İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy E5 İncelemesi

samsung-galaxy-e5-inceleme-00014

Samsung’un dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı olmasında giriş ve orta segment Galaxy telefonlarının büyük rolü bulunuyor. Ancak Samsung artık sadece satış hacminde lider olmak istemiyor, bu başarıyı kârlılığa da yansıtmak istiyor. İşte bu yüzden Güney Koreli şirket Galaxy Android telefon yelpazesinde bir sadeleştirmeye gitti. 2014’ün sonu ve 2015’in başı itibarıyla görmeye başladığımız Galaxy A, E serisi ürünler bu stratejinin birer parçaları. Galaxy E serisini giriş segmenti olarak değerlendirebiliriz ve Galaxy E5 de bu E serisi içinde 5 inç HD ekranlı model olarak yer buluyor. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye piyasasına giriş yapan ve yoğun ilgi gören bu Android telefonuyla ilgili merak ettiklerinizi incelememizde bulabilirsiniz.

Video İnceleme
samsung-galaxy-e5-inceleme-00004samsung-galaxy-e5-inceleme-00008samsung-galaxy-e5-inceleme-00010samsung-galaxy-e5-inceleme-00022Samsung’un son zamanlarda çıkardığı Galaxy Android telefonlarının tasarımları birbirine biraz daha fazla benziyor. Galaxy E5 orta segmente mensup bir telefon olsa da, görünüş itibarıyla üst sınıf bir telefon gibi göründüğünü söyleyebiliriz. Tabii ki, bir Galaxy S6 havası yok, ancak Samsung’un iki yıl önceki amiral gemisi Galaxy S4’ün havasını fazlasıyla barındırıyor. 141.6 x 70.2 x 7.3 mm.’lik boyutlara sahip olan bu telefon yeteri kadar ince ve hafif. Böylelikle tek elde rahatlıkla kavranıyor, tuşların uygun yerlerde konumlandırılması sayesinde fazla sorun yaşamadan kullanılabiliyor. Ayrıca ince profili cepte taşımayı da kolaylaştırıyor.

[quote_center]SAMSUNG GALAXY E5’TE BİRAZ OLSUN GALAXY S4’ÜN HAVASINI SEZMEK MÜMKÜN.[/quote_center]

Galaxy E5’in ön yüzünde 5 inç Super AMOLED ekran büyük bir yer tutuyor. 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip olan bu ekran 294 ppi piksel yoğunluk değeriyle belki günümüzün ultra yüksek piksel yoğunluklu ekranlarının yanında sönük kalıyor. Ekrana dikkatli baktığınızda pikselleri rahatlıkla fark edeceksiniz, ancak bu çok büyük bir sorun teşkil etmiyor. Keskinlik tatmin edici seviyede, yazılar ve grafikler düzgün ve okunaklı şekilde görünüyor. Masaüstü web sitelerinin bile tam görünümde okunabilecek derecede görüntülenebildiğini söyleyebiliriz. Super AMOLED ekran geniş görüş açılarına, yüksek parlaklığa ve canlı renklere sahip. Dış ortamda, parlak güneş ışığı altında da yeterli görüşü sunmayı başarıyor. Ancak Galaxy E5’in ekranının şiddeti ortamdaki ışık koşullarına göre otomatik olarak ayarlanmıyor. Samsung bunun yerine Açık hava modu eklemiş. Bu modu etkinleştirdiğinizde ekran 15 dakika boyunca en yüksek aydınlıkta çalışıyor, daha sonra şiddet azaltılıyor. Böylelikle dış ortamda kullanımda çevresel ışık sensörünün yokluğu telafi edilmeye çalışılmış.

