İncelemelerManşetler

Samsung Gear Sport İncelemesi

samsung gear sport inceleme

Akıllı saatler ilk çıktığında akıllı telefondaki bildirimleri gösterme, telefon görüşmeleri yapma, çeşitli uygulamaları bilekten kullanma gibi özelliklerle ilgi çekmeye çalışmıştı. Ancak zaman geçtikçe sportif özellikler daha fazla ön plana çıkmaya, üreticiler bu gibi özelliklere daha fazla biçimde yoğunlaşmaya başladı. Samsung için de durum farklı olmadı. Aslında Güney Koreli üreticinin Gear Fit serisi bileklikleri var, ancak şimdi Gear S serisi altında sunulan Gear Sport modeliyle birlikte, gerçek anlamda spor ve sağlıklı yaşam odaklı bir akıllı saat çıkarılıyor. Geçen yılın başarılı ürünü olan Gear S3’ün takipçisi olan Gear Sport bir süredir Türkiye piyasasında bulunuyor. Biz de aradan geçen zaman boyunca bu akıllı saati deneyimleme fırsatı bulduk. Şimdi Gear Sport inceleme yazısında ve videosunda izlenimlerimizi aktarma zamanı geldi.

Samsung Gear Sport video inceleme

Samsung Gear Sport inceleme: Donanım

Samsung Gear S serisi akıllı saatler tasarım bakımından Gear S2’nin açtığı yoldan ilerliyor. 2016’da çıkan Gear S3 Frontier ve Gear S3 Classic ürünleri, tasarım bakımından Samsung’un çıktığı en üst noktayı simgeliyordu. Gear Sport ise selefi akıllı saatlere göre daha mütevazı bir tasarıma sahip. Buna rağmen, yine şık göründüğünü ve sportif bir havayı yansıtmayı başardığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Deneyimlediğimiz model kutusundan siyah renkli lastik kordonla birlikte çıkıyor. Kordon oldukça rahat, terleme yapmıyor. Ancak saati bileğe takıp sabitlerken hafif zorlandığımızı, bilek kıllarının kordon ile deri arasına sıkışıp acı verdiğini küçük bir not olarak belirtelim.

Samsung Gear Sport, 44.6 x 42.9 x 11.6 mm’lik boyutlarıyla selefi Gear S3 Frontier’e göre daha kompakt bir cihaz. Ancak 67 gr. ile ondan biraz daha ağır. Yine de, bu ağırlığı bileğimizde hiçbir şekilde hissetmediğimizi, Gear Sport’u diğer akıllı saatler gibi rahatlıkla kullandığımızı belirtmeliyiz.

Selefleri gibi dairesel ekrana sahip olan Gear Sport, metal gövdesiyle oldukça sağlam görünüyor. Ekranı yine döndürülebilir bezel halka çevreliyor. Arka yüzde ise kalp hızı ölçer mevcut. Sağ kenarda geri ve ana ekran işlevlerini gören iki adet fiziksel tuş bulunurken, Gear Sport’ta selefi Gear S3’lerde olduğu gibi dahili hoparlör bulunmuyor.

Gear Sport’un 1.2 inç, 360 x 360 piksel çözünürlüklü Super AMOLED ekranı canlı ve parlak görüntüler üretiyor. Bu açıdan Samsung’dan beklenenleri rahatlıkla karşılıyor. Dairesel ekran, kare şekilli ekranlara göre daha az görüntüleme alanı sunuyor, ancak estetik açıdan bilekte daha şık bir görünüm oluşturuyor. Samsung’un sunduğu farklı saat yüzleri ve indirilebilir saat yüzleriyle bu estetik tamamlanıyor.

Gear Sport’un seleflerine göre en önemli yeniliklerinden bir tanesi suya dayanıklılık oluyor. Gear S3’te de IP68 sertifikası bulunuyordu, ancak Gear Sport’ta 5 atmosfer basınca kadar suya dayanıklılık var ki, bu da akıllı saati havuzda veya denizde yüzmek için fazlasıyla kullanışlı hâle getiriyor. Zaten Samsung da antrenman modları arasına yüzmeyi de eklemiş.

