İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy S6 ve S6 edge İncelemesi

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00068

Uzun zamandır Android ekosisteminin hakimi konumunda bulunan Samsung’un her çeyrek mali yılın bitiminde açıkladığı finans raporlarına baktığımızda, akıllı telefon satışlarının eskisi gibi parlak olmadığını görüyorduk. Bir ivme kaybı söz konusuydu ve 2015’in başında çıkacak yeni Galaxy S amiral gemisi bu gidişin tekrar tersine döndürülmesinde büyük önem taşıyacaktı. Bunun farkında olan Samsung, Mobil Dünya Kongresi’nde yepyeni bir anlayışla geliştirdiği bir değil, iki yeni akıllı telefonla karşımıza çıktı.

Samsung Galaxy S6 ve Galaxy S6 edge’in tanıtımının gerçekleştirildiği Unpacked etkinliğinde biz de vardık ve o zaman ilk izlenimlerimizi aktarmıştık. Ayrıca Mobil Dünya Kongresi sırasında da bu iki telefonu biraz daha detaylı şekilde inceleme fırsatı bulmuştuk. 10 Nisan itibarıyla Samsung Galaxy S6 ve S6 edge dünya ile aynı anda Türkiye’de de satışa sunuldu. Şimdi bu telefonları biraz daha detaylı şekilde inceleme zamanı. Galaxy S6 ve S6 edge ile ilgili merak ettikleriniz ve hangisinin daha fazla tercih edilebilir olduğu gibi detaylar için sizi yazının devamına bekliyoruz.

Video İnceleme

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00043samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00008samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00033samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00045samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00070samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00028Samsung’un Galaxy S amiral gemisi telefonlarına baktığımızda bu telefonların her birinin teknik özellikler ve performans bakımından fazlasıyla doyurucu olduğunu, ancak tasarımın aynı oranda tatmin etmediğini görüyoruz. Bu yıl ise işler biraz farklı. Samsung teknik özellikler, performans ve işlevselliğin yanında tasarıma da odaklanmış ve bu durum Galaxy S6 gibi bir telefonu ortaya çıkarmış.

Geçen yılın ortalarında gördüğümüz Galaxy Alpha’dan itibaren Samsung’un çoğu ürününde metal daha fazla hakim olmaya başladı. Galaxy S6 ve kardeşi Galaxy S6 edge ile birlikte işlerin biraz daha öteye taşındığını görüyoruz. Yuvarlatılmış köşeler, ince işçilikten geçirilmiş metal kenarlar, ön ve arkayı kaplayan Gorilla Glass 4 camlar ile Samsung Galaxy S6 şimdiye kadar yapılmış en çekici ve güzel Galaxy S telefonu. Ayrıca tasarımıyla iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile rahatlıkla rekabet edebilir düzeyde.

[quote_center]SAMSUNG GALAXY S6’YA ALT KENARINDAN BAKTIĞINIZDA ONU BİR IPHONE 6 İLE KARIŞTIRMANIZ MUHTEMEL.[/quote_center]

Galaxy S6’nın sadece 6.8 mm. kalınlığa sahip olan kenar profili metal çerçeveyle kaplı durumda. Bu çerçevenin alt kenarında microUSB portunu, 3.5 mm. kulaklık jakını, mikrofonu ve hoparlör ızgarasını görüyoruz. Alttan baktığınızda Samsung Galaxy S6’nın iPhone 6’ya epey benzediğini ister istemez düşüneceksiniz. Ses ve güç tuşlarını her zaman oldukları yerlerde görüyoruz ve bu metal tuşlar da rahatlıkla kullanılıyor. Sağdaki güç butonunun hemen altında yer alan nanoSIM kart tepsisi kutudan çıkan cisim yardımıyla yerinde çıkarılıyor. Üst kenarda da kızıl ötesi portu ve ikinci mikrofonu görüyoruz.

