Üst sınıf akıllı telefon tercihini Samsung’dan yana kullanmaya karar verenlerin bir kez daha tercih yapmaları gerekiyor. Ne de olsa, Samsung’un elinde sadece Galaxy S6 değil, Galaxy S6 edge de bulunuyor.
Geçen yıl Galaxy Note 4’ün yanında Samsung ilk kez, kenara doğru kavis yaparak uzanan bir ekrana sahip akıllı telefonu, Galaxy Note Edge’i tanıtmıştı. Galaxy Note 4’ün teknik özelliklerini bünyesinde barındırıyordu, ancak kenarındaki fazla ekran alanı üzerinden çeşitli araçları ve bilgi akışını kullanıcılara sunuyordu. Tabii ki, Galaxy Note 4’ten biraz daha yüksek fiyata sahipti.
Samsung bu yıl aynı girişimi Galaxy S serisi amiral gemisi telefon serisine de taşıdı. Üstelik Galaxy S6’yla birlikte gelen Galaxy S6 edge bir yerine iki kenara da kavis yapan ekranıyla biraz daha farklı bir tasarım ve deneyim vadediyor.
[quote_box_center]İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Samsung Galaxy S6 ve S6 edge İncelemesi[/quote_box_center]
Galaxy S6 ve Galaxy S6 edge arasında kararsız kalanlar, Galaxy S6 edge’i biraz daha yakından tanımak isteyenler için rehber niteliğinde bir dosya hazırladık. 10 soruda Galaxy S6 edge’i biraz daha yakından tanıtacağız.
[quote_box_center]Sponsor Bağlantı: Samsung Galaxy S6 edge GittiGidiyor’da[/quote_box_center]
1) Galaxy S6 edge’in boyutları ve ağırlığı nedir? Hangi malzemeler kullanılmıştır?
Samsung Galaxy S6 edge’in 142.1 x 70.1 x 7 mm.’lik boyutlara ve 132 gr. ağırlığa sahip gövdesi bulunuyor. Telefonun önünde ve arkasında Gorilla Glass 4 ekran camı boydan boya kaplı şekilde yer alırken, kenarlarda metal çerçeveyle çevrilmiş. Kısacası Galaxy S6 edge cam ve metalin buluştuğu bir akıllı telefon.
İnce görünmesine karşın Galaxy S6 edge epey sağlam bir telefon. Gorilla Glass 4 gibi güçlü ve düşmelerin oluşturabileceği çatlamalara karşı da dayanıklı bir malzemenin kullanılması bu noktada önemli bir unsur.
Önde yer alan camın, ekranın kavisine bağlı olarak kavisli bir şekle sahip olması da ergonomiyi olumlu yönde etkiliyor.
2) Galaxy S6 edge’in ekran boyutu ve çözünürlüğü nedir?
Samsung Galaxy S6 edge’de 5.1 inç, 1440 x 2560 piksel çözünürlüklü ekran bulunuyor. Super AMOLED ekran 577 ppi gibi yüksek piksel yoğunluyla fazlasıyla keskin görüntüler ve yazılar sunuyor. Renk canlılığı ve gerçekliği bakımından da Galaxy S6 edge’in ekranı epey başarılı görünüyor.
3) Galaxy S6 edge’in işlemcisi nedir, ne kadar RAM ve depolama alanı barındırır?
Samsung’un kendi geliştirdiği Exynos 7420 işlemci bu telefonu güçlendiriyor. Bu yongasette 1.5 GHz dört Cortex-A53 ve 2.1 GHz dört Cortex-A57 çekirdek bir arada bulunuyor. Mali-T760MP8 GPU, 3 GB RAM, 32/64/128 GB dahili depolama alanı seçenekleri de diğer teknik özellikler arasında bulunuyor.
Samsung Galaxy S6 edge’de microSD kart yuvası yok. Bu da satın aldığınız depolama seçeneğiyle idare etmeniz gerektiği anlamına geliyor. En akıllı seçim 64 GB’lık kapasite seçeneğini tercih etmek olacaktır.
Benchmark testlerinde Galaxy S6 edge’in işlemcisi yüksek performans gösteriyor. 64-bit tabanlı işlemci çoğu testte ilk 10’da yer alıyor. Pratikteki performansı da benchmark testlerini destekliyor.
4) Galaxy S6 edge’in ön ve arka kamerası ne gibi özelliklere sahip?
Galaxy S6 edge kameralarıyla bir hayli güçlü. Öncelikle her iki kameranın da f/1.9 diyafram açıklığı değerine sahip olduklarını belirtelim. Bu değerin daha küçük olması, lense düşen ışık miktarının daha fazla olduğu anlamına geliyor. Sonuç olarak Galaxy S6 edge düşük ışıklı ortamlarda daha aydınlık ve net fotoğrafların çekilmesine imkan tanıyor.
