Samsung Galaxy A05s
- 6.7 inç FHD+ Ekran
- 50 MP Kamera
- Sekiz çekirdekli işlemci
Samsung’un 2024 model Galaxy A Serisi üyeleri yıla hızlı bir başlangıç yaptı. Samsung, bu yıl da ilgi göreceğini düşündüğümüz, daha yüksek numaralı modelleri henüz tanıtmadı, ancak giriş segmentine mensup olan, daha düşük sayılara sahip olan modelleri satışa sunmaya başladı. Galaxy A05s, yılın ilk günlerinde piyasaya çıkan dört modelden bir tanesi. Özellikle yüksek çözünürlüklü ve büyük ekran deneyimini nispeten uygun fiyata edinmek isteyenlerin ilgisini çekecek bir telefon. Galaxy A05s inceleme yazısında, Samsung’un en yeni giriş segment telefonlarından bir tanesi ile ilgili izlenimler ve yorumlar yer alıyor.
Galaxy A05s inceleme: Tasarım
Galaxy A05s, A05 modeliyle hemen hemen aynı boyutlara sahip. Bu telefonda da 6.7 inçlik bir ekran var, ancak ekran çerçevesi biraz daha ince. Bu nedenle biraz daha düşük bir yüzey alanı var. 8.8 milimetre ile iki telefonun da kalınlıkları aynı. Ağırlık tarafında ise 194 gram ile A05 modelinden sadece 1 gram hafif geliyor. Boyutları ve ağırlıkları aşağı yukarı aynı olsa da, mat arka yüzeyi ve yine mat kaplamalı kenarlarıyla Galaxy A05s biraz daha farklı bir his veriyor. Galaxy A Serisi’nin geçtiğimiz yıllarda gördüğümüz, daha yüksek seviyedeki modellerindekine benzer bir his var.
Aslında arkaya dizilmiş, doğrudan arka yüzden dışa doğru çıkıntı yapan üç dikey kamera da yukarıdaki hissi ve görünümü destekliyor. Bu arka yüz tasarımı, geçen yıl gördüğümüz Galaxy A54 veya A14 modellerinde de vardı. Mat yüzey parmak izine karşı dayanıklı görünmekle birlikte ufak tefek kirleri tutabilir. A05s’in de üç farklı rengi var, ancak burada Siyah rengin yanında Gümüş ve Açık Mor renkleri görüyoruz. Bize gelen Gümüş renk model gerçekten hoş görünüyor. Telefonun herhangi bir suya ve toza dayanıklılık sertifikası yok, bu nedenle suya yakın yerlerde ve noktalarda kullanım hususunda biraz daha dikkatli olmanızda fayda var.
Samsung Galaxy A05s’te de Sonsuz U olarak adlandırılan, U şekilli çentiğe sahip bir ekran var. Ekranın alt tarafında kalan çene bölümü yine kalın, ancak giriş segment telefonlarda bu tarz tasarım özelliklerine alışkınız ve kullanımda da rahatsız etmiyor. Ekran büyüklüğü ve gövde kalınlığı, telefonun kenarlarında yapılmış çok hafif yuvarlatma ile birlikte Galaxy A05s’in rahat biçimde tutulmasına ve kullanılmasına olanak sağlıyor.
Sağ kenarda parmak izi okuyucusunun entegre edildiği güç düğmesi var. Bunun hemen üstünde ise ses tuşları var. Ses tuşlarının dışa doğru yaptığı çıkıntı iyi, el yordamıyla rahatça bulunuyor. Güç düğmesinin yüksekliği gövdeyi geçmese de, bu tuşun etrafında yeteri kadar verilmiş olan boşluk sayesinde bunu da el yordamıyla bulmak ve kullanmak mümkün oluyor. Alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı var. Sol kenarda, üst tarafa epey yakın bir yerde ise çift nano SIM ve microSD kart yuvalarının yer aldığı tepsi var. Üst kenarda da ikinci mikrofon bulunuyor.