[quote_center]GORILLA GLASS 4 CAMLAR DÜŞMELERİN OLUŞTURABİLECEĞİ ÇATLAMALARA KARŞI DAYANIKLI. EKRAN KORUYUCU JELATİN KULLANMANIZA GEREK YOK.[/quote_center]

Belirttiğimiz gibi Galaxy S6’nın önü ve arkası Gorilla Glass 4 camla kaplı. En son nesil Gorilla camının düşmelerin oluşturabileceği çatlamalara karşı da dayanıklı olduğu belirtiliyor. Daha önceki Gorilla camlarını bildiğimizden bunun çok da yanlış olmadığını düşünüyoruz. Metal çerçevenin camla buluştuğu hatlar neredeyse sıfır boşluğa sahip. Galaxy S6’nın metal çerçevesini çizilmelere ve darbelere karşı korumak için kılıf tercih edebilirsiniz, ancak camlar ekstra korumaya ihtiyaç duymaz gibi görünüyor.

Galaxy S6’nın 5.1 inç ekranının etrafını çeviren alan oldukça dar tutulmuş. Bu da telefonu rahatlıkla kavramayı ve kullanmayı sağlıyor. Sağ ve sol kenarlardaki hafif kavisli yapı da ergonomiye olumlu katkıda bulunuyor. Galaxy S6’nın bir Samsung Galaxy telefonu olduğunu gösterecek klasik unsurlar var olmayı sürdürüyor. Örneğin ekranın altında yine ana ekran butonunu ve bunun iki yanına yerleştirilmiş çoklu görev ve geri tuşlarını görüyoruz. Ana ekran tuşu Galaxy S5’teki gibi parmak izi okuyucusu barındırıyor, ancak geçen yılın aksine iPhone’un Touch ID’sindeki gibi bir kullanım sağlıyor. Ayarlar uygulaması içinden parmak izinizi ekleyebilirsiniz. Ekleme işlemi tıpkı iPhone’dakine benziyor, parmağınızı ana ekran tuşuna birkaç kez dokundurup çekerek ekrandaki parmak izi işaretinin içini doldurmanız gerekiyor, bu işlem birkaç saniye içinde tamamlanıyor. Telefonu tek elle kullanırken bile parmak izi okuyucusuyla ekran kilidini kolaylıkla açabilir veya PayPal gibi servislerde kimlik doğrulamasını yapabilirsiniz.

[quote_center]PARMAK İZİ OKUYUCUSU NİHAYET OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ İŞLİYOR, PARMAĞINIZI ANA EKRAN TUŞUNA DOKUNDURMANIZ YETİYOR.[/quote_center]

Galaxy S6’nın yeni ve çekici tasarımı bazı ödünlerin verilmesine neden oluyor. Galaxy S telefonlarının bir klasiği olan değiştirilebilir pil artık yok. Ayrıca microSD kart yuvası da mevcut değil. Galaxy S5’teki suya dayanıklılık özelliği de Galaxy S6’da söz konusu değil. Bunlar tek başına önemli özellikler gibi görünüyor, ancak Galaxy S6’nın diğer artıları yanında bunları kolaylıkla göz ardı edeceksiniz.

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00055S6’nın 5.1 inç ekranı 2560 x 1440 piksel çözünürlük desteği sunuyor. Super AMOLED ekranın 577 ppi piksel yoğunluğuyla piyasadaki en keskin ekranlardan bir tanesi, belki de en keskini… Gözlerinizi ekrana iyice yaklaştırsanız bile pikselleri fark etmeniz imkansıza eşdeğer. Super AMOLED ekranların klasik özellikleri bu ekranda da mevcut; renkler canlı, parlaklık yüksek seviyede. Güneş ışığı altında da Quad HD ekran yeterli görüş sağlıyor; böylelikle Galaxy S6’yı dışarıda zahmetsizce kullanmanız mümkün oluyor. Bu arada Galaxy S6’nın ekranı güneş gözlüğüyle de sorun çıkarmıyor. Güneş gözlüğü takıyorsanız Galaxy S6’nın ekranını görmek için gözlüğü çıkarmanıza gerek yok. Görüş açıları da epey geniş; sağdan, soldan, yukarıdan veya aşağıdan bakıldığında ekrandaki renklerde ve parlaklıkta gözle görülür bir değişiklik olmuyor.

