Kapasitif dokunmatik ekranların hayatımıza yerleşmesiyle birlikte “stylus” olarak adlandırılan kalemi bir kenara atmış ve parmaklarımızla tüm işleri halletmeye başlamıştık. Ancak teknoloji dünyasının büyük oyuncuları yenilikçilik adına bazen eskide kaldığını düşündüğümüz bazı objeleri tekrar hayatımıza sokabiliyor. Samsung Galaxy Note da bu yenilikçi çalışmaların ürünlerinden bir tanesi.
Samsung Galaxy Note geçtiğimiz eylül ayında düzenlenen IFA 2011 fuarında tanıtıldı ve en dikkat çekici ürünler arasına girdi. Bu telefon büyük bir ekran taşımasının yanında kapasitif ekranla birlikte kullanılan özel bir kalem barındırmasıyla da dikkat çekti. Taşıdığı “Note” adının hakkını verecek şekilde bu cihaz kullanıcıların cebinde taşıdıkları dijital not defteri olmayı hedefliyordu. Ayrıca barındırdığı hücresel şebeke desteği sayesinde bu cihazı bir telefon olarak kullanmak da mümkündü.
Kısacası Samsung, Galaxy Note ile kullanıcıların tüm gereksinimlerini tek bir cihazla karşılamasını amaçlıyordu. Pekiyi, Samsung Galaxy Note bu amaca hizmet edebilecek yeterlilikte bir cihaz mı? Artıları, eksileri neler? Yazının devamında bulacağınız Samsung Galaxy Note incelemesinde bu soruların cevaplarını arayacağız.
Video: Samsung Galaxy Note İncelemesi
Galeri: Samsung Galaxy Note Kutusundan Çıkıyor
[nggallery id=740]
Tasarım
Samsung Galaxy Note 146.9 x 83 x 9.7 mm’lik boyutlara ve 178 gr. ağırlığa sahip. Yani karşımızda oldukça büyük ve ağırca bir cihaz var. Ancak kapladığı alan fazla olduğu için bu ağırlık fazla hissedilmiyor. Bununla birlikte cihazın ince oluşu elde biraz daha rahat bir şekilde taşınmasını sağlıyor. Tabii, bizim elimiz normalden büyük olduğu için bu cihazı tamamen kavramakta zorlanmadık, bunu da belirtelim. Aslına bakarsanız, Samsung Galaxy Note, piyasada satılan, cebe sığacak boyutlardaki bir not defteriyle aynı boyutlarda, aşağıdaki fotoğrafta da bunu görebilirsiniz.
Samsung Galaxy Note’da 5.3 inç’lik bir ekran var. Cihazın hücresel şebeke desteği taşıdığını göz önünde bulundurup onu bir akıllı telefon olarak değerlendirirsek, karşımızda standartların dışında bir cihaz var. Samsung Galaxy Note’u kulağa götürüp konuşmak karşınızdakilerde garip bir yüz ifadesinin oluşmasına neden olabilir. Telefonla konuşmak için onu kulağınıza götürdüğünüzde kulağınızın tamamen telefonla kaplandığını farkedeceksiniz. Ancak bunun telefonla konuşma deneyimi açısından negatif bir durum yarattığını söyleyemeyiz. Samsung Galaxy Note’u birincil telefonumuz olarak kullandık ve bu süre içinde hiçbir problem yaşamadık.
Samsung Galaxy Note görünüş açısından Galaxy S II’nin biraz daha büyükçe hâli olarak nitelendirilebilir. Tasarım olarak Samsung’un 2011 yılı gözde telefonuna oldukça benziyor, hem ön görünüşüyle hem de arkada taşıdığı plastik pil kapağıyla. Cihazın Gorilla Cam ile kaplanmış 5.3 inç’lik ekranının altında fiziksel ana ekran tuşu yer alıyor. Bu tuşun solunda ve sağında ise menü ve geri işlevlerini gören aydınlatmalı kapasitif tuşlar yer alıyor. Ekranın üstünde ise sensörler ve görüntülü görüşmeler için ön kamera bulunuyor. Cihazın solunda ses kademe tuşları, sağında ise açma / kapama tuşu var. Her iki tuş da parmaklar rahatlıkla erişecek şekilde yerleştirilmiş. Cihazın üst kısmında 3.5 mm’lik kulaklık jakı bulunuyor. Altta ise şarj ve bilgisayar bağlantısı işlevlerini gören microUSB portu ve Samsung Galaxy Note’un ekranında çizim ve yazma işlevlerini gerçekleştirmeye olanak sağlayan S-Pen adlı kalemin yuvası var. Bu arada telefonun alt ve üst bölümlerinde olmak üzere birer adet mikrofon yer alıyor.
