Samsung ultra yüksek çözünürlüklü televizyonlarını SUHD TV olarak pazarlıyor ve bu TV’lerde 2001 yılından beri geliştirme çalışmalarını sürdürdüğü Quantum dot ekran teknolojisine yer veriyor. OLED ekran teknolojisi şu sıralar TV pazarının en gözde teknolojileri arasında bulunuyor, ancak bu teknoloji henüz bazı unsurlar bakımından istenen seviyede değil, maliyeti yüksek. Samsung ise Quantum dot teknolojisi sayesinde OLED’e göre daha kaliteli görüntüler sunan ve kendi deyimiyle gerçek Ultra HD TV deneyimini yaşatan televizyonları tüketicilere sunabiliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Samsung 2016 model SUHD TV?leri Türkiye?de satışa sunuyor
Daha detaylı görüntü isteyen tüketiciler 1920 x 1080 çözünürlüğe sahip Full HD televizyonların dört katı çözünürlük sunan, 3840 x 2160 çözünürlük sunan UHD TV?leri tercih ediyor. Günümüzde ultra yüksek çözünürlüklü televizyonları uygun fiyatlarla satın almak mümkün oluyor. Ancak Samsung’un belirttiğine göre, bazı markalar uygun fiyatlı UHD TV’lerde 4K yerine 3K çözünürlüklü televizyonları tüketicilerle buluşturuyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde 4K şeklinde pazarlanan, ancak 3K çözünürlük sunan televizyonlar, olması gerekenin aksine yalnızca 2880 x 2160, yani olması gerekenden daha düşük çözünürlüklü görüntüleri izleyicilere sunuyor.
Samsung, Uluslararası Ekran Metroloji Komitesi’nin (ICDM) aldığı karara göre, TV ekran çözünürlüğü ölçümü sırasında “Kontrast Modülasyonu” (CM ? Contrast Modulation) değerinin de dikkate alınacağına dikkat çekiyor. Böylelikle bir ekranın gerçekte ne kadar çözünürlüğü olduğuna karar verilirken her bir piksel satırı da göz önünde bulundurulacak.
Daha uygun maliyetlere ulaşmak için UHD TV’lerin bir kısmında kullanılan RGBW panelli TV’lerin söz konusu CM değeri yalnızca yüzde 60’lar seviyesinde kalırken, tüm Samsung UHD televizyonlarda kullanılan RGB panellerin CM değerinin yüzde 95 olduğunda dikkat çekiliyor. ICDM’in aldığı kararla birlikte tüketiciler, çok daha isabetli ve detaylı şekilde ekran çözünürlüğü konusunda bilgilendirilecek.
RGB paneller, kırmızı, yeşil ve mavi renklerden oluşan her pikseliyle canlı ve keskin resim kalitesi elde edilmesini sağlıyor. Piyasaya 4K olarak sunulan ancak 3K çözünürlük desteği sunmakta olan olan televizyonlarda ise RGBW paneller kullanılıyor. RGBW panellerde ana renklerin yanı sıra dağınık olarak yerleştirilmiş beyaz renk hücreleri de yer alıyor. Bu nedenle yüzde 60 daha düşük maliyetli paneller üretmek mümkün olurken, resim kalitesi ise yüzde 25 oranında düşüyor.
Küresel pazarda satılan RGBW TV’lerin sayısındaki hızlı artışın ardından geçerli uluslararası çözünürlük standardının RGBW gibi, sonradan değiştirilmiş ekranların çözünürlüğünü tam olarak ölçememesi nedeniyle, kısa bir süre önce Uluslararası Ekran Metroloji Komitesi (ICDM – International Committee for Display Metrology) tarafından yeni çözünürlük ölçüm yöntemleri belirlendi.
Samsung, benzer durumun 4K TV’leri tanımlamakla birlikte HDR 1000 kalibrasyonu için de geçerli olduğuna dikkat çekiyor. Şirket, yeni SUHD TV’lerinin HDR görüntü performansını doğru şekilde değerlendirebilmek için sıkı kalibrasyon süreçlerinden geçirdiğine dikkat çekiyor. Şirket doğru şekilde kalibre edilmiş bir TV’nin önemini ve hatalı kalibrasyonun gerçek HDR görüntü kalitesinin görülmesinin önüne geçebileceğinin de altını çiziyor.
Samsung, Quantum dot ekranlı SUHD TV’lerinin sundukları gerçekçi görüntüler ve bugüne kadarki en saf renklerle televizyonlara gelecek nesil görüntü kalitesini getirdiğini iddia ediyor. Diğer TV ekran malzemelerinin zamanla renklerin solmasına yol açtığına dikkat çeken Güney Koreli şirket, Quantum dot ekranın ise aydınlık ve karanlık görüntüler arasında daha derin bir kontrast sunan HDR 1000 ile sektörün yeni standardını belirlediğini işaret ediyor. Samsung yeni SUHD TV’lerin, 10 bit Quantum dot ekranları sayesinde 1 milyara kadar rengi detaylı şekilde gösterip inanılmaz bir izleme deneyimi yarattığını da vurguluyor.
Samsung olarak esas isteklerinin tüketicilerinin yeni bir TV satın alırken en bilinçli kararı verebilmek için ihtiyaç duydukları bilgilere sahip olmaları olduğunu belirten Samsung Electronics Türkiye Ev İçi Eğlence Sistemleri Pazarlama Müdürü Erkan Yıldırım, “OLED’in hala istikrarsız bir teknoloji olduğu ve kullanım ömrü, ekran yanması ve parlaklık gibi sorunlar yaşadığı göz önüne alınırsa hedefimiz, tüketicilerimizi ekran teknolojileri arasındaki farklar konusunda eğitmek ve onlara hak ettikleri şeffaflığı ve net ürün bilgilerini sağlamaktır. Tüketicilerin özellikle 3K ile 4K ayrımını yapmaları için satın alacakları TV?lerde gerekli sertifikaların olup olmadığına dikkat etmelerini öneriyoruz.” şeklinde görüş bildiriyor.