Herkes gökbilim meraklısı değildir, ancak başını gökyüzüne doğru kaldırdığında yıldızları görüp de etkilenmeyen sanırım yoktur. Bir de telefonunuzu gökyüzüne kaldırıp, yıldızlara Sky Guide uygulaması ile baktığınızda onlardan daha fazla etkileniyorsunuz. Çünkü Sky Guide uygulaması yıldızları, uyduları ve takım yıldızlarının haritasını çok etkileyici bir şekilde önünüze seriyor.
Uygulamayı iPhone, iPod touch veya iPad’inize indirdikten sonra, öncelikle uygulamayı nasıl kullanabileceğinizin bilgileri birkaç ekran görüntüsü ile paylaşılmış. Eğer bu bilgilere bakmak istemezseniz “Skip” tuşuna basarak bu aşamayı geçip direkt olarak uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz. Uygulamayı açar açmaz ekrana gökyüzünü, yıldızları ve yıldız haritalarını gösteren bir resim geliyor. Bu resim üzerinde parmağınızı sürükleyerek farklı yıldız ve yıldız haritalarını inceleyebilirsiniz. Telefonunuzu gökyüzüne kaldırdığınızda ise, otomatik olarak devreye giren pusula modu ile bulunduğunuz konuma göre gökyüzünde görülen veya görülmeyen yıldızları, uyduları ve yıldız haritalarını görebilirsiniz.
Herhangi bir gezegen veya yıldızın etrafındaki detayları incelemek istiyorsanız, iki parmağınız ile merak ettiğiniz bölgeyi büyütmeniz yeterli. Gökyüzü parlaklığını da iki parmağınızı aynı anda ekrana dokundurarak değiştirebiliyorsunuz. Uygulamada herhangi bir yıldızın, gezegenin veya takımyıldızlarının üzerine dokunduğunuzda gök cisminin parlaklığına göre belirlenen bir müzik notası çalınıyor. Bir yıldız ne kadar büyükse, ses de o kadar yüksek oluyor. Uygulama arkasında çalan müzik veya bildirim tonlarını kapatmak isterseniz sol üst menüde yer alan “Preferences” bölümünde “Music” ve “Sounds” karşısında yer alan seçim işaretini kaldırmanız yeterli. Ekranda yıldız, takımyıldızı, gezegen veya uydu ne olursa olsun, gök cisminin üstüne tıklattığınızda, yanında bir bilgi düğmesi beliriyor (“i”). Bu düğmeye dokunduğunuzda gök cismi hakkında tüm detaylı bilgilere kolayca erişebiliyorsunuz.
Uygulamada sağlanan farklı filtreler ile gökyüzüne farklı modlarda bakmanız mümkün. Bunun için yapmanız gereken, istediğiniz yıldız veya gezegenin üzerine uzun süreli tıklatmak. Tıklatma sonrası ekranda büyüteç gibi bir şekil beliriyor. Bu şekli döndürerek microwave, infrared, ultraviolet ve benzeri farklı filtre modlarına geçebiliyorsunuz.
Zaman kontrolü ile istediğiniz yıldız veya gezegenin en iyi göründüğü zamanı belirleyebilir, ayrıca geçmiş tarihlerden en iyi göründüğü bir güne dönebilirsiniz. Bunun için sol üstteki menüden “Time&Date” bölümüne tıklamanız yeterli. Bu bölümde mevcut zaman için “Current Time” seçeneğini tıklayabilir veya “Select Time” seçeneği ile geçmiş bir tarihe gidebilirsiniz. Yine sol üst menüde yer alan “Locations” bölümünde bulunduğunuz konumu seçebilir veya merak ettiğiniz farklı lokasyonu “Manual Locations” bölümüne tıklayarak değiştirebilirsiniz.
