ManşetlerTeknoloji

Samsung Galaxy Book 4 serisi dizüstü bilgisayarlar güçlü yapay zekâ özellikleriyle resmiyet kazandı

samsung galaxy book 4

Samsung Galaxy Book 4 serisi dizüstü bilgisayarlarını resmen gözler önüne çıkardı. Gelecek ay tanıtacağı Galaxy S24 serisi için “en güçlü yapay zekâ telefonları” iddiasında bulunan şirket, benzer bir iddiayı Galaxy Book 4 serisi için de tekrarlıyor. Daha iyi ekranlar, daha hızlı şarj ve daha güçlü işlemciler de yeni dizüstü bilgisayarların getirdikleri arasında yer alıyor.

Galaxy Book 4 serisi hızlı bir CPU, GPU ve yeni bir nöral işlemci birimini (NPU) tek bir pakette buluşturan Intel Core Ultra 9 işlemci seçeneğiyle geliyor. Ayrıca Kararlı Yayılma ve DLSS desteğinin yanı sıra diğer yapay zekâ görevlerini üstlenebilecek Nvidia RTX 4070 ekran kartı da bu işlemciye eşlik ediyor. Alternatif yapılandırma seçeneğinde ise Intel Core 7 Ultra ve RTX 4050 sunuluyor.

Yeni tasarım yüzde 11 daha geniş buhar çemberi ve eşit olmayan kanat aralığına sahip çift fan ile geliştirilmiş soğutma sağlıyor. RAM seçenekleri 16 ile 64 GB arasında uzanırken, depolama alanı seçenekleri de 512 GB, 1 TB ve 2 TB SSD olarak sıralanıyor. Depolama alanının kullanıcılar tarafından genişletilmesi de mümkün.

Galaxy Book 3 serisinde dokunmatik ve dokunmatik olmayan modeller arasında bir ayrım vardı. Samsung Galaxy Book 4 serisinde böyle bir ayrım söz konusu değil. Her üç model de dışarıda güneşte okunabilirliği artıran yeni Vision Booster ve yansıma önleyici teknolojiye sahip, dokunmatik özellikli Dinamik AMOLED 2X ekranlara sahip.

Seride amiral gemisi görevini Galaxy Book 4 Ultra üstleniyor. Bu modelde ekran büyüklüğü için tek seçenek olarak 16 inç sunuluyor. Yenileme hızı 48 ila 120 Hz arasında değişen bu ekran, DCI-P3 renk gamının yüzde 120’sini kapsıyor. 2880 x 1800 piksel çözünürlüklü ekranın görüntü oranı 16:10.

samsung galaxy book 4

Samsung hem gelişmiş güç verimliliğini hem de daha hızlı şarjı öne çıkarıyor. 140W adaptörle 76 Wh kapasiteli pil sadece 30 dakika içinde yüzde 55 oranında doldurulabiliyor. Bu da önceki modele kıyasla yüzde 40 daha hızlı şarj anlamına geliyor.

Dizüstü bilgisayarlarda AKG’nin Dolby Atmos destekli dört hoparlör bulunuyor. Burada yapay zekâ bir kez daha devreye giriyor ve Samsung’un “stüdyo kalitesi”ne sahip olduğunu belirttiği çift mikrofon kurulumu için gürültü engelleme özelliği sunuyor. Buna ek olarak, Galaxy Buds 2 Pro sahipleri de yeni Bluetooth LE Audio standardıyla daha yüksek ses kalitesinden yararlanacak ve daha az gecikme yaşayacak. Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.3 de kablosuz bağlantı seçenekleri arasında bulunuyor.

Galaxy Book 4 serisi dizüstü bilgisayarların üçünde de bir adet HDMI 2.1 bağlantı noktası mevcut. Ancak daha fazla ekran alanı isteyenler için başka bir seçenek daha mevcut. İkinci Ekran özelliğiyle bir tableti de monitörü dönüştürmek mümkün oluyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde ikinci ekrandaki görüntüyü de döndürebiliyor. Dizüstü bilgisayarlarda bir çift Thunderbolt 4 ve bir adet de USB-A girişi bulunuyor.

Samsung Galaxy Book 4 Pro için 14 ve 16 inç olmak üzere iki ekran boyutu seçeneği sunuluyor. Bu seçeneklerin ağırlığı sırasıyla 1,23 ve 1,56 kilogram. İki modelde de ekran çözünürlüğü 2880 x 1800 piksel iken, yenileme hızı 48 ila 120 Hz arasında değişiyor. Bu modelde de ekranlar DCI-P3 renk gamının yüzde 120’sini kapsıyor.

Bu model için Intel Arc grafik işlemcili Intel Core Ultra 7 veya Ultra 5 işlemci seçeneği sunuluyor. RAM seçenekleri 16 veya 32 GB olurken, depolama alanı seçenekleri 256 GB ila 1 TB SSD arasında değişiyor. Küçük modelde 63 Wh, büyük modelde ise 76 Wh pil mevcut. Her iki model de 65W USB-C şarj adaptörüyle geliyor.

Yapay zekâ tarafında daha fazla özellik de kullanıcıları bekliyor. Samsung Gallery PC uygulamasındaki Fotoğraf Yeniden Düzenleme özelliği, hızlı ve kolay rötuşlara olanak tanıyor ve istenmeyen gölgeleri ve yansımaları kaldırabiliyor. Samsung Studio uygulaması ise Galaxy cihazlarında videoları düzenlemek için kullanılabiliyor.

samsung galaxy book 4

Samsung Galaxy Book 4 Pro 360 modelinde de sadece 16 inç ekran mevcut. 1,66 kilogram ağırlığındaki bu modelde ekran 360° dönebiliyor. Böylelikle cihazı bir Windows tablet olarak kullanmak da mümkün oluyor. Galaxy Book 4 Pro 360’ın kutusundan S Pen de çıkıyor.

Bu model de Intel Core Ultra 7 veya 5 işlemciyle geliyor. RAM seçenekleri 16 veya 32 GB seçenekleri olurken, depolama alanı seçenekleri de 512 GB veya 1 TB SSD. Ancak bu modelde depolama alanını genişletmek mümkün değil. 76 Wh kapasiteli pil, 65W USB-C şarj adaptörüyle dolduruluyor.

samsung galaxy book 4

Samsung Galaxy Book 4 serisi dizüstü bilgisayarlar için ne ödemek gerekiyor?

Samsung Galaxy Book 4 serisi dizüstü bilgisayarlar ilk olarak önümüzdeki ay Güney Kore’de satışa sunulacak ve daha sonrasında dünyaya açılacak. Serinin üyelerinin fiyatı henüz açıklanmış değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER