Teknoloji

Samsung yapay zekâ teknolojisini güçlendirmek için İngiliz girişimini satın alıyor

samsung

Samsung, bir süredir tüketici cihazlarına yönelik yapay zekâ hedeflerini beslemeye yönelik adımlar atıyor. Güney Koreli elektronik devi, bu yılın başlarında Galaxy S24 serisiyle birlikte Galaxy AI’ın duyurusunu yapmış ve Google’ın yapay zekâ modeli Gemini’yi de telefonlarına getireceğini açıklamıştı. Şirket, geçtiğimiz hafta duyurduğu yeni katlanabilir telefonları Galaxy Z Fold 6 ve Z Flip 6‘yı da Galaxy AI ve Google Gemini’nin getirdiği özelliklerle sunmuştu.

Samsung şimdi de yapay zekâ özelliklerini güçlendirmek için bilgi grafiklerini sisteme ekliyor. Güney Koreli teknoloji devi, açıklanmayan bir miktar karşılığında uç cihazlara yerleştirilebilecek bir yapay zeka akıl yürütme motoru geliştiren İngiltere merkezli bir bilgi grafiği girişimi olan Oxford Semantic Technologies’i satın alacağını duyurdu.

Oxford Üniversitesi’nden doğan girişim, 2017 yılında profesörler Ian Horrocks, Boris Motik ve Bernardo Cuenca Grau tarafından kuruldu. Şirket, bilgi grafiği ve semantik muhakeme motoru RDFox’un, bir kuruluşun verilerini makine tarafından okunabilir bilgiye dönüştürebileceğini ve daha sonra kurallara dayalı yapay zekâ kullanarak gelişmiş arama sonuçları ve öneriler gibi daha iyi kullanıcı deneyimleri sağlamak için kullanabileceğini belirtiyor.

Bilgi grafikleri, insanlar, nesneler, olaylar, senaryolar ve kavramlar gibi gerçek dünya varlıklarına ilişkin verileri organize etmek ve temsil etmenin yanı sıra bunların ilişkilerini belirtmek için bir grafik yapısından yararlanıyor. Örneğin Google, arama sonuçlarını, özellikle de bilgi panelini güçlendirmek için bu teknolojiyi kullanıyor.

Oxford Semantic Technologies, yazılımının şirketlerin veri işlemeyi geliştirmesine ve hem bulutta hem de uç cihazlarda gelişmiş akıl yürütmeyi desteklemesine yardımcı olduğunu belirtiyor. Şirket, uygulamalarının tıbbi teşhislere yardımcı olmaktan, otonom araç güvenliği için haritaları entegre etmeye, mali suçları tespit etmeye ve ürün konfigürasyonları önermeye kadar uzandığını söylüyor.

Bu satın alma, Samsung’a Oxford Semantic Technologies’in yapay zekâ ve kişisel bilgi grafiği motorlarına erişim sağlıyor. Bu da, bir açıklamada verileri cihazda güvende tutarken kişiselleştirilmiş bir kullanıcı deneyimi sağlamak için farklı hizmet ve uygulamalardan dağınık bilgi ve bağlamları bir araya getirmesine olanak tanıyor. Samsung, teknolojinin yalnızca mobil cihazlara değil, televizyon ve ev aletleri gibi tüm ürünlere uygulanabileceğini belirtmeyi de ihmal etmedi.

Samsung girişim kolu aracılığıyla Oxford Semantic’e yatırım yapmıştı

Samsung, girişim kolu aracılığıyla Oxford Semantic’in mevcut yatırımcılarından biri ve 2018’den bu yana girişim ile çeşitli projeler üzerinde çalışıyor. Oxford Science Enterprises da firmanın yatırımcıları arasında yer alıyor.

Oxford Semantic Technologies CEO’su Peter Crocker ise satışı şu sözlerle değerlendirdi: “Samsung’la çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Samsung’un kullanıcı deneyimi ve verileri konusundaki uzmanlığını gelişmiş bilgi grafiğimiz ve muhakeme teknolojimizle birleştirerek, Samsung müşterilerine daha da gelişmiş kişiselleştirme olanağı sunacağız. Ayrıca RDFox’u Samsung ile birlikte geliştirmek ve daha büyük bir grubun parçası olmak, tüm müşterilerimize çok daha iyi ürün, hizmet ve destek sağlayacak.”