Samsung geçen yıl Galaxy Alpha ile birlikte metali ilk kez akıllı telefonlarında bu kadar ciddi şekilde kullanmış, bu kullanım daha sonra Galaxy yelpazesinin daha üst seviyedeki modellerine de yansıyacak şekilde genişletilmişti. Galaxy Alpha’nın görünürde belki devamı gelmedi gibi görünüyor, ancak Samsung bu telefonun üstüne yeni bir seri inşa etti. Geçen yılın sonlarında çıkarılan Galaxy A3 ve Galaxy A5’in ardından bu yılın hemen başında da Galaxy A7’yi gördük. HTC’nin Desire serisine benzer bir nitelik taşıyan Samsung Galaxy A serisi giriş ve orta segmente mensup, ortalamanın üstü tasarıma ve teknik özelliklere sahip ürünleri bünyesinde barındırıyor ve Galaxy A7’de bu serinin amiral gemisi ürünü olma özelliğini taşıyor. Samsung Galaxy A7 ile ilgili merak ettikleriniz bu incelemede yer alıyor.
Video İnceleme
Tasarım
Samsung Galaxy A7 ile Samsung Galaxy Note 4’ü karıştırmanız muhtemel, çünkü bu iki telefon önden bakıldığında birbirine fazlasıyla benziyor. 5.5 inç ekranıyla Galaxy A7, kuzeni Galaxy Note 4 ile hemen hemen aynı büyüklükte yüzey alanına sahip. Hafif yuvarlatışmış köşeleri ve metal kenar çerçevesiyle de benzerlik tamamlanıyor. Sadece 6.3 mm. kalınlığındaki gövdesi ve 141 gr. ağırlığıyla Samsung Galaxy A7 tek elde bile rahatlıkla tutulup kullanılan, cepte de rahatlıkla taşınan bir telefon.
[quote_center]SAMSUNG GALAXY A7 İLE GALAXY NOTE 4 TASARIM AÇISINDAN BÜYÜK BENZERLİKLER TAŞIYOR.[/quote_center]
5.5 inç ekran Galaxy A7’nin ön yüzünde büyük bir yer tutuyor. Ekranın altında ana ekran tuşu ve onun her iki yanına yerleştirilmiş kapasitif dokunmatik çoklu görev ve geri tuşları bulunuyor. Ekranın üstünde de Samsung logosu, ahize hoparlörü, sensörler ve 5 megapiksel ön kamera bulunuyor. Bu arada ön yüzün Gorilla Glass 4 ekran camıyla kaplandığını, bu camın düşmeyle oluşabilecek çatlama ve kırılmalara karşı da dayanıklı olduğunu belirtmemiz gerekiyor.
Galaxy A7’nin kenarlarını metal çerçeve çevreliyor. Bu çerçevenin ön ve arka yüzle buluştuğu çizgiler ise ince işçilikleriyle Galaxy A7’yi biraz daha çekici gösteriyor. Galaxy A7’nin beyaz, siyah ve altın renklerinden her birisinde metal çerçeve telefonun kendi rengiyle boyanmış şekilde geliyor, bu da telefonun tasarımına bütünlük katıyor.
[quote_center]SİYAH, BEYAZ VE ALTIN RENK SEÇENEKLERİNDEN HER BİRİNDE METAL ÇERÇEVE O RENGE BOYANMIŞ ŞEKİLDE SUNULUYOR.[/quote_center]
Telefonun ses ve güç tuşları diğer Samsung Galaxy telefonlarında gördüğümüz yerlerde. Sol kenarda ses, sağ kenarda ise güç tuşlarını, kolaylıkla erişilebilecek yerlerde görüyoruz. Ancak bu tuşlar fazla yumuşak ve kolay basılır şekilde tasarlanmış, telefon cepteyken Galaxy A7’nin ekranının yanlışlıkla açılmasına neden olabiliyor.