Samsung Galaxy Note’un arkası bahsettiğimiz gibi plastik bir kapak ile tamamen kaplı. Bu ince plastik kapağı kolayca çıkarabiliyorsunuz, rulo hâline getirecek kadar bükebiliyorsunuz, oldukça esnek. Kapak üzerinde 8 megapiksellik kamera, LED flaş ve hoparlör için açılmış delikler var. Kapağın altında Samsung Galaxy Note’a güç veren 2500 mAh’lik batarya, microSD kart yuvası ve mini SIM kart yuvası var.
Galeri: Samsung Galaxy Note İncelemesi
[nggallery id=759]
Donanım
Samsung Galaxy Note donanım açısından kağıt üzerinde oldukça güçlü özellikler barındırıyor. Öncelikle ekrandan başlayalım. Cihazda 5.3 inç’lik, 800 x 1280 piksel çözünürlüklü, 285 ppi piksel yoğunluklu Super AMOLED HD ekran yer alıyor. Samsung Galaxy S II’deki Super AMOLED Plus ekrandaki gibi “Plus” takısını taşımayan bu ekran, anlaşılacağı üzere ondan daha düşük bir teknolojiye sahip. PenTile ekran teknolojisinin kullanıldığı Galaxy Note’un Super AMOLED HD ekranında alt piksellerin yoksunluğu yüksek görüş açılarında çok az da olsa renk değişimlerinin görünmesine yol açabiliyor. Ancak bunu farketmek oldukça zor, ekrana çok dikkatli bakarsanız bu hafif değişimin farkına varabilirsiniz. Buna rağmen Samsung Galaxy Note’un ekranı canlı renkler ve derin siyahlar sunma konusunda oldukça başarılı. Bu da Galaxy Note’un iyi bir görsel deneyim sunmasını sağlıyor. Ayrıca dışarıda, ışık şiddetinin yüksek olduğu ortamlarda ekranın görünümü işinizi görmenizi sağlayacak kadar tatmin edici derecede.
Samsung Galaxy Note, sahip olduğu yüksek çözünürlüklü ekrandan maksimum verim alınmasını sağlayacak donanım bileşenleriyle birlikte geliyor. Cihazda 1.4 GHz’lik çift çekirdekli Exynos işlemci yer alıyor. Bu işlemciye ARM Mali-400MP grafik işlemci birimi eşlik ediyor. 1 GB RAM barındıran Samsung Galaxy Note 16 GB’lık dahili bellekle birlikte sunuluyor. Ayrıca sahip olduğu microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar destek sunuyor. Yani toplamda 48 GB’lık bir depolama kapasitesine erişmek mümkün.
Samsung Galaxy Note’un kablosuz ve kablolu bağlantı destekleri de bir hayli zengin. 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, DLNA, Bluetooth 3.0+HS, GPS, HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps gibi kablosuz bağlantı ve mobil genişbant desteği barındıran Samsung Galaxy Note’un bilgisayarla USB 2.0 bağlantısını sağlayan microUSB portu MHL desteği sayesinde, uygun bir kablo yardımıyla harici ekranlara ve TV’lere görüntü aktarımı yapmayı sağlıyor. Cihazda HDMI portu bulunmadığı için kabloyla görüntü aktarımı bahsettiğimiz yolla gerçekleştiriliyor. Bu arada Samsung Galaxy Note’da ivmeölçer, jiro, yakınlık, barometre ve pusula gibi modül ve sensörler de yer alıyor.