[quote_center]5.1 İNÇ EKRAN FULL HD’NİN ÖTESİNDE ÇÖZÜNÜRLÜKLE GALAXY S6 VE S6 EDGE SAHİPLERİNE GÖRSEL ŞÖLEN YAŞATIYOR.[/quote_center]

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-ekran-goruntuleri-00010samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-ekran-goruntuleri-00009Telefonun içine baktığımızda Samsung’un geçtiğimiz yıllardaki gibi ülkelere göre iki farklı işlemci seçeneği sunmak yerine sadece kendi geliştirdiği sekiz çekirdekli Exynos 7420 işlemciye yer verdiğini görüyoruz. Dörder adet Cortex A53 ve A57 çekirdek barındıran bu 64-bit tabanlı işlemci sayesinde Galaxy S6 hızlı şekilde işliyor. Galaxy S6 ve S6 edge’in performansını ölçmek için kullandığımız AnTuTu Benchmark ve GeekBench 3 benchmark testlerinde elde edilen sonuçlar geçen yılın telefonlarına göre oldukça önde görünüyor.

Benchmark testlerindeki durumun yansımasını gerçek hayatta da görüyoruz. Kullanıcı arayüzünde gezinirken, web sitelerini görüntülerken, fotoğraf veya video çekerken neredeyse hiç takılma olmadan istediklerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Oyun konusunda da Samsung Galaxy S6’nın kendisinden beklendiği gibi epey başarılı olduğunu görüyoruz. Isınma konusunda Galaxy S6 ciddi bir problem yaşatmıyor, ağır yük altında bile telefonun sıcaklığının normal sınırlar içinde olduğunu söyleyebiliriz.

[quote_center]SEKİZ ÇEKİRDEKLİ EXYNOS 7420 İŞLEMCİ SAYESİNDE SAMSUNG GALAXY S6 HIZLI ŞEKİLDE İŞLİYOR, PERFORMANS GERÇEKTEN DE EPEY MEMNUN EDİCİ.[/quote_center]

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-ekran-goruntuleri-00032samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-ekran-goruntuleri-00033Galaxy S6’da yer alan 2550 mAh kapasiteli pil sabit, ihtiyaç duyduğunuzda yedek bir pille değiştirmeniz söz konusu değil. Pilin performansı konusunda söyleyeceklerimiz ise biraz karışık. Web sitelerinde gezinme, birkaç e-posta alıp gönderme, Twitter ve Facebook gibi ağlara ara sıra bakma, kamerayla birkaç fotoğraf ve 1-2 video çekme, ayrıca birkaç da telefon görüşmesi yapma gibi özetleyebileceğimiz normal bir kullanım senaryosunda bu telefon sabahtan akşama bir günü çıkarabilir, hatta ikinci güne de biraz güç kalabilir. Ancak yoğun kullanımda telefonun pilinin gün içinde boşaldığını görebilirsiniz. Örneğin sabah yüzde 84’lük şarj seviyesiyle fişten çıkardığımız Galaxy S6 edge’i, iki saat boyunca TuneIn Radio ile internet radyosu dinleme, S Health üzerinden nabız ölçme ve koşu takibi yapma, Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlarda gezinme gibi işlerde kullandık. Bu arada internet bağlantısı olarak 3G’yi kullandığımız da belirtelim. İki saatlik sürenin sonunda Galaxy S6 edge’in pilinin şarj seviyesi yüzde 50’ye yakın bir noktaya gerilemişti.

Hızlı şarj özelliğinin bulunması bu noktada önemli bir avantaj olarak göze çarpıyor. Kutudan çıkan hızlı şarj destekli adaptörü kullanarak sadece 15 dakika içinde telefonun pilinin yüzde 25-30’luk bir kısmının doldurulmasını sağlayabilirsiniz. Dahili kablosuz şarj özelliği de mevcut ve bu destek konusunda fazla kısıtlama yok. Örneğin Lumia telefonları için satılan kablosuz şarj yastıklarıyla bile Galaxy S6’yı şarj edebilirsiniz.

[quote_center]SAMSUNG GALAXY S6’NIN PİL TÜKETİMİ YÜKSEK, GÜN İÇİNDE YOĞUN KULLANDIĞINIZDA İKİNCİ KEZ ŞARJ ETMEK ZORUNDA KALMANIZ KUVVETLE MUHTEMEL. NEYSE Kİ, HIZLI ŞARJ DESTEĞİ VAR.[/quote_center]

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-ekran-goruntuleri-00029
Samsung Galaxy S6’da bulunan Peel Smart Remote uygulamsı Digiturk, D-Smart, Teledünya gibi platformları da destekliyor.

