Teknoloji

Samsung Qualcomm’un parmak izi tarama teknolojisinden vazgeçebilir

samsung galaxy note 10 plus parmak izi

Samsung, ekrana entegre parmak izi tarama teknolojisi üstünde çalışmaya başlayan ilk şirketlerden biriydi. Dolayısıyla Güney Koreli teknoloji devinin bu özelliği kullanıcılarına sunan ilk akıllı telefon üreticileri arasında olması bekleniyordu. Ancak bu beklenti gerçeğe dönüşmemiş, aksine Samsung bu alana girmekte oldukça geç kalmıştı.

Güney Koreli şirket, bu gecikmeyi telafi etmek için rakiplerinden farklı bir çözüme yönelmiş ve Qualcomm‘un ultrasonik sensörünü cihazlarına yerleştirmeye başlamıştı. Ultrasonik parmak izi tarayıcısı fark yaratacak bir bileşen olarak lanse edilmişti. Ancak yol açtığı sorunlar, Samsung’u hızlı bir vazgeçişe yöneltmiş gibi görünüyor.

Bu noktada Qualcomm’un ultrasonik sensörünün de yeni olmadığını hatırlatmakta fayda var. Söz konusu sensörün duyurusu 2015’te yapılsa da, büyük ölçekli alıcısı fazla olmayan sensörün gerçek kullanım testleri de sınırlı bir ölçekte kalmıştı. Biyometrik sensör, ışıkta görünmediği için geleneksel optik parmak izi tarayıcılarına kıyasla daha güvenilir bir alternatif olarak değerlendirilmişti.

Ancak bu konuda evdeki hesap çarşıya uymadı. Biyometrik parmak izi sensörünün Galaxy S10 ve Note 10‘daki kulanımında önemli bir güvenlik sorunuyla karşılaşıldı. Ekran koruyucusunun kullanıldığı telefonlarda parmak izi tarayıcısının herkesin cihaz kildini açmasına izin verdiği bir süre önce ortaya çıkmıştı. Samsung sorunu hızlı şekilde çözmek için gerekli adımları atarken, üçüncü taraf ekran koruyucularının kullanılmaması yönünde bir paylaşım yapmak zorunda kaldı.

Samsung parmak izi tarayıcısı sorunu yüzünden prestij kaybı yaşadı

Yaşananlar teknolojinin asıl sahibi Qualcomm’dan ziyade Samsung’un imajına darbe vurdu. Finans ve güvenlik kurumları, yaşananlar nedeniyle Galaxy S10 ve Note 10’u kara listeye alırken, sensöre olan güvenlerini kaybeden kullanıcılar da PIN kodu veya şifre gibi daha geleneksel yöntemlere dönüş yaptı.

Samsung, yaşananlar nedeniyle parmak izi tarayıcısı teknolojisinde bir değişikliğe gitmeyi tercih edebilir. Güney Koreli analistlere göre; Samsung’un Qualcomm’un çözümü yerine, yine ekrana entegre edilmiş, optik bir parmak izi tarayıcısını tercih etmesi muhtemel görünüyor. Şirketin bu yaklaşım çerçevesinde Güney Kore’de üretilen bileşenlere yönelmesinin ülke ekonomisine katkı sağlayacağı da analistlerin belirttiği noktalar arasında bulunuyor.