Yazılım
Samsung Galaxy Note Android 2.3.6 Gingerbread sürümüyle yüklü geliyor. Bu işletim sisteminin üzerinde Samsung’un diğer Galaxy akıllı telefonlarından alıştığımız TouchWiz kullanıcı arayüzünün 4.0 sürümü geliyor, yani en son sürümü. Samsung Galaxy Note arayüz açısından Galaxy S II’den farklı olmasa da daha büyük ve yüksek çözünürlüklü ekrana sahip olması bileşen veya kısayol ikonları için biraz daha fazla alan olduğu anlamına geliyor. Bunun etkileri hem giriş ekranlarında hem de uygulama menüsünde görülüyor.
Samsung Galaxy Note’da da diğer Galaxy cihazlarında karşımıza çıkan Social Hub ve Readers Hub uygulamaları bulunuyor. Birincisi sayesinde Facebook, Twitter ve LinkedIn’deki sosyal ağ hesaplarını ve e-posta hesaplarını tek bir çatı altında toplayıp oradan yönetmek mümkün. İkincisi ise PressReader, Kobo ve Zinio gibi elektronik gazete, kitap ve dergi uygulamalarına bir kısayol görevi görüyor. Samsung Galaxy Note’un 5.3 inç’lik devasa ekranı sayesinde bu tür elektronik yayınları akıllı telefonlara göre daha iyi bir şekilde görüntülemek mümkün. Bu arada Samsung Türkiye’nin desteğiyle hazırlanan e-kitap uygulaması da Galaxy Note’da yüklü geliyor. Bu uygulama sayesinde de çeşitli ücretsiz ve ücretli elektronik içeriklere ulaşmak mümkün. Mini günlük uygulaması ise kullanıcılara Galaxy Note üzerinde yazılı ve görsel içeriklerle bezenmiş günlükler tutma fırsatı veriyor.
Diğer Android cihazlarında sıklıkla görmeye başladığımız Polaris Office uygulaması Samsung Galaxy Note’da da yüklü geliyor. Bu sayede Samsung Galaxy Note sahipleri Microsoft Office ile de uyumlu olacak belgeleri mobil ortamda oluşturabiliyor. Bunun yanı sıra Google’ın servislerine özel Android uygulamaları Gmail, Google Haritalar, Navigasyon yüklü geliyor. Dosyalarım uygulaması telefonda bulunan dahili ve harici depolama birimleri içindeki dosyalarda gezinmeyi ve onları yönetmeyi sağlarken, Görev yöneticisi de sistem üzerinde çalışan uygulamaların Android’in doğal uygulama yöneticisine göre daha verimli bir şekilde kontrol edilmesini sağlıyor.
Samsung Türkiye’nin cihaza eklediği indiroid ve mobilMP3 gibi iki farklı içerik mağazası bulunuyor. Aslına bakarsanız indiroid, mobilMP3 ve Samsung eKitap ve Samsung 7/24 Sinema mağazalarına kapı açan, ancak ayrıca uygulama, oyun veya multimedya dosyalarının indirilebileceği alternatif mağaza işlevini taşıyor. Buna ek olarak Samsung Apps adı verilen ikinci bir alternatif uygulama mağazası daha bulunuyor. Tabii ki, bunlara ek olarak Google’ın kendi uygulama mağazası Android Market de, en güncel sürümüyle Samsung Galaxy Note’da yer alıyor.
Samsung Galaxy Note’u microUSB portu üzerinden bilgisayara bağladığınızda MTP bağlantısı aktif hâle getiriliyor. Diğer cihazlarda gördüğümüz USB Yığın Depolama Modu’nun aksine Samsung Galaxy Note da diğer Samsung cihazları gibi MTP üzerinden bağlantı kuruyor. Windows işletim sistemi MTP bağlantılarını desteklediği için bir sorun yok, ancak Mac sistem kullananlar Samsung Galaxy Note’un diskini Finder’da göremeyebilir. Bu noktada ise en güzeli Kies yazılımını kullanmak.