Galaxy A05s inceleme: Donanım
Samsung Galaxy A05s’de de 6.7 inçlik, 20:9 görüntü oranlı Sonsuz U ekran var ve ekran PLS LCD teknolojisine sahip. Ancak A05’tekinden farklı olarak burada, 1080 x 2400 piksel çözünürlük değeri var. Yani karşımızdaki ekran 393ppi piksel yoğunluklu, Full HD+ ekran. A05’tekinden daha fazla sayıda piksel barındırıyor, daha keskin ve net. İki telefonu yan yana koyduğumuz zaman, özellikle yazıların ve uygulama ikonlarının netlikleri arasındaki fark belli oluyor. Full HD+ ekrana öncelik verenler için Galaxy A05s’in bu özelliği büyük bir cazibe noktası teşkil ediyor.
Ekranın parlaklığı yeterli, renkleri canlı. Web sitelerinde gezinirken, video izlerken, sosyal medya uygulamalarını kullanırken yeterli bir görsel deneyim sunuluyor. Netflix videolarını, büyük bir alanda, yeterli parlaklık ve canlı renklerle keyifli biçimde izleyebilirsiniz. Aynı durum YouTube videoları için de geçerli. Oyun oynarken de benzer şekilde iyi bir görsel deneyim elde ediliyor. Sonuç olarak eğlence tarafında ekran, sunduğu yüksek çözünürlük ve parlaklıkla beklentileri karşılamayı başarıyor.
Ses tarafına geldiğimizde, giriş segment telefonların çoğunda gördüğümüz gibi tek bir hoparlör var, o da alt kenarda. Bu açıdan Galaxy A05 ile aynı durumun varlığı söz konusu. Ses çıkışı ve kalitesi konusunda da benzer durum geçerli. Ses çıkış şiddeti yeteri kadar yüksek, tizler biraz daha ön planda ama aşırıya kaçmıyor, belirli seviyede bir dolgunluk ve çevresel ses etkisi de var. Netflix filmlerini veya dizilerini, sadece cihazın hoparlörüyle rahatlıkla izleyebilirsiniz. Müzik dinlemek isterseniz, benzer bir durum geçerli. 3.5mm kulaklık jakının varlığı ise istediğiniz kablolu kulaklığı bağlama konusunda elinizi daha da güçlendiriyor.
İşlemci tarafında Galaxy A05s, A05 modeline göre birkaç kademe ileride görünüyor. Bu telefonda 6nm tabanlı, sekiz çekirdekli Qualcomm Snapdragon 680 işlemci var. Bu işlemci 4 adet, 2.4 GHz Kryo 265 Gold ve 4 adet, 1.9 GHz Kryo 265 Silver çekirdek barındırıyor. Ayrıca Adreno 610 GPU da var. Telefonun Türkiye’de 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafızalı versiyonu satılıyor. microSD kart yuvası da mevcut.
Snapdragon 680 işlemci, günlük işler için fazlasıyla yeterli. Kullanıcı arayüzündeki geçişler ve gezinti hızlı. Web sayfalarında yüklenme ve kaydırmalar da akıcı. Birçok oyunu da rahatlıkla oynayabilirsiniz, “Düşük” seviye ayarlarla aynı durum PUBG Mobile gibi daha yüksek profilli oyunlar için de geçerli oluyor. A05’in daha yüksek çözünürlük ve kare hızında akıcı bir deneyim sağladığı yerde, benzer bir performansı Galaxy A05s’nin de göstereceğini tahmin ediyoruz. Yani, PUBG Mobile oynarken Düşük yerine Yüksek ayarı tercih ederek oyun oynamayı deneyebilirsiniz.
Galaxy A05 ve A05s modellerini GeekBench 6 testinde de geçirdik. İki telefonda yer alan farklı marka işlemciler aynı seviyede tek çekirdek performansı sergilese de, çoklu çekirdek performansı tarafında, beklenildiği gibi Galaxy A05s farkını ortaya koyuyor.
