Samsung SSD 980, NVMe 1.4 arayüzüyle uyumlu ve PCIe 3.0 desteğine sahip. Samsung, bu üründe kendi geliştirdiği denetçiyi kullanıyor. NAND flaş bellek olarak da Samsung V-NAND 3bit MLC barındırıyor. M.2 form faktöründeki bu SSD, DRAM bileşeni içermiyor. Elimizdeki ürünün 250 GB kapasiteli, başlangıç seviyesindeki seçenek olduğunu belirtelim. Bunun dışında 500 GB ve 1 TB kapasiteli seçenekler de bulunuyor.
Samsung’un belirttiğine göre SSD 980, 3500 MB/sn’ye kadar sıralı okuma ve 3000 MB/sn’ye kadar sıralı yazma performansı sunuyor. Buna ek olarak 500K seviyesine kadar çıkan saniye başına giriş-çıkış performansı da mevcut. Tabii ki, seçilen kapasiteye bağlı olarak bu değerler değişiyor. 1 TB’lık en üst seviyedeki modeli seçtiğinizde verilen bu değerlere daha da yaklaşacaksınız. Şimdiye kadar piyasada gördüğümüz PCIe 3.0 destekli ve DRAM’siz SSD ürünleri genellikle 2400 MB/sn’ye kadar sıralı okuma ve 1950 MB/sn’ye kadar sıralı yazma hızlarına sahip oluyor. Samsung, DRAM bileşeni içermeyen SSD 980 ile çıtayı daha yükseğe çıkarıyor.
Peki, Samsung bunu nasıl başarıyor? Şirket Host Memory Buffer olarak adlandırılan bir teknolojiyi kullanıyor. Normalde DRAM, SSD için önemli bir bileşendir. Meta verisini ve tampon önbelleği saklama, rastgele sorguları adreslemenin yönetimi gibi işlerde büyük rol oynar. DRAM, lojik blok ile fiziksel blok arasında bağlantı kurmayı sağlayan haritalama tablosunu içerir. Bu sayede SSD’ler daha hızlı çalışır. Eğer DRAM yoksa, lojik bloğun ana sistemden gelen talebi fiziksel talebe çevirmesi uzun zaman alır.
Ekonomik açıdan sağladığı avantajdan dolayı birçok SSD üreticisi, DRAM’siz tasarımları SSD’lere getirmeye çalıştı. Ancak bunların sunduğu performans, şimdiye kadar istenen seviyeye gelmedi. Samsung ise NVMe 1.2 ile birlikte yeni getirilen Host Memory Buffer teknolojisinden yararlanıyor. Bu teknoloji SSD’nin DRAM eksikliğini, cihazın DRAM’inden kendisi için ayrılan bellek parçasından yararlanarak gidermesini sağlıyor. HMB özellikli SSD, DRAM taşımayarak elde ettiği ekonomik avantajını hız tarafında sağladığı artışla biraz daha yukarı taşıyor. Samsung SSD 980 de kullanıcılara bu artırılmış avantajı sunuyor.
SSD 980’de yer alan Akıllı TurboWrite 2.0 teknolojisi ise, önceki nesil TurboWrite teknolojisini kullanan 970 EVO modeline nazaran, 5.5 kata varan oranda daha büyük tampon bellek boyutu sunuyor. Böylelikle büyük boyutlu dosyaların transferleri bile daha kısa sürede, üstelik zaman geçtikçe aktarım hızı değişmeden gerçekleştiriliyor. Bu arada Akıllı TurboWrite algoritması SSD’nin dayanıklılığını etkilemiyor, çünkü kullanıcıların SSD üzerine yazdığı toplam veri miktarı değişiklik göstermiyor. SSD 980’in 1 TB kapasiteli modelinde tampon bellek boyutu 160 GB seviyesine çıkıyor. 970 EVO modeliyle karşılaştırıldığında, özellikle 500 GB kapasiteli modellerde aradaki tampon bellek boyutu farkı ortaya çıkıyor.
