Teknoloji

Samsung’un GDDR7 DRAM teknolojisi grafik performansında yeni bir adım olacak

samsung gddr7 dram

Samsung, teknoloji dünyasında heyecan verici bir adım attı ve sektörün ilk GDDR7 DRAM’ini geliştirdiğini duyurdu. Bu, gelecekteki bilgisayar, otomobil ve oyun donanımlarında yer alacak olan grafik belleğinin bir sonraki nesli olarak nitelendiriliyor. Şirketin ana iş ortakları, yeni çipleri bu yılın sonlarında test etmek üzere gelecek nesil sistemlerine kurmayı planlıyor. Eğer her şey yolunda giderse, Samsung’un GDDR7 belleğini kullanan ürünleri önümüzdeki yıl piyasada görebiliriz.

GDDR7 DRAM’ın özellikleri ve avantajları

Samsung’un GDDR7 DRAM’ı, olağanüstü grafik performansı gerektiren alanlarda kullanıcı deneyimlerini yükseltmeyi hedefliyor. Bu alanlar arasında iş istasyonları, kişisel bilgisayarlar ve oyun konsolları bulunuyor. Ayrıca bu teknolojinin gelecekteki uygulamaları arasında yapay zeka, yüksek performanslı bilgi işlem ve otomotiv araçları da yer alıyor.

Samsung, yeni 16GB GDDR7 bellek modüllerinin ilk neslinin, Pulse Amplitude Modulation-3 (PAM3) teknolojisinin benimsenmesi sayesinde “sektörün en yüksek hızını” sunacağını iddia ediyor. Samsung’a göre, GDDR7 belleği, şirketin geçen yıl duyurduğu 1.1TBps GDDR6 çiplerine kıyasla %40 artışla 1.5TBps bant genişliği sağlayabiliyor.

Ayrıca Samsung, GDDR7 belleğinin, Samsung’un en iyi GDDR6 ürünlerinin veri hızına kıyasla %33 daha yüksek olan 32Gbps’ye kadar bir pin başına hız artışı sunacağını belirtiyor. Ancak bu hız, Samsung’un daha önce ulaşmayı umduğu 36Gbps pin başına hız kadar yüksek değil. AnandTech tarafından belirtildiği gibi, Samsung, bellek teknolojisinin önceki nesillerinin hızlarını artırmıştır. Bu nedenle, GDDR7 çiplerinin piyasaya sürülmesinin ardından benzer şekilde iyileştirmeler yapması mümkün görünüyor.

Bu, önümüzdeki birkaç yıl içinde grafik kartları için daha önemli bir bant genişliği artışı sağlayabilir. Şu anda GPU’larda kullanılan en hızlı GDDR6 belleği, Nvidia GeForce RTX 4080’de bulunan Micron’un GDDR6X’inin 24Gbps hızında bir varyantıdır. Aksi takdirde, GDDR6 belleğiyle donatılmış çoğu GPU genellikle 20Gbps’den daha yüksek bir hızda çalışmaz.

Samsung, GDDR7 DRAM’ının, “yüksek hızlı operasyonlar için optimize edilmiş enerji tasarrufu tasarım teknolojisi” sayesinde GDDR6’ya kıyasla yüzde 20 oranında daha yüksek enerji verimli olduğunu iddia ediyor. Şirket, daha fazla enerji tüketimine dikkat etmesi gereken donanımlar için düşük işletme voltajı seçeneği sunacak, ancak bu çiplerin performansı hakkında ek detayları açıklamadı. Samsung, yeni GDDR7 DRAM’ını üretmek için hangi fabrikasyon sürecini kullandığını açıklamadı.

Konuyla ilgili basın bülteninde, Samsung’un aşırı ısınmayı önlemek ve bileşenlerin aşırı ısınmasını önlemek için yeni bir epoksi kalıplama bileşiği kullandığı belirtiliyor. Samsung, bu sayede GDDR6 bellek çiplerine kıyasla paket termal direncinde %70’lik bir azalma sağlandığını iddia ediyor.

GDDR7’nin geliştirilmesi, sektör genelinde bir çaba olmuştur. Samsung, kendi çiplerinin geliştirilmesini tamamladığını duyuran ilk üretici olmasına rağmen, seri üretime geçilmesi için hala bir yol var. Sistem tasarım şirketi Cadence, GDDR7 için sektörün ilk doğrulama çözümünü zaten tanıttı ve Micron, kendi GDDR7 belleğini 2024’ün ilk yarısında piyasaya sürmeyi planladığını duyurdu. Bu, ilk pazar hazır ürünle hafıza üreticisi olma yarışında bir yarışa yol açabilir.

İLGİLİ HABERLER