Güneş Sistemi‘nin en büyük ikinci gezegeni olan Satürn‘de bir günün ne kadar sürdüğü konusunda şimdiye kadar kesin bir bilgiye erişmek mümkün olmamıştı. Ancak Astrophysical Journal‘da yayınlanan bir makale, söz konusu bilgiye artık ulaşıldığını gösteriyor. Gezegenin halkasındaki titreşimlerden yararlanarak yapılan ölçümler, Satürn’de bir günün 10 saat 33 dakika ve 38 saniye sürdüğünü ortaya çıkardı. Daha önce yapılan ölçümlerde de benzer sürelere ulaşılsa da, ölçümlerin kesinliği konusunda bu kadar net ifadeler kullanılmamıştı.
Satürn’de bir günün ne kadar sürdüğünü ölçebilmek, düşünüldüğü kadar kolay bir iş değil. Gezegenin oldukça kalın ve dönüş hâlinde bir atmosfere sahip olması, iç yüzeyinin anlaşılabilmesini güçleştiriyor. Araştırmacılar gezegenin yüzeyini göremedikleri takdirde ölçüm için manyetik alandaki hareketlerden yararlanarak olan biteni anlamaya çalışıyor. Ancak Satürn’ün manyetik alanının ekseniyle neredeyse mükemmel biçimde hizalanması, dönüşü ölçmeyi iyiden iyiye zorlaştırıyor. Daha önce yapılan ölçümlerde son bilgiye yakın sonuçlara ulaşılabilse de, nokta atışı bir süreyi doğru biçimde vermek mümkün olmamıştı.
Astrophysical Journal’da yayınlanan makalenin yazarlarından biri olan Mark Marley, araştırmacıların Satürn’ün en belirgin özelliğinden yararlanabileceklerinin farkına varan isim oldu. Satürn’ün alametifarikası olan halkaları sağlam buz ve kaya parçalarından oluşuyor. Halka gezegenin etrafında döndükçe, yerçekimi bu parçaları yavaş yavaş koparıp kendisine gezegenin yüzeyine çekiyor. Bu küçük parçaların yarattığı dalgalar, NASA’nın Cassini uzay aracı tarafından ölçüldü ve ilgili verilerin araştırmacılar tarafından analiz edilmesiyle birlikte Satürn’de bir günün ne kadar sürdüğü kesin olarak öğrenilmiş oldu.
Satürn, Güneş Sistemi’nde bir günün en kısa sürdüğü ikinci gezegen. En kısa gün süresinin sahibi ise sistemin en büyüğü Jüpiter. Jüpiter’de bir gün, 9 saat 56 dakika sürüyor. Venüs’teki bir günün uzunluğu ise Dünya’daki bir günün tam 243 katı.