İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Samsung Galaxy Tab 7.7 – Galeri & Video

samsung-galaxy-tab-7-7-00026

2011 yılında her zevke uygun bir tablet çıkarma planına sahip olan Samsung’un bu planının parçalarından bir tanesi de Samsung Galaxy Tab 7.7’ydi. Diğer Samsung Galaxy tabletleri gibi adını sahip olduğu 7.7 inç’lik ekrandan alan Samsung Galaxy Tab 7.7 sahip olduğu tasarımla dikkat çeken göz alıcı bir ürün. Üstelik bir Samsung tabletinde Super AMOLED ekranı ilk kez Samsung Galaxy Tab 7.7 ile birlikte görmüştük.

Samsung Galaxy Tab 7.7 bu ayla birlikte Türkiye’de de Avea tarafından satışa sunuldu. Bir süredir Teknoblog Test Merkezi’nde bulunan Samsung’un bu göz alıcı Android tabletiyle oldukça fazla vakit geçirdik ve hakkında yeterli izlenime sahip olduk. Şimdi sıra bunları paylaşmaya geldi. Samsung Galaxy Tab 7.7’nin Android tabletler içindeki yeri ne? Bu tablet kendisi için verilen paranın karşılığını ne kadar veriyor? Yazının devamındaki Samsung Galaxy Tab 7.7 incelemesinde bu soruların cevaplarını bulacaksınız.

Video: Samsung Galaxy Tab 7.7 İncelemesi

Galeri: Samsung Galaxy Tab 7.7
[nggallery id=892]

Tasarım

Samsung Galaxy Tab 7.7, 196.7 x 133 x 7.9 mm.’lik boyutlara ve 340 gr. ağırlığa sahip. 7.9 mm.’lik kalınlığı sayesinde en ince Android tabletleri arasına adını yazdıran Samsung Galaxy Tab 7.7’yi elde rahatlıkla tutmak ve kullanmak mümkün. Tek elle kullanımda tabletin herhangi bir sorun çıkardığını söyleyemeyiz. Samsung logosu ekran dikey konuma gelecek şekilde, onun altına yerleştirilmiş. Kamera da ekranın yine dikey konumda sağ üst köşesine denk geliyor. Bu, Samsung’un Galaxy Tab 7.7 için belirlediği ideal kullanım pozisyonunun dikey konum olduğu anlamına geliyor. Tabii ki, tableti yatay tutarak da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

samsung-galaxy-tab-7-7-00001

Samsung Galaxy Tab 7.7’nin arkası fırçalanmış metal plakayla kaplı. Bunun tablete plastiğe göre daha fazla hava kattığı ve daha kaliteli hissi verdiği söylenebilir. Bu metal plakanın altına ve üstüne plastik şeritler yerleştirilmiş. Üstteki şeritte 3 megapiksel kamera ve LED flaş yer alıyor. Plastik şeritler sayesinde antenlerin çalışması için optimum şartlar da sağlanmış oluyor, bunu da söyleyelim. Çoğu Samsung cihazında olduğu gibi Samsung Galaxy Tab 7.7’de de güç butonu sağ kenarda, üste doğru konumlandırılmış. Bunun altında ses kademe tuşları mevcut. Karşı kenarda microSD kart yuvası ve SIM kart yuvası yerleştirilmiş. Altta Samsung’un özel konnektör portu, hoparlörler ve mikrofon, üstteyse ikinci bir mikrofon ve 3.5 mm’lik kulaklık jakı yer alıyor.

samsung-galaxy-tab-7-7-00003

Samsung Galaxy Tab 7.7’nin ön yüzü bir telefona benzer şekilde tasarlanmış. Aslında bu telefon havasını veren şey ekranın üstüne yerleştirilmiş telefon hoparlörü. Anlayacağınız üzere, Samsung’un 7 inç’lik tabletleri gibi Galaxy Tab 7.7’yi de bir telefon gibi kullanmak mümkün. 7.7 inç’lik bir tableti kulağa götürüp konuşmak biraz garip görünecektir. Bu nedenle telefonu bir Bluetooth kulaklık veya cihazın kutusundan çıkan kulaklıkla kullanmak daha iyi olacaktır.