Kies yazılımını Samsung’un web sitesinden indirmek mümkün. Ancak yazılım indirip kurmakla uğraşmak istemeyenler için Kies Air mantıklı bir çözüm gibi görünüyor. Uygulama menüsünde yer alan Kies Air’ı açıp servisi başlattıktan sonra telefonun ekranında “http://” ile başlayan bir adres görünecek. Bilgisayarınızın internet tarayıcısıyla bu adrese girdiğinizde sizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacak. Bu arayüz üzerinden cihazla ilgili tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Buna fotoğraf, müzik ve video transferi de dahil.
Samsung Galaxy Note yukarıda belirttiğimiz gibi Gingerbread’in en son sürümüyle geliyor. Ancak 2012 yılıyla birlikte bu cihaz da Ice Cream Sandwich’in tadına bakacak cihazlar arasındaki yerini alacaktır.
S-Pen
Samsung Galaxy Note’un en önemli özelliğini ayrı bir başlık altında incelemekte fayda var. Samsung Galaxy Note’un 5.3 inç’lik ekranı Wacom teknolojisini barındırıyor. Bu sayede cihazla birlikte gelen S-Pen adlı özel dijital kalemle ekranı yönetmek mümkün hâline geliyor. S-Pen kullanılmadığı durumlarda cihazın altında yer alan bir yuvada saklanıyor.
Samsung Galaxy Note’da not alma işlemleri S Not adı verilen bir uygulama üzerinde gerçekleştiriliyor. Bir not defterini andıran bu uygulama kullanıcıya tükenmez, kurşun, keçeli gibi farklı türde; kırmızı, siyah, mavi gibi farklı renklerde kalemlerle yazı yazma hissini ve fırsatını sunuyor. S-Pen sistemi yüksek bir doğruluğa ve hassasiyete sahip. Sistem oldukça hızlı, sanki gerçek bir kalemle, gerçek bir kağıda not alıyormuşsunuz hissini fazlasıyla veriyor. Eğer kalemin ucunu iyice inceltirseniz, Samsung Galaxy Note üzerinden küçük boyutlu şekilde yazı yazmak da mümkün.
Video: Samsung Galaxy Note S-Pen İncelemesi
S-Pen’in üzerinde bir tuş yer alıyor. Kalemi tutuşunuza göre baş parmak veya işaret parmağınızla basabileceğiniz bu tuş S-Pen ile ekranda çeşitli komutları gerçekleştirmenize olanak sağlıyor. Galaxy Note’un ekranında hızlı bir şekilde not almak istiyorsunuz. S-Pen’in üzerindeki tuşa basıp kalemi ekrana iki kere hafifçe tıklattığınızda karşınıza Samsung’un S Not uygulamasının “lite” sürümü çıkacak. Ekran üstünde açılan bu küçük not penceresi üzerinde kalemi de kullanarak dilediğiniz gibi yazı yazabilir veya çizim yapabilirsiniz. Yine kalem üzerindeki tuşa basıp aynı esnada kalemi ekran üzerinde 1-2 sn. basılı tutarsanız, ekranın o anki görüntüsünü almış olacaksınız. Almış olduğunuz bu ekran görüntüsünü ister hemen kaydedin, isterseniz üzerinde ek çizimler yapın veya yazı yazın, ya da kalemle belirli bir bölümünü kırpın. Oynanmış bu görüntüyü ister kaydedin, isterseniz çeşitli kanallar üzerinden başkalarıyla paylaşın.
HTC Flyer’da yer alan dijital kalemin aksine Samsung Galaxy Note ile birlikte gelen S-Pen kullanıcı arayüzünde navigasyon esnasında da kullanılabiliyor. Navigasyonu daha da kolaylaştırmayı amaçlayan Samsung yine S-Pen üzerindeki tuşla birlikte kullanılacak iki farklı hareketi eklemiş. S-Pen üzerindeki tuşa basılıyken ekranın alt kısmından yukarı doğru hafif bir çizik attığınızda karşınıza “Menü” tuşuna bastığınızda karşılaştığınız menü çıkıyor. Ekranın altında yer alan “Geri” tuşunun işlevini görmek içinse yine kalemin üstündeki tuşa basılı tutarken ekranın sağ kenarından sola doğru hafif bir çizik atmak yeterli oluyor.