Galaxy S6 edge’in arkasında 16 megapiksel, optik görüntü sabitleme özellikli, çift LED flaşlı kamera bulunuyor. Bu kamera ile Full HD’nin yanında 4K video kaydı da yapılabiliyor. Ayrıca 60fps hızında 1080p videolarda da bu telefon başarılı sonuçlar sergiliyor.
S6 edge’in önünde de 5 megapiksel kamera bulunuyor. Bu kamera oto-HDR özelliğine de sahip.
5) Galaxy S6 edge’in pil kapasitesi nedir? Pili çıkarılabiliyor mu?
Pil konusunda Galaxy S telefonlarının çizgisinin dışına çıkan Galaxy S6 edge’de sabit bir pil bulunuyor. Bu pili kullanıcıların değiştirmesi mümkün değil. 2600 mAh kapasiteli pil normal kullanımda sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkaracak yeterliliğe sahip görünüyor.
6) Galaxy S6 edge’de hangi Android sürümü yüklü geliyor?
Android 5.0.2 Lollipop ile yüklü gelen Galaxy S6 edge’de Samsung’un TouchWiz kullanıcı arayüzünü de görüyoruz. Google’ın Lollipop ile birlikte sunduğu yeni tasarım dili Material Design’ın etkilerini fazlasıyla görüyoruz.
7) Galaxy S6 edge’in kenar ekranları hangi özellikleri sunuyor?
Kenar aydınlatması: Cihaz arama veya bildirim alındığında Edge ekranını aydınlatır. Telefon bir yüzeye, ekran içe doğru bakacak şekilde konulduğunda kenar aydınlatması sayesinde kimin aradığı anlaşılır. Parmağınızı kalp hızı ölçerde bekleterek gelen çağrıyı reddedebilirsiniz. Bunu yaptığınızda karşı tarafa otomatik mesajın gönderilmesi gibi bir seçenek de bulunuyor.
Edge kişileri: En fazla beş kişiyi Edge kişisi olarak belirleyebilir, her biri için özel renk atayabilir, onlarla ilgili olarak gelen bildirimlere Edge ekranı vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.
Bilgi akışı: Ana ekran kapalıyken ilgil alanlarınızla ilgili kaynakları sağ veya sol Edge ekranında görüntüleyebilirsiniz. Parmağınızı Edge ekranı üzerinde hızlıca yukarı aşağı hareket ettirmek Bilgi akışını açıyor.
Gece saati: Ana ekran kapalıyken Edge ekranında saat gösterilir.
8) İki kenar ekranını aynı anda kullanmak mümkün müdür?
Aynı anda iki Edge ekranı birden kullanılmıyor. Ayarlar bölümüne girerek Edge ekranının konumunu sağ veya sol olarak seçebilirsiniz.
9) Galaxy S6 edge ile Galaxy Note Edge’in kenar ekranları arasındaki farklar nelerdir?
Galaxy S6 edge’in kenar ekranları her iki taraftayken, Galaxy Note Edge’in sadece bir kenarında ekran yer alıyor. Ne var ki, Edge ekran alanları bakımından Note Edge’in tek ekranı daha fazla alan kaplıyor, kullanıcı arayüzünün parçası değil de, onu tamamlayan bağımsız bir araç gibi görünüyor. Örneğin Note Edge’in ana ekranı açıkken Edge ekranında sık kullanılan uygulamalar gösteriliyor.
Halbuki Galaxy S6 edge’in her iki kenarındaki Edge ekranları daha küçük ve kullanıcı arayüzünün birer parçası gibi davranıyor. Yukarıda saydığımız özellikler dışında, Note Edge’de gördüğümüz bazı Edge ekranı özellikleri bulunmuyor.
10) Hangisini seçmeliyim? Galaxy S6’yı mı, Galaxy S6 edge’i mi?
Tasarım açısında Galaxy S6 edge fazlasıyla etkileyici. Öte yandan Edge ekranları da bir noktaya kadar deneyimi daha da zenginleştiriyor, verimlilik sağlıyor. Ancak tasarım ve işlevsellik çok önemli değilse, performansa, ekran kalitesine önem veriyorsanız, Galaxy S6 edge yerine Galaxy S6’ı tercih etmek de sizin için çok yanlış bir seçim olmayacaktır.
[quote_box_center]Sponsor Bağlantı: Samsung Galaxy S6 edge GittiGidiyor’da[/quote_box_center]
Bonus: Samsung Galaxy S6 edge İncelemesi
[quote_box_center]İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Samsung Galaxy S6 ve S6 edge İncelemesi[/quote_box_center]