İncelemelerManşetler

Samsung The Frame 2022 İncelemesi

samsung the frame 2022 inceleme

The Frame, Samsung’un birkaç yıl önce başlattığı yaşam tarzı ürün serilerinden bir tanesi ve zaman geçtikçe bu serinin daha da geliştiğini görüyoruz. 2022 model The Frame serisinde de seleflerine göre dikkate değer ilerlemeler var. Evlere veya iş yerlerine TV’ler genellikle açık olduğu zaman bir şeyler göstermeyi veya izlemeyi sağlaması için alınır, ancak The Frame serisi Samsung TV’leri, açık olduğu kadar kapalı olduğunda da işe yaraması için tasarlanmıştır. Kenarlarına manyetik kuvvet yardımıyla tutturulan çerçeveleri sayesinde bir tablo gibi görünen The Frame TV, kapalı olduğu zaman çeşitli sanat eserlerini, tabloları veya kendi fotoğraflarınızı etkileyici biçimde gösteriyor. Samsung The Frame 2022 inceleme yazısında ve videosunda, bir süredir 55 inçlik versiyonunu (QE55LS03B) deneyimlediğimiz bu televizyon ile ilgili izlenimlerimizi ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Samsung LS03B The Frame QLED 4K Smart TV (2022)

  • Mat Ekran
  • Modern Çerçeve Tasarımı
  • Sanat Modu

Samsung The Frame 2022 inceleme: Tasarım

The Frame’i kutusundan çıkardığınızda normal bir TV’den farklı görünmüyor. Panelin etrafını siyah renkli çerçeve kaplarken ikili ayağı sayesinde bu TV’yi masa veya benzeri yüzeylere normal bir TV gibi yerleştirebilirsiniz. Ancak The Frame esas farkını duvara monte edildiğinde ortaya koyuyor. Ve Samsung, duvara kolay biçimde monte edilebilmesi için bir Slim Fit duvar askı aparatını da ambalaja yerleştirmiş. Biz ise The Frame 2022 modelini evimizin salonunda bulunan TV ünitesine yerleştirdik. TV ünitesinde, önceki TV’den kalma askı bulunuyordu ve buraya Samsung’un tablo görünümlü TV’sini yerleştirmek zor olmadı. Duvardaki bir tablonun havasını vermese de, The Frame 2022’nin bizim evdeki TV ünitesinde de bir tablo gibi durduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

samsung the frame 2022 inceleme

The Frame’in temel mantığı, bir duvar tablosu gibi görünmesi. Bunun için TV’nin kenarlarına ahşap görünümlü ve mıknatıslı çerçeveler tutturuluyor. Kutudan dört parça çerçeve çıkıyor ve bunlar TV’nin dört bir kenarına kolayca tutturuluyor. Bize gelen test ürününden çıkan kahverengi çerçevelerin yerine beyaz renkli çerçeveler TV ünitesiyle daha iyi uyum göstermesini sağlayabilirdi. Ancak kahverenginin arkadaki duvar kağıdı ile fena bir uyum oluşturmadığını da söyleyebiliriz. The Frame 2022’yi satın almadan önce, Samsung’un sunduğu farklı renk seçeneklerini inceleyerek, yerleştirileceği ortama en uygun olanını belirleyebilirsiniz.

The Frame’in arkası düz, kalınlığı da fazla değil. Bu unsurlar açısından bir resim tablosuyla aynı tasarıma ve ölçülere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Biz TV ünitesine yerleştirdik, ancak kutudan çıkan duvar askısı sayesinde duvara bir tablo gibi asmanız imkan dahilinde bulunuyor. Samsung, inceliği sağlamak ve bir tablo havasını elde etmek için ana TV gövdesine mümkün olduğu kadar az bileşen eklemiş. TV’nin temel donanım birimleri, giriş ve çıkışları uydu alıcısıyla benzer boyutlara sahip olan ve One Connect olarak adlandırılan bir kutuda toplanmış. Bu kutu ile TV’nin arasına çekilen bir kablo bağlantı vazifesi görüyor. Bizim bu kutuyu TV ünitesinde muhafaza etmemiz zor olmadı, ancak The Frame’i duvara asmayı düşünüyorsanız, kutuyu yerleştireceğiniz düzgün bir yeri de belirlemeniz gerekiyor. Bu kutunun varlığı, portlara erişmeyi ve yeni bir cihaz bağlamayı daha kolay hâle getiriyor. TV’nin arkasında bulunan ve erişilmesi zor portlarla uğraşmanıza gerek kalmıyor. One Connect ile The Frame arasındaki bağlantı ise ince ve şeffaf bir kabloyla sağlanıyor. İnce ve şeffaf oluşu, onun uzaktan bakıldığında görünmez olmasına yardımcı olacaktır.

