Manşetler

İşte karşınızda Samsung Galaxy S4

Samsung’un merakla beklenen 2013 model gözde Android telefonu Samsung Galaxy S4 New York’ta düzenlenen Unpacked etkinliğiyle birlikte resmiyet kazandı. Karşımıza çıkan cihaz görünüş açısından Galaxy S3’ü fazlasıyla andırıyor. Bununla birlikte bu hafta içinde Çin’den gelen sızıntıların da boş olmadığını görmüş oluyoruz. Galaxy S4 Nisan ayı sonunda 155 ülkede 327 mobil operatör tarafından satışa sunulacak.

samsung-galaxy-s4-beyaz-150313

Samsung Galaxy S4’te 4.99 inç Full HD Super AMOLED ekran yer alıyor. Bu ekran 441 ppi’lik piksel yoğunluğuyla keskin bir görüntü kalitesi sunuyor. Telefonu herkesten önce deneme şansı bulan The Verge tayfası ekranın görüntü kalitesinin mükemmel olduğunu söylüyor. Her ne kadar Pentile teknolojisi kullanılıyor olsa da, çözünürlük çok yüksek olduğu için mavi-yeşilimsi renk etkisi çok da fazla hissedilmiyormuş. Bu arada Samsung Galaxy S4’ün ekranının eldivenle de kullanılabildiğini belirtmeden geçmeyelim.

130 gr. ağırlığındaki kasa polikarbondan yapılmış, siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı renk seçeneğiyle geliyor. Telefon kablosuz bağlantı destekleri açısından bir hayli zengin: 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0, IR LED port, MHL 2.0, 4G LTE Samsung Galaxy S4’te mevcut. 4G LTE’nin olduğu yerde HSPA+’ın da olduğunu tahmin ediyoruz.

Samsung Galaxy S4’ün içinde piyasaya çıktığı bölgelere göre değişecek şekilde Exynos 5 veya Qualcomm Snapdragon S4 Pro işlemci yer alacak. Türkiye’de piyasaya çıkacak olan modelde yüzde 99.9 Exynos 5’in bulunmasını bekleyebiliriz. Ayrıca Samsung Galaxy S4’te 2 GB RAM, 16/32/64 GB dahili bellek seçenekleri yer alıyor. 2600 mAh kapasiteli bataryanın bu telefon için oldukça memnun edici olduğunu söylememiz gerek. Öte yandan telefonda aralarında kızılötesi hareket, sıcaklık ve nemin de bulunduğu sekiz farklı sensör yer alıyor.

samsung-galaxy-s-4-siyah

Samsung Galaxy S4’ün arkasında 13 megapiksel kamera yer alıyor. Bu kamera geçen yılın modeline göre gelişmiş özelliklerle geliyor. Öncelikle Samsung, Galaxy Camera’dan bazı menüleri ve seçenekleri ödünç almış; ekran üzerinde görüntülenen mod kadranı ve birkaç sahne modu bunlar arasında yer alıyor. Eraser olarak adlandırılan özel bir mod birkaç tane kareyi art arda yakalıyor ve daha sonra arka planda hareketi otomatik olarak farkedip bunu hemen siliyor. Böylelikle elinizde arkadan kimsenin geçmediği, tertemiz kareler kalıyor. Bunun dışında Samsung DualShot adı verilen yepyeni bir özelliği de kamerayla birlikte sunuyor. Bu özellik sayesinde hem ön hem de arka kameralarla aynı anda fotoğraf çekiliyor; önceden yüklenmiş çeşitli şablonlar yardımıyla birini diğerinin içine iliştirmek mümkün oluyor. DramaShot özelliğiyse art arda çekim yapmanızı ve bunları birleştirmenizi sağlıyor. Cinema Photo ise art arda çekilen bir dizi karenin yardımıyla, fotoğrafın sadece belirli bir bölümünün hareketli şekilde çıkmasını mümkün kılıyor, yani elinize GIF benzeri bir resim geçiyor.

