İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy S4 Zoom İncelemesi

Geçen yıl Samsung Galaxy Camera ile Android telefonlar ve dijital fotoğraf makineleri segmentlerinde elde ettiği deneyimleri buluşturan Samsung, bu yıl da benzer bir ürünle karşımıza çıktı. Samsung Galaxy S4 ailesinin bir parçası olarak lanse edilen Samsung Galaxy S4 Zoom, Galaxy Camera’ya göre daha küçük boyutlara ve biraz daha mütevazı özelliklere sahip. Bununla birlikte Galaxy Camera’da olmayan bir özelliği de barındırıyor ve telefon görüşmeleri yapma fırsatı sunuyor. Bir dijital fotoğraf makinesiyle telefon görüşmesi yapma fikri kulağa pek de hoş gelmiyor, işte bu durum Samsung Galaxy S4 Zoom’u biraz daha ilginç ve merak edilir kılıyor. Samsung’un bu ilginç Android cihazıyla ilgili detayları yazının devamındaki inceleme yazısında bulabilirsiniz.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00008

İnceleme Başlıkları
DonanımKameraYazılımPerformans ve BataryaMultimedya –  Sonuç

Donanım

Samsung Galaxy S4 Zoom 125.5 x 63.5 x 15.4 mm’lik boyutları ve 208 gr. ağırlığıyla bir akıllı telefona göre ağır ve kalın bir cihaz. Ancak duruma dijital fotoğraf makinesi tarafından baktığımızda aynı cihazın standartlar çerçevesinde olduğunu görüyoruz. Önden bakıldığında bir akıllı telefondan farksız olan Galaxy S4 Zoom kalınlığına rağmen tek elle tutulduğunda telefon işlevlerini görmeyi sağlayan tüm tuşlarına kolaylıkla ulaşmak mümkün oluyor. Ancak önde yer alan lens halkası telefon olarak kullanım sırasında telefonun rahatlıkla kavranmasına engel çıkarıyor. Ayrıca kamerayı yanlışlıkla açmanız durumunda lens halkası da otomatik olarak açılıyor, elinizin burada yer alıyor olması halkanın açılmasını engellemiyor. Bu arada lens halkası Galaxy S4 Zoom’u ekranı üst tarafa gelecek şekilde bir yüzeye koyduğunuzda düz şekilde durmasına engel oluyor.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00007

Galaxy S4 Zoom’un dijital fotoğraf makinesi görünümlü ön tarafında lens halkası büyük bir alan kaplıyor. Bunun sağ üst köşesinde hoparlör, sağ üst köşesindeyse AF yardımcı lambası ve Xenon flaş yer alıyor. Üstünde Samsung yazan kabza telefonun bir kamera olarak kullanılmasını kolaylaştırıyor. Arka bölümdeyse 4.3 inç ekran alanın büyük çoğunluğunu kaplıyor. Bunun altında Samsung Galaxy S4’te de gördüğümüz gib fiziksel navigasyon tuşları bulunuyor. Ekranın üstünde de Samsung logosu, ahize hoparlörü, 1.9 megapiksel ön kamera ve sensörler yer alıyor.

Samsung Galaxy S4 Zoom’un sağ kenarında açma kapatma ve ses kademe tuşları diğer Samsung telefonlarında gördüğümüz gibi üste doğru, baş veya işaret parmaklarının rahat erişeceği yere konumlandırılmış. Telefonun profili, kabza nedeniyle aşağı doğru şişmanlaşıyor. Bu bölüme deklanşör tuşunun yerleştirildiğini görüyoruz. Telefonun sol kenarı biraz daha dijital fotoğraf makinelerinin alt kenarını andırıyor. Monopod veya tripodlara takılmayı sağlayan yuva, kullanılmadığı zamanlarda göz tırmalamasın diye beyaz bir tıpayla kapatılıyor. Biraz daha ilerlediğimizde microSD kart yuvasını ve bilek kayışının bağlanmasını sağlayan deliği görüyoruz.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00010

Galaxy S4 Zoom’a akıllı telefon tarafından baktığımızda üst kenarda 3.5 mm. kulaklık jakı, kızılötesi portu ve çekim sırasında ses kaydını güçlendiren mikrofonu görüyoruz. Alt kenarda ise ikinci mikrofon ve microUSB portu görünür kısımda dikkat çekiyor. Aslında bu bölüm bir kapaktan ibaret ve yanında bulunan çentik yardımıyla onu açtığımızda karşımıza microSIM kart yuvası ve bir kilit mekanizması arkasına gizlenmiş batarya yer alıyor.

