Samsung’un başlangıçta açıkladığı Samsung Galaxy Note Edge’in satışa çıkacağı ülkeler listesinde Türkiye’nin adı bulunmuyordu. Ancak ülkemizdeki tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda Samsung kararını değiştirdi ve daha önce açıklanan 19 ülke arasına Türkiye’yi de ekledi. 22 Aralıkta 2799 TL’lik fiyatla ülkemizde satışa sunulacak Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy Note 4 ile hemen hemen aynı özelliklere sahip olup, sağ kenarında taşıdığı Edge ekranı ile fark yaratıyor.
5.6 inç Quad HD ekranı 1600 x 2560 piksel çözünürlükle Galaxy Note 4’ün ekranından biraz daha yüksek bir piksel yoğunluğu sunuyor. Super AMOLED ekranın parlaklığı ve renk doygunluğu memnun edici seviyede. Sağ kenara akan ekranın varlığı cihazın elinize aldığınızda ilk başta cihazı garip bulmanıza neden oluyor, ancak zamanla alışacaksınız. Normalde bütün Samsung telefonlarında güç butonu sağ kenardadır ve bunu gayet ergonomik buluruz. Sağ kenara ekran gelmesi nedeniyle güç butonu zorunlu olarak üste taşınmış. Neyse ki, Samsung mühendisleri bu tuşun yerini gayet düzgün şekilde ayarlamışlar, bu sayede erişimde ve kullanımda fazla zahmet yaşanmıyor.
Edge ekranı olarak adlandırılan kenardaki ekranla ilgili bütün ayarları doğrudan Edge ekranı üzerinden yapabilirsiniz. Şu anda fazla bilgi paneli bulunmuyor, ancak yazılım geliştirme aracının yayınlanmasıyla birlikte çok yakında daha fazla Android uygulamasının bu kenar çubuğundan yararlanacak çeşitli araçlar geliştirdiğini görebiliriz. Şu an için hava durumu, bildirimler, Twitter, Yahoo tarafından sağlanan borsa bilgileri, S Health uygulamasından çeşitli bilgiler gibi bilgi panelleri mevcut.
Bu arada cetvel, kronometre, geri sayım sayacı ve alarm gibi yararlı araçlara da kenardaki Edge ekranından erişim mümkün. Bunlara ek olarak Edge ekranının bekleme zamanındaki görünümünü de dilediğiniz şekilde ayarlayabilir, yazan yazıyı veya arka planı değiştirebilirsiniz. Gece Saati olarak adlandırılan özellik sayesinde Edge ekranının gecenin belirli saatleri arasında saati fazla parlak olmayacak şekilde göstermesini mümkün kılabilirsiniz.
Edge ekranının bir diğer yararlı kullanım alanı da favori uygulama kısayollarına ev sahipliği yapması ve bunlara her yerden hızlı şekilde ulaşım imkanı vermesi. Ayrıca bir arama geldiğinde bunun bilgisini Edge ekranında görebilir, ana ekranda işlerinize kaldığınız yerden, başka bir uygulamayı açmadan devam edebilirsiniz.
Kamera uygulaması da Edge ekranının nimetlerinden yararlanıyor. Normalde kamera uygulamasının arayüzüne serpiştirilen çekim tuşları ve çeşitli ikonlar Edge ekranına, parmakların rahatlıkla erişeceği şekilde yerleştirilmiş.
Yukarıda saydıklarımız dışında Samsung Galaxy Note Edge, Galaxy Note 4 gibi S Pen kapasitif kaleme ve S Not uygulama ve araçlarına sahip. Arkada 16 megapiksel optik görüntü sabitleme özellikli kamera, önde de 3.7 megapiksel selfie çekimleri için gayet elverişli ön kamera bulunuyor. Türkiye’de satılan Galaxy Note 4’lerde sekiz çekirdekli Exynos işlemci bulunuyor. Galaxy Note Edge ise bundan farklı olarak dört çekirdekli 2.7 GHz Snapdragon 805 işlemciyle geliyor. Bu işlemcinin varlığına bağlı olarak Cat 6. LTE desteği sunuyor, yani maksimum 300 Mbps indirme hızlarını destekleyebiliyor.
Samsung Galaxy Note Edge ilk bakışta garip bir ürün gibi duruyor. Ayrıca Edge ekranını kullanmanın çok da verimli olmayacağını düşünebilirsiniz. Ancak cihazı elinize alıp kullanmaya başladığınızda bu düşünceleriniz değişecek, Galaxy Note Edge’in farklı ve verimli bir cihaz olduğunu anlayacaksınız.