Galaxy serisi altında her cebe ve keseye uygun Android cihazı üreten Samsung’un giriş seviyesindeki ürünlerinden bir tanesi olan Galaxy Ace S5830i, geçen yılın başında duyurulan ilk Ace modelinin güncellenmiş hâli olarak nitelendirilebilir. Android platformunun sunduğu nimetlerden uygun fiyatla yararlanmak isteyenler için göz önünde bulundurulabilecek seçeneklerden biri olan Galaxy Ace S5830i ile ilgili detayları yazının devamındaki inceleme yazımızda bulabilirsiniz.
Galeri: Samsung Galaxy S5830i
[nggallery id=916]
Donanım
112.4 x 59.9 x 11.5 mm’lik boyutlara ve 113 gr. ağırlığa sahip olan Samsung Galaxy Ace, kıvrımlı köşeleri ve kenarları ile ergonomik bir cihaz. Elde rahatlıkla taşınan ve ağırlık hissi vermeyen Ace’in arkası Samsung Galaxy S II gibi dokulu bir plastik plakayla kaplı. Bu plaka yerinden tamamen çıkarıldığında karşınıza telefonun bataryası ve SIM kart yuvası çıkıyor. Bu arada arka tarafta 5 megapiksel kamera, LED flaş ve hoparlör mevcut.
Samsung Galaxy Ace S5830i’nin önünde 3.5 inç’lik, 320 x 480 piksel çözünürlüklü kapasitif dokunmatik ekran yer alıyor. Ekranın Gorilla Cam ile kaplı. Ekranın mükemmel olduğunu söyleyemeyiz, ancak cihazı düzgün bir şekilde kullanmak için yeterli sayılır. Ekranın altında tam ortada fiziksel tuş bulunuyor. Ana ekran tuşu işlevi gören bu tuşun sağına ve soluna geri ve menü tuşları yerleştirilmiş. Galaxy Ace’in sol kenarında ses kademe tuşları, sağ kenarında ise her zaman olduğu gibi üste doğru güç butonu ve 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası yer alıyor. Üst bölümde sürgülü kapağın arkasında gizlenmiş microUSB portu, onun yanında da 3.5 mm’lik kulaklık jakı mevcut. Şarj işlemi microUSB portu sayesinde gerçekleştiriliyor. Altta ise mikrofon yer almakta.
Samsung Galaxy Ace S5830i’de 832 MHz hızında çalışan tek çekirdekli Qualcomm MSM7227 ve Adreno 200 grafik işlemci yer alıyor. 158 MB dahili belleğe sahip olan cihazda depolama işlemleri çoğunlukla microSD karta havale edilmiş. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, DLNA, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 3.0+HS, HSDPA 7.2 Mbps ve GPS yer alıyor. İvmeölçer, yakınlık sensörü, pusula ve FM radyo da cihazdaki modüller olarak mevcut durumda.
Yazılım ve Performans
Samsung Galaxy Ace S5830i piyasaya Froyo ile çıkmış olsa da şu anda Android 2.3.6 Gingerbread cihazda yüklü şekilde geliyor. Bununla birlikte TouchWiz kullanıcı arayüzü de bu işletim sisteminin üstünde yer almakta. Yediye kadar farklı giriş ekranı oluşturup bu ekranları çeşitli kısayol, klasör veya bileşenlerle doldurmak mümkün. Ekran çözünürlüğü nispeten düşük olduğu için alan da kısıtlı oluyor, bunu söylemek gerek. Hem giriş ekranlarında hem de uygulama menüsü içinde ekranın alt bölümünde telefon, rehber ve mesajlara hızlı bir şekilde erişmeyi sağlayan ikonlar bulunuyor. Uygulama menüsü de diğer TouchWiz cihazları gibi sayfalı yapıda hazırlanmış.
Samsung Galaxy cihazlarından aşina olduğumuz Social Hub, Not, AllShare, Görev Yöneticisi, Ses Kaydedici gibi uygulamalar Galaxy Ace’te yüklü gelirken Samsung’a özel Samsung Apps uygulama mağazasında da uygulama indirmek mümkün. Tabii ki, Google Play Store’dan da 500 bini aşkın uygulama içinden dilediklerinizi indirmeniz mümkün. Google Play Store erişiminin varlığı Gmail, Google Talk, Navigasyon, Latitude, Haritalar gibi Google uygulamalarının da cihazda yüklü olduğu anlamına geliyor. Ofis tarafında ise ThinkFree Office yazılımı işleri hallediyor. E-posta uygulaması POP3, IMAP ve Microsoft Exchange ActiveSync desteğini de bünyesinde barındırıyor.
