Samsung akıllı telefon pazarında Galaxy serisi Android cihazlarıyla elde ettiği deneyimi akıllı kamera ürünlerine yansıtmayı sürdürüyor. Galaxy Camera ve Galaxy S4 Zoom gibi ürünlerle sıradan, günlük hayatta akıllı telefonuyla fotoğraf çekmeyi tercih eden ve bu tercihinden dolayı kompakt makine taşımayanları hedefliyordu.
Geçen yaz aylarında duyurulan Samsung Galaxy NX ile birlikte Samsung daha üst konumdaki kullanıcı kitlesini hedeflemiş ve profesyonelliğe adım atan kullanıcılara yönelmişti. Bu segment için Android işletim sistemi gerçekten büyük bir yenilik ve aynı zamanda merak uyandırıcı bir unsur. Cuma günü İstanbul’da gerçekleşen Samsung Galaxy NX Türkiye lansmanında bu akıllı kompakt dijital fotoğraf makinesini kısa süreliğine de olsa da deneyimleme fırsatı bulduk.
Samsung Galaxy NX’in teknik özelliklerini iki farklı parçada listelemeli. Optik tarafta 20.3 megapiksel APS-C CMOS sensör, DRIMe IV Görüntü Sinyal İşlemcisi, Gelişmiş Hibrit Otomatik Netleme (AF), 1/6000 saniye pozlandırma hızı ve saniyede 8,6 kare (fps) fotoğraf kayıt hızı gibi özellikler bulunuyor. İşin “Galaxy” olarak nitelendirebileceğimiz mobil tarafında da 1.6 GHz dört çekirdekli Pega-Q işlemci, 2 GB RAM, 16 GB dahili bellek, 64 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası, 4.8 inç dokunmatik HD ekran, 4360 mAh kapasiteli batarya bulunuyor.
Samsung Galaxy NX’in siyah renkli gövdesi bir hayli çekici ve kullanıcılarına bir DSLR kullanıyormuş hissini fazlasıyla veriyor. Deri görünümünde kaplamaya sahip olan kabzası sayesinde makine rahatlıkla tutuluyor ve kullanılıyor. Profesyonel kullanıcılar genellikle kolaylıkla ayar yapmalarını sağlayan fiziksel kontrolleri severler, Galaxy NX bu açıdan biraz sınırlı hizmet sunuyor. Üst bölümde yer alan mod kadranı farklı çekim modları arasında hızlı geçiş yapmayı sağlıyor. Bunun dışında pozlama telafisi, beyaz dengesi gibi ayarlar için arkayı tamamen kaplayan dokunmatik ekranı kullanmak gerekiyor. Belki fiziksel kontrolleri kullanmak kadar pratik sayılmaz, ancak Samsung Galaxy NX’in kamera arayüzü pratik düzeni sayesinde sözünü ettiğimiz ayarları elle yapmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca akıllı telefonlardan alıştığımız şekilde ekran üstüne dokunarak odak noktasını ayarlama imkanını da sunuyor.
Değiştirilebilir lens desteğine sahip olan Galaxy NX için farklı lens seçenekleri de bulunuyor. Ayrıca 3D lens takarak üç boyutlu çekim de yapılabiliyor. Otomatik netleme sistemi gayet hızlı ve verimli şekilde çalışıyor. 1/2.8 20mm lens takılıyken çekim yaptığımız sırada hedef kareyi sürekli değiştirdiğimizde lensin de buna hızlı şekilde tepki verdiğini ve odağı ayarladığını rahatlıkla gördük. Makro çekimlerde odağı istediğiniz şekilde ayarlayarak etkileyici kareler yakalamanız mümkün. Aynasız sisteme sahip olduğu için de çekim hızı oldukça yüksek, bu durum hızlı gelişen anları istediğiniz şekilde fotoğraflamanıza olanak sağlayacaktır.
Kapalı ortamda bulunduğumuz için yaptığımız çekimler de bu ortamla sınırlı kaldı. Otomatik mod ile yaptığımız çekimlerde parlaklık ve renk doğruluğu yeterli görünüyor. Ayrıca yakınlaştırma yapıldığında sıkıştırma nedeniyle detaylarda kayıpta abartıya kaçılmadığını gözlemledik.
Samsung Galaxy NX’in mobil tarafında işler akıllı telefon ve tabletlerden bildiğiniz gibi. Kamera uygulamasından çıkarak TouchWiz ile giydirilmiş Android arayüzünü görüntüleyebilir ve Galaxy NX’i bir akıllı telefon gibi kullanabilirsiniz. İnternette gezinme, e-postaları alma gibi standart işlevleri de sunan bu fotoğraf makinesi aynı zamanda çekilen fotoğraf ve videoları Twitter, Facebook, Instagram gibi ortamlarda kendi uygulamalarını kullanarak paylaşma fırsatı sunuyor. Google Play Store’dan da dilediğiniz uygulamayı ve oyunu yükleyebilirsiniz.
Paylaşım noktasında Android’in sunduğu rahatlık ön plana çıkıyor. Yukarıda bahsettiğimiz sosyal medya uygulamalarının yanı sıra Wi-Fi Direct veya Bluetooth gibi bağlantı desteklerini kullanarak yakındaki cihazlarla kablosuz paylaşım gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik yardımcı uygulamalar sayesinde Galaxy NX’te çektiğiniz fotoğrafı mobil cihazlara anında aktarma imkanı da sunuluyor. microHDMI port sayesinde çekilen fotoğraf ve videoları uygun bir kabloyla harici ekranlara yansıtabilirsiniz.
Galeri: Samsung Galaxy NX’ten Fotoğraflar
16 GB dahili hafıza yeterli gibi görünse de, çekeceğiniz fotoğraf ve videolara yeterli alan açmak için en azından 16 GB’lık bir bellek kartını takmak iyi olacaktır. SIM kart yuvası sayesinde Galaxy NX’te 3G bağlantı desteğinden de yararlanma fırsatına sahipsiniz. Android işletim sistemi bulunduğu için sadece SIM kartı takmak yeterli olacak, ek kurulum adımlarıyla uğraşmayacaksınız.
Samsung Galaxy NX ile ilgili ilk izlenimlerimiz bunlar. Daha fazlasını çok yakında yayınlayacağımız detaylı Samsung Galaxy NX inceleme yazısında bulacaksınız.