Samsung, Galaxy Note’a S Choice adı verilen bir mağaza daha eklemiş. Samsung Apps altında faaliyet gösteren bu mağaza içinde üçüncü parti uygulama geliştiricileri tarafından hazırlanmış, S Pen uyumlu çeşitli uygulamalar bulunuyor. Bu sayede S Pen ile farklı işler ortaya çıkarmak mümkün. S Pen için hazırladığımız özel inceleme videosunda S Choice’ten indirdiğimiz iki farklı uygulamayla ortaya çıkarılan işleri görebilirsiniz.
Ekran üstü sanal klavyede tuşlara dokunarak yazmak yerine S-Pen kalemini kullanabilirsiniz. Galaxy Note’da bulunan el yazısı tanıma sistemi ekrana yazdığınız yazıları ekran üstü karakterlere dönüştürüyor. Ancak ekranın harfleri düzgün şekilde tanıması için yazımınıza dikkat etmeniz gerek. İstediğiniz harfi ekrana yazdığınızda yazı alanında başka bir karakteri görmeniz olası. Bu nedenle söz konusu durumlarda klavyeyi kullanmakta fayda var.
Kamera
Samsung Galaxy Note kamera özellikleri bakımından da aşağı kalmıyor. Cihazda 8 megapiksellik, otomatik odaklı, LED flaşlı bir kamera bulunuyor. Samsung’un Galaxy serisi akıllı telefon ve tabletlerinden alışkın olduğumuz kamera uygulaması ve arayüzüyle kontrol edilen bu kamera ekran üzerinde herhangi bir noktaya dokunarak odaklama, yüz algılama ve gülümseme yakalama gibi işlevler barındırıyor. Ayrıca GPS desteği sayesinde çekilen fotoğraflara coğrafi etiketler eklemek mümkün.
Samsung Galaxy Note’un kamerasının ışık yakalama konusunda iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayede düşük ışıklı ortamlarda bile tatmin edici fotoğraflar yakalayabiliriz. Gece çektiğimiz manzara fotoğraflarında diğer mobil cihazlardaki gibi gürültü problem yaratmaya devam ediyor, buna rağmen yakaladığımız karelerin fena olmadığını söyleyebiliriz. Bu arada düşük ışıklı ortamlarda çektiğimiz bir iki fotoğrafta karede bulunan sıcak renkli objelerde aşırı bir ışınlama gözlemledik, bu fotoğrafın kalitesini düşürüyor. Güneşli havalarda, ışığın iyi şartlarda çekilen fotoğraflar konusunda Samsung Galaxy Note iyi bir performans gösteriyor. Makro çekim performansını da beğendiğimizi söylemeliyiz. Genel olarak Samsung Galaxy Note’un kamerasının renk yakalama doğruluğu iyi seviyede, ancak yukarıda bahsettiğimiz düşük ışıklı ortamlardaki aşırı renk ışınlamasını da göz ardı etmeyelim.
Galeri: Samsung Galaxy Note Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=759]
Samsung Galaxy Note’un 8 megapiksellik kamerası hem 720p hem de 1080p HD video kaydı yapabiliyor. 720p HD video kaydında dijital zum mümkünken, 1080p HD video çekimi zumlama işlevinden mahrum şekilde yürütülüyor. Samsung Galaxy Note’da görüntü dengeleme sistemi var. Bu sayede el titremelerin görüntüde yaratacağı titreşimler bir nebze olsun giderilebiliyor, ancak kamerayı sağa sola hareket ettirdiğinizde ve sabit tutmaya çalıştığınızda videoda titreşimler görmeye devam ediliyor. Video çekimi sırasında ortamdaki seslerin yakalanması oldukça iyi seviyede. Eğer örnek videoyu izlerseniz videoyu çektiğimiz sırada yanımızdaki başka bir telefonda çalan müziğin kulaklıktan çıkışını duyabilirsiniz. Kulaklıktan çıkan ses bile oldukça farkedilir bir şiddette videoya yansıyabiliyor.