Donanım

Samsung Galaxy Tab 7.7’ye adını veren 7.7 inç’lik ekran 800 x 1280 çözünürlüğe sahip. 196 ppi’lik bir piksel yoğunluğu bir tablet için normalden yüksek sayılabilir. Galaxy Tab 7.7’nin kapasitif dokunmatik ekranının bir başka ilgi çekici özelliği Super AMOLED Plus teknolojisini barındırması. Bu, tabletin göz alıcı ve görsel şölen sunan bir görüntü deneyimi sağlamasına yardımcı oluyor. Ekranın görüş açısı oldukça yüksek, yüksek görüş açılarında bile renk değişimini hissetmek bir hayli zor. Ekranın kontrastı ve siyah renk derinliği oldukça fazla. Tabletin ekranı açıkken optimum uzaklıktan cihaza baktığınızda ekranın tabletle bir olduğu ve sanki bir ekrana değil de bir tabloya bakıyormuş hissine kapılmamak elde değil. Ekranın dokunmaya olan tepkisi oldukça iyi, işletim sistemi içerisinde parmaklarla navigasyon, fotoğraf veya web sitelerinde yakınlaştırma, kaydırma gibi işlevler oldukça rahat bir şekilde yapılabiliyor.

samsung-galaxy-tab-7-7-00029

Samsung Galaxy Tab 7.7’de çift çekirdekli 1.4 GHz’lik Samsung Exynos işlemci yer alıyor. Bu işlemciye Mali-400MP grafik işlemci eşlik ediyor. 16/32/64 GB’lık kapasite seçeneklerine sahip olan tabletin elimizdeki versiyonu 16 GB dahili belleğe sahip. Yukarıda bahsettiğimiz microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar destek sunuyor. 1 GB RAM’in varlığından da bahsetmeden geçmeyelim. Bu paket, Samsung Galaxy Tab 7.7’nin düzgün bir kullanıcı deneyimi sunmasına yardımcı oluyor. Performans bölümünde benchmark testleriyle buna ayrıca değineceğiz.

samsung-galaxy-tab-7-7-00007

Samsung Galaxy Tab 7.7’nin kablosuz bağlantı desteklerine baktığımızda listede 802.11b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 3.0, GPS, HSDPA 21 Mbps ve HSUPA 5.76 Mbps’nin yer aldığını görüyoruz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi cihaz hücresel şebekeler üzerinden telefon görüşmeleri yapmaya da olanak sağlıyor. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula da sensörler tarafında karşımıza çıkan ve artık neredeyse standart hâle gelen bileşenler arasında bulunuyor.

Yazılım

Samsung Galaxy Tab 7.7’de Android 3.2 Honeycomb işletim sistemi yüklü geliyor. Samsung’un diğer Galaxy tabletlerinde olduğu gibi TouchWiz’in tabletlere özel versiyonu yine varlığını koruyor. Aslında yazılım olarak söyleyecek çok fazla yenilik yok. Alttaki navigasyon çubuğunun en ortasına konumlandırılan yukarı yönlü ok işaretine dokunduğunuzda karşınıza ufak programlar çıkıyor. Telefon, müzik çalar, takvim, notlar, mesajlaşma, vb. araçlar sayesinde tabletin temel özelliklerine daha çabuk erişmek mümkün. Bu ufak programcıklar işletim sisteminin başka bölümleri gezilse bile ekran üstünde kalmaya devam ediyor. Sürükle-bırak yöntemini kullanarak ekran üstündeki yerini değiştirmek mümkün. Ufak programların yer aldığı çubuk üzerinde düzenleme işlemi yapmak da mümkün. Bu sayede en çok kullandığınız programcıklara burada yer verebilir, işinize yaramayanları bu listeden kaldırabilirsiniz.

