Teknoloji

Samsung mobil yazılımlarının hâla geliştirilmeye ihtiyaç duyduğuna inanıyor

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00027

Samsung’un yeni CEO’su şirketin akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlarında yer alan yazılımı geliştirmeye odaklanan çalışmalarını doğruladı, kullanıcı deneyimini gerektiren alanlarda çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi. Kwon Oh-hyun yeni CEO sıfatıyla yaptığı ilk konuşmada şirketin geçen yaz aylarında dile getirdiği yorumları tekrarladı, yazılım, kullanıcı deneyimi, tasarım ve çözümlerdeki yazılım odaklı yeteneklerin güçlendirilerek hem yeni bir müşteri deneyiminin hem de değerin sunulmasına özel bir dikkat verilmesi gerektiğini kaydetti.

Google ve Motorola arasındaki satın alma anlaşması ortaya çıktıktan sonra Samsung yazılımlarının rekabetçiliğini sorgulamış, sadece yonga üretimine ve donanıma değil, onların çalıştırdığı yazılımlara da daha fazla odaklanmak gerektiği kanısına varmıştı. Belki de Motorola anlaşması sonucunda bu üreticinin mühendislerinin Android’in çekirdek ekibiyle çalışma fırsatı elde edecek olması Samsung’un gözünü korkutmuş olmalı. Hâli hazırda Samsung Google’ın iki referans Android cihazını üretti ve bu sayede Android’in yazılımlarına erken safhada erişme ve kendini buna göre hazırlama fırsatı elde etti.

Aslına bakarsanız, Samsung’un yazılıma daha fazla odaklanma stratejisinin etkilerini Samsung Galaxy S III’te görmek mümkün. Bu telefon yepyeni bir kullanıcı arayüzüyle sunuldu ve Galaxy S II’nin arayüzüyle karşılaştırılacak olursak, doğa temalı TouchWiz’in çok daha göz alıcı ve gelişmiş durduğu rhaatlıkla söylenebilir. Öte yandan Samsung sadece görsel açıdan değil, çeşitli işlevler açısından da Android’in üzerine bir şeyler koydu. Kullanıcının göz hareketlerini izleyip buna bağlı olarak ekranı karartan teknoloji, Siri’nin muadili S Voice ve kamera galerisi uygulamsına eklenen daha gelişmiş sosyal ağ entegrasyonu bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Kwon Oh-hyun Samsung’un yazılım mühendislik ekiplerine ne kadar para yatırdığı konusunda bir ipucu vermedi, ancak şirketin tüketici teknolojileri alanında liderliği elinde tutmasının zorunlu olduğunu üstüne basa basa dile getirdi. Samsung’un yazılım alanında beklenen bir başka hamlesi de kendi çatısı altında geliştirdiği Bada işletim sistemini açık kaynak kodlu Tizen’in altına katmak, böylelikle özellikle giriş seviyesi akıllı telefon pazarında daha belirgin şekilde yer almak.

İlgili >> WSJ