Samsung NU8500, Samsung’un 2018 model üst sınıf 4K HDR LED TV 8 serisi içinde yer alan ve kavisli panel barındıran model. Aynı seri içinde bir de NU8000 adlı düz ekran model bulunuyor. Kavisli ekran barındırmasının dışında, NU8500’ün tüm teknik özellikleri, teknolojisi ve performansı NU8000 ile aynı seviyede bulunuyor. NU8500 serisi altında 55 inç ve 65 inç olmak üzere iki farklı ekran büyüklük seçeneği yer alıyor. Bir süredir 55 inç ekranlı NU8500’ü deneyimliyoruz. Samsung’un TV serisi içinde, Quantum-dot teknolojisini barındırmayan en üst model olan bu 4K HDR TV ile ilgili detayları Samsung NU8500 inceleme yazımızda bulabilirsiniz.
Samsung NU8500 inceleme: Özellikler
Samsung NU8500’ün kavisli ekranı 4K, yani 3840 x 2160 piksel çözünürlük desteğine sahip. VA panel teknolojisini kullanan bu TV, yerel karartmalı ve kenar aydınlatmalı LED arka kaydınlatma ile birlikte geliyor. Dynamic Crystal Color renk teknolojisini barındıran NU8500, HDR Plus desteğine sahipken; HDR 10, HDR 10+ ve HLG gibi farklı formatları destekliyor. 4K ölçekleme sistemi daha düşük çözünürlüklü yayınları 4K kalitesinde izlemeye olanak sağlıyor. Motion Rate 240 destekli panel aynı zamanda 120 Hz’lik doğal yenileme hızını da sunuyor.
55 inçlik köşeden köşeye uzunluklu panel taşımasına rağmen, neredeyse sıfır kalınlıklı çerçevesi sayesinde NU8500 odanızda olması gerekenden daha az alan kaplayacaktır. Elimizdeki 2009 model Samsung 46 inç TV ile hemen hemen aynı yüzey alanına sahip olduğunu belirtmeliyiz. Bu nedenle görsel açıdan eskisine göre çok büyük bir fark yaratmadı. Tabii ki, sıfır çerçeveli tasarım salonunuzda bir tablo varmış hissini de veriyor. Biz Samsung NU8500’ü duvara monte edilmiş bir şekilde test ettik. Bununla birlikte isteyenler, kutudan çıkan ayağını kullanabilirler.
Samsung’un diğer TV modellerinde tüm giriş ve çıkışlar kutu misali tek bir birim üzerine toplanmıştır. Ancak NU8500’de durum biraz daha farklı. Tüm giriş ve çıkışlar TV’nin arkasına yerleştirilmiş. Dört adet HDMI portun hepsi arkada bulunuyor. Bunların her biri HDCP 2.2, CEC ve HDMI 2.0 desteklerini barındırıyor. Aynı zamanda portlardan bir tanesi HDMI 4, yani ARC desteğini de barındırıyor. USB portlarının sayısı ise 2 ile sınırlandırılmış. Her ikisi de USB 2.0 standardını destekliyor. USB ve HDMI portlarına ek olarak, bir adet RF anten girişi, bir adet Optik Dijital Ses Çıkışı ve bir adet Ethernet portu bulunuyor. NU8500’de kompozit giriş veya komponent girişler yok. Kablosuz bağlantı tarafında ise hem Wi-Fi hem de Bluetooth desteklerinin bulunduğunu görüyoruz. NU8500’ü duvara monte ettiğimizi söylemiştik. Bu durum arkadaki giriş ve çıkışlara erişimi zorlaştırıyor.
4K HDR TV’de Samsung’un Tizen OS 7.0 işletim sistemi çalışıyor. Dört çekirdekli işlemci akıllı TV tarafındaki işleri yerine getiriyor. Samsung’un Bixby sanal asistanı da kullanılabilirken, tam donanımlı bir internet tarayıcısı, bulut tabanlı oyunlar ve uygulama mağazası mevcut durumda. TV ile birlikte Samsung Smart Touch Remote olarak adlandırılan, ergonomik bir kumanda geliyor. Kumandada sayısal tuşlar bulunmasa da, ekran üstü sayısal tuşları getiren bir düğme mevcut. Aynı zamanda yön tuşları, Ana ekran düğmesi, kanal ve ses tuşları mevcut. Eğer eski TV’niz Samsung markalıysa, eski kumandanızı yeni TV’nizle de kullanabileceğinizi belirtelim.
Samsung NU8500 inceleme: Performans
Samsung NU8500’ün iyi bir görüntü kalitesi bulunuyor. Üstelik VA panel kullanımına bağlı olarak kontrast oranı da epey yüksek. Bu durum da siyah renk derinliğinin yüksek olmasına katkıda bulunuyor. Ne var ki, kontrastın artırılmasında yerel karartma efektif bir şekilde çalışmıyor. Yerel karartma ayarı en yüksek seviyeye ayarlanmış olsa bile, bunun kontrasta olan etkisi o kadar yüksek olmuyor. Buna rağmen panel, derin siyah renk seviyelerine ulaşmayı başarıyor. Siyah renk derinliğinin yüksek olması, HDR görüntülerde karanlık sahnelerdeki detayların arzu edildiği gibi ortaya çıkarılmasına katkıda bulunuyor. Böylelikle karanlık sahnelerin epey yoğunlukta olduğu aksiyon veya korku filmleri için NU8500 epey uygun bir izleme ortamı hâline geliyor.
Öte yandan iyi aydınlatılmış odalarda da Samsung NU8500 iyi bir izleme performansı sunuyor. Çok iyi şekilde aydınlatılmış bir odada bile, standart görüntüleri epey yüksek bir parlaklıkta, rahat bir şekilde izlemek mümkün oluyor. Öte yandan ekranın en üst parlaklık seviyesinin epey yüksek olduğunu, panel yansıtmasının da düşük olduğunu belirtelim. Odada bulunan lamba veya benzeri nesnelerin panele yansıması görüntü üzerinde çok büyük olumsuzluklara neden olmuyor. Gündüz vakti, dışarıdan içeri epey ışığın girdiği bir pencereye karşı duran NU8500’de ekranda neler olup bittiğini rahatlıkla görebilirsiniz. İyi bir seyir için perdeleri kapatmaya ihtiyaç duymazsınız.
Yerel karartma performansının düşüklüğü nedeniyle, karanlık bir odada, aydınlık bir sahneyi izlerken, parlak nesnenin etrafındaki saçılmaları fark etmeniz söz konusu olabilir. Her ne olursa olsun, NU8500 parlak HDR sahneleri yansıtma konusunda sınıfı içinde en iyi işleri çıkaran ürünlerden biri olarak göze çarpıyor.
Quantum-dot teknolojisine sahip olmaması nedeniyle, Samsung NU8500’ün renk aralığı Samsung QLED TV serisindeki ürünler kadar geniş olmayabilir. Ancak Dynamic Crystal Color renk teknolojisinin kullanılması seayesinde, nispeten geniş bir renk aralığına sahip olmayı başarıyor. DCI P3 renk aralığı içindeki çoğu renk kapsanıyor. Bu da HDR içeriklerin beklendiği gibi canlı ve gerçekçi görünmesine olanak sağlıyor. NU8500’ün renk hacmi de sınıfı içinde oldukça iyi bir yerde. Böylelikle açık renkleri tüm parlaklığıyla gösterebiliyor. Ne var ki, yerel karartma performansı nedeniyle koyu renkleri açık renkler kadar doğru gösterme konusunda başarılı olamıyor. Diğer yandan Samsung NU8500’ün renk yelpazesi yeteri kadar geniş. Böylelikle çoğu renkte herhangi bir bantlanma durumuna rastlanmıyor. HDR görüntülerde de renk gradyanlarındaki geçiş pürüzsüz ve düzgün oluyor. Sonuç olarak renk üretimi ve kalitesi fiyat seviyesi içinde gayet makul görünüyor.
Görüş açıları konusunda ise NU8500, diğer VA panelli TV’ler gibi birtakım zorluklar çekiyor. TV’nin görüş açıları geniş değil. Ekrana bakış açınızı çok az değiştirdikten hemen sonra renklerde değişimin başladığını göreceksiniz. Siyah renklerde renk değişimi ise diğer renklere göre çok daha düşük bir açıdan itibaren görülmeye başlanıyor. Aslında bu durum genel izleme kalitesine çok büyük bir etkide bulunmuyor, ancak canlı renklerin yoğun olduğu sahnede bir tam karşıdan bir de kenarlardan baktığınızda, renk tonlarındaki farklılıklar hemen dikkatinizi çekecektir. Bundan dolayı yalnız başınıza veya yanınızda bir kişiyle film izleyecekseniz, mümkün olduğu kadar TV’nin tam karşısına kurulmanız, en iyi renk kalitesini elde etmeniz için yararınıza olacaktır.
