Pek çok kişi, dünya edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare‘in bazı oyunlarını yazarken başkalarından yardım aldığı iddiasına inanıyor. Peki, eğer bu iddia doğruysa, Shakespeare ne kadar yardım aldı? Yapay zekâ teknolojisi, bu soruya da bir yanıt veriyor.
Çek araştırmacı Petr Plechá?, Kral VIII. Henry oyununu analiz eden bir makine öğrenme sistemi geliştirdi. Söz konusu sistem, klasik oyunun hangi kısımlarını Shakespeare’in çağdaşı ve çalışma arkadaşı John Fletcher tarafından yazıldığını tespit edecek şekilde eğitildi.
Bunun için hem Shakespeare’in hem de Fletcher’ın diğer eserlerindeki kelime seçimlerini ve ritimlerinden yararlanan araştırmacı, stiller üzerinde çalışırken sahne başlangıç ve bitişlerini göz ardı etmeyi mümkün kılan “Rolling Window” isimli analiz tekniğinden yararlandı. Ortaya çıkan sonuçlar beklenen türden olsa da, bazı noktalar yine de şaşkınlık yaratıyor.
Yapay zekâya göre; Kral VIII. Henry’nin yarısı, iddia edildiği gibi, Fletcher tarafından yazılmış olabilir. Ancak Fletcher’ın işi devraldığı nokta durumu daha ilginç hâle getiriyor. Yapay zekâ, Fletcher’ın bir sahneyi başlatmak yerine bitirici dokunuşu yaptığını gösteriyor. Bazı sahnelerin ise iki yazarın kaleminden çıkmış gibi göründüğü belirtiliyor. Kısacası, iki yazar belli dönemlerde oldukça yakın şekilde mesai yapmışa benziyor.
Shakespeare ve Fletcher birbirlerini taklit etmiş de olabilir
Yapay zekânın çalışması, Shakespeare’in eserlerinde dönemin başka bir oyun yazarı olan Philip Massinger’in olduğu iddiasını ise boşa çıkarıyor.
Yapılan çalışma, yazarlık konusundaki tartışmaları tamamen durdurmayabilir. Örneğin, Shakespeare ve Fletcher’ın birbirlerinin tarzlarını taklit etmiş olması da ihtimaller arasında yer alıyor. Yine de, kullanılan yapay zekâ teknikleri sayesinde edebiyat ve akademi dünyasındaki “intihal” tartışmalarında en azından farklı bir fikir edinmek mümkün olabilir.