5000 mAh kapasiteli pil, Galaxy A05 ve A05s’nin paylaştığı ortak özellikler arasında yer alıyor. Bu telefonda da 25W hızlı şarj desteği mevcut. Bu destek sayesinde, uygun bir güç adaptörüyle telefonun pilini 1-1,5 saat gibi bir sürede tamamen doldurabilirsiniz. 5000 mAh kapasiteli pilin, normal yoğunlukta bir kullanımda 1,5 ila 2 günlük bir kullanım süresi sunacağını söyleyebiliriz. Bu da çoğu kullanıcı için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Galaxy A05s inceleme: Yazılım
Samsung Galaxy A05s’de Android 13 ve One UI 5.1 yüklü olarak geliyor. Bu telefonun yakın zamanlarda Android 14 ve One UI 6 güncellemelerini almasını bekliyoruz. Bununla birlikte Samsung, hem A05 hem de A05s modelleri için iki büyük Android güncellemesi ve dört yıl boyunca güvenlik güncellemeleri vaadinde bulunmuştu. Bu demek oluyor ki, telefonun ilerleyen zamanlarda bir gün Android 15 ve One UI 7 güncellemelerini almasını bekleyebiliriz.
Galaxy A05s’de çeşitli Google uygulamaları yüklü olarak geliyor. Ayrıca Samsung’un da çeşitli uygulamaları var. Özellikle Smart Switch uygulaması, eski telefonunuzdan A05s’ye geçişi bir hayli kolaylaştıracaktır. Bu uygulamayı ister ilk kurulumda, ister daha sonra kullanarak eski telefonunuzdaki uygulamaları, fotoğrafları, videoları veya diğer içerikleri yeni telefonunuza taşıyabilirsiniz. Öte yandan Microsoft’un Microsoft 365, OneDrive, LinkedIn gibi çeşitli uygulamaları, bunun yanı sıra Netflix ve Spotify gibi iki popüler multimedya uygulaması da A05s’de yüklü olarak gördüğümüz uygulamalar arasında bulunuyor. Google Play Store’dan istediğiniz uygulamayı veya oyunu yükleyebileceğiniz gibi, Galaxy Store mağazasını da bir alternatif olarak kullanabilirsiniz.
Yazılım özellikleri tarafında diğer üst sınıf Samsung telefonlarında gördüğümüz zengin özellikler burada yok. Ancak Ayarlar’da yer alan Labs bölümünde çeşitli işlevleri görebilirsiniz. Örneğin, telefonun büyük ekranını, aynı anda iki uygulamayı birlikte kullanmak için kullanabilirsiniz. Bu tür kullanım senaryoları için telefonun RAM’i ve işlemcisi yeterli olacaktır.
Galaxy A05s inceleme: Kamera
Galaxy A05s’in arkasında da esas yükü 50 megapiksel, f/1.8 diyafram açıklıklı ve otomatik odaklı kamera yer alıyor. Bunun yanında A05’teki gibi bir değil, iki kamera var. 2 megapiksel, f/2.4 derinlik kamerasının yanında, aynı parametrelere sahip olan bir makro kamera da mevcut. Önde ise 13 megapiksel, f/2.0 diyafram özellikli selfie kamera bulunuyor.
Samsung’un klasik Kamera uygulamasını burada da görüyoruz. Ekranın bir tarafında Fotoğraf ve Video modlarının yanında Portre modunu da görüyoruz. Daha Fazla bölümüne baktığımızda, burada Makro modu da dikkat çekiyor. Bu modu seçerek, özel makro kamera yardımıyla süjeye daha yakınlaşabilir ve daha net fotoğraflar çekebilirsiniz. Ancak bunların çözünürlük açısından düşük seviyede kalacağını belirtmemiz gerekiyor. Ayrıca düşük ışıktaki çekimlerde de parlaklık çok yüksek seviyelere çıkmayacaktır.
