İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Pocket İncelemesi

Samsung’un Galaxy serisi Android cihazlarıyla Google’ın mobil işletim sisteminin akıllı telefon pazarında en tepeye oturmasında gösterdiği rol göz ardı edilemez. Galaxy serisi içinde Galaxy S III gibi üst sınıf cihazların arasında giriş seviyesi olarak nitelendirebileceğimiz, kullanıcıların mümkün olan en ucuz fiyatlarla akıllı telefon işlevlerine erişmesini sağlayacak seçenekler de bulunuyor. Bir süredir Türkiye’de piyasada olan Samsung Galaxy Pocket da bunlardan bir tanesi.

samsung-galaxy-pocket-inceleme-00024

Küçük boyutu, sahip olduğu Android işletim sistemi ve uygun fiyatıyla kullanıcılara her yere rahatlıkla taşıyabilecekleri, bunun yanı sıra dünyayla olan bağlantılarını her zaman canlı tutacakları bir cihaz görünümünde olan Galaxy Pocket ile ilgili ayrıntıları yazının devamında bulunan inceleme yazısında bulabilirsiniz.
[one-third]

[/one-third]

Donanım

Samsung Galaxy Pocket S5300 fazlasıyla küçük ve kibar bir cihaz. Böylelikle her büyüklükte el bu telefonu rahatlıkla kavrayabilir. 103.7 x 57.5 x 12 mm’lik boyutlara sahip olan cihazın ağırlıysa 97 gr. Plastikten yapılmış bir kasaya sahip olan cihazın önünde 2.8 inç’lik kapasitif dokunmatik ekran bulunuyor. Bu ekranın altında Samsung’un diğer Galaxy cihazlarından alıştığımız navigasyon tuş düzeni bulunuyor. Ortada ana ekran tuşı, bunların sağında ve solunda geri ve menü tuşları bulunuyor. Ekranın üstündeyse Samsung logosu ve ahize hoparlörü dikkat çekiyor. Ön yüzde Samsung logosu olmasa bile baktığınız telefonun bir Samsung üretimi olduğu geleneksel tasarım sayesinde rahatlıkla anlaşılabilir.

samsung-galaxy-pocket-inceleme-00001

Cihazın yuvarlak hatlara sahip tasarımı da elde rahat bir şekilde kavranmasını ve kullanılmasını küçük boyutları kadar kolaylaştırıyor. Kavisli köşeleri arka panelin kenarlara doğru yaptığı yuvarlak uzanışlar tamamlıyor. Galaxy Pocket’ın arka paneli de diğer çoğu Samsung Galaxy cihazında olduğu gibi tamamen çıkarılan plastik bir kapaktan ibaret. Bu kapağın dokulu bir dış yüzeye sahip, söz konusu dokulu yapı cihazın tutuşunu biraz daha kolaylaştırıyor. Atta yer alan küçük bir çentik yardımıyla kapağı yukarı doğru kolayca ittirmek mümkün. Bunu yaptığınızda karşınıza Samsung Galaxy Pocket S5300’ün 1200 mAh’lik bataryası çıkıyor. Bu bataryanın yerleştiği yatağın altında SIM kart yuvası bulunuyor. Bu durum cihazın SIM kartını değiştirmek için cihazı yeniden başlatmanız gerektiği anlamına geliyor. 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvasıysa Galaxy Beam’de olduğu gibi kasanın kenarına, yine arka kapak kaldırıldığında görülecek şekilde yerleştirilmiş. Ancak SIM kart yuvasından farklı olarak microSD kartı yerinden çıkarmak veya değiştirmek için bataryaya müdahale etmenize gerek yok.