Samsung, Galaxy S6’da microSD kart yuvasını listeden çıkarmış, ancak dahili hafıza noktasında sunduğu seçeneklerle kullanıcıların bir microSD karta ihtiyaç duymayacağını düşünüyor. Telefonun 32 GB, 64 GB ve 128 GB’lık kapasiteye sahip seçenekleri bulunuyor. 32 GB’lık alana sahip olan model çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır, ancak sık sık fotoğraf ve video çekeceğiniz, ya da Galaxy S6’da film veya dizi izleyeceğinizi düşünüyorsanız, hiç sıkıntı yaşamamak adına 64 GB kapasiteli Galaxy S6 veya S6 edge seçmeniz yerinde olacaktır.

Kablosuz bağlantı özellikleri bakımından da Galaxy S6’nin listesinde yok yok. 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, Wi-Fi Direct, A-GPS ve GLONASS destekli GPS mevcut. HSPA ve LTE destekleri sayesinde hem şimdi Galaxy S6 ile mevcut 3G şebekesinde yüksek hızda veri iletişimi kurabilir, hem de yıl sonunda faaliyete geçecek olan 4G LTE şebekesi üzerinden de daha yüksek hızlarda veri indirme veya yükleme imkanına kavuşabilirsiniz. Ayrıca kızıl ötesi bağlantı sayesinde Galaxy S6 ve Galaxy S6 edge’i uzaktan kumanda olarak kullanmak da mümkün oluyor. Yüklü gelen Peel Smart Remote uygulaması üzerinden TV, uydu alıcısı gibi cihazlarınızı uzaktan kumanda edebilirsiniz. Bu arada Digiturk, D-Smart, Teledünya gibi platformların kanal rehberleri de Peel Smart Remote uygulamasında mevcut.

[quote_center]SAMSUNG GALAXY S6 VE S6 EDGE LTE DESTEĞİNİN VARLIĞI SAYESİNDE GELECEK YILA ŞİMDİDEN HAZIR.[/quote_center]

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-ekran-goruntuleri-00017samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-ekran-goruntuleri-00016Samsung Galaxy S6’da Android 5.0.2 Lollipop geliyor ve TouchWiz kullanıcı arayüzü de her zaman olduğu gibi mevcut. Material Design etkisini uygulama ikonlarında görüyoruz, bunun yanı sıra TouchWiz’de de bu tasarım diliyle uyumlu düzenlemeler ve sadeleştirmeler göze çarpıyor. Yüklü gelen temayı dilediğiniz takdirde Temalar bölümü içinden değiştirilebilir, Samsung’un mağazasından da farklı tema seçeneklerinden birini edinebilirsiniz.

Daha önceki Galaxy telefonlarında da gördüğümüz çoklu pencere özelliği şimdi daha kullanışlı. Çoklu görev tuşuna 2-3 saniye basılı tuttuğunuzda ekran ikiye bölünecek ve bölünen iki tarafta da istediğiniz uygulamaları açabileceksiniz. Ultra yüksek çözünürlüklü ekranın varlığı sayesinde her bir pencere daha net ve okunaklı şekilde görünüyor. Özellikle yatay tutuşda çoklu pencere işlevi daha rahat kullanılıyor.

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00057[quote_center]ÇOKLU PENCERE ÖZELLİĞİ ŞİMDİ DAHA KOLAY ERİŞİLEBİLİR VE DAHA KULLANIŞLI. EKRANDA İKİ UYGULAMAYLA GERÇEK ANLAMDA ÇOKLU GÖREV DENEYİMİ YAŞAYABİLİRSİNİZ.[/quote_center]

Uygulamalar konusunda da Samsung’un fazla ön yüklü uygulamayla boğmadığını görüyoruz. Türkiye’ye özel telefonlarda gördüğümüz Digiturk Play, Hürriyet eGazete, SFilm, SMag, SSpor gibi uygulamaların dışında küresel Samsung uygulamalarını, Google’ın çeşitli Android uygulamalarını görüyoruz. Bu arada Galaxy S6’da Microsoft’un Skype, OneNote ve OneDrive uygulamaları da yüklü geliyor, üstelik OneDrive’da 100 GB’lık bulut depolama alanı da belirli bir süre için ücretsiz olarak sunuluyor. S Health uygulaması da yeni kullanıcı arayüzüyle kullanıcılara günlük hayatta formda kalmaları noktasında daha fazla yardımcı olacak. Arkada kameranın yanında yer alan kalp hızı ölçer yardımıyla nabzınızı da ölçebilirsiniz.