Görüş açılarından bahsetmişken, NU8500’ün kavisli panele sahip olmasının görüntü kalitesinde çok da büyük farklar yaratmadığını söylememiz gerekiyor. Tam karşıdan izlesek bile, kavisli yapının kenarlarda ve köşelerde hissedilir bir fark oluşturmadığını gözlemledik.
Samsung NU8500 düşük piksel tepki süresi sayesinde hızlı hareket eden içeriklerin gösterimini iyi şekilde gerçekleştiriyor. Böylelikle spor müsabakalarını ya da aksiyon dolu filmleri izlerken hareketler akıcı ve net bir şekilde ekrana yansıtılıyor, hareketten kaynaklanan bulanıklık sezilmiyor. Bu arada uzman görüntü ayarlarında, Auto Motion Plus ayarları altında LED Net Hareketli Görüntü şeklinde bir ayar göreceksiniz. Başlangıçta kapalı olan bu ayarı açtığınız takdirde, spor karşılaşmalarında veya video oyunlarındaki hareketler çok daha net hâle gelecektir. Ne var ki, bu ayarı açtığınızda arka ışık kırpışması daha belirgin olacaktır. Özellikle beyaz rengin çok hakim olduğu sahne veya menülerde bu kırpışmayı bazen rahatsız edici olacak derecede hissedebilirsiniz.
NU8500, 24p içeriklerde görülebilecek titreşimlerle baş etme konusunda da iyi bir performans gösteriyor. İçeriği hangi kaynaktan izlerseniz izleyin, tüm bunlar titreşimden arındırılmış, berrak ve pürüzsüz şekilde gösteriliyor. Ne var ki, buna erişmek için Auto Motion Plus ayarlarını Kişisel olarak değiştirmeli ve daha sonra da hem Bulanıklık Azaltma hem de Titreşim Azaltma değerlerini 0 olarak ayarlamalısınız.
Samsung NU8500’ün oyun ve PC modlarında etkileyici giriş gecikmesi seviyelerine ulaştığını görüyoruz. Herhangi bir çözünürlükte 15 milisaniye veya daha düşük seviyede giriş gecikmesi görülüyor. Giriş gecikmesinin düşüklüğü her oyun için mükemmel şartın sağlandığı anlamına geliyor. İyi renk ve görüntü kalitesi, aynı zamanda hareketli sahnelerde gösterdiği başarı dikkate alındığında, Samsung NU8500’ün çoğu oyuncu için mükemmel bir TV olduğunu görüyoruz.
NU8500 4K panele sahip bir TV. Ancak eldeki 4K içerik kaynağı seçeneği hâlâ istenen seviyede değil. Bu durum Full HD veya standart çözünürlüklü yayınların iyi bir şekilde görüntülenmesini daha da mühim kılıyor. Neyse ki, NU8500 bu konuda başarılı görünüyor. TV’nin 4K ölçekleme sistemi Full HD yayınları verimli bir şekilde işliyor ve sanki 4K yayın izlermiş hissini vermeyi başarıyor. Standart çözünürlüklü yayın pek kalmadı, ancak onlar için de sonuç fena sayılmaz.
Samsung NU8500 inceleme: Smart TV
Yukarıda belirttiğimiz gibi, Samsung NU8500 Tizen OS 7.0 sürümüyle geliyor. Tizen OS’in 2018 platformunu kullanan televizyonun kalbinde dört çekirdekli işlemci yer alıyor. Kullanıcı arayüzü geçen yılın modellerine göre fazla değişiklik göstermiyor. Ekranın alt kısmında yer alan ve özelleştirilebilir çubuk üzerinde birçok uygulama, menü birimi ve diğer unsurlar gösteriliyor. Bu menü çubuğunda gezintiyi daha kolay hâle getirmek amacıyla, en sık kullandığınız ayarları, uygulamaları, ayarları veya giriş kaynaklarını ilk sıralara atayabilirsiniz.
YouTube, Netflix, Amazon Video, İnternet tarayıcısı gibi uygulamalar ön yüklü olarak geliyor. Netflix ve YouTube doğal 4K içerikleri izlemek için biçilmiş kaftan. İnternet tarayıcısı ise hızlı ve standart desteği konusunda oldukça iyi. Çoğu web sitesini masaüstü tarayıcılarda olduğu şekilde görüntüleyebilirsiniz.