Meteor yağmurları, tutulmalar gibi gökbilimi olaylarından daha önce haberinizin olmasını istiyorsanız sol üst menüde yer alan “Notifications” bölümüne girerek bu bildirimleri açabilirsiniz. Ayrıca bildirimlerin uykunuzu bölmesini istemiyorsanız yine “Notifications” altında yer alan “Do not disturb” bölümünde rahatsız edilmek istemediğiniz saatleri girebilirsiniz. Uygulamayı kullanım sırasında ben Uluslararası Uzay İstasyonunun geçiş bildirimini açmıştım. Ve bir akşam uzay istasyonunun 5 dakika içerisinde bulunduğum konumdan geçeceğini bildiren bir bildirim aldım. Hemen gökyüzüne baktığımda gördüğümün uçak mı yoksa uzay istasyonu mu olduğunu anlamaya çalışırken, uygulamayı alıp gökyüzüne tuttuğumda geçen nesnenin gerçekten uzay istasyonu olduğunu anlamak benim için gerçekten heyecan verici bir deneyim oldu.
Eğer gökyüzü merakınız fazla ise ve telefona sürekli bakmaktan gözlerinizin yorulacağınız düşünüyorsanız, uygulamada sağlanan gece görüşüne geçebilirsiniz. Sol üst menüde “Preferences” kısmında “Night Vision” seçeneğini tıkladığınızda tüm beyaz yazıların kırmızıya döndüğünü ve ekranda gözlerinizi rahatsız eden parlaklığın kaybolduğunu hemen fark edeceksiniz.
Gökyüzünde sizi etkileyen bir görüntüyü biriyle paylaşmanız da mümkün. “Preferences” bölümünde, “Share” seçeneğine tıkladığınızda ekrana fotoğraf çekmenizi sağlayan bir tuş geliyor. Gökyüzünde istediğiniz noktanın fotoğrafını çekip bunu, mesaj, e-posta, Twitter, Facebook kanallarından biri ile paylaşabilir veya görüntüyü fotoğraf albümünüze kaydedebilirsiniz.
Uygulamanın güzel özelliklerden birisi de arama bölümünün olması. Sağ üst kısımda bulunan arama butonuna tıkladığınızda güneş tutulması, takımyıldızı, yıldız, güneş sistemi, kuyruklu yıldız, derin gökyüzü, uydular ve meteor yağmurları hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. 2017 yılında güneş tutulmasının hangi tarihte olacağı, nerelerden görülebileceği bilgileri ayrıntılı şekilde “2017 Solar Eclipse” altında verilmiş. Hangi yıldızın veya güneş sistemindeki herhangi bir gezegenin ne zaman görünür olacağı bilgisine de yine bu bölümden ulaşabilirsiniz. Ayrıca gökyüzünde o an göremediğiniz bir yıldızı veya uyduyu aradığınızda, aradığınız gök cisminin yerini dünyanın konumuna göre harita üzerinden görebilirsiniz.
Sky Guide ile yıldızları gece veya gündüz görüntüleyin
İster gökbilime meraklı olun, ister olmayın; bu uygulamayı akıllı telefonunuza indirip gökyüzüne baktığınızda etkilenmemeniz imkansız. Uygulamada 11 dil desteği olmasına rağmen henüz Türkçe desteğinin olmaması, belki yabancı dili zayıf kişiler için olumsuz gibi görünebilir. Ancak uygulama arayüzünün çok kolay olması dil bilmeyenler için bu dezavantajı ortadan kaldıracaktır. Sky Guide uygulaması için 9.99 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor. Ayrıca yüksek çözünürlükte yakınlaştırma yapmak, uygulamada sunulanın 50 katından fazla yıldız izleme ve sinema tadında turlara sahip olmak için uygulama içi satın alma yapmanız gerekiyor. 2 haftalık ücretsiz deneme sonrasında Supermassive uygulama içi alım için yıllık 34,99 TL gibi bir ücret isteniyor. Uygulamayı iOS 9.0 üzeri cihazlarınız için buradan indirebilirsiniz.