Samsung’un haziran başında Türkiye’de piyasaya çıkan Android telefonu Samsung Galaxy S III, bir iPhone, özellikle de iPhone 4S satın almayı kafasına koymuş bazı kimselerin aklının çelinmesine neden oldu desek herhalde yanlış yapmayız. Android telefonlar içinde iPhone’a benzer bir etki yaratan bu Android telefonunun çok detaylı incelemesini geçtiğimiz ay yayınlamıştık. Şimdi de bu telefonu Apple’ın akıllı telefonu yine aylar önce detaylı şekilde incelediğimiz iPhone 4S ile karşılaştıralım dedik.
iPhone 4S ve Samsung Galaxy S III’ün karşılaştırmasını beş ana başlık altında yapacağız: Tasarım ve donanım, yazılım, kamera, multimedya, performans ve kullanım. Sonrasında da sonuca bağlayacağız. Umarız bu karşılaştırma iPhone 4S ile Samsung Galaxy S III arasında kalanlar için fikir verici nitelikte olur.
Galeri: Samsung Galaxy S III vs. iPhone 4S
[nggallery id=969]
Tasarım ve Donanım
Samsung Galaxy S III’te 4.8 inç’lik ekran varken iPhone 4S’te 3.5 inç’lik bir ekran bulunuyor. Bu da doğal olarak her iki cihaz arasında kapladıkları alan açısından büyük bir farkın oluşmasına neden oluyor. Üçüncü boyuta baktığımızda Samsung Galaxy S III’ün 8.6 mm., iPhone 4S’in ise 9.3 mm. kalınlığa sahip olduğunu görüyoruz. Tüm bunları birlikte değerlendirdiğimizde iPhone 4S’in elde daha kolay tutulduğu, kavrandığı, tüm tuşların hem sağ hem de sol elle rahatlıkla kullanıldığını söyleyebiliriz. Samsung Galaxy S III de bizim kocaman ellerimiz için herhangi bir sorun çıkarmadı. Doğrusunu söylemek gerekirse cihazın yeteri kadar ince olması, onun elde rahatlıkla kavranmasına ve kullanılmasına izin veriyor. Samsung cihazın ekran kilidi / güç tuşunu sağ tarafa, ses kademe tuşlarını sol tarafa, hem sağ hem de sol elle kullanımda parmakların rahatlıkla ulaşacağı yerlere konumlandırmış. Üstte herhangi bir tuş yok, aslında bu durum bir açıdan cihazın büyüklüğünün çıkarabileceği en büyük problemin de önüne geçmiş oluyor. Cihazın üstünde yer alacak muhtemel bir tuşa ulaşmak için cihazı elde şöyle bir oynatmak gerekebilirdi. Tuş dizilimi bunu gereksiz kılıyor.
iPhone 4S’te ana madde cam. Ön ve arka panel camdan yapılmış, bunların arasında anten vazifesini gören metal şerit yer alıyor. Samsung Galaxy S III’te ise ana madde polikarbon, yani bir çeşit plastik. Samsung Galaxy S III bu açıdan iPhone 4S’e göre biraz daha sıradan kaçıyormuş gibi görünüyor, ancak bu sizi hemen şaşırtmasın. Samsung Galaxy S III’ün pürüzsüz ve parlak plastik gövdesi cihazı göründüğünden daha göz alıcı hâle getiriyor. iPhone 4S’te olduğu gibi Samsung Galaxy S III’ün önünde de Gorilla Cam bulunuyor.
iPhone 4S’in gövdesinde herhangi bir parça çıkarılmıyor, tabii ki SIM kart tepsisi hariç. Buna karşın, Samsung Galaxy S III’ün arka panelini kaplayan plastik kapağı kaldırıp bataryayı yerinden çıkarmak mümkün kılınmış. Yerinden çıkarılan arka kapakların bir süre sonra oynamaya başlaması sıklıkla karşılaştığımız bir durum, Samsung Galaxy S III bu açıdan biraz daha sağlam gibi görünse de uzun vadede ne olur, bunu kestiremiyoruz. Yine de, bataryanın çıkarılıp daha yüksek kapasiteli bir tanesiyle değiştirilebilme ihtimalinin Samsung Galaxy S III’ün artılarından olduğunu söyleyebiliriz.