Samsung Galaxy S4’ün 4.3 inç, 540 x 960 piksel çözünürlüklü Super AMOLED kapasitif dokunmatik ekranı yüksek görüş açılarına sahip. Böylelikle kamera telefonu havaya kaldırıp çekim yaparken bile ekranda neler olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. AMOLED ekran güneş ışığı altında da çekim yapmak ve diğer işleri görmek için yeterli olan görüşü sunuyor.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00018

Cihazın içine baktığımızda 1.5 GHz çift Cortex A9 çekirdekli Pega-Dual +XMM6262 işlemcinin yer aldığını görüyoruz. Mali-400 GPU içeren bu yongasete 1.5 GB RAM eşlik ediyor. Telefonun 8 GB’lık dahili hafızası 64 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası sayesinde fotoğraflar, videolar ve diğer dosyalar için daha fazla alan açılabiliyor.

Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 Low Energy, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, NFC gibi destekleri görüyoruz. HSDPA, 21.1 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps mobil geniş bant desteği de çekilen fotoğrafların ve videoların hareket hâlindeyken hızlı şekilde paylaşılmasını sağlıyor. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula da telefonda varolan sensör ve modüller arasında yer alıyor.

Kamera

Samsung Galaxy S4 Zoom’u normal bir akıllı telefondan ayıran en önemli özelliği hiç şüphesiz kompakt dijital fotoğraf makinesi seviyesinde bir kamera ve optik zum özelliği barındırması. 10x (24-240 mm) optik zum özelliği sayesinde görüntü kalitesinden ödün vermeden çekmek istediğiniz noktaya yakınlaştırma yapabilir ve ortaya güzel çalışmalar çıkarabilirsiniz.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00002

Galaxy S4 Zoom’un kamerası 1/2.33 16 megapiksel sensör içeriyor. Otomatik odaklama, dokunarak odaklama, coğrafi etiketleme, yüz ve gülümseme algılama, HDR, panorama ve optik görüntü sabitleyici bu kameranın başlıca özellikleri arasında bulunuyor. Xenon flaş da karanlık veya loş ortamlarda aydınlık fotoğraflar çekilmesine katkıda bulunuyor.

Geçen yıl çıkan Galaxy Camera’dan bildiğimiz kullanıcı arayüzü Samsung Galaxy S4 Zoom’da da hemen hemen korunmuş şekilde karşımıza çıkıyor. Uygulama menüsünde veya ana ekrana yerleştirilmiş olan Kamera kısayoluyla veya cihazın kenarında bulunan deklanşör tuşuna basılı tutarak kamera uygulamasını açabilirsiniz. Ayrıca eğer dilerseniz, Ayarlar bölümünden cihazın ekran kilidi kaldırıldığında doğrudan kamera uygulamasının açılmasını da sağlayabilirsiniz. Bunlara ek olarak lens halkasını çevirerek istediğiniz akıllı modu seçebilir ve kamera uygulamasının bu şekilde açılmasını sağlayabilirsiniz. Kamera uygulaması açıldığında lens halkası da otomatik olarak açılıyor. Kamerayı açarken elinizin lens halkasını engellememesine dikkat etmeniz yerinde olacaktır.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00024

Kamera uygulamasına baktığımızda ekranın sol kenarına verimliliği artıracak hızlı kontroller yerleştirilmiş. Zum ayarını lens halkasını çevirerek yapabileceğiniz gibi sol taraftaki + ve – tuşlarına dokunarak da gerçekleştirebilirsiniz. Sol üst köşedeyse ön ve arka kamera arasında geçiş yapmayı sağlayan bir ikon bulunuyor. Bu ikonun hemen yanında yer alan sağ yönlü ok işaretine dokunduğunuzdaysa flaş, otomatik zamanlayıcı, coğrafi etiketleme, sesle kontrol gibi ayarları göreceksiniz. Ayrıca yine bu seri içinde en başta yer alan Ayarlar ikonu da kamerayla ilgili diğer ayarlara ulaşmanıza izin veriyor. Öte yandan ekranın sol alt köşesinde de çekilen son fotoğrafın küçük görüntüsü eşliğinde galeri uygulamasına açılan bir kısayol yer alıyor.

