Tüketici elektroniği dünyasının farklı segmentlerinde Samsung markasının hakim olduğunu biliyoruz, görüyoruz. Ancak söz konusu fotoğraf makineleri olduğunda Samsung; Canon, Nikon, Sony gibi rakiplerin biraz gerisinde gibi görünüyordu. Geçtiğimiz aylarda tanıtılan ve 2014 bitmeden hemen önce Türkiye’de satışa sunulan Samsung NX1 ile Güney Koreli şirket dijital fotoğraf makineleri ve kameralar arenasında da beklediği sıçramayı yapmışa benziyor. Samsung NX1 hem optik nitelikler hem de verimliliği ve kullanışlılığı artıran özelliklerle tercih listesinde başlarda yer almayı hakeden bir model gibi görünüyor. Tabii ki, son yargıya varmadan önce NX1’in detaylarına göz atmakta fayda var. Yazının devamında Samsung’un en yeni kompakt sistem kamerasıyla ilgili merak ettiklerinizi bulacaksınız.
Tasarım ve Ürün Yapısı
Samsung NX1 bir DSLR görünümüne sahip olsa da, o aslında bir kompakt sistem kamera. Büyük boyutları ve hantal görünümüyle profesyonel fotoğraf makinesi gibi görülmesi, çok da ayıplanacak ve komik bulunacak bir durum olmasa gerek. Büyük oluşu ve bir DSLR gibi tasarlanması Samsung NX1’in çoğu yerde ve koşulda rahat şekilde kullanılmasını sağlıyor.
138.5 x 102.3 x 65.8 mm.’lik boyutlara ve lens takılı olmadan 550 gr. ağırlığa sahip olan bu makine çok hafif sayılmaz, ayrıca lensle birlikte ağırlığın hatırı sayılır oranda arttığını söylemek gerek. Test için gelen Samsung NX1’in yanında 16-50 mm S ED f/2.0-2.8 lens bulunuyor. 622 gr. ağırlıklı bu lensle birlikte Samsung NX1’in ağırlığı toplamda 1 kg.’nin üstüne çıkıyor. Yine de, bu ağırlık Samsung NX1’i uzun süreli kullanımda bile çok fazla yorgunluk hissi yaratmıyor.
NX1’in gövdesinde yer alan kabza yapısı sayesinde makineyi sıkı bir şekilde kavramak ve rahatlıkla çekim yapmak mümkün oluyor. Kabzanın üst kısmına yerleştirilen deklanşör ve video çekim tuşları, aynı zamanda kontrol kadranı sayesinde Samsung NX1’i, tutuşu bozmadan kontrol etmek ve çekim yapmak mümkün oluyor. NX1’i açıp kapatmaya yarayan anahtar da halka şeklinde, deklanşör tuşunun etrafına konumlandırılmış.
Samsung NX1’de kontroller yeterli miktarda tutulmuş, ne çok az ne de çok fazla. Üstte, hot-shoe yuvasının hemen yanında yer alan mod halkası sayesinde program, deklanşör öncelikli, vs. çekim modları arasında hızlı geçiş yapmak mümkün oluyor. Halkanın ortasına yerleştirilen düğme sayesinde modu kilitleyebilir, NX1’i kullanmayı bilmeyen ellerin ayarı değiştirmesini önleyebilirsiniz.
Hot-shoe yuvasının diğer kenarında da AF, ISO, beyaz dengesi gibi ayarları fiziksel şekilde, hızlıca yapmayı sağlayan elle kontroller konumlandırılmış. Saydığımız bu iki halkaya ek olarak bir de arka yüzde, OLED ekranın yanında kadran şeklinde üçüncü bir kontrol mekanizması daha bulunuyor. Bu kadran da kullanıcı arayüzünde gezinmeye olank sağlıyor. Ayrıca bu halkanın içinde yer alan yön tuşları ve ortadaki OK tuşunu da kullanarak navigasyonu kolaylaştırabilirsiniz. Bu üç halka şekilli kontrol ve mekanizmaya ek olarak Function, Menu, AF gibi çeşitli düğmeler de NX1’in özellikle arka bölümüne yerleştirilmiş.
Samsung NX1’in ana ekranına ek olarak, kabza bölümünün üstünde yer alan monokrom ekran da çeşitli ayarları ve pil durumunu hızlı şekilde görme imkanı sunuyor. Özellikle yarı-profesyonel veya profesyonel kameralara alışmış olanlar için bu gösterge fazlasıyla kullanışlı oluyor. Buna alışanlar NX1’de de aradıklarını bulacaktır.
Ekran ve Elektronik Vizör
Samsung NX1’de optik vizör yerine EVF’ye yer verilmiş. Samsung NX1’de yer alan elektronik vizör 2.36 milyon noktaya sahip ve doğrusunu söylemek gerekirse optik vizörün sunmuş olduğu deneyime yakın bir kullanım sunuyor.
