Samsung, perşembe günü düzenlediği Samsung Developer Conference Korea 2024 (SDC24 Korea) etkinliğinde, şirketin en yeni yazılım yeniliklerini ve geleceğe yönelik vizyonunu paylaştı. Açılış konuşmasında, şirketin kendi geliştirdiği yapay zekâ modeli Gauss’un ikinci nesli tanıtıldı ve bu modelin geliştirilmiş performansı, verimliliği ve çeşitli uygulama olanakları vurgulandı.
2014 yılından bu yana her yıl gerçekleştirilen bu etkinlik, yazılım geliştiricilerle etkileşim ve iş birliği amacı taşıyor ve bu yıl 11. kez düzenlendi. Etkinlikte, üretken yapay zekâ, yazılım platformları, Nesnelerin İnterneti (IoT), sağlık hizmetleri, iletişim ve veri gibi ürünlere entegre edilen yazılımlara ilişkin araştırmaların yanı sıra, açık kaynak geliştirme kültürü de ele alındı.
Samsung Electronics’in Cihaz Deneyimi (DX) Bölümü Başkanı ve CTO’su Paul Kyungwhoon Cheun, “Samsung Electronics, kullanıcı deneyimlerini geliştirmek için yapay zekâ ve veri analitiği de dahil olmak üzere en son yazılımları geliştirmeye kararlıdır. Üç farklı modelden oluşan Samsung Gauss2, hâlihazırda iç verimliliğimizi artırıyor ve ürünlerimize entegre ederek daha yüksek düzeyde konfor ve kişiselleştirme sunmayı planlıyoruz.” dedi.
Samsung Gauss2: Farklı ihtiyaçlara yönelik çok modlu bir dil modeli
Samsung Gauss2, şirketin geçen yıl tanıttığı dahili üretken yapay zekâ modelinin devamı niteliğinde olup, dil, kod ve görüntüleri entegre eden çok modlu bir model olarak çeşitli veri türlerini aynı anda işleme yeteneğini artırıyor. Farklı amaçlara yönelik olarak Compact, Balanced ve Supreme olmak üzere üç ayrı model sunuyor.
Compact modeli, sınırlı bilgi işlem ortamlarında bile verimli çalışacak şekilde tasarlanmış küçük boyutlu bir model olup, cihazın bilgi işlem kaynaklarını en üst düzeyde kullanarak optimize edilmiş performans sağlıyor. Balanced modeli ise performans, hız ve verimlilik arasında denge kurarak çeşitli görevlerde tutarlı performans sunuyor. Supreme modeli ise Balanced modelinin üzerine Mixture of Experts teknolojisini ekleyerek en üst düzey performansı hedefliyor; bu sayede eğitim ve çıkarım süreçlerinde hesaplama maliyetlerini önemli ölçüde azaltırken yüksek performans ve verimliliği koruyor.
Samsung Gauss2, modele bağlı olarak 9 ila 14 dili ve çeşitli programlama dillerini destekliyor. Samsung, büyük dil modellerini (LLM) eğitmek için kendi stabilizasyon tekniklerini geliştirdi ve desteklenen diller için maksimum verimliliği sağlamak amacıyla özel bir tokenizer tasarladı.
Balanced ve Supreme modelleri, İngilizce ve Korece gibi çeşitli dillerde yanıt üretme ve kodlama yetenekleri gibi temel metriklerde, mevcut önde gelen açık kaynak üretken yapay zekâ modellerine eşit veya üstün performans sergiliyor. Ayrıca, saat başına işlem hızları 1,5 ila 3 kat daha hızlı olup, daha hızlı yapay zekâ yanıt üretimi, kullanıcı bekleme sürelerinin azalması ve görevlerin daha verimli bir şekilde ele alınmasını sağlıyor.
Dahili bir üretken yapay zekâ modeline sahip olmak, belirli hedefler ve uygulamalar için optimal performans elde etmek amacıyla daha kolay özelleştirme imkânı sunuyor. Samsung Gauss, şirketin yazılım geliştiricilerine yardımcı olan dahili kodlama asistanı ‘code.i’ ile entegre edilerek, yazılım geliştirme süreçlerini hızlandırıyor. Gauss2 ile güncellenen bu asistan, DX Bölümü’ndeki iş birimleri ve yurt dışı araştırma enstitüleri tarafından aktif olarak kullanılıyor.
Geçen aralık ayında kullanıma sunulmasından bu yana, code.i’nin aylık kullanımı dört katına çıktı ve DX Bölümü’ndeki yazılım geliştiricilerin yaklaşık %60’ı tarafından kullanılıyor. Ayrıca, Samsung Gauss tarafından desteklenen Samsung Gauss Portal, DX Bölümü’ndeki çalışanlara belge özetleme, çeviri ve e-posta oluşturma gibi çeşitli ofis görevlerinde yardımcı olan bir sohbet yapay zekâ hizmeti sunuyor. Bu hizmet, nisan ayında Güney Kore dışı iştiraklere genişletildi. Ağustos ayından itibaren ise, Samsung Gauss, çağrı merkezi personeline müşteri çağrılarını otomatik olarak kategorize etme ve özetleme konusunda destek sağlıyor.
İleriye dönük olarak Samsung, Gauss2’yi kullanarak şirket içindeki verimliliği artırmayı, code.i hizmetinin performansını iyileştirmeyi, Samsung Gauss Portal’ın doğal dil soru-cevap işlevini geliştirmeyi ve tabloları ve grafikleri anlama ile görüntü oluşturma gibi çok modlu işlevleri desteklemeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra, Samsung’un “Herkes İçin Yapay Zekâ” vizyonu doğrultusunda, yapay zekâ tabanlı hizmetlerin tüm ürün serilerinde yaygınlaştırılması planlanıyor, böylece kullanıcılar daha konforlu ve keyifli bir günlük yaşam deneyimi yaşayabilecekler. Yapay zekâ ile bilgi grafiği teknolojisini entegre ederek, daha gelişmiş kişiselleştirme hizmetleri sunulması bekleniyor.