APPS adlı kısayol ile menü çubuğunda yer bulan Samsung Apps Store uygulama mağazası üzerinden de daha fazla uygulamayı veya oyunu Samsung NU8500’e yükleyebilirsiniz. Bu yılın Samsung Smart TV’lerinin önemli unsurlarından bir tanesi de Bixby sanal asistan. Bu durum sesli komut ile kontrolü kolaylaştırıyor. Ne var ki, Bixby’nin desteklediği diller arasında şu an için Türkçe yer almıyor. Sonuç olarak Bixby, varlığını bildiğimiz ancak elimizi pek de süremediğimiz bir özellik oluyor.
Samsung NU8500’ün bir başka özelliği de Smart Things ile entegre olması. Samsung’un akıllı ev platformuna ait uygulama TV’nin uygulamaları arasında yüklü olarak geliyor. Eğer elinizde Samsung markalı beyaz eşyalar varsa, bunları TV’nize bağlayabilir, yönetim ve kontrol işlevlerini bizzat NU8500 üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda Samsung markalı bir Galaxy akıllı telefon kullanıyorsanız, onu da TV’nize bağlayabilir, akıllı telefonunuz üzerinden TV’nizi kumanda edebilirsiniz. Ayrıca telefonunuzun ekranını NU8500’e kolaylıkla yansıtabilir ya da NU8500’deki yayını doğrudan telefonun ekranına yansıtabilirsiniz. TV’yi kapatarak izleme işlemini telefondan gerçekleştirmeyi sürdürebilirsiniz.
Öte yandan Samsung NU8500 tek kumanda yaklaşımını da destekliyor. HDMI-CEC uyumlu bu TV, bu standardı destekleyen başka cihazlarla aynı kumandayı paylaşabiliyor. Örneğin, elimizdeki TV+ kutusunun kumandası NU8500’ü açıp girişler arasında geçişi yapabiliyor. Bunun yanı sıra eğer eski TV’niz bir Samsung TV’yse ve hâlâ evinizde duruyorsa, onun kumandasını da Samsung NU8500 ile kullanmaya devam edebilirsiniz.
Samsung NU8500 inceleme: Sonuç
Samsung NU8500 iyi ve tatmin edici bir resim kalitesine sahip. Çıkabildiği en yüksek parlaklık seviyesi, siyah renk derinliği, yansımalarla başa çıkmadaki başarısı da önemli unsurlar arasında bulunuyor. İster karanlık ister aydınlık olsun, Samsung NU8500’ün çoğu ortamda görüntüleme performansı oldukça memnun edici seviyede görünüyor. Hareketli sahnelerde gösterdiği başarı da bu TV’yi oyun oynama, spor karşılaşmalarını veya aksiyon filmlerini izleme konusunda elverişli bir duruma getiriyor. HDR performansı da başarılı, böylelikle karanlık sahnelerdeki detayları daha iyi şekilde algılamak mümkün oluyor. Geniş renk yelpazesi de çoğu HDR görüntünün olması gerektiği gibi, gerçeğe yakın şekilde gösterilmesine olanak sağlıyor. VA panel kullanımından kaynaklanan düşük görüş açıları birden fazla kişiyle aynı ortamda seyredilen içeriklerde herkesin aynı seviyede zevk almasını biraz olsun kısıtlıyor. Yine de, bu durumun göz ardı edilecek seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Samsung’un güçlü Tizen yazılımı da deneyim tarafında bu TV’yi biraz daha iyi hâle getiriyor.
Galeri: Samsung NU8500 İncelemesi
[tg_gallery_slider gallery_id=”188433″]
Samsung NU8500’ün kavisli görünümü bu TV’nin salonunuzda daha şık ve estetik biçimde görünmesine katkıda bulunacaktır. Ancak performans ve özellikler bakımından kardeşi NU8000 ile çok fazla farkın olmadığı söyleniyor. Fiyat tarafında ise arada 1000-1500 TL’lik bir fark var. Burada seçim size kalmış. Eğer geleneklere bağlıysanız ve fazla para vermek istemiyorsanız, seçiminizi NU8000’den yana yapabilirsiniz. Ancak kavisli panel gibi daha yenilikçi görünen bir teknolojiyi ve estetiği düşünüyorsanız, o hâlde Samsung NU8500 ilk tercihiniz olabilir.