Samsung hafta içinde önce Galaxy Note 7 satışlarını durdurmuş, daha sonra da telefonun üretimine temelli son verdiğini açıklamıştı. Şirket, Galaxy Note 7’yi tarihe gömme konusundaki yaklaşımını mevcut cihazlara da uygulamayı planlanıyor. Samsung tarafından Motherboard’a yapılan açıklamada, geri çağırılan cihazları tamir etme veya yenileme gibi bir planın olmadığı belirtildi. Şirket, geri çağırılan her bir Note 7’yi hurda haline getirmeye hazırlanıyor. Samsung’dan yapılan açıklamada bu işlemin güvenli biçimde gerçekleştirilmesi için bir sürecin planlandığı belirtildi.
Üçüncü çeyrek finansal sonuçlarına dair beklentilerini revize eden Samsung, Note 7’nin geri çağırma ve üretim durdurma sürecinin bilançosuna 2 milyar dolarlık bir etki yapacağını öngörüyor. Ancak Motherboard’un haberi, yaşananların çevreye de oldukça yüksek bir fatura keseceğini gözler önüne seriyor. Üretilen toplam Samsung Galaxy Note 7 sayısının 2 milyondan fazla olduğu belirtiliyor. Akıllı telefon geri dönüşüm uygulamalarının yetersizliği, bazı nadir elementlerin kazınmasını ve kimi bileşenlerin dönüştürülmesini imkansız kılıyor. iFixit CEO’su Kyle Wiens, bütün bunların çevresel etkisinin çok yüksek olduğuna dikkat çekiyor.
Samsung Galaxy Note 7 için uygulanacak yok etme sürecinin detayları açıklanmadı
Samsung geri çağırdığı Galaxy Note 7 modellerinin yok edilmesi sırasında ne tür işlem ve süreçlerin uygulanacağı konusunda bilgi vermedi. Ancak Greenpeace ve benzeri çevre örgütlerinin şirketi uygulayacağı işlem ve süreçler konusunda şeffaf davranmaya zorlayabileceği düşünülüyor. Samsung bir sürdürülebilirlik raporu yayınlasa da, Galaxy Note 7’nin geri çağırılmasının ardından rapora bir revizyon uygulanmış değil.
Samsung Galaxy Note 7, ABD’de özel olarak hazırlanan kutularla taşınıp şirkete geri dönüyor. Güney Koreli elektronik devinin başka ülkelerde de bu yaklaşımı uygulayıp uygulamayacağı bilinmiyor.