[quote_center]GALAXY E5’İN HD EKRANININ PARLAKLIĞI OTOMATİK OLARAK AYARLANMIYOR, ANCAK DIŞARIDA KULLANIM İÇİN ÖZEL BİR MOD MEVCUT.[/quote_center]

E5’in 5 inç ekranının altında da klasik Ana ekran tuşunu görüyoruz. Bu tuşun solunda ve sağında arkadan aydınlatılmış şekilde çoklu görev ve geri tuşları bulunuyor. Ekranın üstünde Samsung logosu, ahize hoparlörü, sensörler ve 5 megapiksel ön kamera bulunuyor. Galaxy E5’in kromlanmış görünüm verilmiş kenar çerçevesi telefonu tamamen sarıyor. Yuvarlatılmış köşeler sayesinde E5 bir hayli şık görünüyor, ince profilin getirdiği çekici görünüm tamamlanmış oluyor. Sol kenarda ses tuşu, sağda ise güç butonu, tek elle kullanımda rahatlıkla erişilebilecek şekilde yerleştirilmiş. Sağ kenarda güç butonunun altında iki adet yuva görüyoruz. Kutudan çıkan sivri uçlu cisim yardımıyla yerlerinden çıkarılan bu tepsilerden büyük olanı microSD kartı, daha küçük olanı da nanoSIM kart için ayrılmış. Altta microUSB portu, 3.5 mm. kulaklık jakı ve mikrofon, üstte de ikinci mikrofon bulunuyor.

samsung-galaxy-e5-inceleme-00018samsung-galaxy-e5-inceleme-00012Galaxy E5’in arka kapağı yerinden çıkarılmıyor. Bu, pilin de sabit olduğu anlamına geliyor. Arka kapak düşük sürtünmeli, yumuşaklık hissi veren bir yüzeye sahip. Ayrıca seramik görünümü verilerek biraz daha hoş kılınmış. 8 megapiksel kamera, hafif çıkıntı yapacak şekilde üst kenara doğru yerleştirilmiş. Bunun sol kenarında LED flaş, sağ kenarında da hoparlör bulunuyor. Hoparlör ızgarası epey küçük görünüyor, ancak yeterli bir ses çıkışı sağlıyor. Kameranın dışa doğru yaptığı çıkıntı, E5 yüzeye konulduğunda hafif bir boşluk yaratıyor, bu da hoparlörün sesinin dışa yayılması için yeterli sayılır.

[quote_center]ARKA KAPAK ÇIKMIYOR, PİL SABİT. MICROSD VE NANOSIM KART YUVALARI İÇİN SAĞ KENARDA ÖZEL TEPSİLER BULUNUYOR.[/quote_center]

Telefonun içine baktığımızda, Samsung Galaxy E5’te 1.2 GHz dört çekirdekli Snapdragon 410 yongaset, 1.5 GB RAM, 16 GB dahili hafızanın bulunduğunu görüyoruz. Kullanıcılar için yaklaşık 11 GB’lık bir alan dahili hafızadan ayrılmış. 64 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası sayesinde fotoğraflar, filmler, şarkılar ve diğer dosyalar için daha fazla alana sahip olma imkanı bulunuyor. Qualcomm’un işlemcisi Samsung Galaxy E5’in düzgün şekilde işlemesine olanak sağlıyor. Kullanıcı arayüzünde gezinme, uygulamaları açma, internette gezinme, oyun oynama gibi işlevler fazla sıkılma, takılma olmadan gerçekleştiriliyor. Ayrıca Galaxy E5’in aşırı derecede ısınmadığını söyleyebiliriz. AnTuTu, GeekBench 3 gibi benchmark testlerinde Galaxy E5 ortalamaya yakın, genellikle geçen yılın ortalarında çıkan orta ve orta üst segment Android telefonlarının aldığı puanı alıyor. 800-900 TL bandındaki fiyatı ile birlikte değerlendirildiğinde karşılaşılan performansın makul olduğunu söyleyebiliriz.

samsung-galaxy-e5-ekran-goruntuleri-00002samsung-galaxy-e5-ekran-goruntuleri-00001Samsung Galaxy E5’in kablosuz bağlantı desteklerine baktığımızda Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, FM radyo gibi standartları görüyoruz. HSPA desteği sayesinde şu anda Türkiye’de aktif olan 3G şebekelerinden de yararlanmak mümkün. Ancak Galaxy E5’in 4G desteği yok, bu da 2016 başından itibaren Türkiye’de faaliyete geçmesi beklenen 4G hizmetlerinden Galaxy E5 sahiplerinin yararlanamayacağı anlamına geliyor. Eğer Samsung Galaxy E5’i satın almayı düşünüyorsanız, faaliyete geçtiği zaman 4G’yi gerçekten isteyip istemeyeceğinizi şimdiden değerlendirmeniz gerekiyor.

