Samsung Galaxy Note 7 üretimini durdurma kararı aldığını geçtiğimiz gün kamuoyuna duyurmuştu. Şirket, hem orijinal hem de yenilenmiş seride sunduğu telefonları kullanıcı güvenliği adına geri topluyor. Ancak bu sürecin işlemesi de pek kolay olmuyor. ABD’de ürünü bir mobil operatör veya perakende zinciri üzerinden satın alanlar doğrudan mağazaya gidip iade yapabiliyor. Ancak cihazı Samsung üzerinden alanları ise daha karmaşık bir süreç bekliyor. Özellikle kargo şirketlerinin posta yoluyla yapılacak iadelerde telefonu patlama riski nedeniyle taşımak istememesi nedeniyle Güney Koreli elektronik devi farklı bir çözüm geliştirdi. Özel bir kutu hazırlayan Samsung, kargo aracılığıyla yapılacak iade işlemlerinde bu kutunun kullanılmasını istiyor.
XDA-Developers ekibi, söz konusu özel kutuyu gösteren bir video yayınladı. Bu video sayesinde geri çağırma sürecinin Samsung açısından ne kadar zorlu olduğu daha net anlaşılıyor. Kullanıcıların öncelikli olarak Galaxy Note 7’lerini kapatmaları ve kutunun içinden çıkan anti-statik torbaya koymaları gerekiyor. Ardından bu torba, kalın bir karton kutunun içine yerleştiriliyor. Bu kalın karton kutu da, biraz daha büyük bir kalın karton kutuya koyuluyor. Son aşamada ise büyük kalın kutu, seramik fiber ile kaplanmış ısı yalıtımlı bir kutuya yerleştiriliyor. Samsung, seramik fiberin deride yaratacağı rahatsızlıkları engellemek adına kutuya bir çift mavi lateks eldiven koymayı da ihmal etmemiş.
Twitter’da dolaşan bilgilere göre, Samsung söz konusu kutuları kullanmaya yeni seri Note 7’lerin de yandığına dair haberlerin çıkmasından önce kullanmaya başlamış. Ancak bu konuda henüz kesin bir bilgi bulunmuyor.
Samsung Galaxy Note 7 geri çağırma süreci de fazlasıyla maliyetli olacağa benziyor
Samsung’un bu özel kutuları ABD dışında bir yerde kullanıp kullanmadığı henüz bilinmiyor. Ancak ülkede satılan Note 7 sayısının 1 milyon civarında olduğu göz önüne alınınca sadece ABD’deki geri çağırma sürecinin bile şirket için ne kadar zahmetli olacağı anlaşılıyor. İlk analizlere göre, geri çağırma sürecinin Samsung’a toplam maliyetinin 1 milyar dolar civarında olması öngörülüyor. Telefonun satışlarının durdurulmasının ise 17 milyar dolar civarında bir gelir kaybına yol açacağı tahmin ediliyor. Bu rakam kulağa çok yüksek gelse de, Güney Koreli elektronik devi gelirlerinin büyük kısmını diğer alanlardan elde ediyor. Dolayısıyla Galaxy Note 7 krizi, Samsung’u “sarssa da yıkamayacak” gibi gözüküyor.