İster istemez Galaxy A05s’nin kamera performansını Galaxy A05 ile karşılaştırıyoruz. Karmaşık sonuçların olduğunu söylemek gerekiyor. Işığın yeterli olduğu koşullarda Galaxy A05s’in çektiği fotoğraflar daha parlak ve sıcak renklere sahip. Göze daha hoş gelen, Samsung’un klasik çizgisine daha yakın fotoğraflar çekiliyor. Işık şiddeti azaldığında ise Galaxy A05 performans açısından daha öne çıkıyor. A05s’in çektiği düşük ışık fotoğraflarında parlaklık daha düşük ve pürüzsüzleştirme daha fazla. Gece modu iki telefonda aşağı yukarı aynı sonuçları veriyor. Yakın çekimlerde ve portre fotoğraflarda da Galaxy A05s’in çektiği fotoğrafları tatmin edici bulduğumuzu söyleyebiliriz. Işık koşullarının yeterli olduğu koşullarda Galaxy A05s’in kamerası iyi görünüyor, ancak düşük ışıkta performansın, belki de yazılım güncellemeleriyle daha da iyileştirilmesinde fayda var.
Önde yer alan 13 megapiksel selfie kameranın da düşük ışık performansı arka kamera sistemine benzer. Aynı koşullarda Galaxy A05 ve A05s ile çektiğimiz selfie fotoğraflarda, A05s’in selfie fotoğrafında pürüzsüzleştirme daha yüksek ve parlaklık daha düşüktü. Ancak yeterli ışık koşulları söz konusu olduğu zaman Galaxy A05s ile memnun edici selfie fotoğraflar çekmeniz mümkün olacaktır. Öte yandan daha geniş açıda, birden fazla kişinin de karede olduğu grup selfie çekimleri yapabilirsiniz.
Video tarafında ise Galaxy A05s’in arka kamerasıyla, 1080p/60fps video çekimleri yapabilirsiniz. Bu formattaki çekimlerde gerçeklik gayet iyi, öte yandan durağanlığı da beğendik. Odaklama biraz kararsız gibi davransa da, hızlı çalışıyor. Ses kaydı da kaliteli, özellikle ortamdaki insan seslerine, özellikle de yakındakilere odaklanan ve bunları yüksek seviyede ve netlikte kaydeden bir mikrofon sistemi var.
Galaxy A05s inceleme: Sonuç
Samsung Galaxy A05s’in 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafızaya sahip olan versiyonu, 7.399 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatıyla sunuluyor. 128 GB kapasiteli versiyonu 6.799 TL’ye satılan Galaxy A05 ile karşılaştırdığımızda, aradaki 600 TL’lik farkın özellikle ekran ve işlemci tarafında etkisini gösterdiğini görüyoruz. Işığın yeterli olduğu koşullarda Galaxy A05s iyi bir performans sergilerken, düşük ışıkta Galaxy A05’in biraz daha ön plana çıktığını görüyoruz. Bu da bizim için gerçekten şaşırtıcı oldu. Bunların dışında Galaxy A05s, şık ve kullanışlı bir telefon olduğu hissini veriyor, ekranı ve ses sistemi fiyatı için makul. Pili de bir günü rahatlıkla geçen bir performansı sunuyor. Android 13 ve One UI 5.1 mevcut hâliyle birçok kullanıcı için yeterli olacaktır, ancak zaten yakında Android 14 ve One UI 6 güncellemeleri gelecektir. Gelecek yılın bilinmeyen bir zamanında Android 15 güncellemesini alma ihtimalinin olmasını da bu telefonun artılarından bir tanesi olarak değerlendirebiliriz. Bütçe konusunda çok hassas davranması gerekenler için Galaxy A05s, özellikle ekran ve işlemci performansı tarafında beklentileri karşılayacaktır.
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.