Popüler kurumsal iletişim platformu Slack, dikkat çekici bir hamleye imza attı ve rakip kurumsal sohbet platformlarından HipChat’i satın aldı. Slack HipChat’i satın alırken, HipChat’in eski sahibi olan kurumsal yazılım devi Atlassian ile de geniş ölçekli bir işbirliğine gitti.
İki taraf arasında yapılan anlaşma çerçevesinde HipChat kapatılacak ve HipChat’in kullanıcıları Slack çatısı altına taşınacak. Aynı işlem, HipChat’in geçtiğimiz yıl kurduğu sohbet ve ortak çalışma platformu Stride için de uygulanacak.
Atlassian tarafından yapılan açıklamada, Slack’in sadece iki servisin temelindeki fikri mülkiyeti satın aldığı ve tarafların gelecekteki entegrasyonlar için de ortak çalışmayı sürdüreceği belirtildi.
Taraflar arasında yapılan anlaşma çerçevesinde Atlassian, Slack’te küçük oranda bir hisseye sahip olacak. Slack, HipChat ve Stride’ın kullanıcı tabanlarını satın almak için Atlassian’a yapacağı ödemeyi üç yıl içinde tamamlayacak. Slack’in ödeyeceği rakam konusunda ise şimdilik bilgi verilmiş değil.
Atlassian ile yapılan işbirliğinin Slack için önemli bir dönemde gerçekleştirildiği söylenebilir. Microsoft Teams adını verdiği yeni platformuyla kurumsal iletişim alanında Slack ile güçlü bir rekabete hazırlanıyor. Söz konusu platform, şimdiden 135 milyon Office bulut abonesinin erişimine açılmış durumda. Şirket, Teams’in ücretsiz versiyonuyla da daha fazla kullanıcı kazanmayı amaçlıyor. Facebook’un da aynı amaca yönelik Workplace isimli bir platformu bulunuyor.
Atlassian da Slack ile işbirliğine gitmeden önce kurumsal sohbet pazarında varlığını sürdürmek için gözle görülür bir çaba sarfetmişti. HipChat çatısı altındaki kullanıcılarını Stride’a yönlendiren şirket, sesli ve görüntülü konferans ve proje takibi gibi ekstra özellikler de sunmuştu. HipChat’in aksine ivme kazanmakta sıkıntı yaşayan Stride, Microsoft’un devreye girmesiyle birlikte biraz daha zorlanır hâle gelmişti.
Slack HipChat kullanıcılarına şubat ayına kadar HipChat’i kullanmaya devam etmeleri için süre verdi. Bu süreçte HipChat kullanıcıları, Slack’e geçiş yapmaları konusunda teşvik edilecek. Hâli hazırda Microsoft Teams 200 bin organizasyon tarafından kullanılırken, Slack’i tercih eden organizasyon sayısı 500 bini bulmuş durumda.