İçerideki bileşenlere baktığımızda, Gear Sport’ta Samsung üretimi Exynos 3250 Dual çift çekirdekli işlemciyi görüyoruz. 4 GB dahili hafıza ve 768 MB RAM de mevcut. Akıllı saatin 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.2, dahili GPS, NFC gibi destekleri de bulunuyor.

Samsung Gear Sport inceleme: Yazılım ve Özellikler

Samsung’un Tizen tabanlı giyilebilir ürün platformunun 3.0 versiyonu Gear Sport’ta yüklü olarak geliyor. Tizen kullanıcı arayüzünün dairesel ekranlara uygun hâle getirilmiş kullanıcı arayüzü, daha önce gördüğümüz Samsung Gear akıllı saatlerinden çok farklı bir görünüm sunmuyor. Samsung’un yüklü olarak gelen uygulamaları deneyimin merkezinde yer alıyor, ekranı saran bezel halka da gezintide önemli rol oynuyor. Böylelikle dokunmatik ekrana fazla temas etmeden, bezel halka ile bildirimleri görmek ya da komplikasyon olarak nitelendirebileceğimiz görsel bileşenlere kolaylıkla göz gezdirmek mümkün oluyor. Bildirimler içinden çeşitli aksiyonları gerçekleştirmek de mümkün oluyor. Örneğin gelen WhatsApp mesajlarına bildirimler üzerinden cevap verebilirsiniz. Bunun için eski cep telefonlarından bildiğimiz sayısal tuş takımı klavye kullanılıyor. Saat şeklini doğrudan Gear Sport üzerinden, sunulmuş çeşitli seçenekler içinden değiştirebileceğiniz gibi, Samsung’un Galaxy Apps uygulama mağazasından, bağlı akıllı telefon aracılığıyla da indirebileceğiniz birtakım saat şekilleri bulunuyor.

Üçüncü taraf uygulamalar konusunda Gear Sport, Apple Watch kadar zengin olmayabilir. Ancak takvim, alarm, dünya saatleri gibi, bir akıllı saatten beklenecek temel işlevleri zaten yüklü uygulamalar sunuyor. Akıllı saatten erişilebilen Galaxy Apps uygulama mağazasında, akıllı saate indirebileceğiniz birtakım uygulamalar mevcut. Örneğin Gear Browser uygulamasını kurarak akıllı saatin küçük ekranında internette gezinebilirsiniz. Ya da Here We Go uygulamasını yükleyerek akıllı saat üzerinden yol tarifleri alabilirsiniz.

Uygulamalar içinde en fazla memnun edeni Spotify oluyor. Galaxy Apps’ten ücretsiz olarak indirebileceğiniz Spotify uygulamasını, Spotify Premium aboneliğiniz varsa, akıllı telefon veya diğer cihazlarda olduğu gibi kullanabilirsiniz. Listelerinizi veya parçaları Gear Sport’un dahili hafızasına indirebilir, dışarıda spor yaparken dinleyebilirsiniz. Gear Sport’ta dahili hoparlör bulunmadığı için, akıllı saate bir Bluetooth kulaklık bağlamanız gerekiyor. Ancak dikkatli olun, bir kulaklık bağlı olmasa bile, Spotify uygulaması parçaları çalmayı sürdürüyor. Bu nedenle saatinizin pili gereksiz yere tükenebilir.

Gear Sport’ta da dahili GPS modülü bulunuyor. Böylelikle dışarıda gerçekleştirdiğiniz koşu veya yürüyüş gibi egzersizler sırasında akıllı telefonunuzu yanınıza almanıza gerek kalmıyor. Gidilen mesafe, rota, kalori ve bunun gibi bilgiler GPS modülü sayesinde rahatlıkla hesaplanıyor. Bunun dışında dahili kalp hızı ölçer de mevcut. Kalp hızı ölçümü belirli aralıklarla gerçekleştiriliyor. Kalp hızı ölçümlerini saat şekli açıkken bezel halkayı sağa çevirdiğinizde karşınıza çıkacak görsel bileşen üzerinden görebilir, yeni bir ölçüm gerçekleştirebilirsiniz. Görsel bileşende gün içindeki kalp hızı aralığı gösteriliyor. İlginçtir ki, egzersiz yaptığımız günlerde, kalp hızı çok daha yüksek seviyeye çıksa da, bu bileşendeki en yüksek kalp hızı ölçümü daha düşük seviyede kalıyor. Yine de, kalp hızı ölçerin sapmasının makul sınırlar içinde olduğunu söyleyebiliriz. Ölçüm sonuçları doğrudan bir kriter olarak alınmayabilir, ancak fikir vermesi açısından yararlı oluyor.

