Eğlenceİncelemeler

Samsung Smartphone GamePad İncelemesi

Oyun dünyasında mobil cihazların yeri giderek sağlamlaşıyor, konsol oyunları tadında deneyim sunan oyunların sayısının her geçen gün arttığını görüyoruz. Buna bağlı olarak akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının cihazlarında oyun keyfini konsol tadında yaşamalarını sağlayacak oyun kumandası seçeneklerinin de fazlalaştığı dikkat çekiyor. Samsung da geçtiğimiz yılın sonlarında Smartphone GamePad adını verdiği bir kumanda aksesuarı duyurdu. Bu ay içinde 200 TL civarında bir fiyattan tüketicilerle buluşacak bu cihaz Galaxy serisi akıllı telefonlarda oyun keyfini artırmayı planlıyor. Smartphone GamePad ile ilgili merak ettiklerinizi incelemizde bulabilirsiniz.

samsung-smartphone-gamepad-inceleme-00014

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları:
TasarımGenel ÖzelliklerKurulumKullanımSonuç

Tasarım

Samsung Smartphone GamePad’in tasarımı birlikte kullanıldığı Galaxy akıllı telefonlarını tamamlayacak nitelikte. Malzeme kalitesi, tuşları, kullanılan renkler; bunların hepsi Smartphone GamePad’in bir Samsung ürünü olduğunu ortaya koyuyor. Samsung logosunu kapatıp birisine bu kumandanın hangi şirket tarafından üretildiğini tahmin etmesini isteseniz, muhtemelen Samsung ilk tahminleri arasında yer alacaktır.

samsung-smartphone-gamepad-inceleme-00002

195 gr. ağırlık ve 31 mm. kalınlık değerlerine sahip bir gövdede gelen Smartphone GamePad fazla keskin hatları olmayan, biraz kaba görünen, ancak yuvarlak hatları sayesinde elde rahatlıkla tutulan ve oyun oynamayı kolaylaştıran bir aksesuar olarak geliştirilmiş. Parlak ve hafif kaygan yüzeyi de verdiği hissi biraz daha iyi hâle getiriyor.

samsung-smartphone-gamepad-inceleme-00007

Ön yüzde yer alan kontrollere göz attığımızda, Samsung’un yerleşim konusunda fazla özenli davranmadığını, konsolu fazla süslemediğini düşünebilirsiniz. Ancak biraz daha detaya indiğinizde çubuk ve tuş yerleşimlerinin ergonomiye uygun olacak şekilde yerleştirildiğini, bu sayede oyun oynarken daha iyi bir kontrol imkanının sağlandığını göreceksiniz.

samsung-smartphone-gamepad-inceleme-00005

İki adet analog çubuk Sony’nin DualShock kumandasındaki gibi yanyana değil, çapraz şekilde yerleştirilmiş ve aralarında yeteri kadar mesafe bırakılmış. D-Pad ise sol tarafta, soldaki analog çubuğun hemen sağ alt köşesinde yer alıyor. Sağ üst köşede de dört adet aksiyon tuşu görüyoruz. Bunlara yerleştirilen noktalar sayesinde bu tuşları birbirinden ayırt etmek, oyunda gösterilen kılavuza bağlı olarak hangi tuşun ne işe yaradığını anlamak mümkün oluyor. Bu tuşlarla soldaki analog çubuğun arasındaki bölümde Samsung logosu ve GAME tuşunu görüyoruz.

samsung-smartphone-gamepad-inceleme-00009

Üst kenarda iki adet tetik tuşu görüyoruz. Bunların ortasında  yer alan ve tuşlarla benzer tasarıma sahip dili kendinize doğru çektiğinizde bir yuvanın açıldığını göreceksiniz. İşte Galaxy akıllı telefon bu yuvaya yerleştiriliyor, sonrasında da taşınabilir bir oyun konsolu elde etmiş oluyorsunuz.

samsung-smartphone-gamepad-inceleme-00010

Smartphone GamePad’in altında Bluetooth bağlantı sürgüsü, LED lamba, Select ve Start tuşları yer alıyor. Ayrıca bunların altında da microUSB portu görüyoruz. Yanlarda yer alan lastik alanlar sayesinde kavrama biraz daha iyileştiriliyor. Arkada da NFC logosuyla işaretlenen yerde NFC alanını görüyoruz.

Genel Özellikler

Samsung Smartphone GamePad ekran boyutları 4 ile 6.3 inç arasında değişen Galaxy serisi akıllı telefonları destekliyor. Bu durum Samsung Galaxy S4, Galaxy Note 3 gibi akıllı telefonların, hatta Galaxy Mega 6.3 gibi büyük ekranlı telefonun da Smartphone GamePad ile kullanılabildiği anlamına geliyor. Bu arada Smartphone GamePad’in kullanımı için akıllı telefonun Android 4.1 Jelly Bean veya üstü sürümle çalışması gerekiyor.

samsung-smartphone-gamepad-inceleme-00004

Galaxy akıllı telefon ve SmartPhone GamePad arasındaki bağlantı Bluetooth 3.0 bağlantısı üzerinden sağlanıyor. NFC sayesinde de eşleştirme işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Akıllı telefonu HDMI kablosu veya Samsung’un AllShare ekran yansıtma yazılımını kullanarak TV’ye bağlayabilir ve bu şekilde ev konsolu tadında oyun oynayabilirsiniz.