samsung-galaxy-tab-7-7-arayuz-00001

Samsung Galaxy Tab 7.7’de yedi farklı ana ekran var. Aslında başlangıçta beş ana ekran aktif görünüyor, ancak bileşenleri veya kısayolları ana ekran sayfalarına eklediğiniz özelleştirme arayüzü üzerinden ek sayfalar eklemek veya mevcut sayfaları kaldırmak mümkün. Daha önce gördüğümüz gibi bazı bileşenlerin büyüklükleri ayarlanabiliyor, bu sayede ekran daha verimli biçimde kullanılabiliyor.

samsung-galaxy-tab-7-7-arayuz-00003

Samsung Galaxy Tab 7.7’de Samsung’a özel çeşitli uygulamalar yüklü geliyor. Gazete, kitap ve elektronik dergi uygumalarına açılan Readers Hub, Samsung’un seçtiği çeşitli oyunların derlendiği, kullanıcılara yol gösteren Game Hub; Facebook, Twitter, LinkedIn gibi sosyal medya profillerinin, gelen e-posta ve SMS’lerin tek bir yerden kontrol edilmesine olanak sağlayan Social Hub cihazda yüklü geliyor. Social Hub için özel bir ana ekran bileşeninin mevcut olduğunun altını çizelim. Bu uygulamalara ek olarak Not adı verilen ve sanal klavye ile not alınan bir uygulamayla, Not Kalemi olarak adlandırılan ve elle çizim yapmaya veya yazı yapmaya olanak sağlayan ikinci bir not uygulaması da cihazda yüklü geliyor. Ofis işleri burada da Polaris Office uygulamasına emanet. Google Play Store üzerinden ücretli veya ücretsiz binlerce uygulamayı cihaza indirmek mümkün. Google Play Store’un akıllı telefonlara özel versiyonunun tercih edilmesi kullanışlılığı biraz daha arttırıyor. Bu arada Android 3.2 ile gelen bir yenilik olan akıllı telefonlara özel uygulamaları daha büyük ekranlar için ölçekleme özelliği sayesinde akıllı telefon uygulamalarının ekrana tamamen yayılması yerine büyütülerek ekrana sığdırılmasını sağlayabilirsiniz, tıpkı iPhone uygulamalarının iPad’de çalıştırıldığı gibi.

samsung-galaxy-tab-7-7-arayuz-00031

Daha önce incelediğimiz Samsung Galaxy Android tabletlerinde olduğu gibi ekran görüntüsü alma işlemi için ekranın sol alt köşesinde yer alan Android’e özel navigasyon tuşlarının yanındaki sanal tuşla gerçekleştiriliyor. Aldığınız bu ekran görüntüsü üzerinde elinizi kullanarak çizim yapabilir, ekran görüntüsünü bu düzenlenmiş hâliyle de kaydedebilirsiniz. Ayrıca ister düzenleyin, ister düzenlemeyin, ekran görüntüsünü farklı kanalları kullanarak paylaşmanız mümkün.

Galeri: Samsung Galaxy Tab 7.7 Arayüz Fotoğrafları
[nggallery id=894]

Samsung Galaxy Tab 7.7’de Dosyalarım olarak adlandırılan bir dosya gezgini uygulaması bulunuyor. Bu aracın oldukça yararlı olduğunu, özellikle cihaza dışarıdan aktardığınız video veya bunun gibi multimedya dosyalarının oynatılmasında oldukça işe yaradığını söylemeliyiz. Yeni klasör oluşturma; kes, kopyala ve yapıştır işlemleri de Dosyalarım aracılığıyla kolaylıkla yapılıyor.

samsung-galaxy-tab-7-7-arayuz-00015

Samsung Galaxy Tab 7.7’nin mobil internet deneyiminin masaüstüne yakın seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Masaüstü web sitelerini hızlı bir şekilde açmak, Adobe Flash Player desteği sayesinde Flash videoları oynatmak, sekme desteği sayesinde Google Chrome veya benzerlerinde olduğu gibi aynı anda birden fazla sayfa açmak mümkün. Tabletin SunSpider Benchmark testinde gösterdiği performans da oldukça iyi. Aşağıdaki sonuçta gördüğünüz gibi Apple’ın yeni iPad’ine yakın seviyede sayılır.