Video: Samsung Galaxy S III İncelemesi
Biraz da her iki cihazın içine bakalım. iPhone 4S’in 3.5 inç’lik ekranı 960 x 640 piksel çözünürlüğe sahipken, Samsung Galaxy S III’ün 4.8 inç ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğü barındırıyor. İnç başına düşen piksel yoğunlukları bakımından ibre az da olsa iPhone 4S’in yönünde. Bu arada iPhone 4S’te IPS LED ekran, Samsung Galaxy S III’te ise Super AMOLED HD ekran bulunuyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, ekran kaliteleri açısından her iki cihazın birbirinden çok da farklı olduğunu söyleyemeyiz. Her ikisi de renkleri oldukça canlı şekilde sunuyor, yüksek piksel yoğunluğu yazı ve grafiklerin yeterince keskin görünmesine izin veriyor. Kontrast açısından her iki ekran da tatmin edici seviyede. Görüş açıları da oldukça yüksek, cihaza bakış açısını artırsanız bile renklerin hemen hemen aynı seviyede kaldığı görülüyor, ekrandakiler rahatlıkla seçilmeye devam ediyor.
iPhone 4S geçen yılın sonlarına doğru çıkan bir cihaz. O zamanın modası çift çekirdekli işlemcilerdi. Apple’ın telefonunda da 1 GHz’lik çift Cortex A9 çekirdekli Apple A5 işlemci yer alıyordu. 2012?nin ortalarına doğru tanıtılan Samsung Galaxy S III ise dört çekirdekli işlemcilerin gündemimizde olduğu zamanda geldi ve bu sayede 1.4 Ghz’lik dört Cortex A9 çekirdekli Samsung Exynos Quad 4212 işlemciyi barındırıyor. iPhone 4S’in işlemcisine 512 MB, Samsung Galaxy S III’ün işlemcisine 1 GB RAM eşlik ederken 16, 32 ve 64 GB’lık bellek seçenekleri her iki tarafta da korunuyor. Samsung Galaxy S III’te yer alan ve 64 GB’ye kadar destek veren microSD kart yuvası sayesinde depolama kapasitesini daha da artırmak mümkün. Ancak iPhone 4S sahipleri böyle bir imkana sahip değil, Apple’ın verdiğiyle yetinmek zorundalar.
Video: iPhone 4S İncelemesi
Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS her iki tarafta da bulunuyor. Samsung Galaxy S III’ün HSDPA desteği iPhone 4S’inkine göre biraz daha yüksek, 21 Mbps’ye karşı 14.4 Mbps. Aslında bulunulan ortamdaki baz istasyonu desteklemedikten sonra bu çok da önemli sayılmaz, ancak uygun koşullarda Samsung Galaxy S III lehine bir durum söz konusu. Samsung Galaxy S III’te Wi-Fi Direct ve NFC gibi iki kablosuz teknolojinin varlığını daha görüyoruz. Kablo tarafında ise Samsung Galaxy S III’te microUSB portu yer alırken Apple’ın iPhone 4S’inde 30 pinli konnektör yer almakta. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü, pusula gibi modüller her iki cihazda mevcutken Samsung Galaxy S III’te barometre gibi bir artı modülün de olduğu dikkat çekiyor. Bu sayede Samsung Galaxy S III cihaza indirilecek bir uygulamayla bulunulan yerin denizden yüksekliğini yaklaşık şekilde gösteriyor.
Yazılım
iOS ve Android. Birbirine rakip iki büyük platform ve karşılaştırmasını yaptığımız cihazlar da bu platformların en değerli üyeleri konumunda. Uygulama geliştirme çalışması yapan gerçek veya tüzel kişi niteliğindeki yazılımcılar projelerinde bu iki platformu en ön sıraya koyuyor. Hem App Store hem de Google Play’den dağıtılmakta olan toplam uygulama veya oyun sayısının yüz binleri geçmiş olması bunu gösteren bir durum. Anlayacağınız her iki cihazın sahipleri de uygulama bulunabilirliği açısından sıkıntı çekmiyor. Çoğu popüler servis veya siteye baktığımızda, uygulamalarının her iki tarafta da bulunduğunu görüyoruz. Üstelik artık her iki platform için geliştirilen uygulamalarda aynı kullanıcı deneyimini sunmak gibi bir eğilimin de bulunduğunu görüyoruz. Örneğin Twitter ve Facebook uygulamalarının iOS ve Android versiyonlarının kullanıcı arayüzlerini karşılaştırırsanız, birbirlerinden çok da farklarının olmadığını görürsünüz.