Ekranın sağ kenarına çekim araçları yerleştirilmiş. Fotoğraf ve video çekim tuşlarını aynı ekranda görüyoruz. Cihazı oynatmadan çekim yapmanız gereken durumlarda ekran üstü kontrolleri kullanmak bazen işe yarayabiliyor. Bunun dışında birinci tercihinizin genellikle fiziksel deklanşör tuşu olacağını düşünüyoruz. Fotoğraf ve video çekim tuşlarının ortasındaysa kenardan ekrana sarkmış gibi bir hava verilmiş mod halkası yer alıyor. Buna dokunduğunuzda da karşınıza Otomatik, Akıllı, Uzman ve Modum gibi seçeneler çıkıyor.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00023

Eğer herhangi bir ayarla uğraşmak istemiyor, sadece deklanşöre basıp sonuçta en iyi fotoğrafı yakalamak istiyorsanız, seçiminiz Otomatik mod olmalı. Akıllı bölümü altındaysa Hareketli fotoğraf, Şelale, Dram, Silgi, Sesli Fotoğraf, Siluet, Gün Batımı, Gece, Havaifişek, Işık izi, Güzel yüz gibi farklı akıllı modlar görüyoruz. Bu modlar da çeşitli durumlarda otomatik modun kullanıldığı durumlardan daha etkileyici sonuçların yakalanmasını sağlıyor.

samsung-galaxy-s4-zoom-kamera-fotograflari-00058

Tüm ayarları kendi başına yapıp en iyi sonucu yakalayacağına güvenenler için de Uzman modları yer alıyor. Parlaklık, ISO, ışık kaynağı, metreleme, poz süresi, diyafram açıklığı gibi ayarları elle belirleyerek istediğiniz şekilde fotoğraflar çıkarabilirsiniz.

Yeterli ışık şartlarında Galaxy S4 Zoom gayet güzel sonuçlar veriyor. Bunun dışında aydınlatması iyi olan iç mekanlarda da Galaxy S4 Zoom ile çekeceğiniz fotoğraflar sizi gayet memnun edecektir. Kamera telefonda yer alan Xenon flaş da oldukça güçlü. Tamamen karanlık bir odada bile bu flaş yardımıyla parlak fotoğraflar elde edebilirsiniz. Çeşitli durumlarda Otomatik modu kullanarak çekim yapmak en iyi sonucu verirken bazen Akıllı modları kullanmak, bazen de Uzman modu kullanarak ayarları elle yapmak daha yerinde olacaktır.

samsung-galaxy-s4-zoom-kamera-fotograflari-00039

Örneğin loş ışıkta veya gece karanlığında manzara çekimleri yapmak istiyorsanız ve flaş kullanmaya niyetli değilseniz, o hâlde Gece modunu kullanmanız veya Uzman modunu açıp ayarları elle yapmanız daha iyi olacaktır. Ancak her iki durumda da Galaxy S4 Zoom’u mümkün olduğu kadar sabit tutmalısınız. Aslında hafif bir titreme bile görüntünün istendiği gibi olmasını engelleyebiliyor. Bu nedenle gece gerçekleştirmeyi planladığınız çekimlerde bir tripod kullanmanız yerinde olacaktır. Ayrıca gece Otomatik veya Akıllı mod kullanarak manzara çekimi yapınca özellikle siyah alanlarda gürültü etkisi görebilirsiniz. Bu durumda en iyisi Uzman modu kullanıp diyafram açıklığını azaltmak veya pozlama süresini daha da kısaltmak olacaktır. Bunları yaparsanız daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Galeri: Samsung Galaxy S4 Zoom’un Kamerasından Fotoğraflar

Galaxy S4 Zoom’un 10x optik zumu da gayet başarılı şekilde çalışıyor. Optik dengeleme sistemi de fazla zum yaparak gerçekleştirdiğiniz çekimlerde görüntü titremelerinin önüne geçebiliyor. Ancak ortamdaki ışık azaldığında zum ile yapılan çekimlerin performansı da düşüyor. Lensin geçirdiği ışık azaldığı için daha bulanık fotoğraflar çekmeniz olası. İşte böyle durumlarda tripod ile çekim yapmak daha net sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

Video: Samsung Galaxy S4 Zoom’un Kamerasından 1080p Video

Samsung Galaxy S4 Zoom video tarafında da 1080p/30fps, 720p/30fps, 720p/60fps, 480p/60fps formatlarında çekim yapma fırsatı sunuyor. Yeteri kadar parlak ve keskin kalitede görüntü kaydı yapmayı sağlayan Galaxy S4 Zoom’da yer alan optik görüntü stabilizasyon sistemi videoların biraz daha durağan olmasına yardımcı oluyor, özellikle çekim sırasında yakınlaştırma yaptığınızda daha sabit karelerin çekilmesi mümkün oluyor. Video çekerken lens halkasını kullanarak yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabilirsiniz, ancak bunu yaparken sağ kenarda bulunan mikrofonu kapatmanız ve ses kaydını etkilemeniz söz konusu. İki mikrofonun varlığı sayesinde Galaxy S4 stereo ses kaydı eşliğinde video çekimi yapabiliyor. Otomatik odaklama da çekim sırasında sürekli netlik ayarının yapılmasını ve ortaya daha net filmlerin çıkmasını sağlıyor.