Samsung Galaxy Ace S5830i’de Android’in doğal internet tarayıcısı bulunuyor. Cihazın performansı orta seviye olsa da, internet tarayıcısının bu cihaza göre iyi bir internette gezinme deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz. Web sayfalarının normale göre daha hızlı şekilde yüklendiğini söyleyebiliriz. Sayfa içinde yakınlaştırma ve kaydırma işlevleri de düzgün bir şekilde yapılmakta. Flash desteğinin eksikliği nedeniyle içinde Flash animasyon veya video barındıran web sitelerini tam anlamıyla görüntülemek mümkün olmuyor.
Samsung Galaxy Ace S5830i’nin multimedya yeteneklerinin vasatı geçmediğini söyleyebiliriz. Video tarafında MP4, H.264 ve H.263 formatları desteklenirken, müzik tarafında da MP3, WAV ve eAAC+ formatlarının desteklendiğini görüyoruz. Cihazdaki müzikleri dinlemekten sıkılanlar için FM radyo bir alternatif olabilir. AllShare uygulaması da cihazdaki multimedya içeriklerini başka cihazlarda oynatmayı veya tam tersini mümkün kılıyor. Galaxy Ace S5830i’nin arkasında yer alan hoparlörün yeterli bir ses çıkışı sunduğunu da söyleyelim.
Samsung Galaxy Ace S5830i’nin performans açısından 2010 yılı içinde piyasaya çıkmış Android telefonlarıyla eşdeğer performans sunduğunu söyleyebiliriz. Benchmark testleri bunu gösteriyor. Zaten 832 MHz’lik işlemciyi göz önünde bulundurduğumuzda bu çok da şaşırtıcı sayılmaz. Cihazın 1350 mAh’lik bataryası katalog değerlerine göre 2G ve 3G’de sırasıyla 640 ve 420 saat bekleme sürelerine sahip. Pratikte konuşacak olursak bataryanın bir günü rahatlıkla çıkardığını, hatta ikinci günü de uzun sayılacak bir süre idare ettiğini söyleyebiliriz.
Kamera
Samsung Galaxy Ace S5830i’de 5 megapiksellik, otomatik odaklı ve LED flaşlı kamera yer alıyor. Samsung’un Galaxy cihazlarından alıştığımız kamera uygulaması Galaxy Ace’te de karşımıza çıkıyor. Kolay kullanımlı bu kullanıcı arayüzü içinde kontroller ekranın sol tarafına yerleştirilirken, sağ tarafta ise çekim tuşu, fotoğraf ve video işlevleri arasında geçişi sağlayan anahtar ve galeri uygulamasına kısayol bulunuyor.
Galaxy Ace S5830i giriş seviyesi bir telefon olsa da cihazın fotoğraf çekim yeteneklerini başarılı bulduğumuzu söyleyebiliriz. Otomatik odaklamanın yanı sıra makro modunu seçip yakın çekimlerde daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Gerçekten telefonun yakın çekimlerde iyi sonuç gösterdiğini söyleyebiliriz. Aydınlık havada gerçekleştirdiğimiz çekimler de oldukça başarılı. Genel olarak konuşacak olursak, ışığın yeterli olduğu ortamlarda renk doğruluğu oldukça yüksek. Gece yapılan çekimler de fena sayılmaz, granülleşme az. Işığın az olduğu veya karanlık ortamlarda LED flaş yardımcı oluyor.
Galeri: Samsung Galaxy Ace S5830i Kamera Fotoğrafları
[nggallery id=915]
Samsung Galaxy Ace S5830i fotoğraf tarafında tatmin edici görünse de, iş video kaydına gelince aynı şeyi söylemek zor. Kullanıcıların 320 x 240 çözünürlükle yetinmesi gerekiyor. Artık her telefonun en azından 640 x 480 çözünürlük sunduğu bir ortamda daha düşük çözünürlükle yetinmek biraz can sıkıcı. Optik sabitleme özelliğinin yokluğu nedeniyle kayıt esnasında meydana gelen titremeler video kalitesini de etkiliyor.
Video: Samsung Galaxy Ace S5830i Örnek Video
Sonuç
Samsung Galaxy Ace S5830i geçen yılın orta seviye Android telefonları arasındaydı, ancak onu 2012 ile birlikte giriş seviyesi olarak nitelendirmek biraz daha doğru olacaktır. Performans açısından tatmin edici olan Galaxy Ace kullanıcıların yeterli bir Android deneyimi yaşamasını sağlayacaktır. Yaklaşık 600 TL’lik fiyatı kendisinden biraz daha alt kademede olarak nitelendirebileceğimiz Galaxy Y veya Turkcell T11 ile karşılaştırıldığında makul görünüyor.
Samsung Galaxy Ace S5830i’nin kamerası fotoğraf tarafındaki hünerleriyle bizi şaşırttı, ancak video tarafında biraz hayalkırıklığı yarattığını söylemek gerek. Sosyal ağlarda gezinmeyi, burada fotoğraf paylaşmayı seven kullanıcılar için Samsung Galaxy Ace S5830i değerlendirilebilir seçenek gibi görünüyor.