Galaxy A7’nin microSD ve nano SIM kart yuvalarının telefonu sağ kenarında bulunduğunu görüyoruz. Telefonun kutusuna eklenen ince uçlu cisim yardımıyla bu tepsiler yerlerinden çıkarılabiliyor. A7’nin alt kenarında micro USB portu, 3.5 mm. kulaklık jakı ve mikrofonu görüyoruz. Üstte de ikinci mikrofon mevcut.
Note 4’ün suni deri kaplı, çıkarılabilir plastik arka kapağı yerine, Galaxy A7’de sabit, yerinde çıkarılamaz bir arka kapak görüyoruz. Plastik arka yüzün pürüzsüz, hafif sürtünmeli, mat yüzeyi Galaxy A7’yi rahat şekilde kullanmaya katkıda bulunuyor, ayrıca Galaxy A7’ye biraz daha çekicilik kattığını söylememiz gerekiyor. 13 megapiksel kamera üste doğru, ortalanmış şekilde yerleştirilmiş. Kamera sensörü, telefonun inceliğinden dolayı dışa doğru hafif bir çıkıntı yapıyor. Kameranın sol kenarında LED flaş, sağ kenarında da hoparlörü görüyoruz. Kameranın yaptığı çıkıntı, telefon bir yüzeye konduğu zaman hafif bir boşluğun oluşmasına katkı sağlıyor, bu da hoparlörün sesinin çıkışı için yeterli alanı sağlıyor. Hoparlör küçük görünse de sunduğu ses şiddeti bir hayli yüksek ve yeterli.
Donanım ve Performans
Samsung Galaxy A7’de de Samsung’un AMOLED kullanımı devam ediyor. 5.5 inç ekranı 1920 x 1080 piksel çözünürlük desteğine sahip. 401 ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğu sunan bu ekran, Super AMOLED’in PenTile renk matrisine rağmen canlı, gerçekçi ve telefona yandan bakıldığında renklerde dikkate değer derecede mavi yeşilimsi bir görünüm oluşturmayacak şekilde görüntüleri A7 kullanıcılarına sunuyor.
[quote_center]SUPER AMOLED EKRAN FULL HD ÇÖZÜNÜRLÜKLE GAYET DÜZGÜN VE MEMNUN EDİCİ BİR GÖRSEL DENEYİM SAĞLIYOR.[/quote_center]
Bunun dışında ekranın AMOLED ekranlarının tipik özellikleri arasında bulunan etkileyici kontrast seviyesi ve canlı renkleri sunduğunu da görüyoruz. Ayrıca Samsung, beyaz dengesi ve renk doygunluğu gibi parametreleri de Galaxy A7 kullanıcılarının istedikleri gibi ayarlamalarına izin veriyor. AMOLED ekranlar genelde diğer ekran türlerine göre daha düşük seviyede parlaklık sunuyor olabilir, ancak yansıma katsayıları düşük. Bu da Galaxy A7’nin ekranının güneş ışığı altında rahat şekilde görünmesini, telefonun dışarıda rahat şekilde kullanılmasını sağlıyor.
Ekranın hassasiyet derecesini artırabilir, bu şekilde eldivenlerle de ekranı kullanabilirsiniz. Samsung’un Akıllı Bekleme ve Döndürme özellikleri de Galaxy A7’de mevcut. Bunlar sayesinde ekranın açık kalması veya döndürülmesi sizin gözünüze veya yüzünüzün konumuna göre ayarlanıyor. Bunun dışında 5.5 inç ekranı tek elle daha rahat şekilde kullanmak isteyenler için Samsung farklı seçenekler sunuyor. Bunların arasında ekran klavyesini sağa veya sola yaklaşık şekilde yerleştiren tek elle kullanım, donanım tuşlarının ekranda görüntülemeyi sağlayan kenar tuş paneli ve ekranın görünüm alanını azaltmayı, böylelikle tek elde daha rahat kontrol etmeyi sağlayan seçenek bulunuyor.