Yazılım

Samsung Galaxy S4 Zoom Android 4.2.2 Jelly Bean ile yüklü geliyor. Bunun üzerinde de Samsung’un diğer Galaxy cihazlarından aşina olduğumuz TouchWiz kullanıcı arayüzü çalışıyor.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00011

Galaxy S4 Zoom’da da yazılım tabanlı çeşitli özelliklerin TouchWiz ile birlikte sunulduğunu görüyoruz. Bunların arasında ekranda görüntülenen kişiyi hemen arama fırsatı sunan Doğrudan arama, cevapsız arama ve okunmamış mesajların olduğunu titreşimle bildiren Akıllı uyarı, galeri içinde fotoğraflara bakarken cihazı eğerek ekranı yakınlaştırma veya uzaklaştırma imkanı, ekran açıkken gelen çağrıları susturma ve çalan sesleri duraklatmaya yarayan ters çevirme hareketi, ekranın siz baktığınız sürece açık kalmasını sağlayan Akıllı bekleme de bulunuyor.

Telefonun ana ekranına çeşitli bileşenler, kısayollar veya uygulama klasörleri ekleyebilirsiniz. Uygulama menüsüne baktığımızda da Samsung Hub, Samsung Link, Samsung Sinema, S Çevirmen, S Memo, S Planlayıcı, ChatON gibi çeşitli Samsung uygulamalarının yüklü olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra Google’ın Gmail, Google+, Hangouts, Chrome gibi uygulamaları da telefonda önceden yüklü geliyor. Çoğu telefonda Facebook ve Twitter uygulamalarını önceden yüklü olarak görüyoruz, ancak elimizdeki test ürünlerinde bu uygulamaları sonradan yüklememiz gerekti. Google Play Store’dan binlerce ücretli veya ücretsiz uygulamayı indirebileceğiniz gibi dileyenler için Samsung Apps’te de ilgi çekici uygulamalar bulunuyor.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00019

Samsung Galaxy S4 bir kamera telefonu olduğu için çeşitli fotoğraf uygulamalarının indirme bağlantıları da telefonda yer alıyor. Anı Albümü uygulaması Galaxy S4 Zoom ile çekeceğiniz fotoğraflarla unutulmaz anları ölümsüzleştirmeye olanak sağlarken Paper Artist uygulaması da çektiğiniz fotoğraflarla ilgi çekici çalışmalar yapmanızı sağlıyor. Bu uygulamaları kullanmak için öncelikle uygulama menüsünde yer alan kısayollarını takip etmeniz ve Galaxy S4 Zoom’a kurmanız gerekiyor.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00022

Galaxy S4 Zoom’un lensinin etrafına yerleştirilmiş olan zum halkası Chrome veya Galeri gibi uygulamalarda yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapma imkanı veriyor. Galaxy S4 Zoom’u bir telefon gibi kullanırken parmaklarınızla bu halkayı kolaylıkla kavrayabilir ve söz konusu işleri rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Diğer uygulamalarda, ana ekranda veya uygulama menüsünde gezinirken bu halkayı çevirince karşımıza Hızlı Başlatma ve Kısayol arayüzünü çıkıyor. Bu arayüz de birden fazla kamera moduna anında erişim sağlıyor.

Performans ve Batarya

Samsung Galaxy S4 Zoom barındırdığı teknik özellikler bakımından orta segmente mensup bir akıllı telefon olarak nitelendirilebilir. Ancak Samsung bu telefonun bileşenlerini belirlerken Galaxy S4 Mini’ye göre biraz daha mütevazı davranmış. Tahmin ediyoruz ki, bu hamlenin arkasından cihazın kamera özelliklerinin kullanılacağı düşüncesi bulunuyor. Telefonda yer alan 1.5 GHz çift Cortex A9 çekirdekli işlemci ve Mali GPU içeren işlemcisi ve 1.5 GB RAM’in orta karar bir performans sunduğunu söyleyebiliriz.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00025