Gear Sport’ta Gear S3’te gördüğümüz hemen her bileşen mevcut. Altimetre sayesinde çıkılan kat sayısı da ölçülüyor. Yukarıda bahsettiğimiz NFC bağlantısı sayesinde Samsung Pay ile ödemeler yapmak mümkün oluyor. Samsung Pay’in Türkiye’ye geleceği uzun zamandır konuşuluyor. Eğer gelecek olursa, Gear Sport ile ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebileceksiniz. Bluetooth 4.2 desteği sayesinde telefonla ve Bluetooth kulaklıklarla bağlantı kurulabiliyor. Ayrıca akıllı saatin yukarıda belirttiğimiz gibi, Wi-Fi desteği mevcut. Telefonun kapsama alanı dışında olsanız bile, Wi-Fi ile ağa bağlı kalabilir, gelen bildirimleri almayı sürdürebilirsiniz.

Gear Sport’ta da uyandırma hareketi mevcut. Yani saati kaldırıp baktığınız an ekran açılıyor. Bu işlev başlangıçta kapalı olabilir, ekranı açmak için fiziksel tuşlara basmanız gerekebilir. Bu nedenle ekran ayarlarında uyandırma hareketine bir göz atmanızda fayda olacaktır. Bunun yanı sıra “saat her zaman açık” özelliğini de kullanabilir, saat şeklinin ekranda sürekli açık biçimde kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda pil tüketiminin artacağını hatırlatmamız gerekiyor.

Samsung Gear uygulaması Gear Sport’un kurulumu ve yönetimi için kullanılabiliyor. Android telefonlarda, Gear Sport’un yetenekleri daha geniş. Gear Sport uygulaması üzerinden saat şekillerini değiştirebilir, hangi uygulamaların bildirimlerinin saate iletileceğini ayarlayabilirsiniz. Uygulamaların yönetimi, yeni uygulamaların yüklenmesi, Gear’ımı Bul ve benzeri işlevler de Gear Sport uygulaması üzerinden gerçekleştirilebiliyor. iPhone kullanıcıları da telefonlarını Gear Sport ile eşleştirebiliyorlar. Ancak onların telefonlarıyla birlikte gerçekleştirebilecekleri, bir Android telefonunkine göre daha kısıtlı.

Samsung Gear Sport inceleme: Spor ve Sağlıklı Yaşam

Samsung’un akıllı saatlerinin ve fitness bilekliklerinin en güzel özelliklerinden bir tanesi koşu, yürüyüş veya bisiklet binme gibi aktivitelerin otomatik olarak takip edilmesi. Eğer Antrenman uygulaması içinden antrenman başlatmayı unutursanız, buna rağmen aktivite takibi yapılıyor ve kaydediliyor. Yürümeye, koşmaya ya da bisiklet çevirmeye başladıktan sonra, on dakika veya daha fazla zaman geçerse hareket kayıt altına alınıyor. Dans, futbol, tennis gibi hareketler bile otomatik egzersiz takibine giriyor. Daha detaylı ve yüksek doğruluklu sonuçlar isterseniz, Antrenman görsel bileşeni içinden istediğiniz antrenman türünü seçebilirsiniz. Koşu veya bisiklet binme için hız, mesafe, kalp hızı ve kalori ekranda gösteriliyor.

Suya dayanıklılık, Gear Sport’u yüzme egzersizleri için de epey elverişli hâle getiriyor. Dahili yüzme antrenmanını kullanabileceğiniz gibi, Speedo ON uygulamasını da kullanabilirsiniz. Bu özel uygulama bazı özel havuz boylarını belirleme ve yüzme mesafesine göre programlar çıkarma imkanı sunuyor. Bunun yanı sıra, saate eklenen Su kilidi modu da ekrana su temas ettiğinde aktivitelerin etkilenmesinin, saat arayüzünde yanlış yerlere girilmesinin önüne geçiyor.

