Teknoloji

Samsung Galaxy telefonları akıllı kapı anahtarına dönüştürüyor

samsung galaxy s24 ultra

Gelecek yıl itibarıyla Samsung Galaxy telefon veya akıllı saat kullanıcıları iPhone sahiplerinin yıllardır kullandığı bir kolaylığa erişebilecek: Telefonlarını veya akıllı saatlerini akıllı kapı kilidine dokundurarak kapılarını açabilecekler. Artık anahtarlarla uğraşmaya veya telefonunuzu açıp bir uygulamayı çalıştırmaya gerek kalmayacak; telefonunuz kapı anahtarınız haline gelecek.

Samsung, Samsung Wallet’ın Dijital Ev Anahtarı için yeni Aliro akıllı kilit standardını benimsediğini duyurdu. Bu sayede, uyumlu kapı kilitleri için dokunarak açma ve eller serbest açma özellikleri kullanılabilecek.

Hâlihazırda Samsung cüzdanınıza bir dijital anahtar ekleyerek akıllı kapı kilitlerini telefonunuzdan kontrol edebiliyorsunuz. Ancak bu yeni özellikle, telefonunuzu açmanıza ya da cüzdana erişmenize gerek kalmadan, telefonunuzu veya akıllı saatinizi kilide dokundurarak kapınızı açabileceksiniz.

Dokunarak açma işlevi, Apple’ın mevcut Home Key özelliği ile aynı. Kapıya yaklaştığınızda sadece telefonunuzu ya da saatinizi kilide yaklaştırarak kapınızı açabiliyorsunuz. Apple Pay kullanmanın ön kapınızda uygulanan bir versiyonu gibi düşünebilirsiniz. Bu yeni standart ile bu özellik artık sadece iPhone ve Apple Watch ile sınırlı kalmayacak.

Samsung SmartThings ABD Başkanı Mark Benson, The Verge ile yaptığı röportajda, “Samsung Wallet için Aliro standardını benimsiyoruz ve Dijital Ev Anahtarı 2025’te geliyor” dedi. Benson, Galaxy cihazı kullanıcılarının, Samsung Wallet’taki Dijital Ev Anahtarı ile Aliro uyumlu kilitleri telefon veya saatlerine dokunarak açabileceklerini açıkladı. Ayrıca, “Eğer UWB (Ultra Geniş Bant) teknolojisine sahipseniz, kapı otomatik olarak açılabilir” diye ekledi.

Hem kilit hem de mobil cihazınızda UWB radyosu olduğunda, bu iki cihaz birbirleriyle iletişim kurarak tam olarak nerede olduğunuzu belirleyip evin dışından yaklaşırken kapıyı otomatik olarak açabiliyor. Apple da bu yılın başlarında, Apple Home’da akıllı kilitler için UWB ile eller serbest açma özelliğini destekleyeceğini duyurmuştu.

Aliro, Matter standardını geliştiren Bağlantı Standartları İttifakı tarafından geliştirilen yeni bir akıllı kilit standardı. Matter gibi Aliro da Apple, Google ve Samsung’un yanı sıra önde gelen kilit ve yonga üreticileri tarafından geliştiriliyor. İlk spesifikasyonun 2025’te yayımlanması bekleniyor ve NFC ile UWB protokollerini destekleyecek. NFC, dokunarak açma özelliğini sağlarken, UWB ise eller serbest açma işlevini mümkün kılıyor. Önemli bir ayrıntı olarak, her iki protokol de telefon ile kilit arasında yerel olarak çalışabiliyor, bu yüzden internet bağlantısına gerek kalmıyor.

Samsung Galaxy serisinin yanı sıra iPhone’lar da Aliro standardını destekliyor

Aliro standardına uygun akıllı kilitler henüz piyasada yok, çünkü henüz bu standarda dayalı bir ürün bulunmuyor. Ancak bu kilitlerin önümüzdeki yıl piyasaya çıkması bekleniyor. Hem Samsung hem de Apple’ın Aliro’ya bağlılıklarını açıklamalarıyla, akıllı kilit üreticilerinin, iPhone ve Galaxy telefonlarındaki dijital cüzdanlarla uyumlu hale gelmek için sadece tek bir standardı desteklemeleri yeterli olacak.