Teknoloji

Siber güvenlikte kadın gücünü artıracak proje: She4Cyber

she4cyber

Uluslararası boyuttaki siber güvenlikteki insan kaynağı açığının en önemli noktalarından biri kadınların sektördeki katılımlarının sayısal olarak yeterli seviyede olmaması ve cinsiyet dengesinin siber güvenlik ekipleri içinde sağlanamaması. Araştırmalara göre, sektörel eğitimlere erişmedeki güçlükler, rol model eksikliği, gelir/fırsat eşitsizliği ile sosyal ve bilişsel önyargılar gibi faktörler kadınların siber güvenlik alanında kariyerlerini geliştirmeleri açısından engeller oluşturuyor. Bu motivasyonla ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nun proje desteğine hak kazanarak gerçekleştirilen She4Cyber projesi, kadınların siber güvenlik sektöründeki kapasitelerini ve görünürlüklerini artırmayı, sektördeki cinsiyete dayalı ayrımcılığa yönelik farkındalığı sağlamayı ve bu ayrımcılıkla mücadele etmeyi hedefliyor.

Eğitimler ve mentorluk programları ile kadınların siber güvenlik alanına kazandırılmasını hedefleyen proje, ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nn finansal yardımı ve Kadir Has Üniversitesi, Akbank, Sisters Lab, The Diana Initiative ve Marjinal Porter Novelli gibi paydaşların destekleriyle büyüyor.

18 aylık projenin başlıca hedefleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Katılımcıların siber güvenlik alanındaki yetkinliklerinin değerlendirmek.
  • Katılımcıların farklı siber güvenlik konularını bireysel olarak çalışacak bilgilerini arttırmak.
  • Bir önceki adımda yüksek performans gösteren katılımcılar için siber güvenlik sektöründe görev yapan akıl hocaları (mentorlar) ile tanışma fırsatını sağlamak.
  • Yüz yüze yapılacak siber güvenlik uzmanlaşma eğitimi gerçekleştirmeyi ve sınırlı sayıda katılımcıya siber güvenlik sektöründe staj imkanı sağlamak.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Konsolosu Marvin Alfaro, She4Cyber projesiyle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “She4Cyber siber güvenlik dünyasında kadınların güçlendirilmesi, inovasyon ve kapsayıcılığa somut bir örnek teşkil eden, ABD’nin Türkiye Diplomatik Temsilciliğinin toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlendirilmesini hayatın her alanında ileriye taşıma konusundaki kararlılığını yansıtan bir girişim. Siber alanın getirdiği zorlukları ele alırken biliyoruz ki, çeşitlilik yalnızca cazip bir unsur değil, kati bir zorunluluktur.”

She4Cyber projesinin yöneticisi Doç. Dr. Salih Bıçakcı ise projeyi şu sözlerle değerlendirdi: “Cinsiyet dengesinin sağlanmasının siber güvenlik sektöründeki ekiplerin güçlenmesine büyük destek vereceğini düşünüyorum. Güvenlik alanında yapılan araştırmalar siber güvenlik takımlarında sağlanacak cinsiyet dengesinin karar almada ve operasyonlarda başarılı sonuçlar alınmasını sağlayacağını gösteriyor. Bunun da şirketlerin verimliliğine ve kârlılığına katkı yapacağını öngörüyoruz. Özellikle projedeki adaylara destek verecek olan siber güvenlik sektöründe yer alan kadın mentorların varlığı ve desteği sayesinde, sektöre yeni adım atan katılımcıların öngörülemeyen birçok problemi aşacaklarını düşünüyoruz. Siber güvenlik sektöründe öncülük yaptığımız projeyle birlikte başka projelerin de bizi örnek alarak takip ettiğini görmenin gerçekten sevindirici olduğunu belirtmeliyim. Projeyi tamamladıktan sonra gereken finansal desteği bulduğumuz takdirde daha yeni projelerle daha kadınların siber güvenlik sektöründe sayılarını arttırmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

she4cyber

She4Cyber için 500 başvuru geldi

Proje yöneticisi Doç. Dr. Salih Bıçakcı’nın verdiği bilgiye göre, She4Cyber için yaklaşık 500 başvuru geldi. Başvuranlardan 120’i programa kabul edilirken, 30 kişi de İstanbul’da gerçekleştirilen yüz yüze eğitimlere katıldı. Farklı disiplinlerden 18 konuşmacının katıldığı yüz yüze eğitimde, teknik bilgilerin yanı sıra psikoloji ve sanat gibi alanlara da dokunuluyor. She4Cyber’ın 360 derece bir program olduğu belirtilirken, program kapsamında farklı şirketlere yerleştirilecek olan 5 stajyere bire bir mentorluk desteği de sağlanacak.