Samsung üçüncü çeyrek finans raporunu açıkladı. Şirket daha önce yayınladığı tahminlere paralel olacak şekilde, yedi çeyrek mali yıllık düşüşün ardından işletme kârında tekrar büyümeyi yakaladı.
Samsung, üçüncü çeyrekte 7.39 trilyon won (18.88 milyar TL) işletme kârı elde etti ve 2014’ün aynı dönemine göre büyük bir artış kaydetmiş oldu. Geçen yılın aynı döneminde Samsung 4.1 trilyon won (10.48 milyar TL) işletme kârı açıklamıştı.
Hem net kâr hem de satışlar geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdi. 2014’ün üçüncü çeyreğinde 47.45 trilyon won’luk satıştan 4.22 trilyon won net kâr elde edilmişti. 2015’in geride kalan üçüncü çeyreğinde ise 51.68 trilyon won’luk satıştan 5.46 trilyon won’luk net kâr kaydedildi.
Güney Koreli şirket gelirlerde en büyük payı yarı iletken ve görüntü panel segmentlerinin elde ettiğine dikkat çekiyor. Öte yandan işletme kârı Güney Kore won’u ve diğer ülke para birimleri arasındaki düşük seyreden döviz kuru nedeniyle 500 milyar won civarında bir artış gösterdi. İşletme kârı bu yılın ikinci çeyreğine göre artış gösterirken, net kârda 5.75 trilyon won’a göre hafif bir düşüş kaydedildi.
Samsung’un mobil biriminin bu tabloya katkısı öncekilere nazaran daha da azalıyor. Geride kalan çeyrekte 2.4 trilyon won işletme kârı açıklayan şirket 2014’ün üçüncü çeyreğinde kaydettiği 1.75 trilyon işletme kârının üstüne çıkmış oldu. Ancak 2015’in ikinci çeyreğinde kaydedilen 2.76 trilyon won’un altına inildi. Samsung, Galaxy Note 5, Galaxy S6 Edge+, Galaxy A ve Galaxy J telefonlarının satışlarında önemli bir artış gördüğünü, ancak daha fazla orta segment Android telefon satarken, Galaxy S6 ve S6+ amiral gemisi telefonlarında fiyat kesintisine gidilmesine bağlı olarak mobil segmentte yıldan yıla kârda düşüş görüldüğüne dikkat çekiyor. Samsung’un Note 5’i ağustos ayında piyasaya sürmüş olmasının da mobil birimin kârına çok büyük bir etkide bulunmadığı görülüyor.
Güney Koreli şirket dördüncü çeyreğin üçüncü çeyrekten daha güçlü olmasını bekliyor. Ancak kendi ürünleriyle Apple’ın iPhone’ları ve Çinli şirketlerin daha ucuz ve rekabetçi telefonları arasındaki rekabetin giderek artacağına da dikkat çekiyor. Samsung, gelecek yılın akıllı telefonlar için daha sert geçeceğini tahmin ediyor, pazarın büyüme hızının sürekli, ancak yavaş biçimde artmasını bekliyor. Şirket, yeni ödeme servisi Samsung Pay’e daha fazla yoğunlaşacağını, aynı zamanda giyilebilir ürünlerini de pazarın gereksinimlerine cevap verecek şekilde yeniden değerlendireceğini vurguladı.
İşletme kârında ve yıldan yıla net kârda artış Güney Koreli şirketin iki yıldır düşen kârının ardından daha pozitif bir çeyreği işaret etse de, Samsung dördüncü çeyrekte gelirlerin daha da düşeceği konusunda uyarıyor, bunda da özellikle döviz kurlarındaki beklenmedik değişimlerinin etkisinin olacağını belirtiyor.