Samsung yılın üçüncü çeyreğini 17.57 trilyon Kore wonu (85 milyar TL) operasyon kârıyla kapatarak beklediği kâr rekorunu kırdı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, son çeyrekte de Samsung’a en çok parayı yonga birimi kazandırdı.
Güney Koreli şirketin yonga birimi, bir önceki çeyrekte 24.77 trilyon won (121 milyar TL) gelir ve 13.65 trilyon won (66 milyar TL) kâr elde etti. Samsung’un mobil birimi de çeyreği 24.77 trilyon won (121 milyar TL) gelir ile tamamlasa da, birimin operasyon kârı 2.2 trilyon won (10,5 milyar TL) olarak gerçekleşti. Bu tablonun oluşmasında temel faktör olarak orta seviye ve giriş segmentindeki telefonların satışının düşmesi ve pazarlama maliyetlerinin atması öne çıkıyor.
Akıllı telefon pazarındaki rekabetin artacağının farkında görünen Samsung, üst sınıf telefon seçeneklerine yenilerini eklemeyi sürdürüyor. Ancak hâlihazırda amiral gemisi telefon satışları, şirketin mobil biriminin vasat performansını düzeltmek için yeterli görünmüyor. 2019’da mobil cihaz portföyünü katlanabilir ve 5G telefon seçenekleriyle mobil birimini güçlendirmeyi hedefleyen Güney Koreli elektronik devi, genç kullanıcı kitlesini kazanmak için de giriş seviyesi ve orta segment stratejisini de değiştiriyor. Samsung’un ilk katlanabilir ekranlı telefonunu kasım ayında gözler önüne çıkarabileceği söyleniyor.
Samsung katlanabilir ekranlı telefonunun yanı sıra otomobil ve dizüstü bilgisayarlar için de daha büyük katlanabilir veya esnek ekran seçenekleri sunmayı planlıyor. Şirket böylelikle OLED biriminin kârını artırmayı hedefliyor. OLED biriminin üçüncü çeyrekteki kârının da bir önceki çeyrektekinden fazla olduğunu belirtmekte fayda var.
Samsung bulut pazarında büyüme bekliyor
Samsung NAND bellek yongalarının fiyatlarının düşmesini ve bulut pazarına olan ilginin artmasını, insanların daha büyük mobil depolama paketlerine yönelmesini bekliyor. Yonga birimini performansının daha da iyileşerek sürmesini öngören şirket, 5G modem teknolojisinin de yardımıyla işlemcilerini daha cazip kılmayı planlıyor. Güney Koreli elektronik devi portföyünü 3D sensörleri, ekrana entegre parmak izi tarayıcıları, otomotiv sektörü ve Nesnelerin İnterneti için hazırlanan yongalarla da genişletmeyi amaçlıyor.