Samsung Galaxy S4 Android 4.2.2 ile geliyor; telefon bu açıdan Apple yöneticisi Phil Schiller’i ters köşeye yatırmış oldu. Ancak bundan daha önemlisi Samsung’un Android’in üstüne ekledikleri. Şirket birçok farklı yazılımı Galaxy S4 ile birlikte bir paket hâlinde sunuyor. S Translator uygulaması mesajları ve e-posta iletilerini farklı diller arasında çeviriyor, ne yazık ki Türkçe desteği henüz yok. “Air Gestures” olarak adlandırılan bir özellik fotoğraf galerisinde gezinme veya bir web sayfasında kaydırma işlemlerini ekrana dokunmadan, eli havada hareket ettirerek yapma fırsatı sunuyor. “Air View” özelliği parmağınızı ekran üstünde havada bekleterek bir e-posta veya takvim kaydına ait ön izleme niteliğinde bilgilere ulaşmanızı sağlıyor. Benzer özellik Galaxy Note II’de S Kalem ile birlikte gerçekleştiriliyor. Bu arada “Smart Pause” ve “Smart Scroll” olarak adlandırılan işlevler de göz hareketlerinin telefon tarafından izlenmesi yardımıyla vidoeyu duraklatma ve herhangi bir web sayfasında aşağı doğru kaydırma imkanlarını sunuyor.

Video: Samsung Galaxy S4 Tanıtım Filmi

Samsung Galaxy S4 ile birlikte gelen yepyeni bir işlev olan S Health, adı üstünde bir sağlık uygulaması. Galaxy S4’te adımsayar, termometre ve nemölçer gibi sensörler yer alıyor. Bunların yardımıyla ortam şartları, kullanıcının hareketiyle ilgili detaylar Galaxy S4 tarafından saptanabiliyor. Ne kadar yediğinizi veya kaç saat uyuduğunuzu uygulamaya girerek sağlıklı bir yaşam için uygun bir program çıkarabilirsiniz. Bu arada Samsung Galaxy S4 ile birlikte çalışan S Band adlı bir bileklik yardımıyla telefon cebinizde olmasa bile vücudunuzla ilgili verileri almaya devam edebilirsiniz. Bilgiler Bluetooth aracılığıyla S Band ile Galaxy S4 arasında eş zamanlanabiliyor.

Samsung Galaxy S4’te yer alan kızılötesi port WatchOn uygulamasının çalışmasını sağlıyor. Bu uygulamanın Türkiye’de satılacak Galaxy S4’lerde bulunup bulunmayacağından emin olmasak da, Galaxy S4’ü evrensel uzaktan kumanda ve elektronik TV rehberi olarak kullanma fırsatı verdiğini belirtelim.

Samsung Galaxy S4’ün bir başka yenilikçi özelliği olan Group Play herhangi bir şarkı veya fotoğrafı yakındaki herhangi bir Galaxy S4 sahibiyle hemen paylaşma fırsatı sunuyor. Ayrıca bu işlev yardımıyla Asphalt 7 veya Gun Bros 2 gibi oyunları karşılıklı olarak oynamak da mümkün oluyor. Gelecekte bu işlevi destekleyen daha fazla oyun görebiliriz. NFC de telefonun temel bağlantı özelliklerinden biri olmaya devam ediyor.

Samsung, Galaxy S4 ile birlikte donanım açısından beklentileri karşılıyor. Karşımızda daha iyi ekrana, kameraya, işlemciye ve diğer teknik özelliklere sahip bir akıllı telefon duruyor. Ayrıca Samsung’un yazılım alanındaki yenilikçi yaklaşımının Galaxy S4’te de devam ettiğini görüyoruz. Yukarıda saydığımız yazılım tabanlı özelliklerin Galaxy S4 deneyimini bir hayli artıracağı gerçek.

Aşağıdaki tabloda Samsung Galaxy S4’e ait tüm teknik özellikleri bulabilirsiniz.

HomeSync-spec

İlgili >> Samsung Tomorrow, The Verge