Telefonu kullandığımız süre boyunca Android üzerindeki işlevleri herhangi bir takılma yaşamadan, beklediğimiz hızda gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz çeşitli benchmark testleri de Galaxy S4 Zoom’un bir orta segment telefonu olduğunu doğruluyor. Eğer dilerseniz Galaxy S4 Zoom ile oyun da oynayabilirsiniz, ancak cihazın tasarımı kontrolleri rahat şekilde gerçekleştirmenize izin vermiyor. Oynadığımız Riptide GP2 oyunuyla ilgili olarak grafiklerin ve hızın mükemmel olmadığını, ancak kontrollerin hızlı şekilde ekrana yansıdığını ve idare edecek bir oyun deneyimi sunduğunu söylemeden geçmeyelim. Hem Samsung’un özelleştirilmiş internet tarayıcısını hem de Chrome’u barındıran Galaxy S4 Zoom’un internet tarayıcısı benchmark testlerinde Apple’ın iPhone 5’ine yakın sonuç elde etmeyi başarıyor. İnternet tarayıcısında yakınlaştırma, kaydırma gibi işlevler oldukça hızlı şekilde çalışıyor. Yalnızca kamera uygulaması içinde çekilen fotoğrafın önizlemesini yaptıktan sonra deklanşör tuşuna basıp tekrar kamera arayüzüne dönmek istediğimizde 2-3 saniye kadar beklememiz gerekiyor. Burada biraz daha hız fena olmazdı.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00016
Samsung Galaxy S4 Zoom’un sahip olduğu 2330 mAh kapasiteli batarya katalog değerlerine göre yaklaşık 570 saate kadar bekleme, 13 saate kadar konuşma fırsatı sunuyor. Eğer Galaxy S4 Zoom’u bir telefon gibi kullanırsanız, kamerayla birkaç fotoğraf ve video çekme, internette gezinme, e-posta kontrolü gibi normal yoğunluklu bir kullanım senaryosunda bu telefon yaklaşık 1.5 gün civarında bir çalışma ömrü sunuyor. Tabii ki, karşımızda bir kamera telefonu var ve gittiğiniz yerlerde cihazı cebinizden çıkarıp fotoğraf çekmek isteyeceksiniz. Vizör olmadığı için de ekrana muhtaçsınız, bu da pilin daha çabuk tüketilmesine neden olacak ve çalışma ömrünü bir günün altında bir süreyle sınırlayacaktır. Eğer seyahate çıkıyorsanız, Galaxy S4 Zoom için yedek bir pil veya USB şarj kablosunu çantanıza koymayı unutmayın.

Samsung Galaxy S4 Zoom gibi, arkası dijital fotoğraf makinesi görünümünde olan bir telefonu kulağa götürüp konuşmak dışarıdan biraz garip görünecektir. Ancak herhangi bir imaj kaygısı taşımazsanız, Galaxy S4 Zoom ile rahatlıkla konuşabileceğinizi söyleyebiliriz. Telefonun ahize hoparlörü sesi oldukça berrak, tiz ve bas seviyesi dengeli şekilde, daha önceki Samsung telefonlarında deneyimlediğimiz gibi sunuyor. Bu arada Galaxy S4 Zoom’un öndeki kamerası aracılığıyla 3G şebekesi üzerinden video aramaları da yapabilirsiniz.

Multimedya

Samsung Galaxy S4 Zoom multimedya tarafında Galaxy S4’ün sunduğu deneyime yaklaşıyor. Cihaz MP4, DivX, XviD, WMV, H.264, H.263’ün de aralarında bulunduğu yaygın format desteğine sahip. Yüklü gelen Video uygulaması telefon hafızasındaki veya bellek kartındaki video dosyalarını kütüphaneye ekliyor ve bunları küçük resimler hâlinde düzgün şekilde gösteriyor. Ayrıca bu video uygulaması Türkçe alt yazı desteği de sunuyor. Ne var ki, bu video uygulamasının yüklediğiniz bazı formatları tanımaması gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu türdeki dosyalar için de Google Play Store’dan alternatif video uygulaması indirebilirsiniz.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00020
Müzik tarafında da MP3, WAV, eAAC+, AC3 ve FLAC gibi kapsamlı bir ses format desteğinin sunulduğunu görüyoruz. Müzik uygulaması cihazın hafızasındaki ve takılı olan bellek kartındaki uyumlu tüm ses dosyalarını kütüphaneye ekliyor. Şarkıları sanatçı, albüm veya çalma listeleri bazında görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca müzik uygulaması için kilit ekranında da çalma kontrolleri sunuluyor.