[quote_center]2400 MAH KAPASİTELİ PİL NORMAL YOĞUNLUKLU BİR KULLANIMDA TEK ŞARJLA İKİ GÜNE KADAR ÇALIŞMA İMKANI SUNUYOR.[/quote_center]

Galaxy E5’te yerinden çıkarılabilen bir kapak yok, bu da telefonun 2400 mAh kapasiteli pilinin sabit olduğu anlamına geliyor. 2400 mAh günümüz standartlarında artık çok da yeterli görünmüyor, ancak Galaxy E5’in nispeten düşük güçlü Snapdragon 410 işlemcisi ve HD çözünürlüklü 5 inç ekranı bu pili idareli şekilde kullanmayı mümkün kılıyor. Normal yoğunluklu bir kullanımda Galaxy E5’teki dahili pil iki güne yakın bir çalışma ömrü sunuyor.

samsung-galaxy-e5-ekran-goruntuleri-00005samsung-galaxy-e5-ekran-goruntuleri-00007samsung-galaxy-e5-ekran-goruntuleri-00008Samsung’un üst sınıf Galaxy telefonları Android 5.0 Lollipop yüklü olarak piyasaya çıkıyor. Ancak Galaxy E5’in KitKat ile yüklü geldiğini görüyoruz. Şu anda Galaxy E5’te Android 4.4.4 KitKat en güncel sürüm olarak bulunuyor. Telefonun ilerleyen aylarda Lollipop güncellemesini alacağını tahmin ediyoruz. Ancak o zamana kadar Galaxy E5 sahipleri KitKat ile iyi şekilde idare edeceklerdir. TouchWiz arayüzü her Galaxy telefonunda olduğu gibi E5’te de mevcut ve deneyim bakımından diğer Samsung telefonlarından aşağı kalır bir yanı yok.

[quote_center]SAMSUNG GALAXY E5’TE ANDROID 4.4.4 KITKAT ÇALIŞIYOR. LOLLIPOP’U DE İLERLEYEN AYLARDA BEKLİYORUZ.[/quote_center]

Ana ekranı çeşitli uygulama kısayolları, klasörleri veya bileşenlerle daha işlevsel hâle getirebilirsiniz. En solda yer alan ve Flipboard tarafından desteklenen Briefing sekmesi sayesinde dünyada olup bitenleri hızlı ve pratik şekilde takip edebilirsiniz. Uygulama menüsüne baktığımızda Google’ın çeşitli servislerine ait Android uygulamalarını, ayrıca Samsung’a özel S Planlayıcı, Ses Kaydedici, Dosyalarım gibi uygulamaları görüyoruz. Samsung’un Türkiye’de sattığı Galaxy Android telefonlarında yüklü olarak gelen Digiturk Play, Hürriyet e-Gazete, Cellograf gibi uygulamalar Samsung Galaxy E5’te de yüklü olarak geliyor. Uygulama ve oyun indirmek isteyenler Google Play Store’un yanı sıra Samsung’un özel uygulama mağazası Galaxy Apps’ten de yararlanabilirler.

samsung-galaxy-e5-kamera-fotograflari-00002samsung-galaxy-e5-kamera-fotograflari-00005Kameralar bakımından Samsung Galaxy E5’in ışıldamadığını söylemek gerek. Arkada 8 megapiksel, otomatik odak ve LED flaşlı kamera yer alırken, önde de 5 megapiksel, sabit odaklı ikinci kameranın bulunduğunu görüyoruz. Samsung’un Galaxy S6 ve S6 edge’de yer verdiği Kamera uygulamasının bir önceki nesil versiyonunu, geçen yılın amiral gemisi Galaxy telefonlarında olduğu gibi Galaxy E5’te de görüyoruz. Bu eski nesil Kamera uygulaması yenisi kadar pratik değil, ancak fotoğraf ve video çekim işlerini yine de hızlı şekilde yapmaya imkan tanıdığını söyleyebiliriz. 8 megapiksel çözünürlükte 4:3 görüntü formatında çekim yapılabilirken, 16:9 formatında fotoğraf çekimleri en fazla 6 megapiksel çözünürlükte olabiliyor.