Normalde elektronik vizörler düşük piksel yoğunluklarıyla vizör kullanarak çekimi pek de çekici yapmazlar, ancak Samsung NX1’inkinde durum değişiyor. Samsung çözünürlükten ödün vermemiş, keskin görüntü kalitesiyle nesnelere odaklanmak, netlik ayarı yapmak kolay oluyor. Vizör hızlı tepki süresi sayesinde çerçeve değişimine hızlı şekilde ayak uyduruyor. Öte yandan 5 kat büyütme yeteneği sayesinde özellikle elle odak ayarı yaparken nesneye daha mükemmel keskinlikte odaklanma imkanı sağlıyor.
Samsung NX1’in arkasında yer alan 3 inç ekran 1 milyon 37 bin noktaya sahip ve Samsung’un diğer kameralarında ve elektronik ürünlerinde sıklıkla gördüğümüz OLED teknolojisine sahip. Bu ekran dokunmatik kontrollere sahip, aynı zamanda menteşeli yapısı sayesinde yukarı-aşağı eksende hareket ettirilebiliyor, böylelikle kamerayı baş hizasının üstünde veya altında tutup çekim yapacağınız zaman OLED ekranı uygun yöne çevirerek kareyi rahatlıkla görmeye devam edebilirsiniz. Akıllı telefonların kamera uygulamalarında artık bir standart hâlini alan ekrana dokunarak odaklama ve ekrana dokunarak çekim yapma imkanları NX1’de de mevcut. Buna ek olarak Samsung NX1’in ekranı çoklu dokunmatik ekran üzerinden odaklama ve pozlama ölçümleme ayarını da yapmaya olanak sağlıyor.
Özellikler ve Bağlantılar
Samsung’un akıllı telefon ve tabletler dışında kalan elektronik ürünlerinde Tizen’e verdiği değeri biliyoruz. Samsung NX1 de bundan nasibini alıyor. Tabii ki, Tizen’in kullanımı perde arkasındaki işlerin yürümesi ve uyumluluk bakımından işleri epey kolaylaştırıyordur, ancak NX1’in kullanıcı arayüzü ve menüleri standart bir kameranınkinden çok da farklı değil.
Kameralarda Wi-Fi ve NFC özellikleri standart hâlini almak üzere. Samsung NX1 ise bu iki mevcut kablosuz bağlantı teknolojisine ek olarak Bluetooth’u da listeye ekliyor. Böylelikle kamera ve mobil cihazlar arasında görüntü aktarımı için alternatif bir yol daha sunulmuş oluyor. Buna ek olarak Samsung NX1’de yer alan Wi-Fi bağlantı desteği 802.11ac protokolünü de kapsıyor, böylelikle kamerayı daha geniş bir menzilde ve daha yüksek veri transfer hızlarına ulaşacak şekilde kullanabilirsiniz.
Yukarıda da söylediğimiz gibi, Tizen’in varlığı sayesinde işler biraz daha kolay hâle geliyor olabilir. Samsung Camera Manager adlı uygulamayı Android telefonunuza yüklediğiniz takdirde kamerayı uzaktan yönetim, telefon ve kamera arasında dosyaların paylaşımı gibi işlevleri yerine getirebilirsiniz.
Samsung NX1’in önemli yanlarından bir tanesi de Full HD videoyu kablosuz bağlantı üzerinden kesintisiz şekilde harici kaynaklara yayınlayabilmesi. Böylelikle NX1 ile çektiğiniz videoları aynı kablosuz ağa bağlı akıllı TV üzerinden, kablo bağlamadan oynatabilirsiniz.
NX1’de UHS-II bellek kartları içinde destek sunuluyor. Bu sınıfa giren kartlar hâlâ geniş bir yaygınlığa sahip olan Class 10 bellek kartlarını gölgede bırakacak şekilde mükemmel yazma ve okuma hızları sunuyor. Yazma hızı saniyede 260 MB’ye kadar çıkabiliyor, bu da NX1 ile profesyonel kalitede ultra yüksek çözünürlüklü çekimleri epey elverişli hâle getiriyor. Buna ek olarak NX1, 15fps çekim hızıyla hareketli görüntüleri detaylarıyla yakalayabiliyor. Elinizde yüksek hızda bir bellek kartı varsa, DCI True 4K (4096 x 2160) formatında, takılma veya çekim durması endişesi taşımadan video kaydı yapabilirsiniz.
Performans
Samsung NX1’in yüksek teknolojiler barındıran gövdesi doğal olarak oldukça iyi bir performans grafiği elde etmeyi sağlıyor. Yeni DRIMe V işlemcisi, Samsung’un söylediğine göre önceki nesil DRIMe IV işlemciye göre üç kat daha hızlı şekilde çalışıyor.