Samsung’un Galaxy S4 ile birlikte kullanıma sunduğu Group Play uygulaması Galaxy S4 Zoom’da da yüklü olarak karşımıza çıkıyor. Galaxy S4 Zoom’un Wi-Fi Direct desteğinden yararlanan bu uygulama sayesinde telefonda çalacağınız bir şarkıyı Group Play’e katılan başka bir Galaxy telefonunda da aynı anda çalabilir veya fotoğrafları da aynı şekilde birden fazla Group Play destekli cihazda aynı anda gösterebilirsiniz. Group Play’in karşılıklı oyun oynama imkanı da sunduğunu belirtmeden geçmeyelim.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00021
Galaxy S4 Zoom’un kamera tarafına yerleştirilmiş ve küçük görünen hoparlör beklenene göre yüksek ve doyurucu bir ses çıkışı sunuyor. Cihazı bir yüzeye koyduğunuzda lens halkası sayesinde hoparlörün önü de kapanmıyor, bu sayede ses çıkışı olumsuz etkilenmiyor. Kutudan çıkan mikrofonlu ve uzaktan kumandalı kulaklıklar da tiz ve bas bakımından dengeli ses çıkışı sunuyor.

Galaxy S4 Zoom AllShare özelliği sayesinde video, fotoğraf galerisi ve şarkıları harici ekranlarda da kablosuz olarak oynatma fırsatı veriyor. İçeriği bu şekilde başka cihazlarda oynatırken Galaxy S4 Zoom’da başka işlerle uğraşabilir, örneğin fotoğraf çekmeye devam edebilirsiniz. Screen Mirroring özelliği de ekran görüntüsünü harici ekranlara kablosuz olarak yansıtma izni veriyor.

Sonuç

Akıllı telefon ve dijital fotoğraf makinesi deneyimini aynı çatı altında buluşturmak kulağa oldukça ilginç bir fikir gibi geliyor. Aslında Samsung bu fikre Galaxy Camera ile epey yaklaşmıştı, ancak o cihaza, belki de büyük boyutları nedeniyle telefon görüşme özelliği eklenmemişti. Galaxy S4 Zoom’un daha kompakt boyutları onun bir telefon olarak da kullanımını daha mümkün kılıyor.

samsung-galaxy-s4-zoom-inceleme00001
Galaxy S4 Zoom’un normal bir cep telefonuna göre büyük boyutları onun her pantolon cebinde rahatlıkla taşınmasını engelliyor. Ancak günlük hayatınızda çantayı sıklıkla taşıyan bir kişiyseniz, Galaxy S4 Zoom bu açıdan size fazla zorluk çıkarmayacaktır. Galaxy S4 Zoom’u bir dijital fotoğraf makinesi olarak düşündüğümüzde bir hayli ergonomik ürün olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz, ancak akıllı telefon tarafından baktığımızda aynı şeyi söylememiz biraz zor. Arkadaki lens halkası cihazın rahatlıkla kavranmasını biraz zorlaştırıyor, ayrıca kamera uygulamasını kazara açmanız durumunda lens halkasının birden yerinden oynaması sizi korkutabilir. Yine de bu lens halkasının kullanıcı arayüzü içinde yakınlaştırma yapmaya yaraması güzel bir özellik, bunu da kabul etmek gerek.

Android ve TouchWiz kullanıcı arayüzü sayesinde Galaxy S4 Zoom optimum kullanıcı deneyimi sunmayı başarıyor. Birçok uygulamayı veya oyunu Galaxy S4 Zoom’a yükleyebilir, HD filmleri de bu cihazla izleyebilirsiniz. Üstelik lens halkası film izlerken bir ayak vazifesi bile görebiliyor. Çektiğiniz kaliteli fotoğrafları istediğiniz Android uygulaması aracılığıyla paylaşma imkanının bulunması da kulağa fazlasıyla hoş geliyor.

Eğer sıklıkla fotoğraf çeken bir kişiyseniz ve Galaxy S4 Zoom’un tasarımının sizi fazla zorlayacağını düşünmüyorsanız, bu telefonu değerlendirme listenizin başına yazabilirsiniz. Bunun dışında hâli hazırda bir akıllı telefonu bulunan, ikinci bir telefonu düşünenler için Galaxy S4 Zoom tasarım gibi unsurları göz önünde bulundurmaksızın tercih edilecek bir ürün olabilir.