Video: Samsung Galaxy Note Örnek Video (1o80p)
Samsung Galaxy Note ile çektiğiniz fotoğraf ve videoları cihaz üzerinde düzenlemenize veya yeni video klipler oluşturmanıza olanak sağlayacak fotoğraf ve video düzenleyici uygulamalar da yüklü geliyor. Kolay kullanılabilir arayüze sahip olan bu uygulamalar kullanıcıların işlerini oldukça kolaylaştıracaktır. Bu uygulamalarla birlikte S-Pen’i de kullanma imkânı düzenleme işlemlerinin biraz daha kolay yürütülmesini sağlayabilir.
Mobil İnternet
Samsung Galaxy Note sahip olduğu 5.3 inç’lik yüksek çözünürlüklü ekran standart web sitelerinin rahat ve kaliteli biçimde görünmesini sağlıyor. Web sitelerini Galaxy Note’un devasa ekranında herhangi bir sorun olmadan, küçük yazıları bile okuyacak şekilde genel görünümde açabilirsiniz. Bunun yanı sıra alıştığımız şekilde parmaklarla yakınlaştırma, kaydırma yapmak mümkün. Ayrıca yazı ağırlıklı web sitelerinde paragrafları ekrana tam oturacak şekilde yeniden işleme de hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Samsung Galaxy Note’da Android Gingerbread’in en son sürümü var ve doğal olarak Adobe Flash Player desteği de mevcut. Bu sayede web sitelerindeki flash tabanlı web videolarını herhangi bir takılma olmadan görüntülemek mümkün. YouTube’daki 1080p HD Flash videolarla yaptığımz testte de Galaxy Note’un bu videoları herhangi bir karelenme veya ses-görüntü senkronizasyon problemi olmadan düzgün bir şekilde görüntülediğini gözlemledik.
Samsung Galaxy Note’un doğal mobil internet tarayıcısını SunSpider Java benchmark testinden de geçirdik. Tarayıcının elde ettiği 3454.4 ms +/- %9.9’luk sonuç elde ettiğimiz olumlu izlenimlerin yanlış olmadığını gösteriyor.
Multimedya
Multimedya içerikleri tüketmeyi seven kullanıcılar için Samsung Galaxy Note’un gerçekten tatmin edici, hatta onun da ötesinde bir cihaz olduğunu söyleyerek işe başlayalım. Cihaz MP4, DivX, XviD, WMV, H.264, H.264 ve MKV gibi video ve MP3, WAV, eAAC+, AC3 ve FLAC gibi ses kodlayıcılarını destekliyor.
Video ile başlayalım. Samsung Galaxy Note’da gelen Videolar uygulaması cihazda kamerayla çekilmiş, başka bilgisayarlardan USB bağlantısı aktarılmış veya microSD kart üzerindeki video dosyalarının hepsini küçük resimlerle süslenmiş göz alıcı bir arayüzde gösteriyor. Uygulama sayesinde 720p ve 1080p HD videoları bile rahatlıkla izlemek mümkün. Cihazın yüksek çözünürlüklü ve kontrastlı ekranı sayesinde seyir keyfi oldukça üst seviyede.
Müzik tarafında da Samsung Galaxy Note’un Müzik uygulaması cihazdaki tüm müzik dosyalarını tarıyor ve kütüphanesine ekliyor. Şarkıları albüm, sanatçı veya klasör bazlı görüntülemek de mümkün. Herhangi bir şarkı çalarken cihazın kilit ekranında bir müzik bileşeni görüntüleniyor. Bu bileşen üzerinden şarkıyı durdurmak, ileri veya geri almak, başka bir şarkıya geçmek hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Samsung Galaxy Note’a attığı şarkılarla yetinmeyenler, onlardan sıkılanlar için bir FM radyo uygulaması bulunuyor. 3.5 mm’lik kulaklık jakına bir kulaklık ya da ses kaynağı bağlandığında aktif hâle geçen FM radyoda bir kayıt sistemi de var. Yani radyoda çalan şarkıyı radyo arayüzü üzerinde bulunan kayıt ikonuna dokunarak anında kaydedebilirsiniz.