Android’in iOS’e göre en büyük artılarından bir tanesi widget adı verilen küçük bileşenler. Saat, hava durumu, gelen e-posta iletileri, gelen mesajlar, sık aranan kişiler ve dahası. Sayısı yediye kadar çıkan ve her biri arasında parmak sürüklemeleriyle gezinilen bu giriş sayfalarına alan yettiği kadar bu widget’lardan eklemek ve cihazın kullanımını daha verimli hâle getirmek mümkün. Widget’lar bazı iOS kullanıcılarının en çok arzu ettiği özelliklerin başında geliyor. Bunun dışında widget’ların yerleştirildiği giriş sayfalarına (ana ekranlara veya panellere) kısayollar veya kısayolların içine yerleştirildiği klasörler koymak da mümkün. Bunun dışında Android’de bir de tüm uygulamaların listelendiği, genellikle uygulama menüsü olarak adlandırdığımız bölüm bulunuyor. Uygulama menüsü, görünüş ve yapı açısından Apple’ın ana ekranındaki uygulamaların dizilişine benziyor. iPhone 4S’in ekranında her bir sayfa için 4 x 4?lük bir uygulama kısayol veya klasör yerleşimi söz konusuyken Samsung Galaxy S III, büyük ekranın da avantajıyla 4 x 5?lik bir görünüm sunuyor.
Samsung Galaxy S III’te yüklü gelen Android’in iPhone 4S’e göre widget gibi bir avantajı var, ancak doğrusunu söylemek gerekirse iOS bize her zaman kullanımı çok daha basit olan, kullanıcıyı fazla uğraştırmayan bir işletim sistemi gibi gelmiştir. Android de Apple’ın işletim sisteminden çok şey öğrendi, menüler, arayüzler giderek basitleşiyor, ancak iOS’in kullanıcı arayüzü ve uygulamalarındaki sadelik Android’de o kadar yok. Buna karşılık, kullanıcı arayüzünü özelleştirme açısından konuşacak olursak Android’in çok daha fazla esneklik sunduğu bir gerçek.
Samsung Galaxy S III’te Google’ın Gmail, Google Talk, Google+ gibi uygulamaları yüklü olarak geliyor. Bunun yanı sıra Haritalar ve Navigasyon uygulamaları da yol bulma konusunda kullanıcılara yardımcı oluyor. Google’ın sunduğu Navigasyon uygulaması üçüncü taraf navigasyon yazılımlarından farksız, ancak Türkiye’de tam olarak desteklenmemesi sorun. Yine de, Google Play Store üzerinden indirilebilecek çeşitli navigasyon çözümlerinin olduğunu belirtelim, tıpkı App Store’da olduğu gibi. iPhone tarafında ise Apple tarafından geliştirilmiş ve çoğunlukla App Store’dan ücretli veya ücretsiz olarak indirilebilecek yardımcı uygulamalar bulunuyor. Ayrıca iOS 6?nın gelmesiyle birlikte iPhone 4S sahiplerinin yepyeni Harita uygulamasında navigasyon işlevini de kullanabileceklerini de belirtmeden geçmeyelim.
iPhone 4S’te iCloud’ın bulunması dosyalarını, özellikle fotoğraflarını; bunun yanı sıra kişi, takvim ve diğer kayıtlarını bulut üzerinde taşıyıp diğer cihazlarla kolaylıkla senkronize etmek gibi bir avantaj sunuyor. iCloud aracılığıyla cihazı yedekleme ve gereken durumlarda bu yedekten geri yükleme yapabilmek de oldukça memnun edici.Samsung Galaxy S III’te ise senkronizasyon işi genellikle Google hesabı üzerinden yürütülüyor. Google hesabınız altındaki kişiler, takvim kayıtları, e-postalar, bunun yanı sıra eski Android telefonunuzda yüklü uygulamalar otomatik olarak yeni cihaza yüklenebiliyor. iPhone 4S’te bulunan iCloud kullanıcılara 5 GB’lık ücretsiz depolama alanı verirken, Samsung Galaxy S III tarafında 50 GB kapasiteli ücretsiz Dropbox alanının iki yıl boyunca ücretsiz olarak verildiğini görüyoruz. iCloud’un sunduğu 5 GB’lık alan genellikle cihaz yedekleri için ayrılmış durumda. Buna karşılık Samsung Galaxy S III’teki Dropbox alanı cihazın yerel depolama alanını tamamlayıcı bir işlev görüyor. Buraya fotoğraflar veya diğer dosyalar atılabilir, bunlar başka cihazlarla da kolaylıkla paylaşılabilir.