[quote_center]GALAXY E5’İN KAMERALARI HAYRAN BIRAKTIRMIYOR, ANCAK KENDİLERİNDEN BEKLENENLERİ YERİNE GETİRMEYİ BAŞARIYOR.[/quote_center]

Samsung Galaxy E5’in arka kamerasıyla çekilen fotoğraflar fazla etkilemiyor, ancak giriş-orta segmentteki bir telefon için kabul edilebilir sınırlar içinde bir kaliteyi sunuyor. Işığın yeterli olduğu koşullarda çekilen fotoğrafların parlaklık açısından iyi seviyede olduğunu görüyoruz, ancak renkler biraz soğuk gibi görünüyor. Düşük ışıkta çekilen fotoğraflarda gürültü etkisi ve bulanıklık az da olsa hissediliyor. Makro çekim yapmak isteyenler için Galaxy E5’in sorun çıkarmadığını, istedikleri yakın açı fotoğrafları çekmelerine elinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalıştığını söyleyebiliriz.

Önde yer alan 5 megapiksel kamera selfie fotoğraf çekmeyi sevenleri memnun edecektir. Sabit odaklama özellikli bu kamerayı etkinleştirmek için elinizi kameraya göstermeniz yeterli oluyor, bunu yaptıktan sonra geri sayım başlıyor ve 2 saniye sonra selfie fotoğraf çekiliyor. Çekilen fotoğraflarda yüzün detaylarını azaltmak için biraz pürüzsüzleştirme yapılıyor. Düşük ışıkta da bu kameranın belirli bir parlaklık seviyesini yakaladığı söylenebilir, bununla birlikte gürültünün etkileri az da olsa görülüyor.

Galaxy E5 video tarafından arka kamerasıyla 1080p Full HD video kayıt imkanı sunuyor. Video performansı mükemmel değil, ancak işinizin düştüğü durumlarda Galaxy E5 ile beklentilerinizi karşılayacak, işinizi yapmayı sağlayacak videolar çekebilirsiniz.

samsung-galaxy-e5-inceleme-00017Samsung’un Galaxy telefonlarıyla giriş ve orta segmentte gördüğü ilgi ortada. Şirket şimdi gerçekleştirdiği strateji değişikliğiyle birlikte sunduğu ürün sayısını azaltırken teknik özellikleri biraz daha doyurucu yapmaya çalışıyor. Piyasada 750 ila 900 TL arasında fiyattan alıcı bulan Galaxy E5’in fiyatına göre yeteri kadar tatmin edici teknik özellikleri sunduğunu söyleyebiliriz. Kağıt üstünde kulağa hoş gelen bu teknik özelliklerin pratiğe yansımasının farklı olmadığını görüyoruz. Ekran, işlemci performansı, yazılım deneyimi, kamera gibi unsurlar bakımından Galaxy E5 belki harikalar yaratmıyor, ancak uygun fiyatlı bir telefon olmanın karşılığını yeteri kadar veriyor.

Üstelik Galaxy E5’in tasarımının fiyatına göre daha üst çizgide olduğunu, malzeme kalitesinin de fiyatıyla hemen hemen aynı seviyede olduğunu belirtmek gerekiyor. Sadece 4G desteğinin olmaması Galaxy E5 için bazı kafalarda bir soru işareti oluşturabilir. Bununla birlikte Galaxy E5’in hedeflediği kitle için de 3G desteğinin bulunması yeterli bir kriter olarak düşünülebilir. Belki de Samsung da böyle düşündü ve E5’te 4G desteğine yer vermeye gerek görmedi.