samsung the frame 2022 inceleme

Samsung The Frame 2022 inceleme: Özellikler

The Frame 2022 modelinde Samsung’un Tizen işletim sistemi çalışıyor. 2022 model TV’lerinde Samsung, Smart TV modellerinde sunduğu kullanıcı arayüzünde birtakım güncellemeler yaptı. Android TV’lerde gördüğümüz tarzda, satır biçiminde uygulama bileşenleriyle YouTube, Netflix, Amazon Prime Video ve benzeri uygulamalarda öne çıkan içerikler gösteriliyor. Samsung’un uygulama mağazasında, aklınıza gelecek birçok popüler yerli ve yabancı içerik servisinin TV uygulamaları mevcut. Bu açıdan herhangi bir sıkıntı çekeceğinizi düşünmüyoruz. YouTube, Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, Apple TV+, Exxen, TV+, Blu TV, S Sport+ akla gelen örnekler arasında bulunuyor.

samsung the frame 2022 inceleme

Yenilenen kullanıcı arayüzüne baktığımızda, sol kenara yerleştirilmiş bir menüde üç temel seçeneği görüyoruz. Bunlar Ara, Sanat ve Medya olarak sıralanıyor. Medya, The Frame’i kullanırken Smart TV özelliklerine erişmek istediğinizde ulaşacağınız ana nokta niteliğini taşıyor. Yüklediğiniz TV uygulamalarını merkezde, yatay bir menüde görebilirsiniz. En son aktif olan kaynak da küçük resim hâlinde hemen altta yer alıyor. Samsung, buraya başka kaynaklar içinde açık olanların küçük resimlerini de görme imkanını sağlasa güzel olurdu.

Sanat modu altında ise, Samsung The Frame 2022 modelinin bir duvar tablosuna dönüşmesine yardımcı olacak çeşitli sanat eserleri bulunuyor. Bazı ücretsiz görseller olsa da, çoğunu kullanmak için 69,99 TL’lik bir ücret ödeyerek satın almanız gerekiyor. Bununla birlikte aylık abonelik karşılığında da geniş bir kütüphaneye erişim sağlayabilirsiniz. Sanat modu sayfasında gezindiğimizde, aşağı doğru epey kaydırma yapmak gerekti, çünkü Samsung, birçok farklı seçeneği ekranda sergileme imkanı sunuyor. Bir alternatif de kendi görüntüleriniz, bunları USB portu aracılığıyla veya bir akıllı telefondan kablosuz olarak aktarabilirsiniz. Samsung, görüntüler üzerinde çeşitli özelleştirmeler yaparak bunlara farklı sanatsal görünümler kazandırma imkanını da sunuyor. Örneğin, bir fotoğrafı pastel renklere sahip etkileyici bir tabloya dönüştürebilirsiniz.

samsung the frame 2022 inceleme

Sanat modu, TV’yi kapattığınız zaman otomatik olarak devreye giriyor ve The Frame’in ekranında seçtiğiniz görüntü veya görüntüler gösteriliyor. Ortamdaki ışığın şiddeti ve renk sıcaklığına göre ekranın renk ve parlaklık ayarı otomatik biçimde ayarlanıyor. Ortam çok fazla aydınlık olmadığında The Frame’in ekran parlaklığı da yüksek seviyede olmuyor, bu sayede enerji tüketimi de düşük oluyor. Ne var ki, TV’nin her kapatılışında Sanat modunun devreye girmesini istemeyebilirsiniz. Bunun için kumandanın aç/kapat tuşuna birkaç saniye basılı tutarak ekranı tamamen kapatmalısınız. Ancak The Frame’in kendi kumandası yerine bir Apple TV veya Google Chromecast kumandası kullanıyorsanız, Sanat modunu tamamen kapatmanız mümkün olmayacak, TV kumandasına geçmeniz gerekecektir.

samsung the frame 2022 inceleme

Neyse ki Samsung, Sanat modu sayfasının en altında bazı seçenekler sunuyor. Uyuma Zamanı ayarlayarak Sanat modunun belli bir süre sonra kapanmasını sağlayabilirsiniz. Hareket algılayıcısının hassasiyetini değiştirmek de imkan dahilinde. Böylelikle birisinin yakına gelmesi durumunda The Frame’in açılıp ekranda bir görselin görünmesi şansını azaltabilirsiniz. Gece modu özelliği ise, gece vakti The Frame’in gereksiz yere açık kalıp elektrik tüketmesinin önüne geçecektir.