Cihaz SunSpider Benchmark Sonucu
Galaxy Tab 7.7 2178.4 ms +/- %1.3
Yeni iPad 1801.0 ms +/- %0.2
iPad 2 1806.6 ms +/- %0.5

Samsung Galaxy Tab 7.7 ile masaüstü veya dizüstü bilgisayarınız arasındaki veri alışverişini cihazın kutusundan çıkan özel USB kablosuyla sağlayabileceğiniz gibi, Kies Air uygulamasını kullanarak da iki cihaz arasında kablosuz içerik transferi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Samsung Galaxy Tab 7.7’de Kies Air uygulamasını açıp paylaşımı başlatmanız gerekiyor. Sonrasında bilgisayarınızda internet tarayıcısını açıp tabletin ekranındaki adrese girdiğinizde tabletteki dosyaları karşınızda göreceksiniz. Kies Air ile paylaşım için tablet ile PC’nin aynı ağ içinde olması gerektiğini belirtmeden geçmeyelim.

Kamera

Samsung Galaxy Tab 7.7’nin arkasında 3.15 megapiksellik, otomatik odaklı ve LED flaşlı bir kamera bulunuyor. Coğrafi etiketleme özellikli bu kamera 720p HD video kayıt yeteneğine sahip. Arka kameraya ek olarak cihazın önünde de 2 megapiksellik ikinci bir kamera bulunuyor. Samsung’un Galaxy Android cihazlarında gördüğümüz kolay kullanımlı kamera arayüzü Galaxy Tab 7.7’de de karşımıza çıkıyor.

samsung-galaxy-tab-7-7-kamera-00013

Samsung Galaxy Tab 7.7’nin arka kamerası ışığın yeterli olduğu ortamlarda iyi kareler yakalıyor. Renklerin doğruluğu iyi, doygunluğun aşırıya kaçtığı söylenemez. Çözünürlüğün nispeten düşük olması nedeniyle detaylarda kaybolmanın olduğu söylenebilir, ancak bu resmin genelini çok fazla etkileyen bir unsur sayılmaz. Makro çekimlerde de tabletin iyi performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Cihazın arkasında yer alan LED flaş özellikle ışığın az olduğu, karanlık ortamlar veya gece çekimlerinde işe yarayacaktır. Her ne kadar düşük ışık performansını beğenmiş olsak da, çoğu mobil cihazdaki gibi gürültü etkisi hissediliyor.

Galeri: Samsung Galaxy Tab 7.7’nin Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=893]

Samsung Galaxy Tab 7.7’in arka kamerası 720p video kaydı yapabiliyor. Fotoğraflarda olduğu gibi video çekimlerinde de renk doğruluğu oldukça iyi seviyede. Ancak görüntü stabilizyon desteğinin yokluğu çekilen videolarda etkisini belli ediyor, titremeler ve ani hareketler videoya olumsuz yönde etki ediyor. Video çekimi sırasında ses kaydı da oldukça iyi, çevredeki tüm detayları yakalayacak şekilde yapılıyor. Kısacası Samsung Galaxy Tab 7.7’nin video kayıt yeteneği mükemmel değil, ancak gereken durumlarda iş görebilecek türden.

