Samsung şirket kültürü içinde bir reform gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bu reform gerçekleştiği takdirde 300 bin çalışanı bulunan şirket, bir “startup” gibi hareket etme esnekliğine kavuşacak. Reuters’in haberine göre, yöneticiler şirketi geleneksel kurumsal yapısından daha açık bir çalışma ortamına taşımak için bir taahhütname imzalamaya hazırlanıyor.
Gerçekleştirilecek değişikliklerle birlikte şirket içinde yapılan çevrim içi görüşmelerin sayısının artması ve ikincil görüşmelerin sayısının aşağıya çekilmesi amaçlanıyor. Çalışan hiyerarşisindeki kademelerin azaltılması, fazla mesai süresinin aşağıya çekilmesi ve çalışanların haftasonlarını aileleriyle geçirmeye veya yeni eğitim fırsatlarını kovalayarak değerlendirmeye teşvik edilmeleri de yeni planın parçaları arasında bulunuyor. Katı şirket kültürü yüzünden sıklıkla eleştirilen Samsung, gerçekleştireceği değişikliklerle ürünleri hayata geçirme süresini de hızlandırmayı amaçlıyor.
Söz konusu şirket kültürü reformu, Samusng’un donanım üreticisi olmaktan çıkıp yazılım lideri olmayı amaçladığı bir dönem çerçevesinde gerçekleşmesi nedeniyle de önem taşıyor. Samsung adına yazılımın hep ikinci planda kaldığı şirketin tepe yönetimi tarafından da kabul edilirken, bu yaklaşım artık değişiyor. Samsung son zamanlarda yazılım şirketlerini satın alma konusundaki fırsatları aktif olarak değerlendiriyor. Özellikle yapay zeka üzerine odaklanan şirketler, Samsung için öncelikli hedef niteliği taşıyor.
Galaxy S7 ve S7 edge ile tasarım konusunda öncülerden biri olduğunu kanıtlayan şirket, yazılım alanında henüz bu yetkinliğe erişebilmiş değil. Samsung’un küresel akıllı telefon pazarındaki liderliğini sürdürmesine rağmen, geride kalan dört yılda pazar payında önemli ölçüde kayıp yaşadığını hatırlatmakta fayda var.
İnovasyonun geleceğini yazılımda gören Samsung için şirket kültüründe değişikliğe gitmek kulağa mantıklı bir hamle gibi geliyor. Samsung’un gerçek bir “startup” gibi hareket etmesinin mümkün olmadığı biliniyor. Söz konusu değişimle Samsung’un yıllar boyunca adlarına üretim yaptığı Apple ve Google gibi şirketlerin kurumsal anlayışlarına daha yakın bir yere gelmeyi amaçladığı belirtiliyor.