Samsung SmartPhone Gamepad’in içinde 160 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Cihazın şarj işlemi microUSB portu üzerinden gerçekleştiriliyor. Kumandayı USB kablosuyla bir şarj adaptörüne veya bilgisayara bağlayarak şarj işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Kurulum

Samsung SmartPhone GamePad’e bağlayacağınız akıllı telefonda Bluetooth’u açmalısınız. Eğer Galaxy telefonunuzda NFC özelliği varsa, NFC’yi açarak telefonunuzun arkasını Smartphone GamePad’in arkasına dokundurmanız yeterli. Bu şekilde eşleştirme işlemi hızlı şekilde tamamlanıyor ve SmartPhone GamePad ile Galaxy telefonunun Bluetooth bağlantısı gerçekleştiriliyor.

samsung-smartphone-gamepad-inceleme-00017

NFC ile eşleştirme işlemi gerçekleştirdiğiniz Samsung SmartPhone GamePad’e özel oyun portalı uygulaması Mobile Console’a ait Samsung Apps sayfası açılıyor. Buradan söz konusu uygulamayı indirebilirsiniz.

Kullanım

Samsung SmartPhone GamePad’e özel Mobile Console uygulaması içinde, bu konsolu kullanarak oynayabileceğiniz oyunların listesi ızgara görünümü şeklinde yer alıyor. Biz bu incelemeyi hazırlarken Mobile Console içinde toplam 39 oyun yer alıyor. Asphalt 8, Dungeon Hunter 4, Dead Trigger, Escape, Need for Speed Most Wanted, Modern Combat 4 Zero Hour, Real Racing 2, ShadowGun, Sonic, Virtua Tennis gibi oyunların listede yer aldığını görüyoruz.

samsung-smartphone-gamepad-inceleme-00019

İndirmediğiniz oyunların küçük resimleri siyah beyaz renklerde görünüyor. Oynamak istediğiniz oyuna tıkladığınızda Samsung Apps’te, o oyuna ait sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Bazı oyunlar ücretsizken, bazıları da uygun fiyatlarla sunuluyor. Genellikle Samsung Apps’ten indirilen oyun dosyaları küçük boyutlara sahip. Örneğin Asphalt 8’in Samsung Apps’ten indirilen dosyasının boyutu 13 MB civarında. Ancak ilk kurulum tamamlanıp, siz Mobile Console üzerinden oyunu açtıktan sonra oyunun yaklaşık 1 GB civarında büyüklüğe sahip esas kurulum dosyası indiriliyor ve daha sonra oyun hazır hâle geliyor.

samsung-smartphone-gamepad-inceleme-00021

Mobile Console içinde yer alan bir oyunu açtığınızda, kumandanın bağlı olduğu algılanıyor ve oyunun başlangıcında Smartphone GamePad kontrollerine ait bir rehber gösteriliyor. Bu rehber sayesinde hangi tuşu ne için kullanacağınızı el yordamıyla bulmak zahmetinden de kurtuluyorsunuz.

samsung-smartphone-gamepad-inceleme-00023

Smartphone Gamepad ile çoğunlukla Asphalt 8: Airborne oyununu oynadık. Soldaki analog çubukla otomobili kontrol etmek zor değil, hafif bir ittirmeyle otomobilin yönünün değiştiğini farkediyorsunuz. Üstte yer alan tetik tuşları da gaz ve fren vazifesi görerek gerçekten otomobili kullanma zevkini daha fazla hissetmenizi sağlıyor.

samsung-smartphone-gamepad-inceleme-00020

En çok merak ettiğiniz konulardan bir tanesi Mobile Console içinde yer alan oyunların dışında kalan oyunların Smartphone GamePad tarafından desteklenip desteklenmediği olabilir. Portal içinde yer almayıp da desteklediği söylenen oyunlar var, ancak FIFA 14’ü denediğimizde oyunun konsolu tanımadığına tanık olduk. Görünüşe göre, GamePad ile eksiksiz bir oyun keyfi Mobile Console içindeki oyunlarla sağlanıyor. Samsung da bu listeyi zamanla daha fazla oyunla dolduracağının sözünü veriyor. Başlangıçta 35 oyunun olduğu söylenmişti, bir ay geçmeden dört yeni oyunun daha geldiğine tanık olduk.

Sonuç

Mobil oyunlar dokumatik hareketlerle, cihazı hareket ettirerek veya ekran üstünde gösterilen sanal kontrollerle oyunu yönetmeyi mümkün kılıyor. Ancak bu imkanlar bile bazıları için arzu ettikleri keyfi vermeyebiliyor. İşte bu noktada sayıları giderek artan kumanda aksesuarları devreye giriyor.

samsung-smartphone-gamepad-inceleme-00015

Samsung’un Smartphone GamePad aksesuarı da popüler Galaxy akıllı telefonlarıyla oyun oynamak isteyenlerin imdadına yetişiyor. 219 TL bu konsol için çok da düşük bir fiyat sayılmaz, ancak çok pahalı olduğu da söylenemez. Hakettiği değeri bulması için Mobile Console’da, GamePad’i destekleyen oyun sayısının artırılmasında fayda var. Bir de, Samsung bu kumandayı Galaxy telefonlarını tamamlamak için düşünmüş, ancak diğer Android telefonlarını da destekleyen bir ürün hâline getirse, daha iyi olabilirdi.