Teknoloji

Samsung’un kârı yapay zeka çiplerine olan ilginin yükselmesiyle arttı

samsung chatgpt

Samsung, 2024’ün ikinci çeyreğine ait finansal rehberini yayınladı. Paylaşılan rakamlar, şirketin kârında belirgin bir artışı gözler önüne seriyor. Kârını bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23 oranında artıran Güney Koreli elektronik devi, yaklaşık 74 trilyon won (1,75 trilyon TL) kâr ile dönemi kapattı.

Operasyon kârında ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 15 katlık bir artış söz konusu. Şirket, dönemi 10.4 trilyon won (246,48 milyar TL) operasyon kârı ile tamamladı.

Ancak bu dramatik artışın biraz yanıltıcı olduğunu belirtmek gerekiyor. 2023 yılı, düşen çip talebi nedeniyle Güney Koreli şirket için zorlu bir yıl olmuştu. Tüketiciler ve üreticiler grafik kartları için çiplerden uzaklaşırken artık yapay zekanın büyüyen trendine odaklanmış durumda.

Şirketler, daha fazla bilgi işlem gücü gerektiren yapay zeka destekli cihazlar ve sunucular geliştiriyor. Samsung da gerekli yarı iletkenleri sağlıyor. Büyük düşüşten önceki 2022 yılıyla karşılaştırıldığında, satışların ve kârın artık aynı aralıkta olduğu görülüyor.

T

Araştırma şirketi TrendForce’un son raporuna göre, bellek yongası fiyatları yalnızca bir çeyrekte yüzde 13 ila 18 oranında arttı.

Samsung çip tedariğinde SK Hynix’in arkasında

Analistler, ileri teknoloji çiplerin ve SSD’lerin 2024’te pazara liderlik edeceğini tahmin ediyor. Ancak Samsung, Nvidia gibi önemli müşterilere üst düzey çip tedariğinde Koreli üretici SK Hynix’in gerisinde kalıyor. Önümüzdeki dönemde bu farkı kapatmak şirketin önemli hedeflerinden biri olacaktır.

İLGİLİ HABERLER