Galaxy S6’nın arkasında 16 megapiksel kamera bulunuyor. Telefonun inceltilmesi nedeniyle kamera modülü dışarı doğru biraz çıkıntı yapacak şekilde yerleştirilmiş. Özellikle S6’yı bir yüzeye koyduğunuzda bu çıkıntı nedeniyle tam kararlı şekilde durmayabilir, bu durum bazı sahipleri rahatsız edebilir. Ancak bizim için bu o kadar da önemli bir problem olmadı. Otomatik odak, optik görüntü sabitlemenin yanı sıra f/1.9 diyafram açıklığı da bu kameranın özellikler listesinde yer alıyor. Aynı parametre 5 megapiksel ön kamera için de geçerli.

[quote_center]HEM ÖN HEM DE ARKA KAMERANIN PERFORMANSI EPEY YÜKSEK. [/quote_center]

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00052Kamera uygulaması da önemli değişikliklerden geçmiş ve bu değişiklikler sayesinde çekim yapmak daha kolay, çekim modları arasında geçişler daha anlaşılır. Otomatik modun yanı sıra pozlama, beyaz dengesi gibi ayarları elle yapmanızı sağlayan profesyonel mod da mevcut. Ayrıca seçmeli odak, panoramik, ağır çekim, sanal çekim, hızlı çekim gibi modları da görüyoruz. Daha fazlasını da Samsung’un uygulama mağazasından indirebilirsiniz. Öte yandan Kamera uygulaması Samsung’un da söylediği gibi saniyenin altında bir sürede açılıyor. Ana ekran tuşuna art arda iki kez basıldığında da Kamera uygulaması açılıyor. Böylelikle telefonun ekranı kapalı olsa da veya herhangi bir uygulamada olsanız da, Kamera istediğiniz zaman anında açılıyor ve kullanıma hazır oluyor.

Galaxy S6 ile çekilen fotoğraflar sizi epey memnun edecek. Işık koşulları iyi olduğunda çekilen fotoğraflar gayet iyi, renkler canlı, parlaklık yüksek seviyede. HDR modunu otomatik olarak ayarlarsanız, çekilen fotoğraflarınız gerekli durumlarda ışık dağılımı bakımından daha da iyi olacaktır. Loş veya karanlık ortamlarda çektiğimiz fotoğrafların da epey parlak olduğunu görüyoruz. Ancak bu fotoğraflara yakınlaştırma yaptığınızda gürültüyü ve detaylarda yaşanan kayıpları farkedeceksiniz. 5 megapiksel ön kamera da düşük diyafram açıklığı değeri yardımıyla loş ışıklı ortamlarda bile ışığın daha iyi yakalanmasını ve daha aydınlık selfie fotoğrafların çekilmesini sağlayacaktır.

[quote_center]KAMERA UYGULAMASININ ANA EKRAN TUŞUNA ART ARDA İKİ KEZ BASILDIĞINDA HIZLICA AÇILMASI GALAXY S6’NIN EN SEVDİĞİMİZ ÖZELLİKLERİ ARASINDA.[/quote_center]

Galaxy S6 video konusunda da beklentileri karşılıyor. 1080p Full HD video çekim modunun yanı sıra 60fps hızında Full HD, QHD ve Ultra HD çekim modlarını da görüyoruz. Bu modların çekimi sırasında görüntü sabitleme, sürekli odaklama gibi kameraya özel video işlevleri kullanılamıyor. Çekilen videolarda ses kaydı da iki mikrofonun yardımıyla stereo olarak yapılıyor, ancak çekim yaparken mikrofonları parmaklarınızla kapatmamaya dikkat edin.

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00073 samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00060Samsung’un amiral gemisinin multimedya konusunda sizi fazlasıyla tatmin edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu noktada 5.1 inç QHD ekran önemli bir unsur. Cihazın donanım paketi de yüksek çözünürlükteki videoları takılma olmadan oynatmanıza olanak sağlayacaktır. Alttaki hoparlör yüksek ses çıkışı sağlıyor, ancak sağladığı memnuniyetin HTC’nin BoomSound hoparlörününkiyle aynı seviyede olmadığını belirtmek gerek. Kutudan çıkan kulaklıklar Apple’ın EarPods kulaklıklarına benziyor, çevreden soyutlanmanızı, kendinizi müziğe vermenizi sağlıyor. Kulaklığın kılıfını çıkarıp çıplak şekilde kullanabilir veya farklı büyüklükteki ek kılıftan yararlanabilirsiniz.