Samsung, The Frame 2022 modeliyle birlikte güneş enerjisiyle şarj olabilen akıllı kumandasını sunuyor. Alt kenarda yer alan USB-C portuna uygun bir kablo bağlayarak bilgisayar, TV ya da priz üzerinden de şarj edebilirsiniz. Ancak arkadaki güneş paneli, kullanmadığınız zamanlarda kumandayı pencerenin kenarına yerleştirerek yeterli gücü sürekli elde etmenize izin verecektir, USB-C üzerinden şarja pek ihtiyaç duymazsınız. Kumanda üzerinde ses ve kanal tuşları, daire şeklinde tasarlanmış ve ortasında seçim tuşunu barındıran yön tuşları, Ayarlar, kanal numarası ve renk tuşlarının işlevini tek başına üstlenen özel bir tuş var. Multi View görünümüne geçiş için de özel bir tuş bulunuyor. Öte yandan Netflix, Disney+, Prime Video ve İnternet tarayıcısı için de özel kısayol tuşları mevcut.

samsung the frame 2022 inceleme

Kumandanın üst kısmında bir mikrofon tuşu var. Bu arada içinde de gerçekten bir mikrofon olduğunu belirtelim. TV’de Bixby, Amazon Alexa ve Google Asistan gibi sanal asistanlar destekleniyor. Ancak bunlar Türkçe için aktif olmadığı için kumandanın sahip olduğu mikrofon ve sanal asistan tuşu da pek işe yaramıyor.

Samsung’un son yıllarda akıllı TV’lerinde yer verdiği AirPlay 2 desteği The Frame 2022’de de mevcut. Eğer bir iPhone, iPad veya Mac sahibiyseniz, Apple TV cihazınız olmasa bile mobil cihazınızda veya bilgisayarınızda bulunan fotoğraf veya videoları TV’ye kolaylıkla yansıtabilirsiniz. Aynısı ekran yansıtma için de geçerli.

samsung the frame 2022 inceleme

TV’de herhangi bir içerik aktif durumdayken AirPlay üzerinden ekran yansıtma yaptığınızda Multi View görünümünde açılıyor. TV izlerken yanında bir başka cihaz kullanmak, örneğin maç izlerken maçla ilgili tweetleri görmek için bu tarz bir çoklu görünüm işe yarıyor. Ancak genel olarak sadece bir içeriği veya mobil cihazın ekranını ekranın tamamını görmek istediğimizde Multi View görünümü gereksiz oluyor. Tam ekrana geçmek için daha fazla kez kumandada tuşa basmak gerekiyor. Bu arada Multi View görünümünü başka cihazlardan Miracast, Smart View veya benzeri yöntemlerle kablosuz olarak yansıttığınız cihazlar için kullanabilirsiniz. YouTube, İnternet Tarayıcısı, farklı HDMI portlarına bağlanmış kaynaklar da seçilebiliyor. Ayrıca Samsung’un akıllı telefonlarında ve tabletlerinde gördüğümüz çoklu görev kestirmelerine benzer şekilde, sunulan kaynaklardan seçim yaparak kendi görünümlerinizi oluşturabilirsiniz. Burada TV’ye yüklenen Smart TV uygulamalarını da seçenekler arasında görmek güzel olurdu.

