Manşetler

Samsung Galaxy S 4: Neler bekliyoruz?

Galaxy S II’nin gördüğü ilgi, bu telefonun kendisiyle aynı dönemde çıkmış iPhone’lardan daha yüksek satış rakamına ulaşmış olması, Android ile Samsung’un çoğu zaman yan yana anılmasına büyük katkıda bulundu. Tabii ki, Apple ile Samsung arasındaki hukuki anlaşmazlıkların Güney Koreli şirket tarafından iyi değerlendirildiğini, teknoloji tutkunu kullanıcılar arasında yaygın olan kamplaşma eğiliminde iPhone karşıtı olanların çoğunlukla Samsung tarafını tuttuğunu söylemek gerek. Durum böyle olunca Samsung’un Galaxy S serisi altında sunduğu veya sunacağı gözde Android telefonları daha büyük bir merakla beklenir oldu.

samsung-galaxy-s-4-teaser-120313

Geçen yıl yeni bir Android telefonu satın almadan önce Galaxy S III’ü merakla bekleyenlerin olduğunu biliyoruz. Bu yıl da benzer şekilde yeni bir Android telefonu satın almadan önce Samsung Galaxy S 4’ü görmek isteyenler, bunun için bekleyenler hatırı sayılır miktarda bulunuyor. Neyse ki, Samsung bu yıl onları mayıs ayına kadar bekletmiyor. Bu akşam yerel saatle 7’de New York’ta düzenlenecek, bizim zaman dilimimize göre gece 1’de başlayacak olan Unpacked etkinliğiyle birlikte Galaxy S 4’ün çıkışını göreceğiz.

Galaxy S 4 ile ilgili beklentiler, dedikodular yaklaşık birkaç aydır sürekli yazılıyor, çiziliyor. Geçen yıl telefonun neye benzediğini lansmana kadar görememiştik. Ancak lansman öncesinde Galaxy S III’ün donanımını taşıyan ve eski kasalara yerleştirilmiş prototip cihazlar ortalıkta dolaşmış, teknoloji sitelerinden ve forumlarından sızmıştı. Bu yıl da Galaxy S 4 lansmanının hemen öncesinde Çinli bir forum üzerinden ve sonrasında yine Çinli bir teknoloji sitesi aracılığıyla Galaxy S 4 sızıntılarının gerçekleştiğini görüyoruz. Acaba bu cihazlar gerçekten Galaxy S 4’ün tasarımını mı yansıtıyor, yoksa yine geçen yılki gibi bir durumla mı karşı karşıyayız, bunu birkaç saat sonra öğreneceğiz.

samsung-galaxy-s-iv-sizinti-1-130313
Çinli IT 168 sitesinin sızdırdığı ve Galaxy S 4 olduğunu iddia ettiği cihaz

Pekiyi, Samsung Galaxy S 4’ten neler beklemeliyiz? Öncelikle ekranın boyutunun büyüyeceği neredeyse kesin gibi. Yılın başlarında düzenlenen CES 2013’te Samsung Display’in standında sergilenen ekranlar arasında bu yılın ilk yarısında geleceği belirtilen yeni bir AMOLED ekrandan bahsediliyordu. Bu ekran 4.99 inç’lik büyüklüğe ve 1080p Full HD çözünürlük desteğine sahipti. Bu ekran çok büyük ihtimalle Galaxy S 4’ün ekranı olacak. 1080p Full HD ekranlı ve genellikle 5 inç’lik köşeden köşeye uzunluğa sahip ekranların giderek yayıldığı bir ortamda “gözde” olarak nitelendirilen Galaxy S 4’ün bu modadan uzak kalmasını tabii ki bekleyemezdik. Umuyoruz ki, Samsung’un AMOLED ekranlı cihazlarında, Pentile teknolojisinin kullanımının bir sonucu olarak karşımıza çıkan mavi-yeşilimsi görüntü problemi farklı bir teknolojinin kullanılmasıyla çözüme kavuşmuştur. Aslında Samsung bunu Galaxy S II’de AMOLED Plus ekran sunarak becermişti, ancak Galaxy S 4’ün ekran çözünürlüğü 1920 x 1080 olacak. Full HD çözünürlükte aynı yöntemler kullanılabilir mi, bunu bilmiyoruz.