Türkiye’de satılan Samsung Galaxy A7’lerde 1.8 GHz dört Cortex A15 ve 1.3 GHz dört Cortex A7 çekirdeğin bulunduğu Exynos 5 Octa 5430 işlemci bulunuyor. Bu işlemci Mali-T628 GPU’yu da barındırıyor. Ayrıca 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza da donanım bileşenleri arasında yer buluyor. 16 GB’lık depolama alanı biraz yetersiz kalabilir, neyse ki, 64 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha da artırabilir; dosyalarınız, fotoğraflarınız, videolarınız için daha fazla yer açabilirsiniz. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0 + LE, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, FM radyo, radyodan kayıt gibi başlıca nitelikleri görüyoruz. Ayrıca Galaxy A7 HSPA’in yanı sıra LTE desteğini de barındırıyor.
Samsung Galaxy A7’nin Türkiye’de satılan versiyonunda kullanılan 20 nm üretim süreci belirli bir avantaj sağlıyor. Ayrıca farklı bir GPU’nun kullanılmasının da avantajlar arasında dile getirilmesi yanlış olmaz. AnTuTu Benchmark testinde Android 4.4.4 KitKat yüklü, Snapdragon 615 işlemcili Galaxy A7’nin 31000 seviyesinde bir puan elde ettiğini görüyoruz. Halbuki elimizdeki Exynos 5 Octa işlemcili Galaxy A7 gerçekleştirdiğimiz AnTuTu Benchmark testinden 44758 puan elde etti. GeekBench 3 testinde de bu telefonu geçen yılın amiral gemisi, Snapdragon 801 işlemcili Galaxy S5’ten biraz daha iyi sonuçlar elde ettiğini görüyoruz.
[quote_center]TÜRKİYE’DE SATILAN GALAXY A7’LERDE YER ALAN SEKİZ ÇEKİRDEKLİ EXYNOS 5 OCTA İŞLEMCİ SAYESİNDE SNAPDRAGON 801 İŞLEMCİLİ TELEFONLAR SEVİYESİNDE PERFORMANS DEĞERLERİNE ULAŞILIYOR.[/quote_center]
Görünen o ki, Galaxy A7 testlerde elde ettiği sonuçlar bakımından iyi bir performans vadediyor. Pratikte de durum bununla parelel. Telefonun kullanıcı arayüzünde takılmasız, düzgün şekilde gezinmek mümkün. İnternet tarayıcısında web sayfaları hızlı şekilde yükleniyor, sayfaların yakınlaştırılması, uzaklaştırılması, yazıların ekran büyüklüğüne göre uyarlanması da hızlı şekilde yapılıyor. Oyun deneyimi bakımından da Galaxy A7 iyi bir noktada, Google Play Store’daki hemen hemen her oyunu akıcı ve hızlı şekilde oynayabilirsiniz. Video performansı da doğal olarak iyi seviyede, 1080p Full HD videoları Galaxy A7’nin ekranında rahatlıkla, takılma olmaksızın izleyebilirsiniz.
[quote_center]SAMSUNG GALAXY A7’DE 2600 MAH KAPASİTELİ PİL MEVCUT. BU PİL KULLANICILAR TARAFINDAN DEĞİŞTİRİLEMİYOR.[/quote_center]
Galaxy A7’de 2600 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Sekiz çekirdekli işlemci ve 5.5 inç Full HD ekranı beslemek için bu kapasitede bir pil çok yeterli değil gibi görünüyor, ancak pratikteki kullanımda bu pil oldukça iyi bir performans sergiliyor. Sabah tam dolu şarjla çektiğiniz telefonu normalin üstünde yoğunlukta kullanımda iki güne yakın, normalin biraz altında yoğunlukla da üç güne yakın kullanmanız mümkün olabilir. Bu arada Galaxy A7’nin tek şarjla bir güne yakın konuşma, on saate kadar web’de gezinme veya video oynatma imkanı sunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Yazılım
Samsung Galaxy A7’de Android 4.4.4 KitKat çalışıyor, onun üstünde de geçen yılın Samsung Galaxy telefonlarında gördüğümüz TouchWiz kullanıcı arayüzü bulunuyor. TouchWiz kullanıcı arayüzü renkli tasarımı ve sadeliğiyle Galaxy A7’den iyi bir deneyim elde etmeye olank sağlıyor. Samsung, TouchWiz kullanıcı arayüzünü özelleştirmeye de izin veriyor, mevcut temel temaya ek olarak dört farklı tema daha sunuyor. Bunun dışında ana ekran geçiş efektini değiştirebilir, ana ekran sayfasının en solunda yer alan, çeşitli haber kaynaklarından derlenen içeriklerin sunulduğu Flipboard Briefing paneli isteğe göre açık tutulabilir veya kapatılabilir. Kilit ekranı da saat, tarih ve bildirimleri göstermenin yanı sıra kamera uygulamasına açılan bir kısayolu da içeriyor.