Video: Samsung Galaxy Tab 7.7’nin Kamerasından 720p Video

Multimedya

Samsung Galaxy Tab 7.7’nin çift çekirdekli işlemcisi ve buna eşlik eden Mali-400 MP grafik işlemcisi cihazın iyi bir multimedya performansı sunmasına katkıda bulunuyor. Cihazın MP4, DivX, XviD, FLV, MKV, H.264 ve H.263 gibi geniş bir video kod desteği bulunuyor. Varsayılan video oynatıcısı saydığımız bu formattaki içerikleri sorunsuz bir şekilde, üstelik altyazılarıyla birlikte oynatabiliyor. Dikkatimizi özellikle 720p MKV videoları üzerinde yoğunlaştırdık ve bu videoların düzgün bir şekilde oynatıldığına tanık olduk. Cihazın 1280 x 720 çözünürlüklü ekranı bu şekilde amacına tam olarak ulaşmış oluyor diyebiliriz. Cihaza dışarıdan aktardığınız veya microSD kart üzerinden yüklediğiniz videoları varsayılan video oynatıcıyla başlatmak için en güzel yöntem yukarıda da söz ettiğimiz Dosyalarım uygulaması. Çünkü Videolarım uygulamasının cihaza yüklediğiniz tüm multimedya dosyalarını bulamamak gibi bir sorunu olabilir.

samsung-galaxy-tab-7-7-arayuz-00024

Müzik tarafına baktığımızda MP3, WAV, eAAC+ ve FLAC gibi formatların desteklendiğini görüyoruz. Cihazda yüklü gelen Müzik Çalar uygulaması cihazın belleğine attığınız veya microSD kart üzerinde bulunan tüm şarkıları tarayıp kütüphanesine ekliyor. Çalan şarkıları AllShare veya Wi-Fi Direct gibi yollar yardımıyla başka cihazlarla paylaşmak, aynı şekilde e-posta vb. yolları kullanarak da başka kişilere en azından ne dinlediğinizi haber vermek mümkün. Müzik Çalar uygulaması çoğu müzik oynatıcıda gördüğümüz gibi yüklü olan müzik dosyalarını şarkı, liste, albüm, sanatçı, tür, vb. farklı kriterlere göre sınıflandırıyor ve daha kolay bulmanızı sağlıyor.

Samsung Galaxy Tab 7.7’nin alt kenarına yerleştirilmiş olan hoparlörlerin ses çıkışı bir tablete göre daha üst seviyede, bu memnun edici. Ancak sesi sonuna kadar açtığınızda hafif patlamaları da sezmedik değil. Tizler bazen rahatsız edici olabiliyor. 5.1 ses kanal desteği hem kulaklıkla hem de hoparlörle sunuluyor. Hoparlörü kullanmanız durumunda 5.1 ses desteğini kapatmanızı tavsiye ederiz, bu durumda daha iyi ses alacaksınız. Kulaklıkla kullanımda seçim size kalmış. Cihazın kutusundan çıkan mikrofonlu kulaklığın kalitesinden fazlasıyla memnun kaldık. Topuzları kulak yoluna giren cinsten olan bu kulaklıklar dış ortamdan iyice izole olmanızı ve kendinizi tamamen içeriğe odaklamanıza olanak sağlıyor.

samsung-galaxy-tab-7-7-arayuz-00033

Multimedya başlığı altında Samsung SmartSinema servisinden de bahsedelim. Samsung’un bu yılın başlarında hayata geçirdiği bu servis kapsamında 200’den fazla film, dizi ve çizgi film Samsung cihaz sahiplerinin beğenisine sunuluyor. Bunun yanı sıra National Geographic gibi sağlayıcılarına ait içerikler de mevcut. Öde-İzle bölümü altındaysa yerli ve yabancı filmler uygun ücret karşılığında kiralanabiliyor. Galaxy Tab 7.7 Plus’ın piyasaya çıkan versiyonlarında Samsung SmartSinema uygulaması yüklü geliyor. Eğer aksi bir durum söz konusuysa Google Play Store’dan da indirmeniz mümkün.