Bir önceki bölümde One Connect Box kutusundan bahsetmiştik. Bunun arkasında dört adet HDMI girişi var. Bunlardan biri eARC desteğine sahipken bir başkası ise 4K/120Hz kaynakları destekliyor. Dijital optik ses çıkışı, Ethernet girişi ve CI yuvası da mevcut. Uydu/kablo TV ve karasal anten girişleri de mevcut. Biz, bulunduğumuz sitede bulunan Smart City sistemini, yani dijital kablo sistemini kullandık. Kanal geçişleri normal hızda, kanal rehberi bilgileri de yükleniyor.

samsung the frame 2022 inceleme

Samsung The Frame 2022’nin Menü bölümünde SmartThings için ayrılmış özel bir alan var. Buradan TV’ye kabloyla veya kablosuz olarak bağlanmış ve SmartThings destekleyen cihazları görebilir, onları yönetebilirsiniz. Aynı şekilde bir iPhone, Samsung Galaxy telefonu veya başka markalı bir akıllı telefonda da SmartThings uygulaması veya bölümü üzerinden The Frame 2022’ye erişmek, onu uzaktan kumanda etmek mümkün oluyor.

Samsung The Frame 2022 inceleme: Görüntü ve Ses

Samsung The Frame 2022’nin deneyimlediğimiz 55 inç ekranlı versiyonunda 4K QLED panel bulunuyor. 3840 x 2160 piksel çözünürlük, ortalama boyutlardaki bu panel için yeterli bir piksel yoğunluğunu sağlıyor. Bir QLED panelden beklendiği üzere, renk canlılığı yüksek seviyede. Kırmızı, mavi, yeşil gibi renklerin doygunluğunu beğendik. Siyah renk derinliği ise çok yüksek değil. Aydınlatılmış ortamlarda siyahlar gerçekten olması gerektiği gibi görünüyor, ancak karanlıkta tekrar kontrol ettiğimizde, biraz daha koyu griye çalmanın söz konusu olduğunu gördük. Öte yandan kenarlara doğru gösterilen beyaz ve açık renkli görüntülerde ekranın kenarlarından ışık sızmaları da gözlemlenebiliyor. Ne var ki, bu hususların görsel deneyimde büyük olumsuzluklara yol açtığını söyleyemeyiz.

samsung the frame 2022 inceleme

Samsung, The Frame serisi ürünlerinde mat ekran kaplaması kullanıyor. Bunun en büyük katkısı yansıtmayı büyük oranda azaltması oluyor. Böylelikle televizyonun, ekranında gösterdiği resmin sanki bir duvar tablosu havasını yaratması şansı artıyor. Bizim gibi TV’yi tam da pencerenin karşısına koymuş, özellikle gündüz vakti izlerken yansıma nedeniyle zorlanan kişiler için de sonuç memnun edici olacaktır. The Frame’de yansıtma gerçekten çok düşük seviyelerde kalıyor ve bu durum özellikle gündüz vakti bir şeyler izlerken seyir zevkini artırıyor.

QLED ekranın görüş açıları da geniş. Ekrana 180 dereceye yakın bir açıdan baksak bile, renklerde ve parlaklıkta azalma neredeyse yok denecek seviyede oluyor. Bu da The Frame’in yerleştirilmesi konusunda hem yatay hem de dikey eksende esneklik sağlayacaktır.

The Frame’in HDR performansını da yeterli bulduğumuzu söylemeliyiz. Samsung’un diğer QLED TV’leri gibi burada da Dolby Vision desteği yok. Ancak HDR10+ ve HLG uyumluluğu mevcut. Ekrandaki içeriğin HDR destekli olmasına bağlı olarak parlaklık ve renk ayarı otomatik olarak yapılıyor. Maksimum parlaklık 700 nit seviyelerine çıkarken, seçilen görüntü modlarına göre parlaklık da ayarlanıyor.

samsung the frame 2022 inceleme

Görüntü modları arasında Dinamik, Standart, Film ve Filmmaker var. Ekstra parlaklık ve canlılık isteyenler için en güzeli Dinamik olacaktır. Ancak farklı içeriklerde Standart ve Filmmaker modları da iyi işler çıkarıyor. Öte yandan ortamdaki ışığa ve renge bağlı olarak görüntü ayarını yapmayı The Frame’in kendisine de bırakabilirsiniz. Yapay zekâ bu işi yaparken gayet iyi performans gösteriyor. Burada Samsung’un en yeni Quantum işlemcisinin hakkını da vermek gerekiyor.