[quote_center]SAMSUNG GALAXY S6 TEKNİK ÖZELLİKLER VE İŞLEVLERİYLE ZATEN EPEY İLGİ GÖRECEKTİ, TASARIMIYLA DA BU İLGİYİ DAHA YUKARILARA ÇIKARABİLİR.[/quote_center]

Karşımızda yine teknik özellikler, işlevler ve performans bakımından epey doyurucu bir telefon var. Üstelik bazı gereksiz ayrıntılar ve işlevlerden de arındırılmış. Tabii ki, en büyük değişiklik tasarımda ve malzeme seçiminde gerçekleşmiş. Böylelikle Galaxy S6 sadece barındırdığı özellikler ve sunduğu kolaylıklarla değil, tasarımıyla da tüketicilerin tercih edebileceği bir model olmuş. Samsung Galaxy S6’nın 2015’in en iyi akıllı telefonlarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Galaxy S6 edge: Kavisli ekranın çekiciliğine kapılamamak elde değil

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00066samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00041Samsung’un kavisli ekranlara olan ilgisinin farkındaydık ve uzun zamandır Güney Koreli üreticiden bu alanda somut bir adım atmasını bekliyorduk. Geçen yıl IFA’da Galaxy Note 4 ile birlikte gördüğümüz Galaxy Note Edge ile birlikte nihayet kavisli ekrana sahip bir Samsung telefonunun tüketicilere ulaştığını gördük. Samsung’un kavisli ekranı amiral gemisi telefonlarında bir seçenek olarak sunmaya devam edeceğini düşünmemize neden olan gelişme ise Galaxy S6 edge oldu.

Mobil Dünya Kongresi’nde Galaxy S6 ile birlikte tanıtılan Galaxy S6 edge, kardeşiyle hemen hemen aynı teknik özellikleri barındırıyor. Tasarımları ve kullanılan malzemeler de hemen hemen eşdeğer. Aradaki en önemli fark, Galaxy S6 edge’in 5.1 inç Quad HD ekranının her iki uzun kenara doğru kavis yapması. Böylelikle kullanıcılara farklı bir görsel deneyim sunuluyor.

[quote_center]GALAXY S6 EDGE’İN HER İKİ YANINDAKİ EDGE EKRANLARI KULLANICI ARAYÜZÜNÜ TAMAMLAMAK YERİNE ONUN BİR PARÇASI GİBİ İŞLİYOR.[/quote_center]

Galaxy Note Edge’de kullanılan tek taraflı kavisli ekran daha geniş bir alana sahipti ve kullanıcı arayüzünün bir parçası olmaktan çok onu tamamlayıcı, yardımcı işlevlerle ön plana çıkıyordu. Halbuki Galaxy S6 edge’de her iki yandaki ekran uzantılarının kullanıcı arayüzüyle bütünleşik olduğunu görüyoruz. Aslında bu durum kenar ekranlarının işlevselliğinin büyük oranda sınırlanması anlamına geliyor. Yine de, onların tamamen yararsız olduğunu, sadece tasarımı çekicileştirmeye yaradığını söyleyemeyiz.

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-ekran-goruntuleri-00045samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-ekran-goruntuleri-00044 Ayarlar içinden ulaşılan Edge ekranı menüsü içinde Galaxy S6 edge’in kenarlarındaki ekranlarının nimetlerinden yararlanmak için gerekli ayarlar yapılıyor. Kenar aydınlatılması özelliği cihazı arama veya bildirim alındığında ekranı aydınlatacak şekilde ayarlamayı sağlıyor. Edge kişileri ise önemli olarak belirlediğiniz beş farklı kişiden gelen bildirim veya çağrılarda edge ekranları yardımıyla bilgilendirilmenizi mümkün kılıyor. Her bir kişi için farklı renk ayarlıyorsunuz ve onlardan çağrı veya bildirim geldiğinde kenar ekranı belirlenen renkte ışık yayıyor. Telefon, ekranı yüzeye dönük şekilde dursa bile açıkta duran kenar ekranı bölümü sayesinde kimden bildirim veya çağrı geldiğini rahatlıkla anlayabilirsiniz. Ayrıca Edge kişilerinden gelen çağrı, e-posta veya mesajlarla ilgili bildirimler de ekranın kenarında kendilerine atanmış renklerle gösterilen bildirim baloncukları sayesinde görüntülenebiliyor.

