Samsung, New York’ta düzenlediği Unpacked etkinliğinde tahminleri yanıltmayarak iki yeni phablet’i görücüye çıkardı. Galaxy S6 edge+, geçtiğimiz mart ayında tanıtılan Galaxy S6 edge’in büyük kardeşi olma niteliği taşırken; Galaxy Note 5, geçtiğimiz yıl tanıtılan ve bir hayli beğenilen Galaxy Note 4’ün halefi konumunda. Yine de, Samsung’un birbirine yakın ekran boyutlarına sahip iki amiral gemisi cihazı aynı anda görücüye çıkarması biraz sıradışı bir yaklaşım olarak nitelenebilir. Özellikle, Note serisine özel tanıtım alanı sağlama geleneğinin bozulması Samsung takipçilerini biraz şaşırtıyor. Samsung’un yeni gözde telefonları arasındaki benzerlikleri ve farkları sizler için sıraladık.
Tasarım
Samsung Galaxy S6 edge+ 154.4 x 75.8 x 6.9 mm.’lik, Samsung Galaxy Note 5 ise 153.2 x 76.1 x 7.6 mm.’lik boyutlara sahip. Bu da, S6 edge+’ın biraz daha geniş, ancak daha ince ve kısa olduğu anlamına geliyor.
İki akıllı telefon tartıya çıktığında ise S6 edge+ 153 gram, Galaxy Note 5 ise 171 gram çekiyor. Dolayısıyla hafiflik konusunda avantaj S6 edge+’a geçiyor.
Metal kasaya sahip her iki akıllı telefonda da parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Ancak bu noktaların dışında iki cihazda tamamen farklı tasarım dilleri kullanılıyor. Galaxy S6 edge+, çift tarafa kavislenen ekranıyla küçük kardeşi Galaxy S6 edge’in ayak izlerini takip ediyor. Galaxy Note 5’te ise S Pen eşliğinde serinin tasarım geleneği sürdürülüyor.
Tasarım bakımından Galaxy S6 edge+ daha heyecan verici bir cihaz izlenimi uyandırsa da, Galaxy Note serisinin etkileyici bir geçmişe sahip olduğunu unutmamak gerekiyor. Buna ek olarak, arka kapakta plastikten alüminyuma geçiş yapılması da Galaxy Note hayranlarını sevindirecek bir değişim olarak göze çarpıyor.
Ekran
Hem Samsung Galaxy S6 edge+’ta hem de Samsung Galaxy Note 5’te 5.7 inç Super AMOLED ekranlar bulunuyor. 2560 x 1440 piksel çözünürlük sunan bu ekranlar 515 ppi piksel yoğunluğuna sahip.
Bu değerler, Samsung’un yeni akıllı telefonlarının ekranlarının Galaxy S6 ve Galaxy S6 edge’in ekranları kadar keskin olmadıklarını ortaya koyuyor. Yine de, her iki cihazın da canlı ve etkileyici bir görüntü sağlayacağını söylemek yanlış olmayacaktır.
İki akıllı telefonun ekranları arasındaki tek dikkat çekici fark ise Samsung Galaxy S6 edge+’ın ekranının her iki yöne kavis yapması. Bunun dışında Galaxy S6 edge+ ve Galaxy Note 5’in ekranları aynı çözünürlüğü ve piksel yoğunluğunu sunuyor.
Kamera
Samsung Galaxy S6 edge+ ve Galaxy Note 5, 16 megapiksel arka ve 5 megapiksel ön kamera barındırıyor. Söz konusu kameraların ikisinde de f/1.9 diyafram aralığı bulunuyor.
Cihazların kameraları tamamen aynı olduğu için performansları arasında bir fark olması beklenmiyor.
Donanım
Tıpkı kamera alanında olduğu gibi, temel donanımlar konusunda da Samsung Galaxy S6 edge+ ve Galaxy Note 5 arasında fark bulunmuyor. Her iki cihazda da sekiz çekirdekli Exynos işlemci yer alıyor. Bu işlemciye ise 4 GB RAM ve 32 veya 64 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Depolama alanının microSD kart ile artırılamayacak olması ise Samsung hayranlarını üzecek cinsten bir değişiklik olarak göze çarpıyor. Hem Samsung Galaxy S6 edge+ hem de Galaxy Note 5 3000 mAh kapasiteli pille çalışıyor.
Yazılım
Samsung Galaxy S6 edge+ ve Galaxy Note 5’te Android Lollipop’a şirketin TouchWiz kullanıcı arayüzü eşlik ediyor. İki cihazın sunacağı yazılım deneyimi genel hatlarıyla neredeyse aynı olsa da, arada tasarımdan kaynaklanan küçük farkların olduğunu belirtmek gerekiyor.
Samsung Galaxy S6 edge+, çift yöne kavislenen ekrandan faydalanan bazı özellikler barındırıyor. Galaxy Note 5’te ise S Pen ile uyumlu çalışan bazı özel uygulamalar bulunuyor. Her iki telefon da şirketin mobil ödeme sistemi Samsung Pay’i destekliyor.
Sonuç
Samsung Galaxy S6 edge+ ve Galaxy Note 5 neredeyse aynı özelliklerle potansiyel müşterilerin karşısına çıkıyor. Daha ince ve hafif olan Galaxy S6 edge+, tasarım bakımından daha fazla heyecan uyandırıyor. Galaxy Note 5 ise tasarımda sıradışılığa pek önem vermeyen kemikleşmiş Galaxy Note kullanıcılarına hitap eden bir cihaz izlenimi veriyor. Galaxy Note 5’te özel hayranları bulunan S Pen’in de mevcut olduğunu unutmamak gerekiyor.
Kavisli ekran ve S Pen dışında iki cihaz arasında neredeyse fark bulunmuyor. Bu da nihai kararın verilmesi konusunda bütçe, stok ve kişisel tercih gibi kriterlerin ön plana çıkacağı anlamına geliyor.