Samsung mobil birimi için 2015’in “çok iyi” bir yıl olduğunu söylemek pek mümkün değil. İki yeni amiral gemisi telefon Galaxy S6 ve S6 edge’in varlığına rağmen, Güney Koreli teknoloji devi mobil cihaz pazarında Apple’ın iPhone’unun gölgesinden kurtulamadı. Cupertino merkezli şirket, toplam akıllı telefon kârının yüzde 94’ünün sahibi konumunda.
Samsung mobil biriminin 2015’teki kâr performansı da, Apple’ın neden üstün olduğunun daha net anlaşılmasını sağlıyor. Örneğin, 2015’in ilk çeyreğine bakıldığında Güney Koreli şirketin mobil birim kârının bir önceki yıla göre yüzde 39 oranında azaldığı görülüyor.
Güney Koreli teknoloji devini rahatsız eden faktörleri araştırmaya koyulan Reuters, bazı eski yöneticilerle konuştu. Reuters’a açıklamalarda bulunan eski yöneticiler, şirket kültürünün kısıtlayıcı yönlerine dikkat çekti. Yöneticilerin sözleri değerlendirildiğinde, temel problemin Samsung’un yazılım konusunda ne yapacağına karar verememesi olduğu görülüyor.
Şirket kültürünün akıllı telefon satışlarını destekleyecek yazılım ve servis platformları geliştirme çalışmalarına taş koyduğunu söyleyen eski yöneticiler, son birkaç yıl içinde çok sayıda servisin bir yıllarını doldurmadan kapanmasını bu durumun somut bir göstergesi olarak niteledi.
Samsung cihazlarına yazılım ve servis konusunda daha fazla şey kazandırabilecek isimlere yönelik güvensizliğin sürdüğünü dile getiren eski yöneticiler, şirket yönetiminde söz sahibi olan kişilerde “Biz nasıl cihaz satacağımızı biliriz.” havasının halen hüküm sürdüğünü ifade etti.
Telefonların hız, performans ve kamera kalitesi gibi değişkenler doğrultusunda değerlendirildiği bir ortamda Samsung yöneticilerinin yaklaşımının geçerli olmaması için bir neden yok. Ancak günümüzde akıllı telefonların değerlendirilmesinde yazılımın şıklığı ve servislerin kullanışlılığı da donanım kadar önem taşıyor. Dolayısıyla Apple’ın iPhone ile üst sınıf akıllı telefon pazarında kurduğu hakimiyete şaşırmamak gerekiyor. iCloud, Apple Music ve 3D Touch gibi yazılım ve servisler, kimi çevrelerce eleştirilse de, Cupertino merkezli şirkete ciddi bir avantaj sağlıyor.
Samsung’un ürünleri donanım bakımından çok başarılı olsa da, yazılım konusunda gerekli adımların atılamaması, şirketin mobil biriminin yavaşlamasına yol açıyor. Reuters’a konuşan eski çalışanların “Samsung yazılımı bir pazarlama aracından biraz daha üst bir şey olarak değerlendiriyor.” sözleri de bu durumu doğruluyor.
Ancak Reuters’ın konuştuğu uzmanlar, şirketin değişim ihtiyacının farkında olduğunu ve bu yönde doğru adımlar attığını belirtmeyi de ihmal etmiyor. Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden işletme profesörü Chang Sea-jin, Samsung’un Jay Y. Lee önderliğinde yazılım ve servisler konusunda daha ciddi hamleler gerçekleştirdiğini dile getirdi. Şirketin hatalarını kabul ettiğini belirten Chang Sea-jin, bu hataların dönüşü için adımların atıldığını da sözlerine ekledi.