[quote_center]TOURCHWIZ KULLANICI ARAYÜZÜNDE GÖRÜNÜMÜ FARKLILAŞTIRMANIZA OLANAK SAĞLAYACAK ÇEŞİTLİ TEMALAR MEVCUT.[/quote_center]
Galaxy Alpha ve Galaxy Note 4’te gördüğümüz ana ekranda parmak izi okuyucusu Galaxy A7’de yok. Bu da kullanıcı arayüzünde parmak izi okuyucusuyla ilgili ayarların bulunmadığı anlamına geliyor. Bildirim paneli ise Wi-Fi, Bluetooth, ekran döndürme gibi hızlı ayarların bulunduğu bir bölümü içeriyor. Tabii ki, bildirimler bildirim panelinin başlıca unsurlarını oluşturuyor. Ayarlar menüsü kategorilendirilmiş düzeni ve hızlı erişimi sağlayan, özelleştirilebilir Hızlı Ayarlar bölümüyle Galaxy A7’nin ayarlarını mümkün olduğu kadar hızlı şekilde yapmaya olanak sağlıyor. Çoklu görev ekranı ise Lollipop’un tasarımında gördüğümüz kart deseni yapısıyla açık olan son uygulamalar arasında hızlı ve verimli şekilde geçiş yapmaya izin veriyor.
[quote_center]SAMSUNG TÜRKİYE’NİN GALAXY A7’YE ÖZEL OLARAK SUNDUĞU DEEZER, DIGITURK PLAY, SFİLM, SSPOR GİBİ UYGULAMALAR İLE DENEYİM ZENGİNLEŞİYOR.[/quote_center]
Google’ın Google+, Haritalar, Google Play Kitaplar, Fotoğraflar, Hangouts gibi uygulamaları A7’de yüklü olarak geliyor. Ana ekranda bulunan Google uygulama klasörü sayesinde bu uygulamalara daha hızlı şekilde erişebilirsiniz. Bunun yanı sıra Samsung’un Türkiye’de sattığı Galaxy telefonlarında yüklü olarak bulunan Deezer, Digiturk Play, SFilm, SSpor, SÇocuk, SMag, Hürriyet eGazete gibi uygulamalar da Galaxy A7’de yüklü olarak bulunuyor. Google Play Store’un yanı sıra Galaxy Apps uygulama mağazası da oyun veya uygulama indirmek isteyenleri bekliyor.
Kamera
Samsung Galaxy A7’nin arkasında 13 megapiksel, otomatik odak ve LED flaşlı kamera bulunuyor ve bu değerlere sahip bir kamerayı Galaxy A7 seviyesinde çoğu telefonda varsayılan olarak görüyoruz. Bu arka kamera 1080p Full HD video kayıt yeteneğine sahip. Bu kamera optik görüntü sabitleme veya geniş açı gibi özelliklerden yoksun, aslına bakarsanız standart nitelikte bir kamera olarak nitelendirilebilir. Öndeki kamera rekabette rakiplerinden biraz olsun sıyrılıyor. 5 megapiksel çözünürlük destekli ve 106 derecelik geniş açılı bir lensi ön kamerada görüyoruz ve bu ön kamera sayesinde birkaç kişinin rahatlıkla sığabileceği selfie fotoğraflar çekmek mümkün oluyor.
