Manşetler

Samsung’un yapay zekâ yöntemiyle canlanan fotoğrafları görün

samsung yapay zekâ

Gerçekten inandırıcı bir sahte görüntü oluşturmak için ki, bu yapay zekâ tarafından oluşturulmuş sahte bir video veya ses parçası olabilir, genellikle birçok referans materyalle eğitilmiş sinirsel modele ihtiyaç var. Genel olarak fotoğraf, video veya ses veri kümesi büyüdükçe, elde edilen sonuçlar da doğruya daha yakın hâle gelir. Ancak şimdi, Samsung AI Center’daki araştırmacılar, aşırı derecede kısıtlı bir veri kümesiyle tek bir fotoğrafı hareket ettirme imkanı buluyor. Üstelik sonuçlar da şaşırtıcı biçimde iyi görünüyor.

Motherboard‘un haberine göre, araştırmacılar söz konusu efekti oluşturmak için algoritmayı; YouTube’daki ünlülerden toplanan 7000 kadar ünlünün herkese açık görüntülerinden elde ettiği yüz, göz, ağız şekli ve bunun gibi belirli yüz nitelikleriyle eğitti.

Buradan söz konusu özellikler fotoğrafa aktarılarak fotoğraf canladırıldı. Ekibin çalışmaları gösteriyor ki, bu model Mona Lisa tablosunda ve diğer portre fotoğraflarda çalışıyor. Videoda Albert Einstein, Fyodor Dostoyevski ve Marilyn Monroe’nun ünlü portre fotoğraflarının da canlandırıldığı görülüyor. Bunlar sanki iPhone’un film rulosunda saklanan Live Photo hareketli fotoğrafları andırıyor. Çoğu sahte görüntüde olduğu gibi, bu teknikte de kusurları şu anda fark etmek oldukça kolay oluyor. Çoğu yüz görsel bozulmalarla çevreleniyor.

Bazı kusurlara rağmen, sahte videolar ve sesler giderek daha gerçekçi hâle geliyor. Eğer daha fazla kanıta ihtiyacınız varsa, Joe Rogan’ın sesinin yapay zekâ tarafından olağanüstü şekilde yeniden oluşturulmasına göz atabilirsiniz. Araştırmacılar kaliteli sahte içerikler oluşturmak için daha zahmetsiz yöntemler kullandıkça, bunların insanlara karşı negatif propaganda malzemesi olarak kullanılmasına ya da benzeri işlere yönelik endişeler daha da artacaktır.