Kulaklık demişken, Samsung Galaxy Note’un kutusundan kaliteli bir kulaklık çıkıyor. Kulak yoluna tamamen giren bu kulakiçi kulaklıklar ortamdan tamamen izole olup müzik keyfini doyasıya yaşamanızı sağlıyor. Kulaklıkların bas ve tiz dengesi oldukça iyi ayarlanmış. Cihazın arkasında hoparlörün ses çıkış şiddeti yüksek. Sadece kulaklık takılı olduğunda çalışan 5.1 çevresel ses desteğinden bahsetmeden geçmeyelim. Bu arada müzikçalar uygulaması ekolayzır desteği sayesinde sesin farklı profillerde yayılmasını sağlıyor. Bu arada Samsung arka kapakta yer alan hoparlör ızgarasında dışa doğru hafif bir çıkıntı yapmış. Bu sayede cihaz bir yüzeye konduğunda hoparlörün çıkışı tamamen kapatılmamış oluyor. Müzik şiddetinde hâla azalma olsa da, durum en azından bir nebze olsun kurtarılmış oluyor.
Donanım bölümünde belirttiğimiz gibi Samsung Galaxy Note’da DLNA desteği de mevcut. Cihazda yer alan All Share uygulaması üzerinden video, resim veya müzik gibi multimedya içeriklerini aynı ağa bağlı farklı DLNA destekli cihazlarda paylaşmak mümkün. Cihazda HDMI portu yok. TV veya diğer harici ekranlara bağlantı MHL protokolünü destekleyen microUSB portu üzerinden sağlanıyor. Uygun bir kablo bulursanız kabloyla bağlantı işini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak DLNA desteği işi iyi bir şekilde görüyor diyebiliriz.
Performans ve Batarya
Samsung Galaxy N0te’da 1.4 GHz’lik çift çekirdekli işlemci bulunuyor. Bu, Samsung Galaxy Note’un hem S-Pen işlevlerini düzgün bir şekilde gerçekleştirmesini sağlıyor, hem de grafik yoğunluklu oyun veya yüksek çözünürlüklü video oynatma işlerinden alnının akıyla çıkmasına yardımcı oluyor.
SmartBench 2011’de yapmış olduğumuz benchmark testi Samsung Galaxy Note’un performans açısından Samsung Galaxy S II’nin önünde olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca Samsung Galaxy Note 2011 yılı içinde çıkmış Tegra 2 tabanlı tabletlerden de gözle görülür derecede daha iyi performans sergiliyor:
Samsung Galaxy Note büyük boyutları nedeniyle kulağa götürüp konuşma konusunda çekinceler yaratabilir, ancak telefonun konuşma kalitesinin iyi olduğunu söyleyebiliriz. Karşı tarafın sesi oldukça iyi ve berrak şekilde geliyor. Bu noktada Galaxy R ile aynı deneyimi yaşattığını söyleyebiliriz. Çift mikrofonun varlığı sayesinde gürültü bastırma özelliği de sunuyor, yani gürültülü ortamlarda konuştuğunuzda ortamın gürültüsü karşı tarafa mümkün olduğu kadar az yansıtılıyor. Samsung Galaxy Note’un önünde yer alan 2 megapiksellik kamera 3G şebekesi üzerinden video aramalarına imkân tanıyor. Bunu da belirtmeden geçmeyelim.