Cihazların yazılımlarının güncelleme olayına değinmeden geçmeyelim. Bu noktada iPhone 4S kesinlikle daha avantajlı. Apple sadece kendi cihazları için yazılım geliştiriyor ve ortadaki cihaz sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor sayılır. Buna karşılık Android bir okyanus gibi. Üstüne üstlük bir de Android’in üstüne yazılmış özelleştirilmiş temalar var. Tüm bunları birlikte değerlendirdiğimizda iOS cihazları yazılım güncellemelerini, özellikle de büyük basamak olarak değerlendirilebilecek güncellemeleri Android cihazlarından çok daha önce alır. iPhone 4S ve Samsung Galaxy S III özelinde değerlendirecek olursak, bu noktada da iPhone 4S’in daha da avantajlı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Bu arada yazılım bölümünü kapatmadan önce her iki cihazda da sesli asistanın bulunduğunu belirtelim. Yani iPhone 4S ile tanıdığımız meşhur Siri’nin Samsung Galaxy S III’te de S Voice adında bir muadili var. Her iki uygulama da Türkçe’yi tanımadığı için kullanım olanakları sınırlı. Yine de, İngilizce bilen kullanıcılar bunlardan çeşitli şekillerde yararlanabilir. Siri’nin S Voice’a göre biraz daha sıcakkanlı karşılık verdiğini, sohbete daha açık olduğunu söylemek gerek. Üstelik iOS 6 ile birlikte Siri’de de önemli yenilikler sunulacak. S Voice henüz başlangıç aşamasında, fena sayılmaz, ancak Siri’nin seviyesine gelmek için daha alması gereken çok yol var.
Kamera
Hem Samsung Galaxy S III hem de iPhone 4S’te 8 megapiksel, otomatik odaklı ve LED flaşlı kamera bulunuyor. Her iki cihaz da saniyede 30 kare hızında 1080p Full HD video kaydı yapabiliyor. Kamera uygulamalarına baktığımızda Samsung Galaxy S III’ünkinin iPhone 4S’inkine göre daha fazla kontrol imkânı tanıdığını söylememiz gerek. iPhone 4S sadece tek bir çözünürlükte fotoğraf veya video çekmeye izin verirken, Samsung Galaxy S III 8 megapiksele gelinceye kadar daha düşük çözünürlüklerde fotoğraf ve 1080p’nin altında kalitelerde de video kaydı yapma fırsatı sunuyor. Üstelik Samsung Galaxy S III 4:3’ün yanı sıra 16:9 formatında fotoğraf çekimine izin veriyor, çekim sırasında elle ayar yapmaya imkân tanıyor.
Bu arada Samsung Galaxy S III’ün çoklu çekim modu deklanşör tuşuna basılı tutarak art arda 20’ye kadar fotoğraf çekme fırsatı sağlıyor. Bu sayede hareketli görüntüleri, kişileri (kapanan gözler hep problemdir, değil mi?) çok daha iyi bir şekilde fotoğraflamak mümkün oluyor. Bu çoklu çekim modu altında yer alan ?en iyi çekim? özelliği aktifleştirildiğinde ise art arda çekilen sekize kadar farklı fotoğraf içinden en iyisi otomatik olarak çekilip kütüphaneye ekleniyor. Samsung Galaxy S III’ün HD video çekimiyle aynı anda fotoğraf çekimine de izin verdiğini eklemekden geçmeyelim. Yüz ve gülücük algılama modları da bu cihazın kamerasında mevcut. Apple’ın iPhone 4S’ine baktığımızda bu işlevlerin yer almadığını görüyoruz.