Dayanıklılık da SSD 980’in öne çıkan silahlarından bir tanesi oluyor. Samsung, bu ürünün 5 yıla varan sınırlı garantisiyle sektörde lider ürünlerden biri olduğunun altını çiziyor. Aynı zamanda 250 GB kapasiteli ürün için 150 TB, 500 GB kapasiteli ürün için 300 TB, 1 TB kapasiteli ürün için 600 TB’lık toplam yazılan bayt garantisi veriliyor. Buna ek olarak, geliştirilmiş termal çözümü de SSD 980’in aşırı çalışma yükü altında bile iyi performans sergilemesine izin veriyor. Bir ısı dağıtıcı, kontrolördeki dahili nikel kaplama ve gelişmiş Dinamik Termal Koruma teknolojisi ile ince şekilde ayarlanmış ürün yazılımının yardımıyla, SSD’nin aşırı ısınması önleniyor, performans istenen seviyede tutuluyor. Güç tüketimi tarafında da SSD 980, 970 EVO modeline göre dikkate değer ilerlemeler gösteriyor. 970 EVO’ya göre güç tüketimi yüzde 32 azalmış. Güç verimliliği ise yüzde 56 oranında artmış.
Samsung SSD 980’in yönetimini ise Magician yazılımı yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz. Magician 6.3 sürümü, Full Power Modu sayesinde bilgisayarı kullanırken maksimum performansı almayı sağlıyor. Full Power modunda SSD’nin düşük güç durumuna geçmesi engelleniyor. Diğer bir deyişle SSD her zaman tam güçte çalışıyor. Böylelikle kesintisiz bir şekilde, yüksek performans sunuyor. Bunun dışında Magician yazılımı sayesinde kullanıcılar, kritik sürücü bilgileri ve uyumluluk sorunlarıyla ilgili verilere de kolaylıkla erişebiliyor. Sürücüleri, yazılımı güncel şekilde tutma ve diğer gelişmiş kontroller de Magician yardımıyla sunuluyor. Sürücünün okuma ve yazma hızı testlerini de bu yazılım sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.
Samsung SSD 980 ile gerçekleştirdiğimiz testlerde altı çekirdekli işlemci ve 32 GB RAM barındıran bir sistem kullandık. Üstelik bu sistemin güçlü bir soğutma sistemi de bulunuyor. SSD 980’i tek depolama alanı kaynağı olarak sisteme tanıttık ve Windows 10 Pro’yu bunun üzerine kurduk. Daha ilk kurulum esnasında, 980 hızını hissettirdi. Windows 10 kurulum dosyalarının SSD’ye kopyalanması sadece 2 saniyede gerçekleşirken, ilk kurulum adımları da sadece 1 dakikada tamamlandı. Toplamda, yaklaşık 6 dakika gibi bir sürede Windows 10 kurulumu tamamen bitti ve bilgisayar kullanıma hazır hâle geldi.
Sistem açılışı da hızlı. Bilgisayarı açtıktan 10 saniye sonra sistem kullanıma hazır hâle geliyor. Yeniden başlatma ise 20-25 saniye arasında bir sürede tamamlanıyor.
Benchmark seslerine gelince, öncelikle Samsung’un kendi yazılımı Magician’ı kullanarak okuma ve yazma hızı testi yaptık. Elde ettiğimiz sonuçlar, Samsung’un 250 GB kapasiteli ürün için verdiği 2900 MB/s sıralı okuma ve 1300 MB/s sıralı yazma hızlarına oldukça yakın oldu. Sonrasında Crystal Disk Benchmark, AS-SSD ve Anvil Benchmark yazılımlarıyla da sıralı okuma ve yazma testleri gerçekleştirdik. Bu yazılımlarla elde ettiğimiz sonuçlar beklediğimiz seviyelerde oldu.
Bu benchmark testlerinin yanı sıra 10 GB büyüklüğünde bir dosyayı masaüstünden, masaüstünde açılmış bir klasöre kopyaladık. Bu işlem 10 saniyede tamamlandı ve transfer hızı beklediğimiz seviyede oldu.