Quantum işlemci, 1080p içerikleri 4K’ya yükseltme konusunda da iyi iş çıkarıyor. Doğal 4K içeriklerin farkı anlaşılsa da, 1080p veya 1080i’den yükseltilen filmler, diziler veya TV kanal yayınlarının da The Frame 2022 modelinde rahatlıkla izlendiğini söyleyebiliriz.

samsung the frame 2022 inceleme

Ses tarafına geldiğimizde, The Frame’in burada iyi bir performans sunması önemli. Eğer duvara bir tablo gibi asmayı düşünüyorsanız, onu destekleyecek bir soundbar satın alma imkanınız kısıtlı olacaktır. Neyse ki, Samsung’un nesne takip özellikli ses sistemi ve Dolby Atmos desteğiyle iyi bir ses çıkışı sunuluyor. Daha önce incelediğimiz AU8000 gibi orta seviye bir Samsung TV’sine göre TV hoparlörü gayet başarılı bir ses çıkışı sunuyor. Hatta geçen yılın 65 inçlik 8K TV’siyle de ses çıkış kalitesi ve şiddeti karşılaştırılabilir seviyede bulunuyor.

Bu arada imkanınız varsa, The Frame’in altına bir soundbar da ekleyebilirsiniz. Samsung bize deneyimlememiz için S801B soundbar’ı da gönderdi. Hem TV hoparlöründen hem de soundbar’dan aynı anda ses çıkışı alma imkanı da var ve bu sayede ses çıkışı etkileyici ve sarmalayıcı hâle geliyor. Bu şekilde filmleri, özellikle Dolby Atmos destekli filmleri izlemek bir hayli keyifli oluyor.

Samsung The Frame 2022 inceleme: Sonuç

  • samsung the frame 2022 inceleme
  • samsung the frame 2022 inceleme
  • samsung the frame 2022 inceleme
  • samsung the frame 2022 inceleme
  • samsung the frame 2022 inceleme
  • samsung the frame 2022 inceleme
  • samsung the frame 2022 inceleme
  • samsung the frame 2022 inceleme
  • samsung the frame 2022 inceleme
  • samsung the frame 2022 inceleme
  • samsung the frame 2022 inceleme

Biz Samsung’un 2022 model The Frame modelini bir TV gibi deneyimledik, yani onu evimizin salonundaki TV ünitesine yerleştirdik. Bu hâliyle The Frame bizi fazlasıyla tatmin etti. 55 inç, 35-40 metrekarelik salonlar için yeterli olmakla birlikte; 65, 75 veya 85 inçlik ekran seçeneklerini de tercih edebilirsiniz. Mat kaplamayla gelmesi, özellikle TV’sini camın karşısına yerleştirmek zorunda kalanlara yardımcı oluyor, gündüz vakti yansıma bir hayli az oluyor. Görüş açıları iyi olan bu TV, yeterli yükseklikteki parlaklığıyla farklı türlerdeki içerikleri rahatlıkla izlemeye olanak sağlıyor. Dahili hoparlörleri de iyi ve kaliteli bir ses çıkışı sunuyor. Samsung’un Tizen tabanlı akıllı TV platformu, 2022 güncellemeleriyle birlikte çok daha rahat gezilen ve kontrol edilen bir hâl almış. Smart TV uygulamaları konusunda da sıkıntı çekmezsiniz, yüklemeyi isteyeceğiniz hemen her uygulama var, Android TV platformuna göre eksik olan bir veya iki uygulama sayabiliriz.

Diğer Samsung TV’leriyle rahatlıkla rekabet edecek özelliklerine rağmen The Frame daha çok bir tasarım ürünü. Bu TV’yi satın alacaksanız, onu bir TV ünitesine değil de; duvara, duvardaki diğer nesnelerin arasında kaybolabilecek bir yere yerleştirmeyi düşünmeniz gerekiyor. Bu şekilde bir The Frame sahibi olmak daha anlamlı oluyor. TV kapalı durumdayken gösterilen görseller, ortamdaki ışığa ve renk sıcaklığına göre ayarlanan ekran sayesinde fazlasıyla gerçekçi görünüyor. The Frame’in etrafını saran çerçevelerle birleştiğinde, bu TV’ye bakan birisi onun gerçek bir tablo olduğunu sanabilir. Samsung, bu ekranda gösterebileceğiniz içerikler konusunda Sanat modu altında birçok farklı seçenek de sunuyor. Böylelikle günün farklı zamanlarında ya da gelen misafirlere göre tablonuzu, pardon The Frame’inizi özelleştirebilirsiniz.

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.