Yine Samsung’un CES 2013’te duyurusunu yaptığı Exynos 5 Octa sekiz çekirdekli yongaset de Samsung Galaxy S 4’ün uluslararası pazarda, dolayısıyla Türkiye’de satılacak versiyonlarında yer alacaktır. ARM’in big.LITTLE olarak adlandırılan mimarisini kullanan bu işlemci dört adet Cortex-A15, dört adet Cortex-A7 çekirdek barındırıyor. A15 çekirdekler yüksek performans gerektiren işlevlerde kullanılırken, A7 işlemciler ise düşük yoğunluklu işler için kullanılıyor, böylelikle pilin idareli  şekilde kullanılması sağlanıyor. Bu arada Samsung Galaxy S 4’ün ABD’de satılacak versiyonlarının LTE desteği göz önünde bulundurularak Qualcomm Snapdragon işlemcilerle çıkabilir, ancak bu durum bizi pek de ilgilendirmiyor. İşlemcinin dışında 2 GB RAM, 16 GB dahili bellek gibi teknik özellikler konuşuluyor. Tahminimiz, Samsung’un 32 GB ve 64 GB seçeneklerini de boş geçmeyeceği şeklinde. Bu arada microSD kart yuvası sayesinde depolama konusunda hep fazlasını isteyenler için de gerekli imkan sunulacaktır.

samsung-galaxy-s-iv-sizinti-6-130313
Çinli IT 168 sitesinin sızdırdığı ve Galaxy S 4 olduğunu iddia ettiği cihaz

Samsung Galaxy S 4’te Android’in Jelly Bean sürümü çalışacak. Aslında ürünün piyasaya çıkışına kadar 4.2 Jelly Bean’in hazır olmasını bekliyoruz, ancak başlangıçta 4.1.2’nin yüklü geldiğini görürsek şaşırmamamız gerek. Tabii ki, Samsung’un TouchWiz kullanıcı arayüzü farklılık yaratan en önemli unsur. Ve Samsung, TouchWiz’i sadece Android’in üzerine yazılmış bir tema olmaktan çıkarıp farklı teknolojiler ve yazılımsal özellikler yardımıyla kullanıcılarına farklı deneyimler sunuyor. Geçen yıl Samsung Galaxy S III ile birlikte sunulan bazı özellikleri hatırlamalısınız. Kullanıcı Galaxy S III’ün ekranına baktığı süre boyunca ekran hiçbir şekilde kararmıyordu, kullanıcının gözü kamera tarafından izlenerek dikkat verip vermediği anlaşılıyordu. Ayrıca telefon rehberinde herhangi bir kişinin kaydına bakarken Galaxy S III’ü kulağa götürmek o kaydın otomatik olarak aranmasını sağlıyordu. Bunun dışında Galaxy Note II ile birlikte sunulan pek çok hareket ve yazılım tabanlı yenilik vardı. Bunlar da son olara Premium Suite paketiyle Samsung Galaxy S III’lere ulaştırılmıştı.

Samsung Galaxy S 4 ile birlikte bu yenilikçi işlevler daha da artırılacak gibi görünüyor. Son zamanlarda çeşitli kaynaklarda Samsung’un göz takip sistemi sunacağı söyleniyor. Buna göre Samsung Galaxy S 4 sahibi bir kişinin göz hareketleri telefonu tarafından izlenecek, belirli hareketler izlenen göz hareketlerinin yardımıyla otomatik olarak gerçekleştirilecek. Örneğin internet tarayıcısı üzerinden bir web sitesinde yer alan yazıyı okuyan kullanıcı, sayfayı aşağı doğru otomatik olarak kaydırabilecek. Veya video izleyen bir kullanıcı gözünü ekrandan ayırdığı and video duraklatılacak. Galaxy S 4’te başlangıçta göz takip tabanlı işlevlerin temel seviyede yer alacağı, ancak sonrasında yepyeni işlevlerin sunulacağı söyleniyor.

Samsung’un pil konusunda bir hayli cömert davrandığını, böylelikle kullanıcılara pilde daha uzun süre çalışma imkanı sunduğunu biliyoruz. Samsung Galaxy S 4 de bu geleneği devam ettirecek şekilde ortalamanın üstünde kapasiteye sahip bir pille gelecektir. Buna ek olarak Exynos 5 Octa işlemcinin yapısı itibariyle daha idareli bir güç tüketimi sunacağını ve bunun da pil performansına olumlu yönde etki edeceğini söyleyebiliriz.

Samsung Galaxy S 4 ile ilgili beklentilerimiz bunlar. Bakalım bu gece Samsung’dan göreceğimiz cihaz bizi şaşırtacak mı, yoksa beklentilerimiz doğrultusunda veya belki de altında kalan bir cihazla mı karşılaşacağız. Bu arada telefonun ne zaman piyasaya çıkacağını da bu gece öğrenmiş olacağız. Eğer geçen yılki gibi bir politika izlenecek olursa, Galaxy S 4 nisan ortalarından itibaren yurt dışında satışa çıkmaya başlar. Türkiye lansmanı da nisan sonu veya mayıs başı gibi gerçekleşebilir. Yani Türkiye yaza yine yepyeni bir Galaxy S telefonuyla girecek.