[quote_center]GECE SAATİ ÖZELLİĞİNDE EKRANIN SADECE SAAT GÖSTERİLEN BÖLÜMÜ DEĞİL, TAMAMI ÇALIŞIYOR.[/quote_center]

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00062Bilgi akışı özelliği ekran kapalıyken çalışıyor. Ekran kapalıyken parmağınızı kenar ekranı üstünde hızlıca ileri geri sürüklediğinizde bilgi akışı paneli ortaya çıkıyor. Yahoo News tarafından sağlanan içerikler, bildirimler, Twitter’dan gündem başlıkları, hava durumu bu bilgi akışı ekranında gösteriliyor. Gece saati özelliğiyse ana ekran kapalıyken Edge ekranında saatin gösterilmesini sağlıyor. Gece saati en fazla 12 saat süreyle açılabiliyor ve pil seviyesi yüzde 15’in altına düştüğünde otomatik olarak kapatılıyor. Gece saati özelliği epey kullanışlı, ancak Nokia’nın AMOLED ekranlı telefonlarında olduğu gibi ekranın sadece kenar ekranda içerik gösterilen bölümü değil, tümü aktif şekilde çalışıyor. Halbuki öteki türlü pil tüketimi daha düşük sınırlarda tutulabilirdi.

Samsung Galaxy S6 edge’in her iki kenarında Edge ekranı olsa da, bahsettiğimiz işlevler bir seferde sadece tek bir ekranda kullanılabiliyor. İki yana da ekran yerleştirilirken daha çok sağ el kullananların yanında sol el kullananların da telefonu rahat kullanması ön planda tutulmuş gibi görünüyor. Edge ekranı ayarları bölümünden aktif Edge ekranı olarak sağ veya sol tarafın kullanılması ayarlanabiliyor.

[quote_center]AKTİF EDGE EKRANINI SAĞ TARAFTA VEYA SOL TARAFTA OLACAK ŞEKİLDE AYARLAYABİLİRSİNİZ. AYNI ANDA İKİSİ BİRLİKTE KULLANILAMIYOR.[/quote_center]

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-ekran-goruntuleri-00050 samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-ekran-goruntuleri-00054S6 edge’in yan ekranlarının da kullanıcı arayüzünde değerlendirilmesi ortaya farklı bir görsel deneyim çıkarıyor. Web sitelerini görüntülemek veya sosyal ağlarda gezinmek sıradanlıktan çıkıyor, ancak kenar sınırlarına yakın yazı veya grafiklerin görüntülenmesi sırasında kavisin görünürlüğü biraz bozduğunu söylemek gerekiyor.

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00063Kenar ekranlarının yerleştirilmesi nedeniyle Galaxy S6’da kenarda yer alan nano SIM kart yuvası üst kenara taşınmış. Ayrıca telefonda 2600 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Ancak bu durum çalışma ömrü bakımında Galaxy S6’dakine göre çok fazla bir fark yaratmıyor.

[quote_center]GALAXY S6 EDGE SAHİP OLDUĞU ÇEKİCİ TASARIMIYLA AKIL ÇELİYOR, ANCAK ÖNCELİĞİNİZ İŞLEVSELLİK VE PERFORMANS İSE, GALAXY S6 DA SİZİN İÇİN YETERLİ OLUR.[/quote_center]

Diğer unsurlar bakımından Galaxy S6 edge kardeşiyle eşdeğer. Galaxy S6 için yazdığımız her şey bu telefon için de geçerli. Her iki telefonu yan yana koyduğunuzda S6 edge gerçekten de daha çekici ve daha fazla ilgi çekiyor. Doğrusunu söylemek gerekirse iki telefonu aynı anda test ederken elimiz Galaxy S6 edge’e daha fazla gitti. Eğer tasarıma önem veriyorsanız ve Edge ekranları size çekici göründüyse, 500 TL farkı vermeye değer. Ancak sizin için önemli olan performans ve işlevsellik ise, Galaxy S6 sizin fazlasıyla yeterli olacaktır.