Galeri: Samsung Galaxy Pocket S5300
[nggallery id=1050]

Samsung Galaxy Pocket’ın üst kenarında 3.5 mm.’lik kulaklık jakı ve microUSB portu bulunuyor. Bu microUSB portu üzerinde bir ikon barındıran kapakla gizlenmiş, böylelikle cihazın üst bölümündeki bütünlük korunmuş. Sağ kenarda bir Samsung klasiği olacak şekilde güç / ekran kilidi butonu yerleştirilmiş. Tahmin ediyoruz ki, bu delik bilek kayışının bağlanması için açılmış. Cihazın arkasına tekrar dönecek olursak 2 megapiksel kamera ve hoparlörün Samsung logosu üzerine yerleştirildiğini görüyoruz.

Samsung Galaxy Pocket’ın 2.8 inç’lik, 320 x 480 piksel çözünürlüklü TFT kapasitif dokunmatik ekran 143 ppi’lik düşük çözünürlüklü ekranı ve 256 bin gibi düşük renk desteğiyle mükemmel bir görsel deneyim sunmuyor. Yine de, cihazın temel işlevlerini yerine getirmesi ve kendisinden beklenenlerin alınması için yeterli niteliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Güneş ışığı altında fena sayılmayacak bir görüş sunan ekranın sağdan ve soldan bakıldığında pek düzgün görüntü vermediğini söylemek gerek. Bu da saydığımız niteliklere sahip bir ekran için normal sayılır, fazlasını beklememek gerek. Ekranın dokunmaya verdiği tepkiler ise fena sayılmaz, Android işletim sisteminin menüleri ve uygulamaları arasında rahatlıkla gezinme fırsatı sunuluyor.

samsung-galaxy-pocket-inceleme-00011

Samsung Galaxy Pocket S5300’de 832 MHz hızında çalışan tek çekirdekli ARM 11 CPU yer alıyor. Bu işlemciye 3 GB’lık dahili bellek ve 32 GB’ye kadar destek veren microSD kart yuvası eşlik ediyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, GPS yer alıyor. HSDPA mobil genişbant desteği 3.6 Mbps’ye kadar indirme desteği sunuyor. Telefonun giriş seviyesi kullanıcıları hedeflediğini düşünecek olursak bu hız yeterli sayılır. Telefonun Android işletim sisteminin doğal özelliği sayesinde Wi-Fi kişisel erişim noktası olarak kullanılabilmesi de birçok kişi için kulağa hoş gelen bir nitelik sayılır. İvmeölçer ve pusula da sensör tarafında karşımıza çıkıyor. RDS destekli FM radyo da sahip olduğu cep telefonlarında radyodan kopamayanlar için memnun edici.

Yazılım

Samsung Galaxy Pocket S5300’de Android 2.3.6 Gingerbread yüklü geliyor. Bunun üzerinde diğer Samsung Galaxy cihazlarında olduğu gibi TouchWiz kullanıcı arayüzü çalışıyor. Yediye kadar giriş sayfası oluşturmak ve bunları farklı bileşen ve kısayollarla doldurup en sık kullanılan özelliklere en hızlı şekilde ulaşmak mümkün. Ekranın boyutunun ve çözünürlüğünün düşük olması giriş sayfalarında yer verilecek unsur sayısını kısıtlayabilir, ancak yedi farklı giriş sayfası birçok bileşen veya kısayol için yetecektir. Başlangıçta üç farklı giriş sayfası görebilirsiniz, ancak herhangi bir giriş sayfasındayken kıstırma hareketi yaparak genel görünüme gelebilir ve buradan yeni giriş sayfaları oluşturabilir veya mevcut sayfaları silebilirsiniz.

samsung-galaxy-pocket-inceleme-00027

Giriş sayfasının en altında dört adet kısayol tuşu var ve bunlar her giriş sayfasında değişmez şekilde kalıyor: Telefon, rehber, SMS ve uygulama menüsü. Uygulama menüsü TouchWiz kullanıcı arayüzünden alıştığımız şekilde sayfalı yapıda hazırlanmış, bir sayfaya en fazla 12 adet kısayol ikonu düşüyor. Listeye baktığımızda Google’ın Gmail, Google Talk, Navigasyon, Haritalar, Google+, Messenger gibi servislerinin uygulamaları dikkat çekiyor. Google Play Store da mevcut, buradan ücretli veya ücretsiz binlerce Android uygulaması arasından istediğiniz Galaxy Pocket’a yükleyebilirsiniz.

