Popüler takım içi iletişim platformu Slack, başarılı geçirdiği 2015’i “yeni nesil üretkenlik uygulaması” nitelemesini kuvvetlendirecek duyurularla tamamlıyor. Günlük kullanıcı sayısı 2 milyonu bulan uygulamanın ücretli abone sayısı ise 570 bine ulaştı. 80 milyon dolarlık özel bir fon oluşturan şirket, bu bütçeyle kendisiyle entegrasyon içine girecek diğer şirketlere yatırım yapacak. Bu bütçeye Slack dışında çeşitli yatırım şirketleri de destek veriyor. Aynı zamanda bir uygulama dizini oluşturan servis, sistem yöneticilerine mevcut 150 entegrasyonu kolaylıkla tarama fırsatını veriyor. Twitter, Dropbox, Trello ve Google Drive gibi servisler, Slack’in halihazırda sunduğu entegrasyonlar arasında bulunuyor.
Şirket, yazılımcılara da bazı müjdeler vermeyi ihmal etmedi. Yeni API’lar hazırlayan ekip, yazılımcıların Slack için uygulamalar geliştirmesini kolaylaştıracak. Servis tarafından sunulan araçlar arasında en çok dikkat çeken ise BotKit oluyor. BotKit ile kullanıcıların sohbet arayüzleri üzerinden erişebilecekleri servisler oluşturuluyor. BotKit’in temelinde ise Slackbot yatıyor. Slackbot, platforma yeni katılanlara platformun özelliklerini mesajlar göndererek anlatıyor.
Platformu genişletmenin ve bu genişlemeyi desteklemek için bütçe oluşturmak, Slack’e iki konuda önemli katkı sağlayacak gibi gözüküyor. Öncelikle geliştirilen uygulamaların popülaritesini gerçek zamanlı biçimde görebilecek olan şirket, böylelikle gelecek satın almalar ve eklentiler konusunda yol haritasını daha bilinçli biçimde şekillendirebilecek. İkinci avantaj noktasını ise faydalı uygulamaların yeni müşteri kazanmak ve korumak adına kanıtlanmış bir strateji olması oluşturuyor.
Slack, ilk entegrasyonlarını kendi içinde geliştirmiş ve kullanıcılara Google Dokümanlar ve Github gibi servislere kısa yoldan erişme fırsatını vermişti. Bu entegrasyonlar platformun kullanımının tüm güne yayılarak artmasında önemli bir rol oynamıştı. Slack’in kurucusu ve CEO’su Stewart Butterfield, mesajlaşma sisteminin içine aktarılan bilgi miktarına paralel olarak insanların servise yönelik ilgisinin de arttığını dile getirdi. Yaşanan durumu “sanal bir döngü” olarak niteleyen Butterfield, uygulamaların platform için stratejik önemini ilk başta fark edemediklerini, ancak sonrasında uygulama ve kullanıcı sayısının paralel biçimde artması sayesinde eklentilerin önemi kavradıklarını dile getirdi.