Performans ve Batarya

2011’in ikinci yarısında duyurulan Samsung Galaxy Tab 7.7’de zamanının standardında göre daha iyi bir donanım bulunuyor. 1.4 GHz’lik çift çekirdekli Exynos işlemci ve buna eşlik eden Mali-400MP grafik işlemci ve 1 GB RAM sayesinde 7.7 inç’lik bu tablet iyi bir performans sunuyor. SmartBench 2012 yazılımıyla gerçekleştirdiğimiz benchmark testinde elde edilen sonuçlar da bunu destekler nitelikte:

SMARTBENCH 2012 PUANI
Cihaz Üretkenlik Oyun
Samsung Galaxy Tab 7.7
Android 3.2, 1.4 GHz
3110 1607
ASUS Eee Pad Transformer Prime
Android 4.0.3, 1.6 GHz
3503 2397
Samsung Galaxy Note
Android 2.3.6, 1.4 GHz
3631 1619

Samsung Galaxy Tab 7.7, dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 yongaset barındıran ASUS Eee Pad Transformer Prime’dan aşağı kalan bir performans göstermiyor. Kendisiyle aynı işlemci ve RAM’i barındıran Galaxy Note ile karşılaştırıldığında ibre Galaxy Note lehine görülüyor. Ancak Samsung Galaxy Note’da Android Gingerbread çalışıyor olması ve daha küçük ekran barındırıyor olması performans konusundaki farkı açıklamaya yardımcı olabilir.

samsung-galaxy-tab-7-7-arayuz-00034

Samsung Galaxy Tab 7.7’de 5100 mAh’lik batarya bulunuyor. Hatırı sayılır derecede yüksek olan bu batarya oldukça uzun çalışma süresi sunuyor. Tableti bir kez şarj ettikten sonra en az üç gün şarj etmeden kullanmanız mümkün. Katalog değerlerine bakıldığında bekleme süresi 2G’de 1200 saat, 3G’de 1300 saate kadar çıkıyor. Eğer tableti sadece Wi-Fi ile kullanırsanız bu süre daha da artabilir. Uzun lafın kısası Samsung Galaxy Tab 7.7’yi bir kez şarj ettikten sonra haftasonu seyahatlerinizde veya 1-2 günlük iş seyahatlerinizde şarj aletini yanınıza almadan taşımanız mümkün.

Sonuç

Samsung Galaxy Tab 7.7, 10 inç civarında ekran büyüklüğüne sahip olan tabletleri büyük, 7 inç’lik tabletleriyse küçük bulanlar için arada duran ve iş görecek nitelikte özellikler sunan bir tablet sıfatını taşıyor. Cihazın 800 x 1280 çözünürlüklü Super AMOLED Plus ekranı görsel verimliliği daha da artırıyor. Cihazın donanım bileşenleri de onun hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılar tarafından rahatlıkla ve verimli bir şekilde kullanılmasına izin veriyor.

samsung-galaxy-tab-7-7-00011

Samsung Galaxy Tab 7.7’yi Avea aracılığıyla ülkemizde bulmanız mümkün. Samsung’un sunduğu tablet seçeneklerine baktığımızda Galaxy Tab 7.7’nin teknik özelliklerinin, bu yılın başında tanıtılan Galaxy Tab 2 7.0 ve Galaxy Tab 2 10.1’ninkiler de dahil olmak üzere, en iyi seviyede olduğu görülüyor. Üstelik bu tabletin tasarımı da donanım bileşenlerinin yanında satın alma tercihi olabilecek bir unsur teşkil ediyor. Tablet satın alma planlarında iPad olmayanlar, Android’in serbestliğini isteyenler için Galaxy Tab 7.7, güçlü donanımı, ergonomik ve şık tasarımıyla üzerinde durulabilecek bir seçenek gibi görünüyor.