Sadece Google Play Store değil, Samsung Apps adı verilen, Güney Koreli şirkete özel Android uygulama mağazası üzerinden de Galaxy Pocket’a çeşitli uygulamaları indirmek mümkün. Buradan uygulama yüklemek için bir Samsung hesabına ihtiyacınız var, Samsung Apps’i ilk kez kullanırken bu hesabı ücretsiz olarak açabilirsiniz. Cihaza Samsung’un da önceden yüklediği çeşitli uygulamalar bulunuyor. Bunlar Not, Social Hub, Dosyalarım, Görev Yöneticisi ve Ses Kaydedici olarak sıralanabilir.

samsung-galaxy-pocket-inceleme-00023

Samsung Galaxy Pocket fiziksel klavye barındırmıyor. Yazma işlemini cihazın küçük dokunmatik ekranı üzerinde gerçekleştirmeniz gerekiyor. Ekran küçük olsa da, cihazın sanal klavyesini hem yatayda hem de dikeyde rahatlıkla, minimum yazım hatasıyla kullanmanız mümkün. Dokunmatik ekranın tepkiselliğinin yüksek olması sayesinde klavyede yazmak daha da kolaylaşıyor.

Performans, Batarya ve Kullanım

Samsung Galaxy Pocket yukarıda da bahsettiğimiz gibi 832 MHz’lik hıza sahip tek çekirdekli işlemci barındırıyor. Cihazın düşük çözünürlüğü ve küçük ekranı zaten fazla işlemci gücü gerektirmiyor. Bu, cihazın artılarından bir tanesi. Yine yukarıda değindiğimiz gibi dokunmatik ekranın dokunmaya verdiği tepkiler oldukça hızlı, arayüz geçişleri yeteri kadar hızlı. Meraklıları Angry Birds’ü bu cihazda rahatlıkla, hemen hemen sıfır takılmayla rahatlıkla oynayabilir. Sadece cihazın sağ kenarındaki ekran kilit tuşuna bastığınızda ekranın uyanması için 1 saniyelik kısa bir gecikme oluyor. Bunun dışında performans noktasında herhangi bir sorunla karşılaştığımız söylenemez. Quadrant ile gerçekleştirdiğimiz benchmark testinde cihazın giriş seviyesi Android cihazlara göre iyi bir sonuç verdiğini söyleyebiliriz.

samsung-galaxy-pocket-inceleme-00028

Samsung Galaxy Pocket S5300’da yer alan 1200 mAh’lik batarya katalog değerlerine göre 800 saate kadar bekleme, 17 saate kadar da konuşma imkanı sunuyor. Pratikteki kullanımdan bahsedecek olursak cihaz tek bir şarjla 3G ve Wi-Fi’nin sürekli açık olduğu, arka planda veri aktarım özelliğinin ve senkronizasyonun sürekli aktif olduğu durumda, telefon görüşmesi, e-posta alımı, Facebook ve Twitter gibi ağların kontrolü, kamera kullanımı gibi faaliyetlerden oluşan bir kullanımda günü rahatlıkla çıkarabilecek yeterliliğe sahip.

Samsung Galaxy Pocket ile yapılan telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesini yeterli ses şiddetiyle almak mümkün. Bununla birlikte ses, incelediğimiz diğer Samsung telefonlarının ahizelerinin verdiği sese göre biraz daha boğuk. Neyse ki, bu durumun telefon görüşmesine olumsuz etkisi yok, karşı tarafın ne dediğini hâla rahatlıkla anlayabilirsiniz. Mikrofon ise sesin karşı tarafa düzgün şekilde ulaştırılmasını sağlıyor. Bu arada telefonun küçük boyutları ve hafifliği de görüşmelerde ayrı bir rahatlık sunuyor, bunu da belirtmek gerek.