Samsung Galaxy Note’da 2500 mAh’lik bir batarya var. 5.3 inç’lik Super AMOLED HD ekranı beslemek için böyle bir pil şart, özellikle ekranın not tutma işlevleri için normalden biraz daha fazla kullanılabileceğini düşünecek olursak. Zaten cihazın geniş alanı da yüksek kapasiteli pil için yeterli alanı sunmakta. Katalog değerlerine bakıldığında Samsung Galaxy Note’un yüksek kapasiteli bataryasının 2G şebekesinde 960, 3G şebekesinde 820 saate kadar bekleme; 2G şebekesinde 26 saat 10 dakika, 3G şebekesinde ise 13 saat 30 dakikaya kadar konuşma desteği sunacağı iddia ediliyor.
Samsung Galaxy Note Wi-Fi ve 3G erişiminin açık, ekranın otomatik parlaklığa ayarlı ve push e-posta işlevi açık olduğunda, web’de gezinme, müzik dinleme, vb. normal bir kullanımda bir günü rahatlıkla çıkaracak yeterlilikte, hatta ikinci günü bile kurtarabilir. Yüksek kapasiteli batarya kullanıcıların rahat bir şekilde hareket etmesini sağlayacaktır.
Kutu İçeriği
Samsung Galaxy Note’u kutusundan çıkarırken cihazdan başka nelerin çıktığına bakmıştık. Hemen hemen bir akıllı telefonun kutusunda yer alan aksesuarlar Samsung Galaxy Note’un kutusunda da mevcut. Bununla birlikte Samsung Galaxy Note’un Türkiye’de satılacak versiyonlarında şık bir kapak da hediye ediliyor. Ön tarafı deri benzeri bir kaplamaya sahip olan kapağın arkası ise Samsung Galaxy Note’un plastik kapağıyla aynı özelliği taşıyor. Yapmanız gereken Galaxy Note’un plastik kapağını çıkarıp kapağın arka kısmını cihaza takmak. Sonrasında gerçek bir not defterine benzeyen bir Galaxy Note’unuz olacak.
Bunun dışında cihazın kutusundan USB kablosu, kulakiçi topuzlu kulaklık, seyahat şarj adaptörü gibi bileşenler çıkıyor. Aşağıdaki video cihazın kutusundan nelerin çıktığını ayrıntılı bir şekilde gösteriyor.
Video: Samsung Galaxy Note Kutusundan Çıkıyor
Sonuç
Samsung Galaxy Note, adını aldığı not tutma işlevlerini başarılı bir şekilde yerine getiriyor. S-Pen kalemin, bazen üzerindeki tuşu bulmak zorluğu dışındaki, kullanım kolaylığı, Wacom teknolojili kapasitif dokunmatik ekranın kaleme olan hassasiyeti ve doğruluğu, Samsung’un sunmuş olduğu S Not uygulaması ve her ne kadar sınırlı olsa da üçüncü parti uygulama desteği Samsung Galaxy Note’un Samsung cihazları arasında ayrı bir yere konulmasını sağlıyor.
Samsung Galaxy Note, Güney Koreli şirket tarafından akıllı telefon kategorisine sokuluyor. Ancak büyüklüğü onu akıllı telefon ile tablet arasında bir yerlere taşıyor. Samsung, Galaxy Note ile kullanıcıların tek bir cihazdan başka hiçbir şey taşımamalarına odaklanmış olmalı. Cihazın büyüklüğü telefon olarak kullanılması hususunda kafalarda soru işareti yaratıyor, ancak endişe duyanlar için kablolu veya Bluetooth kulaklık ile bir çözüm sayılabilir.
Samsung Galaxy Note gerçekten kullanıcıların bütün ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte bir cihaz. Cihaz hem telefon, hem not defteri, hem kişisel asistan, hem taşınabilir multimedya cihazı, hem oyun cihazı, hem de navigasyon aleti gibi sayılacak şekilde tüm işlevleri tek bir çatı altında toplamayı başarmış. Cihazın peşin satış fiyatı olan 2250 TL ilk bakışta kulağa biraz fazla gibi görünebilir. Ancak sahip olduğu teknik özellikler ve performans ile bunların sayesinde kullanıcıya sunduğu yüksek deneyim ve artılar bir arada değerlendirildiğinde Samsung Galaxy Note kendisi için verilen paranın karşılığını fazlasıyla veriyor.