Teknoloji

Scarlett Johansson, ChatGPT’de sesinin benzerini kullanan OpenAI’a öfkeli

scarlett johansson

OpenAI, insan gibi konuşabilen, gülebilen ve tepki verebilen güncellenmiş ChatGPT-4o modelini geçtiğimiz hafta duyurmuştu. Bu modelde kullanılan ses ise pek çok kişiye fazlasıyla tanıdık gelmişti. Zira sesi duyunca pek çok kişinin aklına ilk olarak ünlü oyuncu Scarlett Johansson gelmişti. Johansson, OpenAI’ı ChatGPT-4o seslerinden biri olan “Sky” için ürkütücü derecede kendisininkine benzer bir ses kullanmakla suçladı.

Tartışma, geçen haftaki ChatGPT demosunda Johansson’un 2013 bilim kurgu filmi Her’deki yapay zeka kişisel asistanını seslendirdiği rolüyle hızla karşılaştırılan bir yapay zeka sesi kullanmasıyla başladı. OpenAI CEO’su Sam Altman’ın duyurunun ardından “Her” şeklinde bir tweet atması da yangını körükledi.

OpenAI artık “Sky” adını verdiği sesi ChatGPT-4o modelinde kullanmıyor. Şirket yapay zeka sesinin gizlilik nedeniyle kimliği açıklanmayan başka bir aktristen hareketle geliştirildiğini söyleyerek kendisini savunsa da, fazla ısrarcı olmadı.

Konuyla ilgili olarak sessizliğini bozan Johansson, demoyu duyunca yaşadığı şoku ve öfkesini dile getirdi. Ünlü oyuncu, yakın arkadaşlarının ve haber kuruluşlarının bile yapay zeka sesini kendisininkinden ayırt edemediğini belirtti.

Johansson’un açıklaması hikayenin farklı bir boyutunu da gözler önüne seriyor. Bundan dokuz ay önce Altman’ın Johansson’a yeni ChatGPT asistanına sesin vermesini teklif ettiği, ancak ünlü oyuncunun kişisel nedenlerden dolayı bunu reddettiği ortaya çıktı. Duyurudan iki gün önce Altman’ın tekrar Johansson ile iletişime geçerek konuyu yeniden düşünmesini istediği, ancak olumlu bir cevap gelmemesine rağmen lansmanı yaptığı da yıldız ismin belirttikleri arasında yer alıyor.

Scarlett Johansson, OpenAI’a iki mektup göndermiş

Bunun üzerine hukuki yollara başvuran Johansson, şirkete Sky’ın geliştirilme süreciyle ilgili daha fazla şeffaflık talep eden iki mektup gönderdi. OpenAI’ın Sky sesinden vazgeçmesinde bu mektupların da etkili olduğu tahmin ediliyor.

Johansson’un açıklaması; “deepfake” taklitlerine ve yapay zeka çağında bireysel benzerliğin, işin ve kimliğin korunmasına ilişkin endişeleri vurguluyor. Bu olay, yapay zeka teknolojisinin etik sonuçları hakkında devam eden tartışmada önemli bir bölüm olacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER