Teknoloji

Sızan anlaşmaya göre Apple garanti davasında uzlaşma için 53 milyon dolar ödeyecek

apple

Garanti altında olmasına rağmen bazı mobil cihazlarını onarmadığı için grup davasıyla karşı karşıya kalan Apple, bu davayı sonlandırmak için anlaşmaya yakın. Wired’ın haberine göre, Apple uzlaşma için 53 milyon dolarlık bir ödeme yapmayı kabul etti. Uzlaşma anlaşmasının bir kopyası internete sızarken, anlaşmayı Apple adına imzalayan ismin davalardan sorumlu baş hukuk müşaviri Noreen Krall olduğu görülüyor.

apple-bina-logo

Geçmiş nesil iPhone ve iPod touch sahipleri tarafından açılan davada Apple bozulan ürünleri garanti kapsamında olduğu halde tamir etmemekle suçlanmıştı. Söz konusu ürünlerin herhangi bir sıvıyla temas etmediğini görmek için 3M tarafından üretilen sıvı temas bantlarını kullanan Apple, bandın sıvıyla teması işaret ettiği durumlarda ürünleri tamir etmemişti. Ancak bandın üreticisi 3M’in bazı durumlarda ortamdaki nemden dolayı sıvıyla teması işaret edebileceğini doğrulamasının ardından Apple’ın yöntemindeki eksiklik iyice anlaşılmıştı.

Yapılan anlaşma iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS ile ilk üç nesil iPod touch’ı kapsıyor. Sonraki ürünlerde garanti politikasını değiştiren Apple, tamir talebini geri çevirirken tek kriter olarak sıvı temas gösterge bandını kullanmayı bırakmıştı. Anlaşma çerçevesinde Apple’ın USA Today ve Macworld’e bir reklam vererek şikayette bulunmak isteyen kullanıcılar için iletişim bilgilerini sağlaması şart koşuldu. Durumdan potansiyel olarak etkilenme riski olan kullanıcılara doğrudan e-posta aracılığıyla ulaşılacak. Durumdan etkilenmiş olan kullanıcılara tam olarak ne kadar ödeneceği ise şu an için belirsiz. Yapılacak ödemelerde ters orantı sisteminin kullanılacak olması nedeniyle, bir üründe garanti eksikliğinden etkilenen kullanıcı sayısı arttıkça kullanıcıya yapılan ödeme miktarı düşecek. Anlaşmada birinci nesil iPod touch için taban fiyat 160 dolar olarak belirlenirken, 16 GB’lık iPhone’a da 300 dolarlık taban fiyat verildi. Kullanıcıların alacağı tazminat miktarları bu taban fiyatların iki katını aşamayacak.

Anlaşmanın yürürlüğe girmeden önce tüm taraflarca imzalanması ve mahkeme tarafından onaylanması gerektiğini belirtmekte fayda var. Anlaşmada dikkat çeken bir diğer noktaysa Apple’ın kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmemesi oldu. Anlaşmada yer alan ”Apple bu uzlaşma anlaşmasına uzun vadeli zarar, rahatsızlık ve kendisine külfet olabilecek davalardan kaçınmak için dahil olmuştur.” ifadesi şirketin gururundan taviz vermez tavrını gösteriyor.

İlgili >> Wired, Uzlaşma Anlaşması