Hem iPhone 4S hem de Samsung Galaxy S III’ün çekim kaliteleri piyasada bulunan hemen her cihazdan daha iyi seviyede. Kendi aralarında bir karşılaştırma yaptığımızda ise Samsung Galaxy S III az daha önde gibi görünüyor. Bir alışveriş merkezinde iki cihazla yaptığımız çekimde Samsung Galaxy S III’ün çektiği fotoğrafın iPhone 4S’e göre daha aydınlık olduğunu gördük. Renk doğruluğu açısından çok fark olduğunu söyleyemeyiz. Makro çekimlerde her iki cihaz da hemen hemen aynı sonucu veriyor, ekrana dokunarak odaklama her iki cihazda da var ve işleri gerçekten kolaylaştırıyor. Gerçekleştirdiğimiz makro çekim denemesinde her iki cihazın renk yakalama performansına da göz atmış olduk. iPhone 4S’in yaptığı çekimde renkler biraz daha sıcak ve yoğun görünüyor, Samsung Galaxy S III’ün çekimi ise daha solgun bir görüntü arz ediyor, ancak gerçek objeyle yaptığımız karşılaştırma Samsung Galaxy S III’ün renkleri daha doğru şekilde yansıttığını gösteriyor. Aydınlık havadaki çekimler de hemen hemen aynı sonuçları sunuyor, ancak burada da iPhone 4S’in çektiği fotoğrafın renk sıcaklığının daha yüksek olduğu görülüyor.
Video tarafına baktığımızda renk konusunda yukarıda söylediklerimiz geçerli. Video stabilizasyon özelliğinin her iki cihazda da varolması el hareketlerinin ve titremelerinin çekimlere olan olumsuz etkisini azaltıyor. Video ses kaydına baktığımızda ise iPhone 4S’in bas ve tiz açısından daha dengeli, daha dolgun bir ses kaydı yaptığını, buna karşın Samsung Galaxy S III’ün video kaydında sesin tiz açısından daha baskın olduğunu görüyoruz. Bu arada çekim yaptığımız yer rüzgarlıydı, belki de iyi oldu, bu sayede rüzgar sesinin video kaydına olan etkisini de görmüş olduk. iPhone 4S’in rüzgar sesini bastırma açısından Galaxy S III’e göre çok daha iyi noktada olduğunu söylemeliyiz.
Multimedya
Samsung Galaxy S III’ün iPhone 4S’e göre daha büyük ve yüksek çözünürlüklü bir ekrana sahip olması video izleme açısından Samsung’un telefonunu bir adım daha öne çıkarıyor. Apple’ın telefonunda MP4, MOV, M4V ve Motion JPEG video formatları desteklenirken Samsung’un telefonunda ek olarak AVI ve MKV uzantılı dosyaların, yani daha geniş kapsama sahip olan dosyaların da oynatılabildiğini görüyoruz. İnternet üzerinden indirilen video dosyalarının uzantıları genellikle AVI veya MKV oluyor. iPhone 4S’te bunları oynatmak için ya bir video dönüştürücü yazılım kullanıp videoları iTunes’un tanıyacağı hâle getirmeniz ya da AV Player ve OPlayer gibi bir uygulama kullanıp dosyaları yine iTunes aracılığıyla, varsa alt yazılarıyla birlikte cihaza yüklenmeniz gerekiyor. Samsung Galaxy S III ise bir Android cihazı olmanın verdiği rahatlıkla Windows Gezgini üzerinden dosya transferi yapmaya izin veriyor. Videolarınızı Samsung Galaxy S III’te belirlediğiniz bir konuma yükleyin, sonrasında cihazdaki Video oynatıcı uygulaması bu videoları otomatik olarak bulup listeliyor. Tabii ki, Samsung Galaxy S III’te de bu noktada pürüzler yok değil. Teknoblog incelemesinde de belirttiğimiz gibi MKV dosyaları Video oynatıcı tarafından bulunup kütüphaneye eklenirken daha düşük çözünürlüklü ve AVI formatındaki dosyalar aynı sonuca ulaşmadı. Tahmin ediyoruz ki, o videoların kodlaması Galaxy S III tarafından desteklenmeyenler arasında yer alıyordu. Uyumlu videolarda kütüphaneye ekleme sorununun yaşanmayacağını düşünüyoruz.
