Samsung Electronics ve SK Telecom Güney Kore genelinde bir ağ inşa etmeye yönelik planlarını duyurdu. Bu ağ ile geleceğin akıllı şehirleri için gerekli olan akıllı cihazların birbirine bağlanması sağlanacak.
İki kuruluş kurulacak LoRaWAN tabanlı ağı dünyanın ilk ticari amaçlı kullanıma sunulan ağ olarak nitelendiriyor, ancak Hollandalı KPN haziran ayında ülke çapına yayılmış benzer bir ağı faaliyete geçireceğini duyurmuştu. Ayrıca Swisscom da bu yıl içinde ulusal ağını kullanıma sunmayı planlıyor. Bunlar dünya çapında kök salmaya başlamış olan çeşitli kitle tabanlı ağların arasına katılıyor.
Şu an için görüldüğü kadarıyla akıllı telefonlardan sonra bilişimdeki bir sonraki büyük eğilim Nesnelerin İnterneti olacak. Bu, temelde her şeyin içine bir yonga yerleştirmek anlamına geliyor.
LoRaWAN (Uzun Menzilli Geniş Alan Ağı) ise düşük güç tüketimli, uzun menzilli ve düşük bant genişlikli bir ağ çözümü olarak akıllı şehirleri örten ağlar arasında iletişim sağlamak için ideal görünüyor. Bu ağ akıllı telefon veya dizüstü bilgisayar gibi yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyan ve güç tüketen cihazlara özel ağ çözümlerinin yerini almaktan daha çok, onları tamamlama görevi üstleniyor.
LoRaWAN ilk olarak Daegu şehrinde, 900 MHz frekans bandı kullanılarak faaliyete geçirilecek. 2016 ortalarından itibaren de Güney Kore genelinde kullanıma sunulacak. Samsung Daegu’nun Nesnelerin İnterneti Ağı için bir test ortamı vazifesi göreceğini; yenilenebilir enerji çözümleri, bulut platformları, tıbbi bakım ve medikal servislerin, ayrıca otonom araçlar için gerekli eletrikli araç altyapısının analizi için kullanılacak altyapının kurulumuna ve uyumuna odaklanacağını belirtiyor.
Samsung’un belirttiğine göre, şehirdeki sokak lambaları Nesnelerin İnterneti sensörleri sayesinde hava ve trafik bilgilerini toplayacak, bu sayede aydınlatma seviyesinin otomatik olarak ayarlanarak tasarruf edilecek. Ayrıca hava kirliliği durum bilgisi de merkeze kolaylıkla ve doğru şekilde gönderilebilecek.
Güney Kore son yıllarda telekom sektöründeki önemli yeniliklerin hayata geçirilmesinde öncü rol oynuyor. Örneğin, dünyanın hiçbir yerinde yokken ilk WiMax şebekesi bu ülkede kurulmuştu. Ayrıca DMB televizyon teknolojisinin hayata geçtiği ilk ülkelerden biri de Güney Kore olmuştu. Ne var ki, bir teknolojiye geçişte öncü olmak dünyanın da arkadan takip edeceği anlamına gelmiyor, WiMax örneğinde olduğu gibi.