Genel aktivite verilerinizi kolaylıkla görebilirsiniz. Saat şekli açıkken bezel halkayı sağa çevirdiğinizde bir dizi görsel bileşen göreceksiniz. Yaktığınız kaloriyi, çıktığınız kat sayısını, kalp hızını rahatlıkla görebilirsiniz. Her bir görsel bileşene tıklattığınızda ise detaylı görünümler açılıyor. Tüm bu veriler bağlı telefondaki Samsung Health uygulamasıyla eşleştiriliyor, böylelikle büyük ekranda sağlık ve egzersiz bilgilerine daha rahat biçimde bakmak mümkün oluyor.

Bu arada Gear Sport ile uyku takibi de gerçekleştiriliyor. Gear Sport’u gece yatarken şarj etmek yerine bileğinizde bırakarak uykunuzun bir resmini çekebilirsiniz. Ancak uyku takibi özelliği pek de verimli çalışmıyor gibi geldi. Gece saat 12’de yatağa girip sabah 7.30’a kadar neredeyse aralıksız uyumamıza rağmen, Gear Sport sadece uykunun 4.30 ile 7.30 arasındaki bölümünü, deliksiz ve verimli bir uyku olarak kaydetmişti.

Samsung Gear Sport inceleme: Pil Ömrü

Giyilebilir ürünlerde en fazla dikkat edilen unsurlardan bir tanesi pil ömrü. Gear Sport’ta da durum değişmiyor. Bu akıllı saat tek bir şarj ile iki günü rahat biçimde çıkarmayı başarıyor. Bu da bir akıllı saat için gayet yeterli bir pil performansı demek. Eğer pil tasarruf modunu kullanırsanız, süreyi biraz daha öteye taşımanız mümkün olacaktır. Pil tasarruf modunda saatin çoğu işlevi kapatılıyor, ekranı monokrom hâle getiriliyor ve sadece temel işlevleri kullanılabiliyor.

Gear Sport, kutusundan çıkan özel şarj aleti ile şarj ediliyor. Saati mıknatıslı şarj istasyonuna yerleştirdiğinizde, şarj işlemi, saate herhangi bir kablo bağlamadan başlıyor. Tabii ki, şarj aksesuarını, microUSB portu aracılığıyla bir adaptöre bağlamanız gerekiyor. Keşke Samsung, aksesuarda microUSB yerine USB-C’yi tercih etseydi. Güney Koreli üreticinin akıllı telefonlarında USB-C portuna daha fazla şekilde yer verdiğini görüyoruz. Böylelikle daha fazla kablo taşımadan, tek bir kablo ile hem telefonu hem de akıllı saati daha pratik biçimde şarj etmek mümkün olurdu.

Samsung Gear Sport inceleme: Sonuç

samsung gear sport inceleme

Samsung Gear Sport’un 1000-1200 TL arasında değişen fiyatı bulunuyor. Fiyat açısından Gear S3’ün biraz daha aşağısında bulunuyor, ancak çok uzağında sayılmaz. Görünüş açısından Gear S3’e göre daha mütevazı olan, bununla birlikte bir spor saatin şıklığını yansıtan Gear Sport, kompakt ve yetenekli bir akıllı saat. Aslında Samsung, Gear S3 ile de spor yapanlara hitap ediyordu. Ancak Gear Sport’ta sunulan suya dayanıklılık gibi özellikler sayesinde onu daha fazla sportif aktivitede kullanmak mümkün oluyor.

Piyasada Gear Sport ile benzer özelliklere ve yeteneklere sahip akıllı saatler mevcut. Ancak özellikle bir Samsung Galaxy Android telefonunuz varsa, o hâlde Gear Sport, değerlendirmeniz gereken ilk seçeneklerden bir tanesi olacaktır. Bu akıllı saat telefonunuzla eksiksiz biçimde anlaşacak, verimliliği de daha yüksek olacaktır. Eğer Samsung, ölçüm tarafındaki bazı küçük kusurları da çözerse, Gear Sport çok daha verimli bir spor ve sağlıklı yaşam saati olacaktır.