Samsung Galaxy S III’ün 720p çözünürlüklü ekranı doğrusunu söylemek gerekirse 720p videoları hakkını verecek şekilde izleme fırsatı sunuyor. Alt yazı desteği, alt yazı senkronizasyonunu ayarlama, video dosyalarını, yüksek çözünürlüklü olanları bile DVD’lerde olduğu gibi sahnelere bölme gibi özellikler sunuyor. Bir de Pop up Play adı verilen ve oynatılan videoyu küçük bir pencereye taşıyıp orada oynatan ve aynı anda cihazda başka menülerde gezinme fırsatı sunan bir özellik de mevcut. iPhone 4S’in doğal video oynatıcısı bu yeteneklerden yoksun, ancak üçüncü taraf yazılımları kullanarak içerik oynatımı konusunda geliştirmeler elde edebilirsiniz.
iPhone 4S üzerindeki videoları harici ekranlara kablolu veya kablosuz olarak aktarmanız için Apple ürünü çözümlere ihtiyaç var. Kablolu aktarım için kullanılabilecek Dijital AV adaptörü sayesinde 1080p’ye kadar HDMI çıkışı almak mümkün. Kablosuz tarafta ise Airplay var. Airplay üzerinden görüntü aktarımı için Apple TV gibi Türkiye’de satılmayan bir cihaz kullanmak zorunda olmak bir handikap. Samsung Galaxy S III’te bulunan DLNA desteği sayesinde aynı ağ içinde bulunan diğer bilgisayarlarda veya TV’lerde görüntü oynatımı çok daha hızlı ve pratik şekilde yapılıyor. Samsung Galaxy S III’ün video kablo çıkışı ise MHL destekli microUSB portuna bırakılmış. MHL destekli kabloların kolaylıkla bulunuyor olmaması Samsung Galaxy S III’te kablolu görüntü aktarımını biraz zorlaştırıyor. Ancak Apple’ın Dijital AV Adaptör benzeri HDMI adaptörü de Samsung Galaxy S III ile birlikte sunuluyor.
Hem Samsung Galaxy S III hem de iPhone 4S sık kullanılan müzik dosya formatlarıyla düzgün bir şekile anlaşıyor. Müzik dosya transferi noktasında iPhone 4S tarafında iTunes gibi bir araç kullanmak zorunlu. Doğrusunu söylemek gerekirse iTunes müzik kütüphanelerini ve şarkılarını düzenli tutmak, bunları iPhone 4S ile senkronize etmek adına çok yararlı bir araç. Ancak iTunes’un şarkıları elle transfer etme konusunda çıkardığı birtakım zorluklar can sıkıcı. Samsung Galaxy S III tarafındaysa video transferinde olduğu gibi şarkı transferinde de Windows Gezgini kullanılabilecek en pratik ortam. Bunun yanı sıra Samsung Galaxy S III’te de iTunes’a benzer Kies gibi bir yazılım bulunuyor. Bu yazılım yardımıyla hem şarkı hem de video transferi iTunes benzeri bir deneyimle gerçekleştirilebiliyor. Bunun yanı sıra Kies Air da Samsung Galaxy S III ile bilgisayar arasında içerik transferinin Wi-Fi üzerinden, internet tarayıcısı yardımıyla gerçekleştirmeye olanak sağlıyor.
Samsung Galaxy S III’te RDS destekli FM radyo mevcut, ancak iPhone 4S’te yok. Doğrusunu söylemek gerekirse, FM radyo akıllı telefonlar için çok da gerekli değil. FM radyonun yol açtığı parazitlere katlanmaktansa, internet radyolarını tercih ederiz. Üstelik işitsel içerik nispeten daha az miktarda veri transferin yol açtığı için kotaya da fazla düşman sayılmaz. Her iki platformda da Tune In Radio gibi güzel bir internet radyo uygulaması kullanılabilir durumda.
Performans ve Kullanım
Her ne kadar donanım bileşenleri kağıt üstünde iyi görünse de, söz konusu performans olunca işin sırrı optimizasyonda. Yani, yazılımı donanımla en iyi şekilde anlaşacak hâle getirmekte. Apple bu açıdan avantajlı, çünkü iOS işletim sistemi sadece iPhone, iPad ve iPod touch’ta çalışacak şekilde geliştirilmiş, bu nedenle iOS’in iPhone 4S’te en iyi performansı sunması çok da zahmetli değil ve buna ulaşmak kolay oluyor.
