Manşetler

Samsung Galaxy S6 Ön İnceleme

samsung-galaxy-s6-on-inceleme-1

Samsung dün akşam gerçekleştirdiği ve bizim de bizzat yerinden takip ettiğimiz bir etkinlikle yeni amiral gemisi Galaxy S6’yı tanıttı. Dün Galaxy S6 ve Galaxy S6 edge için hızlı bakış niteliğinde bir video hazırlamıştık. Mobil Dünya Kongresi’nin ilk günüyle birlikte sıra biraz daha detaylı bir ön incelemeye geldi.

samsung-galaxy-s6-on-inceleme-4samsung-galaxy-s6-on-inceleme-13samsung-galaxy-s6-on-inceleme-12Samsung, Galaxy S6 ile birlikte yeni bir sayfa açıyor. Daha önceki amiral gemisi Galaxy S telefonlarında görmüş olduğumuz plastik malzeme kullanımı çoğu tüketicinin şikayet ettiği noktalardan bir tanesiydi. Samsung’un metale geçiş yapmasını arzu eden çoktu. Geçen yıl çıkan Galaxy Alpha, Galaxy Note 4, Galaxy Note Edge gibi cihazlarla sıranın Galaxy S6’ya da geleceğini biliyorduk, öyle de oldu.

Galaxy S6 temel malzemesi alüminyum olan, kenarların metal ve yuvarlak köşelere sahip bir çerçeveyle sarıldığı, her iki yüzü de Gorilla Glass 4 camla kaplı bir akıllı telefon. Gorilla Cam kullanımı sadece çiziklere değil, düşme sonucu oluşabilecek çatlamalara karşı da bu telefonun sağlam olacağı anlamına geliyor. Yuvarlatılmış köşeler cihaza hoş ve kibar bir hava katarken, uzun kenarlardaki ince işçilik de dikkat çekiyor.

Bu yepyeni ve çekici gövde bazı şeylerden ödün verilmesi anlamına geliyor. Galaxy S5’teki suya dayanıklılık özelliği kayboluyor. Bunun dışında pil de sabit, yerinden çıkarılmıyor. Daha önceki Galaxy S amiral gemilerinde gördüğümüz bir hayli esnek olan plastik kapaklara da elvede diyoruz. Kullanıcıların 32 GB, 64 GB ve 128 GB’lık depolama seçenekleriyle işini göreceğini düşünen Samsung, microSD kart yuvasını da listeden çıkarmış. Ayrıca nano-SIM kart desteği de yenilikler arasında bulunuyor. nano-SIM kart yuvası güç butonunun hemen aşağısında yer alıyor.

Galaxy S6’nın alt kenarında microUSB portu, hoparlör, mikrofon ve 3.5 mm. kulaklık jakı yer alıyor. Üstte de kızıl ötesi port ve ikinci mikrofon mevcut. Sol kenarda ses tuşları, sağ kenarda da güç butonu bulunuyor ve bu tuşlar rahatlıkla kullanılıyor.

samsung-galaxy-s6-on-inceleme-8samsung-galaxy-s6-on-inceleme-18samsung-galaxy-s6-on-inceleme-345.1 inç ekranın etrafını saran çerçeve bir hayli dar tutulmuş. Bu sayede Galaxy S6’yı rahatlıkla kavrayıp kullanmanız da mümkün oluyor. Ekranın altında yer alan ana ekran tuşu yine parmak izi okuyucusu barındırıyor, ancak Samsung bu sefer Touch ID’de olduğu gibi bir kez dokunulduğunda işleyecek bir sistem kullanmış. Bu, parmak izi sensörünün daha fazla kullanılmasını sağlayacaktır. Ana ekran tuşunun her iki yanında kapasitif dokunmatik navigasyon tuşları bulunuyor.

Samsung Galaxy S6’nın 5.1 inç ekranı 2560 x 1440 piksel çözünürlüğe sahip. Bu da 577 ppi piksel yoğunluğuyla Galaxy S6’yı piyasadaki en keskin ekranlardan biri yapıyor. Super AMOLED ekran renkler bakımından büyük canlılık sunarken, parlaklık ve keskinlik de hayran bıraktıracak derecede. Bu ekranda film izlemek, fotoğraflara göz atmak veya diğer işleri gerçekleştirmek oldukça zevkli olacaktır.

Galaxy S6’nın önünde 5 megapiksel, arkasında da 16 megapiksel kamera bulunuyor. Her iki kamera da f/1.9 diyafram açıklığıyla düşük ışıkta da iyi fotoğraflar çekmeyi vadediyor. Ayrıca optik görüntü sabitleme özelliği de mevcut. Galaxy S6’nın ince oluşu sebebiyle arka kamera biraz çıkıntı yapıyor, ancak bunun pek sorun yarattığı söylenemez. Öndeki 5 megapiksel kamera da selfie fotoğraf çekmeyi sevenlere hitap ediyor. Samsung, Kamera uygulamasında da yenilikler yapmış, eski Kamera uygulamasının karmaşıklığından pek eser kalmamış. Mod geçiş ekranı HTC Kamera uygulamasınınkine benzerken, ayarlar da biraz daha basitleştirilmiş ve kullanıcı dostu hâline getirilmiş. Video tarafında Samsung Galaxy S6, aralarında Ultra HD’nin de bulunduğu geniş bir çözünürlük desteğini bünyesinde barındırıyor.

Samsung, Galaxy S6’da dört 1.5 GHz Cortex-A53 ve dört 2.1 GHz Cortex-A57 çekirdek barındıran Exynos 7420 yongasete yer veriyor. 3 GB RAM ve Mali-T760 ile birlikte karşımızda oldukça güçlü bir paketin bulunduğu açıkça görülüyor.

samsung-galaxy-s6-on-inceleme-21Samsung Galaxy S6’da Android 5.0 Lollipop çalışıyor. Bunun üstünde de TouchWiz kullanıcı arayüzünü görüyoruz. Samsung, ön yüklü uygulamalar konusunda fazla cömert davranmamış, bu da memnuniyet verici. Daha önceden alıştığımız çeşitli Samsung ve Google uygulamalarının yanı sıra OneNote, OneDrive ve Skype uygulamalarını da yüklü olarak görüyoruz. Böylelikle Samsung ve Microsoft işbirliği bir adım öteye taşınmış oluyor.

Galaxy S6’da 2550 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Bu pil bir günü rahatlıkla çıkaracaktır, hatta Samsung’un söylediğine göre iki güne kadar götürecektir. Sadece 10 dakikalık şarj ile telefonun dört saate kadar çalışmasını sağlayacak gücün sağlandığı da Samsung tarafından iddia ediliyor. Bunu doğrulamak için detaylı incelemeyi beklemek gerekiyor. Ayrıca dahili kablosuz şarj desteğinin bulunması da Galaxy S6’nın önemli artıları arasında yer alıyor.

Sonuç olarak Samsung, Galaxy S6 ile birlikte epey iddialı olduğunu gösteriyor. Karşımızda daha önceki nesil telefonları devam ettiren bir anlayış yerine yepyeni ve bir şeyleri değiştirmeyi amaçlayan bir bakış açısı görüyoruz. Doğrusu Samsung’un Galaxy S serisi Android telefonları artık heyecan vermemeye başlamıştı. Galaxy S6 ile birlikte bu durum değişecek gibi görünüyor.