Kamera ve Multimedya

Samsung Galaxy Pocket arkasında 2 megapiksel çözünürlük destekli bir kamera bulunuyor. Bu kamerayı Samsung Galaxy cihazlarından alıştığımız kamera arayüzüyle kontrol etmek mümkün. Bu sabit odaklı kamera mükemmel çekimler yapmaya imkan tanımasa da, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar üzerinden paylaşıma yeterli olacak kareler yakalamanıza izin veriyor. Bununla birlikte Samsung kameraya çeşitli sahne modları da eklemiş. Bunun yanı sıra çeşitli manuel kontroller de mevcut. Video tarafında ise Samsung Galaxy Pocket en fazla 320 x 240 piksel çözünürlüğünde video çekimi yapabiliyor. Yine bu çözünürlük sosyal ağlar üzerinden paylaşmak istediğiniz anlar için yeterli bir çözünürlük. Ancak anı niteliğinde saklamak istediğiniz çekimler için daha iyi bir kameraya ihtiyacınız olduğu gerçek.

2012-09-13-19-07-30

Samsung Galaxy Pocket video tarafında MP4, H.263 ve H.264 formatlarını destekliyor. 2.8 inç’lik ekranda video ne kadar verimli bir şekilde izlenir, bu tartışılır, ancak kısa bekleme anlarında veya yolculuklarda bu cihaz standart çözünürüklü videoları oynatmak için yeterli olacaktır. Ses tarafında ise MP3, WAV ve eAAC+ gibi yaygın kullanılan formatların desteklendiğini görüyoruz. Galaxy Pocket’ın sahip olduğu hoparlörün ses şiddetinin cihazın boyutlarına göre oldukça iyi olduğunu da söyleyebiliriz. Bu arada cihaza yüklediği şarkılardan sıkılanlar, ayrıca internet radyosu dinlemek için yeterli kotaya sahip olmayanlar için de FM radyo alıcısı bulunuyor.

Galeri: Samsung Galaxy Pocket Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1051]

Sonuç

Samsung Galaxy Pocket’ın 2.8 inç’lik ekranı piyasadaki diğer giriş seviyesi Android cihazlarının ekranlarına göre biraz küçük kalıyor. Bu durum kullanıcı deneyimini biraz indirgeyen bir faktör olsa da, kullanışlılığı ve taşınabilirliği artırdığı gerçeğini de göz ardı etmemek gerek. Samsung 832 MHz’lik, artık yavaş olarak nitelendirebileceğimiz tek çekirdekli işlemciyi iyi bir şekilde optimize etmeyi başarmış, bu sayede cihazdan tatmin edici bir hız ve performans görmek mümkün oluyor. 2 megapiksellik bir kamera birçok kullanıcıyı memnun etmeyecektir, ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi sosyal medya ortamlarında paylaşım için yeterli sayılır.

samsung-galaxy-pocket-inceleme-00020

Samsung Galaxy Pocket’ın incelemeyi hazırladığımız sıradaki peşin satış fiyatı 460 TL civarında. Boyutları ve teknik özellikleri ele alındığında belki 400 TL seviyesindeki bir fiyat daha iyi görünebilirdi, ancak Samsung markası ve deneyimlerimiz sonucunda gördüğümüz performans düşünüldüğünde biçilen fiyatın çok da mantıksız olmadığı düşüncesine gelebiliriz. Bu arada Vodafone Türkiye’nin de bu cihazı uygun koşullarda, taahhüt karşılığı satmakta olduğunu belirtelim. Kısacası Galaxy Pocket, akıllı telefon dünyasıyla cebi yakmayacak şekilde tanışmak isteyenler için mantıklı bir seçenek gibi görünüyor.