Doğrusunu söylemek gerekirse elimizden çok Android cihazı geçti. Kağıt üstünde çok iyi özelliklere sahip olanların bile söz konusu performans ve iyi kullanıcı deneyimi olunca potansiyellerini tam anlamıyla yansıtamadıklarını çok gördük. Samsung Galaxy S III’ün böyle olmadığını belirtelim. Aslında Samsung’un Galaxy S III’te en iyi performansı sunması o kadar kolay değil. Çünkü Android gibi bir okyanustan söz ediyoruz, üstüne üstlük bir de oldukça zengin unsurlara sahip bir TouchWiz kullanıcı arayüzü ve uygulamalar da var. Ancak Samsung Galaxy S III ile geçirdiğimiz 10 gün boyunca gördüğümüz kadarıyla 2012?nin amiral gemisi Galaxy S telefonu da performans açısından oldukça tatmin edici.
İki cihazı performans açısından karşılaştırmaya çalışmak, elmalarla armutları birbiriyle karşılaştırmaya benziyor. Ancak yukarıda anlatmak istediğimiz, genel olarak iOS ve Android karşılaştırıldığında Apple’ın işletim sisteminin performans açısından daha avantajlı oluşu. iPhone 4S de en üst seviye iOS telefonu olduğu için, bu avantajdan sonuna kadar yararlanıyor. Samsung Galaxy S III de, Samsung’un yapmış olduğu düzgün optimizasyon ve tabii ki dört çekirdekli işlemci sayesinde performans anlamında iPhone 4S’in çok az gerisinde kalsa da onunla rekabet etmeyi başarıyor.
Batarya ömrüne gelince, Samsung Galaxy S III’ün çok daha avantajlı olduğunu söylemek gerek. iPhone 4S’te 1432 mAh’lik bir batarya varken Samsung Galaxy S III’te ise 2100 mAh’lik, neredeyse yüzde 50 oranında daha yüksek kapasiteli bir batarya olduğunu görüyoruz. Bu da doğal olarak Samsung’un akıllı telefonunun daha uzun süre çalışmasına olanak sağlıyor. iPhone 4S sahiplerinden bataryalarının çabuk bittiği şikayetini sıklıkla duyduk. Bunda cihazın ekranı açık olacak şekilde daha sık kullanılmasının yanı sıra Apple’ın bir türlü çözemediği yazılımsal problem de rol oynuyor. Samsung Galaxy S III ile yaptığımız denemelerde, iPhone 4S ile benzer kullanım şartları altında (3G ve Wi-Fi sürekli açık ve duruma göre birbirleri arasında geçiş yapıyor, e-posta senkronizasyonu açık, arka planda güncellemeler sürekli açık, Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda gezinme, fotoğraf ve video çekme, telefonla konuşma) bir günü rahat bir şekilde çıkardığını gördük. Bu da birçok mobil kullanıcı için yeterli gibi görünüyor.
Her iki cihazın önünde de kameralar bulunuyor. Samsung Galaxy S III’te bu kamerayı kullanarak 3G şebekeleri üzerinden görüntülü görüşme yapmak mümkün. iPhone 4S’in ön kamerasıysa FaceTime görüşmeleri için kullanılıyor. FaceTime şu an için sadece Wi-Fi üzerinden iş görüyor, ancak iOS 6?nın çıkmasıyla birlikte iPhone 4S sahipleri de 3G şebekeleri üzerinden, tabii ki yine FaceTime kullanıcılarıyla görüntülü görüşme yapabilecek. Belki yanılıyoruzdur, ancak FaceTime üzerinden görüntülü görüşme yapanların sayısı 3G şebekesi üzerinden normal video arama yapanlardan daha yüksek olmalı.
Sonuç
iPhone 4S ve Samsung Galaxy S III arasında kararsız kalanlar için her iki cihazın da birbirine göre üstün olduğu tarafları detaylıca anlatmaya çalıştık. Herhangi birini seçin diye size tavsiyede bulunmayacağız. Söyleyeceğimiz tek şey, hangisini seçerseniz seçin, favori mobil uygulamalarınızın Android’de varken iOS’te olmaması ya da iOS’te varken Android’de olmaması gibi bir durumla karşılaşmayacaksınız. Kullanıcı deneyimleri açısından tabii ki çeşitli farklar olacaktır, bunu kabul etmek gerek. Ancak bunlar da zamanla alışılacak şeyler sayılır.