Saniyede 15 çerçeve hızında çekim imkanı sunan NX1 buna ek olarak sürekli otomatik odaklama, RAW + JPG yakalama yeteneklerini de bünyesinde barındırıyor. Böylelikle hareketin yer aldığı, spor karşılaşmaları, otomobil yarışları gibi senaryolarda NX1 ile hareketli nesneleri mümkün olduğu kadar durağan ve net şekilde yakalamak mümkün oluyor. Üstelik NX1’in görüntü işlemcisi tahmin yürüterek bir sonraki sahnede ne olabileceğini işlemeye başlıyor, böylelikle daha net ve detaylı sonuçlar elde etmek mümkün oluyor.
Otomatik odaklama sistemi de Samsung NX1’in yüksek çekim hızına cevap verir nitelikte. NX1’in hibrit otomatik odaklama sistemi hızlı ve güvenilir şekilde çalışıyor. 205 faz algılamalı otomatik odak noktası, 153 çapraz tip nokta ve 209 kontrast algılama noktası ile NX1 çerçevenin teoride türünü kapsıyor ve etkileyici derecede odak esnekliği sunuyor. Düşük ışıkta bile odaklama yeteri kadar hızlı yapılıyor, çoğu durumda odağı yakalamak için çabalamıyor.
Samsung’un söylediğine göre, yeni NX1 otomatik odaklama sistemi sanal karanlık olarak nitelendirilen -4EV seviyesinde bile çalışacak şekilde geliştirildi. Ayrıca AF odak yardımcı ışığı sayesinde de bu gibi karanlığa yakın veya düşük ışıklı koşullarda bile odaklama daha kolay yapılabilir hâle getiriliyor.
NX1’in gövdesi optik görüntü sabitleme özelliğine sahip değil, bu özelliği makineye kazandırmak için optik görüntü sabitleme özellikli lensleri tercih etmelisiniz. Tabii ki, optik görüntü sabitleme özelliği sayesinde düşük ışıkta daha net ve keskin fotoğraflar, detaylı görüntüler elde edebilirsiniz. NX1 için lens edinirken bu özelliğin lenste bulunup bulunmadığına dikkat etmeniz yerinde olacaktır.
Fotoğraf ve Video
Samsung NX1’de 28.2 megapiksel maksimum çözünürlük destekli ve arka aydınlatma tasarımlı APS-C sensör bulunuyor. Samsung NX1’in APS-C sınıfı içindeki en iyi seçeneklerden biri olduğunu daha baştan söylememiz gerekiyor.
Samsung NX1 piyasada bulunan diğer APS-C kameraların çoğundan daha fazla detayı çözümlüyor, dinamik aralığı da mükemmele yakın performans gösteriyor. Dinamik aralığı yüksek ISO ayarlarında çok düşük seviyelere düşüyor, ancak düşük ISO hassasiyetlerinde NX1 etkileyici görüntüler üretebiliyor.
NX1’in renk performansı iyi seviyede, renk doygunluğu yüksek seviyelere ulaşıyor, ancak bu durum görüntünün doğallığını bozacak noktalara varmıyor. NX1’in Ayarlar menüsü içinde farklı renk modları bulunuyor, böylelikle renk üzerinde belirli derecede kontrol imkanı elde ediliyor.
Video tarafında Samsung NX1 profesyonel projelerde bile kullanılmasını sağlayacak destekler barındırıyor. 24p’de DCI True 4K (4096 x 2160) video kayıt ile 1080p çekim yapabilen DSLR kameralara göre çok daha fazla detaya sahip çekimler gerçekleştirmek mümkün oluyor. Samsung’un H.265 kodlayıcısı sayesinde Samsung NX1’in çektiği görüntülerle çalışmak nispeten kolay, ancak çektiğimiz videoların çoğunun OS X’teki iMovie yazılımı tarafından tanınmadığını, ayrıca en yüksek kalitede yaptığımız çekimleri YouTube’a yükleyemediğimizi söylememiz gerekiyor. Ayrıca DCI True 4K video kaydı için yüksek hızlı bir bellek kartı kullanmanız yerinde olacaktır.
Samsung NX1 ile video çekimi sırasında en iyi sonucu almak için OIS özellikli bir lens kullanmanız yerinde olacaktır.
Sonuç
Samsung NX1 arka aydınlatmalı APS-C sensörü ve barındırdığı zengin özelliklerle APS-C kameralar içinde çıtayı biraz daha yükseltiyor. Mükemmel derecede video çekim yetenekleri, otomatik odaklama ve çekim hızı açısından gösterilen yüksek performans tercihini Samsung NX1’den yana kullananlar için memnuniyet kaynakları olacaktır. Ayrıca zengin kablosuz bağlantı destekleri, akıllı telefonla ve TV ile bağlanabilirlik gibi unsurlar da Samsung NX1’in evinizdeki veya iş yerinizdeki multimedya sistemine kolay ve kesintisiz şekilde bağlanmasını sağlayacaktır.