2014 model Samsung Galaxy telefonlarında gördüğümüz klasik kullanıcı arayüzüyle gelen Kamera uygulaması hem ön hem de arka kamerayı rahat şekilde kullanmayı sağlıyor. Ancak ayarları düzgün şekilde yapmak için birkaç ek tıklatma yapma ihtiyacı duyabilirsiniz. Bunun yanı sıra çeşitli çekim modlarıyla farklı kullanım senaryolarında doğabilecek ihtiyaçlar için cevap verilebiliyor.
[quote_center]ANA KAMERA İLE DÜŞÜK IŞIKLI ORTAMLARDA VE GECE MANZARA ÇEKİMLERİNDE DÜŞÜK GÜRÜLTÜ DİKKAT ÇEKİYOR.[/quote_center]
Samsung Galaxy A7’nin arka kamerasında beyaz dengesi varsayılan olarak sıcak tarafa doğru ayarlanmış gibi görünüyor. Samsung’un geleneksel aşırı doygunluk ayarı fotoğrafların renk doğruluğunu biraz sekteye uğratıyor. Ancak 13 megapiksel sensörün keskin fotoğraflara imkan sağladığını, detayın fazla gürültünün ise çok düşük olduğunu söyleyebiliriz. HDR modu sayesinde gölgeli alanları iyileştirebilir, nesnelerin daha iyi seçildiği fotoğraflar çekebilirsiniz. Gece manzara çekimlerinde de Galaxy A7 düşük gürültü oranıyla beğeni kazanıyor. Makro çekimlerde de 13 megapiksel arka kamerayı oldukça başarılı bulduğumuzu söylemeliyiz.
Öndeki 5 megapiksel kamera da iyi işler çıkarıyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, geniş açılı lens sayesinde geniş bir alanı, dolayısıyla birkaç kişiyi selfie fotoğrafa sığdırmak mümkün. Ayrıca Samsung’un diğer telefonlarında da gördüğümüz Geniş selfie özelliği sayesinde de telefonu sola ve sağa hareket ettirerek daha geniş selfie fotoğraflar çekebilirsiniz. Kalite bakımından ön kamera arka kameranın çektiklerine göre daha gürültülü fotoğraflar üretiyor. Ancak yüz güzelleştirme özelliğini kullanarak pürüzleri ortadan kaldırmanız mümkün.
Hemn ön hem de arka kamera 1080p Full HD video kayıt yeteneğine sahip. Çekilen videolar detaylar bakımından zengin, renk dengesi iyi düzeyde, ancak sürekli otomatik odaklama normale göre biraz fazla sıklıkta çalışma eğilimini taşıyor. Ses kaydı da 256 kbps kalitesinde yapılıyor ve epey kaliteli görünüyor. Pratikte de ses kalitesinin fena olmadığını söyleyebiliriz.
Sonuç
Doların değer kazanmasıyla birlikte üst sınıf Android telefonların fiyatları 2500 TL’nin üstüne çıkmaya başladı. Bu telefonların boşalttığı alanı da Galaxy A7 gibi telefonlar dolduruyor. 1600 TL civarında bir fiyata sahip olan Samsung Galaxy A7’nin metal gövdesi, büyük Full HD ekranı, iyi bir performans gösteren ana kamerası, 5 megapiksel çözünürlük desteğiyle tatmin edici fotoğraflar çekmeye olanak sağlayan ön kamerası ve sekiz çekirdekli işlemcisiyle kendisi için verilen paranın karşılığını verebileceğini görüyoruz. Eğer akıllı telefon için 2000-3000 TL bandına çıkmak istemiyor, yine de işinizi görecek, en az 2 yıl sizi götürecek bir telefon arıyorsanız, LTE desteğine de sahip olan Samsung Galaxy A7 sizin ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek telefonlar arasında yer alıyor.