralar arayan markaların da iştahını kabartıyor. Şirket, bu talebi karşılayabilmek için kullanıcılarını çeşitli temalar altında gruplamaya başladı. Snapchat’in hamlesini “reklamcıların işini kolaylaştırmak için kullanıcıları paketlemek” şeklinde tanımlamak yanlış olmayacaktır.
Snapchat, kullanıcı gruplaması yaparak reklam verenlerin Discover kanalında kendilerine en uygun kitleyle buluşmasını amaçlıyor. Örneğin “haber akışı” paketini seçen bir markanın reklamları, CNN ve Vice’ın içerik kanalları içinde gösterecek. Daha kreatif bir kitleyi yakalamak isteyen reklam verenler ise “kültür” paketini satın alarak Hearts’ın Sweet kanalında veya benzer Snapchat kanallarında boy gösterebilecek.
Bu yaklaşım, kulağa reklamları farklı türdeki reklamları Discover kanallarında gelişigüzel biçimde göstermekten daha mantıklı geliyor. Ancak reklamcıların başarıyı ölçmek için kullandığı bağlantıyı tıklama oranı gibi veriler halen sunulmuyor. Yine de, Snapchat’in daha kitle dostu marka deneyimleri oluşturmak için çalışması, umut vadeden bir gelişme olarak niteleniyor.
Bazı yatırımcıların Snapchat’in gerçek değerini sorguladığına dair haberler geçtiğimiz hafta gündeme gelmişti. Şirket gelirleri veya kayıpları konusunda kamuoyuna açıklamada bulunmasa da; Recode sitesinde yer alan habere göre, Snapchat 2015’i 50 milyon dolar gelirle tamamlayabilir.
Snapchat, Discover özelliğiyle reklamların yeniden inovatif bir yapıya bürünmesine önemli katkı sağlamıştı. Kitle hedefleme seçeneklerini geliştirilmesi de, Snapchat’in reklam verenler adına daha cazip bir mecra haline gelmesine yardımcı olabilir.